Almtuna IS1441958-909
Malmö IF14301156-1546
Nacka SK14201243-1384

Lagbild på vykort.

17 november: Hammarby startade säsongen trögt, bland annat med 0-3 hemma mot Enköping/Elvan. Här försöker Börje Skogs och Hans Malm överlista målvakten Jan Björnlind. Bild i Hammarbyiten 42/1974. Ur Hammarbys arkiv.

22 januari: Huddinge borta.

22 januari: Matchen slutade 1-1. Målvakt är Micke Lindgren och Hasse Malm med mustasch syns i bakgrunden.

8 februari: Målskyttarna mot Nacka; Ove Carlsson, Mats Larsson, Börje Skogs och Rolf Hagman. Bild i Hammarbyiten 50/1976. Ur Hammarbys arkiv.

Mats Larsson och Björn Palmqvist i kvalderbyt.

12 mars: Christer Sahlin reducerar till 2-4 bakom Roland Einarsson, på passning från Sven-Erik Gustavsson (16) framför mål. Bild ur Bamsingarna från Söder.

Juniorlaget som vann DM. Bild i Hammarbyiten 43/1975. Ur Hammarbys arkiv.

57:orna som vann S:t Erikscupen. Stående: Göran Brandt, Sören Moberg, Björn Pettersson, Ronny Malmlöf, Jan Lindberg, Mats Jonsson, Lars Liljeblad, Conny Holmgren, Jan Carlsson och tränaren Leif Boork. Knästående: Karl-Erik Lilja, Thomas Jägenstedt, Håkan Ferm, Anders Nylander, Benny Ahlinder, Per Harju samt sittande målvakten Thomas Blom.

62:orna som vann S:t Erikscupen. I laget spelade Robert Andersson, Asbjörn Austlid, Per Björklund, Olle Christiansson, Benny Engman, Anders Håkansson, Roland Hägg, Bo Johander, Per-Arne Lindström, Jan Lindvall, Peter Nilsson, Peter Ohlsson, Thomas Oscarsson, Ove Pettersson, Leif Strömberg, Peter Svensson, Jan Tamm, Lennart Wahlberg. Tränare: Börje Nilsson. Lagledare: Sören Eriksson.
Spelaromsättningen var relativt moderat inför säsongen 1974/75. In kom en hel ungdomsfemma, den så kallade tv-femman, från Stockholms TV-pucklag.
  Håkan Ferm, Kalle Lijla, Jan Carlsson, Ove Carlsson och Conny Holmgren kompletterades med Rolf Hagman från Östberga och Jan-Åke Ek som kom tillbaks från IK Göta.
  Förberedelserna inför säsongen startade redan i april och i juli var laget på is i Scaniarinken.
  Under hösten i väntan på seriestart deltog Hammarby i Mälarcupen med fyra andra lag.
  Även om serien sen startade darrigt så lyckades vakna till och vinna en poäng före Nacka.
  Segern var frukten av en lång spurt följt av lite flyt i slutet. Den knackiga hösten visade sig bero på järnbrist hos flera spelare efter en stenhård försäsong.
  I kvalet gick bara ett av fyra lag upp. I två fullspikade matcher på Hovet lyckades man inte rubba Djurgården, som fick stanna kvar i den högsta serien

Division 2 Östra

741115 (Klostervallen)
Roma-Hammarby 3-3 (1-0, 0-2, 2-1)
Mål, Roma: Stig Norberg, Kurt Ljunggren, Torgny Sandström Hammarby: Christer Sahlin, Rolf Hagman, Sven-Erik Gustavsson

741117 (Johanneshov)
Hammarby-Enköping/Elvan 0-3 (0-0, 0-2, 0-1)
0-1 23 Torbjörn ”Hästen” Johansson, 0-2 36.55 Lennart Ramstedt spel 4-5, 0-3 Hans Orlow
Domare: Anders Svensson/Ove Lennström, Mariefred
Publik: 336
Om matchen: Hammarby förde spelet matchen igenom, men ESK-keepern Dan Björnlind tog allt. I den andra perioden började Hammarby falla in i gästernas tempo, och det straffade sig. 0-1 blev en väckarklocka för Bajen, som fortsatte att rada upp chanser. Alla väntade på kvitteringen, särskilt när Hammarby fick spela power play i slutet av perioden. Då passade gästerna på att kontra in ett andra mål. När veteranen Hans Orlow gjorde 3-0 på gästernas första och enda läge i tredje perioden gick luften ur Bajen.

741119 (Nacka IP)
Nacka-Hammarby 1-3 (0-1, 0-0, 1-2)
0-1 Börje Skogs, 0-2 40.30 Lennart Älgekrans, 1-2 Gunnar Lindkvist, 1-3 Lennart Skördåker
Om matchen: Hammarby vann rättvist en måstematch efter den skrala inledningen på serien. Bäst i hemmalaget var veteranen Bert-Ola Nordlander. I Hammarby var förstafemman bäst tillsammans med 17-årige Kalle Lilja.

741123 (Johanneshov)
Hammarby-Remo 8-3 (4-0, 3-3, 1-0)
Mål, Hammarby: Börje Skogs 2, Per Harju, Mikael Gremo, Lennart Älgekrans, Hans Strömberg, Lars Hedenström, Mats Larsson Remo: Tony Boström, Christer Johansson, Bertil Jacobsson
Publik: 310
Om matchen: Hammarby var pigga och startade bra. Dock saknades stabiliteten. Rätt var det var så stod det 4-3 innan man vaknade till igen.

741126 (Uppsala Ishall)
Almtuna-Hammarby 0-4 (0-1, 0-1, 0-2)
Mål: Mikael Gremo, Kjell Bergqvist, Rolf Hagman, Sören Holm
Skott: 18-22
Domare: Lage Norberg, Älta och Ove Flyberg, Upplands Väsby
Publik: 1 394 (publikrekord i Gränbyhallen)
Om matchen: Den Uppsalafödde Hammarbytränaren Curt Lindström fick bästa tänkbara present på sin 34-årsdag när hans lag besegrade Almtuna med klara 4-0. Spelet imponerade dock knappast, och Bajen gynnades av att den duktige hemmamålvakten Leif Sääf skadades under uppvärmningen (även om reserven Mats Eriksson inte gjorde bort sig).

741130 (Johanneshov)
Hammarby-Huddinge 5-4 (0-4, 2-0, 3-0)
1-4 Christer Sahlin, 2-4 Lars Hedenström, 3-4 Mikael Gremo, 4-4 Håkan Ferm, 5-4 Hans Strömberg
Mål, Huddinge: Kjell Nilsson, Leif Blomberg, Kjell Nyberg, Leif Odefjärd
Publik: 574
Om matchen: Säsongens obegripligaste match. Hammarby var fullständigt överlägsna och Huddinge fick inte till ett enda skott de första tio minuterna. Plötsligt vände allt för gästerna och plötsligt stod det 0-4. Hammarby segade sig närmare och med en toppning i slutperioden lyckades man till slut vända till 5-4.

741203 (Vegavallen)
Tierp-Hammarby 6-6 (2-1, 4-2, 0-3)
Mål, Tierp
: Bo Edin 2, Leif Torstensson, Gunnar Ström, Urban Englund, Arne Ström Hammarby: Lennart Älgekrans 2, Conny Åström, Kjell Bergqvist, Lennart Skördåker, Mikael Gremo
Skott: 45-36
Domare: ”Propp” Eriksson
Publik: 612
Om matchen: Tierp var nära att skrälla hemma på Vegavallen och sköt 35 skott under två första perioderna då Bajen stundtals blev utspelat. I den tredje perioden toppade Hammarby laget och lyckades hämta upp. Mikael Gremo kvitterade när fem minuter återstod, och Bajen hade flera lägen att göra ett segermål. Sett över matchen var oavgjort ett rättvist resultat. Förutom Mikael Lindgren var Lars Hedenström och Hans Strömberg bäst i Bajen.

741207 (Johanneshov)
Hammarby-Väsby 3-3 (1-1, 1-0, 1-2)
1-1, 2-1, 2-2, 2-3 Jan Bäckman, 3-3 Rolf Hagman
Övriga mål, Hammarby: Rolf Hagman, Hans Strömberg Väsby: Göran Söderström, Kent Engdahl
Publik: 904
Om matchen: Hammarby hade det trögt mot Väsby men lyckades rädda en pinne till slut. Var även nära att göra 4-3.

741210 (Stora Mossen)
Traneberg-Hammarby 6-2 (1-1, 2-1, 3-0)
Mål, Traneberg: Jörgen Hjert 2, Sören Lindström, Gunnar Lundkvist, Christer Skoog, Mats Danielsson Hammarby: Ove Carlsson, Lars Hedenström
Publik: 225
Om matchen: Hammarby åkte på däng mot bottenlaget Tranan. Laget var dåligt och Mikael Lindgren slarvade in ett par puckar.

741215 (Johanneshov)
Hammarby-Norrtälje 4-3 (1-0, 3-2, 0-1)
Mål, Hammarby: Rolf Hagman 2, Börje Skogs, Hans Strömberg Norrtälje: Veikko Virtanen 2 (1 straff), Sven Billman
Skott: 32-12 (13-4, 13-5, 6-3)
Om matchen: Ny svag insats av Hammarby som nätt och jämnt lyckades vinna över Norrtälje. Laget var överlägset men lyckades inte omsätta det i mål.

741217 (Johanneshov)
Hammarby-Nynäshamn 6-5 (2-2, 1-1, 3-2)
Mål, Hammarby: Ove Carlsson 3, Rolf Hagman, Christer Sahlin, Lars Hedenström Nynäshamn: Lars Gustavsson 3, Roger Fransson 2
Om matchen: Hammarby vann en ny match väldigt knappt. Laget uppträdde inte som en seriesegrare. Tvåmålsskytt i bortalaget var fotbollspelaren i Hammarby, Roger Fransson.

750106 (Estörinken)
Nynäshamn-Hammarby 5-6 (1-1, 3-2, 1-3)
Mål, Nynäshamn: Lars Gustavsson 2, Leif Ohlsson, Ola Eriksson, Roger Fransson Hammarby: Rolf Hagman 3, Lars Hedenström, Sven-Erik Gustavsson, Mikael Gremo
Om matchen: Hammarby låg under i nästan hela matchen men lyckades vända i den tredje perioden.

750107 (Norrtälje IP)
Norrtälje-Hammarby 3-5 (2-2, 1-3, 0-0)
1-0 2 Åke Fagerström, 1-1 Mikael Gremo, 1-2 Hans Strömberg, 2-2 Gunnar Rickardsson, 3-2 21 Lennart Lundin, 3-3 Börje Skogs, 3-4 Rolf Hagman, 3-5 Per Harju
Publik: 719
Om matchen: Norrtälje pressade Hammarby i halva matchen. Sen vände Bajen och sista perioden blev mållös.

750111 (Johanneshov)
Hammarby-Traneberg 9-2 (2-1, 2-1, 5-0)
Mål, Hammarby: Hans Strömberg 3, Christer Sahlin 2, Mikael Gremo, Rolf Hagman, Sven-Erik Gustavsson, Sören Holm Traneberg: Sören Lindström, Jörgen Hjert
Publik: 270
Om matcherna: Hammarby vann överlägset och tog tillfälligt över serieledningen.

750116 (Vilundavallen)
Väsby-Hammarby 1-1 (0-1, 1-0, 0-0)
0-1 Börje Skogs, 1-1 Kenneth Engdahl

750118 (Johanneshov)
Hammarby-Tierp 7-4 (2-0, 1-3, 4-1)
Mål, Hammarby: Hans Strömberg 2, Christer Sahlin 2, Rolf Hagman, Börje Skogs, Lennart Älgekrans Tierp: Lennart Torstensson, Lennart Mörtzell, Gunnar Ström, Urban Englund
Om matchen: En stark sista period räddade två poäng till Söder. Tierp hade ledningen i över halva matchen.

750122 (Björkängens IP)
Huddinge-Hammarby 1-1 (0-0, 1-0, 0-1)
1-0 Lars Hållén, 1-1 57 Rolf Hagman
Publik: 800
Om matchen: Hammarby hade lite tur i oturen. Några spelare hade dagen innan legat i feber och en av dem, Rolf Hagman, kvitterade i slutminuterna. Huddinge spelade bra och brände bl a en straff. I slutet hade Bajen chansen att avgöra i powerplay.

750125 (Johanneshov)
Hammarby-Almtuna 4-1 (1-1, 1-0, 2-0)
Mål, Hammarby: Christer Sahlin 2, Börje Skogs, Lennart Älgekrans Almtuna: Jan-Erik Tännström (Mikael Granqvist enl en källa)
Skott: 51-28
Om matchen: Hammarby vann utan att övertyga. Bara Hans Strömberg fick väl godkänt. Ganska bra var även Christer Sahlin, Sören Holm och Hans Malm.

750202 (Scaniarinken)
Remo-Hammarby 4-5 (1-3, 1-1, 2-1)
Mål, Remo: Jimmy Forsman, Johnny Ståhl, Folke Andersson, Urban Eriksson Hammarby: Sören Holm, Hans Strömberg, Per Harju, Jan Carlsson, 4-5 Ove Carlsson
Om matchen: Hammarby började bra men tappade matchen efterhand. Till slut avgjorde Ove Carlsson med ett tennisslag. Något turlig seger för Bajen.

750208 (Johanneshov)
Hammarby-Nacka 6-2 (2-1, 2-1, 2-0)
0-1 Peter Bejemark, 1-1, 2-1, 3-1 34.04 Ove Carlsson, 4-1 36 Mats Larsson, 4-2 Kennet Larsson, 5-2, 6-2
Övriga mål: Rolf Hagman 2, Mats Larsson, Börje Skogs
Publik: 3 487
Om matchen: Avgörande seriefinal inför storpublik. Hammarby gick segrande ur striden och tog greppet över kvalplatsen.

750215 (Enavallen)
Enköping/Elvan-Hammarby 3-5 (1-0, 1-4, 1-1) Annons
Mål, Enköping: Christer Lindgren 2, Kent Jansson Hammarby: Kjell Bergqvist 2, Lennart Älgekrans, Börje Skogs, Rolf Hagman
Om matchen: Hammarby var illa ute men en stark andra period avgjorde. Enköping jagade kvittering i slutet men Kjell Bergqvist skickade in den avgörande pucken en minut före full tid.

750219 (Johanneshov)
Hammarby-Roma 7-2 (4-0, 2-1, 1-1)
Mål, Hammarby: Ove Carlsson 2, Börje Skogs, Sören Holm, Jan Carlsson, Per Harju, Mikael Gremo Roma: Over Hejdenberg, Jens Kvalholm
Om matchen: Hammarby hade inga problem med nerverna utan säkrade kval enkelt.

Kval

750227 (Johanneshov)
Hammarby-Kiruna 9-3 (3-2, 3-1, 3-0)
1 per : 0-1 0.20 Lauri Lindberg, 1-1 8.23 Lars Hedenström (Rolf Hagman), 2-1 18.10 Rolf Hagman ( Mikael Gremo), 3-1 19.02 Börje Skogs (Hans Malm), 3-2 19.24 Roger Mikko (Lars Älvero)
2 per: 4-2 2.19 Börje Skogs (Hans Strömberg), 5-2 3.31 Rolf Hagman (Mikael Gremo), 5-3 5.03 Ulf Zetterström (Rolf Älvero), 6-3 6.54 Rolf Hagman
3 per: 7-3 5.07 Mikael Gremo (Lennart Älgekrans), 8-3 11.18 Mikael Gremo, 9-3 16.12 Sven-Erik Gustavsson)
Skott: 25-24 (10-12, 9-5, 6-7)
Utv, Hammarby: Kjell Bergqvist, Christer Sahlin, Karl-Erik Lilja Kiruna: Dennis Holmgren, Roger Mikko, Tomas Hedin
Domare: Åke Södergren, Rimbo, Per-Åke Wigh, Enköping
Publik: 2 945
Om matchen: Hammarby överraskade och gjorde en kanonmatch i kvalpremiären trots en usel start.

750302 (Johanneshov)
Djurgården-Hammarby 6-2 (3-1, 0-1, 3-0)
1 per: 1-0 4.21 Kent Nilsson (Sören Johansson), 2-0 18.33 Sören Johansson, 3-0 18.43 Peter Gudmundsson (Owe Svensson), 3-1 19.44 Mats Larsson (Börje Skogs)
2 per: 3-2 13.28 Sven-Erik Gustavsson
3 per: 4-2 1.25 Owe Svensson (Folke Bengtsson), 5-2 3.35 Claes-Göran Wallin (Björn Palmqvist), 6-2 18.05 Sören Johansson (Folke Bengtsson, Kent Nilsson)
Skott: 30-24 (11-9, 8-7, 11-8)
Utv, Djurgården: Thomas Carlsson 2x2, Leif Svensson, Peter Gudmundsson Hammarby: Sören Holm, Kjell Bergqvist, Börje Skogs, Conny Holmgren
Domare: Gunnar Fransson, Tumba, Björn Ferber, Hägersten
Publik: 9 994
Om matchen: Hundratals människor kom inte in på Hovet och troligtvis var det över tio tusen som faktiskt var där. Hammarby stretade emot bra i två perioder men sedan blev Djurgården för starkt

750305 (Johanneshov)
Hammarby-Hofors 2-1 (1-0, 1-1, 0-0)
1 per: 1-0 5.06 Sven-Erik Gustavsson (Lars Hedenström)
2 per: 1-1 11.12 Erik Karlsson, 2-1 14.17 Ove Carlsson (Börje Skogs)
Skott: 33-20 (10-5, 11-10, 12-5)
Utv, Hammarby: Conny Holmgren Hofors: Erik Karlsson 2x2
Domare: Nils Roos, Södertälje, Anders Svensson, Mariefred
Publik: 1 869
Om matchen: Hammarby vann rättvist även om matchen var ganska jämn. Bäst i Bajen var Mikael Lindgren, Hans Malm och Mikael Gremo.

750309 (Hofors Folkets park)
Hofors-Hammarby 1-5 (1-1, 0-2, 0-2)
1 per: 1-0 8.17 Per Lundberg (Lennart Lind), 1-1 12.58 Börje Skogs
2 per: 1-2 8.21 Lennart Skördåker (Sven-Erik Gustavsson), 1-3 17.02 Börje Skogs
3 per: 1-4 5.56 Börje Skogs, 1-5 9.18 Börje Skogs (Hans Strömberg)
Skott: 22-30 (7-14, 7-7, 8-9)
Utv, Hofors: Erik Karlsson, Jan Blomgren Hammarby: Lars Hedenström, Ove Carlsson, Rolf Hagman
Domare: Ingvar Pergenius och Jan-Olof Olsson, Smedjebacken (Olsson skadades och ersattes efter 20 minuters avbrott av division 3-domaren Lasse Lindblom, Hofors)
Publik: 1 337
Om matchen: Börje Skogs satte fyra baljor inför sina föräldrar som kommit från Nusnäs i Dalarna till Hofors. Ronnie Glysing hoppade in i målet för första gången i kvalet.

I kvalet mot Djurgården.
750312 (Johanneshov)
Hammarby-Djurgården 2-4 (1-2, 0-0, 1-2)
1 per: 0-1 4.19 Sven-Åke Svensson, 1-1 12.20 Rolf Hagman, 1-2 12.39 Sören Johansson (Kent Nilsson)
3 per: 1-3 5.14 Kent Nilsson (Kent Bengtsson), 1-4 14.30 Kent Nilsson (Sören Johansson) spel 4-5, 2-4 18.56 Christer Sahlin (Sven-Erik Gustavsson)
Skott: 23-31 (5-10, 7-10, 11-11)
Utv, Hammarby: Christer Sahlin Djurgården: Sven-Åke Svensson, Kent Bengtsson, Folke Bengtsson, Kent Nilsson
Domare: Ulf Lindgren, Huddinge, Kjell Grandin, Norsborg
Publik: 9 719
Om matchen: Avgörande match om plats i den nya elitserien. ”Kenta” Nilsson blev stor matchhjälte i Djurgården. Hammarby fick börja om i ettan.

750316 (Matojärvi)
Kiruna-Hammarby 7-6 (2-0, 2-3, 3-3)
1 per: 1-0 14.24 Hans Edlund (Tomas Hedin), 2-0 18.53 Tomas Hedin (Hans Edlund)
2 per: 3-0 5.10 Ulf Zetterström, 3-1 11.37 Mats Larsson (Börje Skogs), 3-2 12.34 Börje Skogs (straff), 4-2 14.29 Ulf Zetterström, 4-3 18.15 Rolf Hagman (Lars Hedenström)
3 per: 4-4 2.29 Lennart Skördåker (Sören Holm), 4-5 3.35 Jan Carlsson, 5-5 5.23 Roger Mikko (Hans Edlund), 6-5 6.54 Ulf Zetterström (Rolf Älvero, Lauri Lindberg), 6-6 17.40 Hans Malm (Börje Skogs), 7-6 19.05 Tomas Hedin (Roger Mikko)
Skott: 45-37 (16-6, 13-16, 16-15)
Utv, Kiruna: Dennis Holmgren 2x2, Lars Älvero, Hans Edlund, Stig Karlsson Hammarby: Mats Larsson 5, Håkan Ferm, Börje Skogs, Ove Carlsson
Domare: Olle Karlsson, Malmberget,Kjell-Ivar Näsström, Luleå
Publik: 485
Om matchen: En svängig match som inte betydde något. Bra i Bajen var Ronnie Glysing, Hans Malm och Mats Larsson.

740918 (Mälarcupen)
Hammarby-Huddinge IK 9-4 (3-1, 4-0, 2-3)
Mål, Hammarby: Lennart Älgekrans 2, Börje Skogs 2, Mikael Gremo, Hans Strömberg, Christer Sahlin, Per-Olof Berglund, Per Harju Huddinge: Kjell Nyberg, Leif Odefjärd, Kent Johansson, Lars-Gunnar Hålén
Publik: 186

740922 (Mälarcupen)
Surahammars IF-Hammarby 5-7 (2-2, 1-3, 2-2)
Mål, Surahammar: Leif Karlsson, Stefan Johansson, Kennet Karlén, Leif Andersson, Dan Weinberger Hammarby: Sven-Erik Gustavsson, Per Harju, Conny Åström, Per-Olof Berglund, Lennart Älgekrans, Rolf Hagman
Publik: ca 350

740929 (Mälarcupen)
Hammarby-Almtuna IS 5-2 (3-1, 1-0, 1-1)
Mål, Hammarby: Kalle Lilja 2, Lars Bergström, Lars Hedenström, Hans Strömberg Almtuna: Torbjörn Källsten, Patrik Hjalmarsson

741003 (Mälarcupen)
Gävle GIK-Hammarby 6-8 (5-2, 0-5, 1-1)
Mål, Gävle: Per-Arne Boberg 2, Anders Svensson, Håkan Östh, Frank Forslund, självmål Hammarby: Börje Skogs 3, Mikael Gremo, Mats Larsson, Rolf Hagman, Lennart Skördåker, Ove Carlsson
Publik: 126

741009 (Mälarcupen)
Hammarby-Surahammars IF 6-1 (1-0, 1-0, 4-1)
Mål, Hammarby: Hans Strömberg 2, Lennart Älgekrans 2, Christer Sahlin, Kalle Lilja Surahammar: Dan Weinberger

741016 (Mälarcupen)
Almtuna IS-Hammarby 3-4 (1-2, 1-0, 1-2)
Mål, Almtuna: Torbrjön Källsten, Mikael Granqvist, Jan Svensson Hammarby: Börje Skogs 2, Rolf Hagman, Lennart Skördåker
Publik: 203

741019 (Mälarcupen)
Hammarby-Gävle GIK 3-5 (0-2, 1-2, 2-1)
Mål, Hammarby: Börje Skogs, Lars Hedenström, Rolf Hagman Gävle: Christer Falkenström 3, Kjell Lindholm, Per-Arne Boberg

741030
Nacka SK-Hammarby 1-3 (1-2, 0-0, 0-1)
Mål, Nacka: Ulf Granlund Hammarby: Sven-Erik Gustavsson, Börje Skogs, Christer Sahlin

741103 (Mälarcupen)
Huddinge IK-Hammarby 2-3 (1-2, 1-0, 0-1)
Mål, Huddinge: Kent Söderlind, Leif Blomberg Hammarby: Lennart Skördåker, Per Harju, Ove Carlsson