Nacka42027-54
Traneberg42026-54
Lilljanshof42025-84
IFK Lidingö40045-120

26 november: Lennart Hellman, skymd i mitten, och Sven Bergquist är framme vid Karlbergs mål. KB-spelarna är Abelsted, Wernstedt (2) och Wille Larsson.

3 december: Götas Curt Anders Lindqvist och Torsten Jöhncke anfaller mot Bengt Liedstrand.

3 december: Hammarbys Erik Lindström, Gunnar Landelius (#7) och Östen Johansson i anfall i DM-finalen mot Götas Rolle Pettersson, Aleberg och Karlberg. I bakgrunden skymtar domaren Ivan Eklind. Bild ur Hammarbybladet #1 1940.

8 december: Holger har gjort 2-1 i DM-finalen och Götamålvakten kan bara konstatera faktum.

17 december: Lennart Hellman gör 4-0 förbi IK Stures målvakt Folke Wilson. I bakgrunden Stig Emanuel Andersson. I mitten Holger Nurmela och Sturebacken Sjöberg.

17 december: Sven Bergquist forsar förbi Stures Forsman.

19 december: Stig Emanuel Andersson mot Södertälje IF.

29 december: Ragge Johansson gör 1-0. Varken backen Wester eller målvakten Svanberg kan annat än konstatera faktum.

29 december: Bertil Lundell har tagit pucken från Norberg. Holger Nurmela i bakgrunden.

6 januari: Matchen mot Göta blev en tuff historia. Här får Östen Johansson en tryckare av Kalle Forsström framför Götas mål.

16 januari: Stig Emanuel Andersson, till vänster, i kamp med Karlbergspelare.

26 januari: AIK:s Wester försöker stoppa Stig Andersson och Joe Hellman. Bild ur Hammarbybladet #1 1940.

Juniorerna som vann DM: Lars Gunnarsson, Harry Ek, L Pettersson, V Ahlmkrantz, B Bäcksell, E Mattsson, O Wallin, Oskar Jansson och Bengt Grimborg.
Det var en ovanligt lugn säsong för hockeysektionen. Inga utlandsturnéer och få, om några, utländska besök.
  Klubben fick ett erbjudande om en turné i Tyskland, men matcher i Köln, Düsseldorf och Krefeld, liksom i Holland/Belgien - Amsterdam, Rotterdam, Bryssel - var inte aktuellt att tacka ja till med kriget inpå knutarna. Officiellt tackade man nej på grund av att spelarna inte fick ledigt.
  Säsongen inleddes med en uppskjuten match mot Göta (4-0) i den nya konstfrusna rinken på Stockholms Stadion.
  Hammarby var som väntat bäst i serien, bara AIK kunde konkurrera, men slogs överraskande ut i SM-semifinalen mot Göta.
  Idrottsbladet utsåg efter säsongen Sven Bergquist till bästa back. Som bästa forwards var Åke och Stig Emanuel Andersson etta respektive tvåa.

Matcher

Svenska serien

391217 (Stadion)
Sture-Hammarby 0-5 (0-2, 0-3, 0-0)
0-1 Åke Andersson, 0-2 Sven Bergquist, 0-3 Åke Andersson, 0-4 Lennart Hellman (Stig Emanuel Andersson), 0-5 Lennart Hellman
Domare: Acke Sandö och Henning Stenberg, Stockholm
Publik: 200-500
Om matchen: Hammarby var fullständigt överlägset Sture. Stures målvakt Wilson var landslagsmässig. Det säger det mesta. Åke Andersson bäst.

391219 (Stadion)
Hammarby-Södertälje IF 6-0 (1-0, 3-0, 2-0)
1-0 Holger Nurmela, 2-0 Stig Emanuel Andersson, 3-0 Holger Nurmela, 4-0 Ragnar Johansson, 5-0 Ragnar Johansson, 6-0 Gunnar Landelius
Domare: Ivan Eklind och Wilhelm ”Ville” Svensson, Stockholm
Publik: 789 (ca 300 och 576 är två andra bud)
Om matchen: Hammarby, utan Svenne Berka och Åke Andersson, hade inga som helst problem med Södertälje IF. Bamsingarna rann igenom det defensivt spelande motståndarlaget, som i och för sig hade några ”lovvärda” anfall, men deras nerver svek när de stod öga mot öga med Liedstrand. Bäst i Hammarby var Stig Emanuel Andersson

391229 (Stadion)
Hammarby-AIK 3-1 (0-0, 2-0, 1-1)
1-0 Ragnar Johansson (Stig Emanuel Andersson), 2-0 Åke Andersson (Sven Bergquist), 3-0 Sven Bergquist, 3-1 Einar Lindell (Kurt Kjellström)
Publik: 2 021
Om matchen: Hammarby vann rättvist mot ett AIK som inte alls nådde upp till fjolårsstandarden. Det är bara Göta som kommer i närheten av Hammarbys kvalitet. Hammarbys försvar var så starkt att det krävdes en stor prestation av Kjellström och Lindell att såga sig igenom det och sätta reduceringspucken. Sven Bergquist bäst på plan.

391231 (Hammarby IP)
Hammarby-Nacka 3-2 (1-1, 1-1, 1-0)
1-0 Stig Emanuel Andersson, 1-1 Lars Ljungman, 2-1 Ragnar Johansson, 2-2 Lars Ljungman, 3-2 Bertil Lundell
Publik: 500
Om matchen: Snön vräkte ner och det handlade mer om snöskottning än om hockey. Hammarby underskattade Nacka i den tuffa matchen och Bertil Lundell skyfflade in segermålet i sista minuten

400106 (Östermalms IP)
Göta-Hammarby 1-1 (0-0, 0-1, 1-0)
0-1 Lennart Hellman, 1-1 Yngve Liljeberg
Domare: Ragnar ”Ragge” Bäckström och Wilhelm ”Ville” Svensson, Stockholm
Publik: 600-750
Om matchen: Prestigematch och mycket hårt spel. ”En svart fläck i de båda klubbarnas ishockeyhistoria” och ”Vi underlåta att publicera namnen på de svåraste bråkmakarna, men upprepas samma spelmetoder i fortsättningen kan nog tiden vara inne att införa en svart lista på de spelare som tycks ha fått för sig att ishockey inte är en idrott utan slagsmål.”, ansåg Svenska Dagbladet under rubriken Fullt krig på Östermalm

400109 (Hammarby IP)
Hammarby-Södertälje SK 5-1 (0-0, 2-0, 3-1)
1-0 Sven Bergquist, 2-0 Gunnar Landelius, 3-0 Gunnar Landelius, 4-0 Sven Bergquist, 5-0 Sven Bergquist, 5-1 Per Haggren
Domare: Ivan Eklind, Stockholm och Erik Ehrnlund
Publik: 600-700
Om matchen: Isen var perfekt när Hammarby enkelt slog tillbaka SSK. Fartfyllt och trevlig uppgörelse som var helt juste. Det dröjde in i andra perioden innan Svenne Berka fick in pucken på något märkligt sätt bakom Wanzelius. Södertäljes tröstmål kom i slutminuten vid ställningen 5-0. Åke Andersson bäst i Hammarby

400116 (Hammarby IP)
Hammarby-Karlberg 4-2 (3-1, 0-1, 1-0)
0-1 2 Börje Abelstedt, 1-1 Erik Lindström, 2-1 Stig Emanuel Andersson, 3-1 Lennart Hellman, 3-2 Olle Bengtsson, 4-2 Stig Emanuel Andersson,
Publik: 267
Om matchen: 14 minusgrader och snöfall till en början. KB tog överraskande ledningen då Börje Abelsted fick in ett skott bakom en skymd Liedstrand. Hammarby kom dock igång och vände innan perioden var slut. Hemmalaget dominerade stort i den andra perioden men det var Karlberg, som fick ett oriktigt mål. Domaren hade nämligen blåst av spelet för otillåten tackling på Stickan Andersson. Detta erkände Ville Svensson efteråt. Åke Andersson stod över matchen. Hans vikarie ”Fimpen” Lindström råkade få tre framtänder utslagna

400119 (Idrottsparken)
Södertälje IF-Hammarby 0-0
Domare: Ragnar ”Ragge” Bäckström, Stockholm och Erik Ehrnlund
Publik: 250-350
Om matchen: 21 minusgrader var det när Hammarby gästade Södertälje. Bertil Lundell förfrös foten och fick utgå. Matchen hade sina spänningsmoment trots resultatet. Hemmalaget lyckades med sin defensiv och Hammarby spelade otaktiskt

400126 (Östermalms IP)
AIK-Hammarby 1-1 (1-0, 0-0, 0-1)
1-0 Holger Engberg, 1-1 Ragnar Johansson (Lennart Hellman)
Domare: Ragnar Bäckström och Wilhelm ”Ville” Svensson, Stockholm
Publik: 3 500
Om matchen: AIK satsade allt för att neutralisera bröderna Andersson. Det gick ganska bra förutom att Åke var omöjlig att stoppa. Det var mer kämpa än skönspel i den här matchen som höll på att bli Hammarbys första förlustmatch för säsongen

400131 (Idrottsparken)
Södertälje SK-Hammarby 0-1 (0-1, 0-0, 0-0)
0-1 7 Stig Emanuel Andersson
Publik: 1 070
Om matchen: Hammarby tog ledningen efter sju minuter och höll den resten av matchen, trots massiv SSK-press i den sista perioden. Stig Emanuel Andersson hade ett bra läge att sätta 2-0 men skottet gick utanför

400202 (Östermalms IP)
Hammarby-Göta 1-2 (1-0, 0-0, 0-2)
1-0 Erik Lindström, 1-1 Sten Jihde, 1-2 Roland Pettersson (E Karlsson) spel 5-4
Domare: Wilhelm ”Ville” Svensson, Stockholm och Erik Ehrnlund
Publik: 500
Om matchen: Göta tillfogade Hammarby dess första serieförlust på två år sånär som på två dagar. Hammarby dominerade i början men verkade trötta och sega. Men laget dominerade första perioden rent skrattretande, och borde totalt sett vunnit matchen

400209 (Hammarby IP)
Hammarby-Sture 5-1 (3-0, 1-1, 1-0)
1-0 Stig Emanuel Andersson, 2-0 Sven Bergquist, 3-0 Stig Emanuel Andersson, 3-1 Sven Andersson, 4-1 Stig Emanuel Andersson, 5-1 Stig Emanuel Andersson
Publik: 250
Om matchen: Hammarby körde över Sture i den bistra kylan och bäst av alla var ”Stickan” Andersson

400213 (Hammarby IP)
Nacka-Hammarby 0-7 (0-2, 0-2, 0-3)
0-1 Lennart Hellman, 0-2 Holger Nurmela, 0-3 Sven Bergquist, 0-4 Sven Bergquist, 0-5 Östen Johansson, 0-6 Lennart Hellman, 0-7 Sven Bergquist,
Domare: Ivan Eklind och Gösta Ahlin, Stockholm
Publik: 586
Om matchen: Hammarby gjorde en kanonmatch mot ett Nacka på uppgång. Bäst i Nacka var målvakten Åström

400216 (Kristinebergs IP)
Karlberg-Hammarby 1-5 (0-2, 0-1, 1-2)
Mål, Karlberg: 1-3 Börje Abelstedt Hammarby: Lennart Hellman 2, Stig Emanuel Andersson, Åke Andersson, Ragnar Johansson
Domare: Gösta Ahlin och Ivan Eklind, Stockholm
Publik: 400
Om matchen: Hammarby hade inga problem att slå tillbaka Karlberg på Kristineberg, och siffrorna speglade ungefär spelet

400223 (2:a omgången, Hammarby IP)
Hammarby-Liljanshofs IF 3-0 (2-0, 1-0, 0-0)
1-0 Stig Emanuel Andersson, 2-0 Lennart Hellman, 3-0 Holger Nurmela
Publik: 100
Om matchen: Liljanshofs målvakt Charles Larsson höll nere siffrorna. Han skulle spela i Hammarby sju år senare. Isen usel och matchen därefter

400303 (kvartsfinal, Hammarby IP)
Hammarby-IFK Mariefred 7-0 (3-0, 0-0, 4-0)
Mål: Östen Johansson 3, Erik Lindström 2, Holger Nurmela, Åke Andersson
Om matchen: Hammarby var överlägset men matchen spelades i snöblandat regn så kvaliteten blev inte den bästa

400306 (semifinal, Östermalms IP)
Hammarby-IK Göta 1-2 (0-1, 1-0, 0-1)
0-1 1 Torsten Jöhncke, 1-1 2 Ragnar Johansson (Stig Emanuel Andersson), 1-2 18 Roland Pettersson-Lindensjö spel 5-4
Domare: Ragnar ”Ragge” Bäckström och Wilhelm ”Wille” Svensson, Stockholm
Publik: 500-700
Om matchen: Serievinnaren Hammarby förlorade överraskande mot ett taktiskt spelande Göta som hjälptes av den nedvräkande snön. Hammarby dominerade i princip hela matchen men lyckades inte avgöra. I stället gjorde Göta segermålet i slutminuterna

DM

391126 (kvartsfinal, Stadion)
Hammarby-Karlberg 4-1 (2-0, 1-0, 1-1)
1-0 Holger Nurmela, 2-0 Lennart Hellman, 3-0 Sven Bergquist, 4-0 Östen Johansson, 4-0 Bertil Carlsson-Caneman
Publik: 1 694 (Fyra DM-matcher spelades samma dag)
Om matchen: Hammarby vann den relativt justa matchen helt väntat. Målvakten Tore Hamnström imponerade

391201 (semifinal, Stadion)
Hammarby-Nacka 3-0
1-0 Gunnar Landelius, 2-0 Gunnar Landelius, 3-0 Holger Nurmela
Publik: 1 000
Om matchen: Hammarby vann enkelt. Nacka höll siffrorna nere med hjälp av spelförstörande spel

391203 (final, Stadion)
Hammarby-Göta 0-0
Publik: 953
Om matchen: Det usla vädret gjorde att matchen mer liknade vattenpolo än hockey. Göta skrällde genom att klara ett oavgjort resultat. Göta hade fler målchanser i två perioder mot ett slött Hammarby. I tredje perioden pressade Hammarby utan att kunna avgöra. Totalt ett rättvist resultat

391208 (final, omspel, Stadion)
Hammarby-Göta 2-1 (1-1, 1-0, 0-0)
0-1 John Aleberg (Roland Pettersson) spel 5-4, 1-1 Holger Nurmela spel 5-4, 2-1 Holger Nurmela
Domare: Henning Stenberg och Axel ”Acke” Sandö, Stockholm
Publik: 1 589
Om matchen: Hårda tag och hög fart och Hammarby vann rättvist. Hammarby saknade Åke Andersson, men Gunnar Landelius vikarierade godkänt. Göta började starkt men Hammarby tog över och dominerade starkt i den andra perioden

Träningsmatcher

400315 (Östermalms IP)
Hammarby-AIK 4-1 (1-1, 1-0, 2-0)
1-0 Lennart Hellman, 1-1 Ruben ”Rubbe” Carlsson, 2-1 Holger Nurmela (Gunnar Landelius), 3-1 Holger Nurmela, 4-1 Bertil Lundell
Publik: 400-500
Om matchen: En mycket underhållande match av vänskapskaraktär. Högt tempo och chansrikt

400317 (Idrottsparken)
Södertälje SK-Hammarby 3-1 (0-0, 1-1, 2-0)
1-0 Tore Carlsson, 1-1 Bertil Lundell, 2-1 Pelle Haggren, 3-1 Åke Nyman
Utv, Hammarby: Lennart Hellman
Domare: ”Sofus” Karlsson (Hammarby) och Pelle Malmberg (Södertälje SK)
Publik: 250
Om matchen: Södertälje vann sensationellt i en fartfylld och spännande match på en perfekt is. Hammarby pressade hårt för att kvittera i den sista perioden