Hammarbys röda tråd

Intervju med Young Stars tränare Tomas Winje

Texten publicerad i Hammarby Sportnyheter #1 Hösten 2000

Hammarbys A-juniorer kallar sig "Young Stars".
  Förra säsongen gjorde de skäl för namnet, då de som nykomlingar i juniorernas elitserie "Superelit" tog sig ända fram till SM-final. Tomas Winje och Fredrik Wikman är tränarna som ska försöka upprepa bedriften.


Hammarbys representationslag i ishockey har ju bytt ut spelare ganska friskt de senaste åren. Men, det är ingenting mot a-juniorerna. Till den här säsongen är tre fjärdedelar av laget nytt. Några har blivit för gamla, en del har tagit steget upp i seniorlaget och en har blivit värvad till ett annat lag.
  - Så det kan bli lite knepigt att ta sig till final i år igen, säger tränaren Tomas Winje.
  A-junior är man om man är född 1981 eller 1982. Yngre spelare får också spela med a-juniorerna. Några av Bajens spelare är ett eller ett par år yngre.
  - Resultat är förstås viktigt, men det är inte allt i den här åldern, säger Tomas Winje. Vi arbetar mycket med de individuella färdigheterna, försöker införa mer logik i spelet och ta bort pojklagsspelet. Alltså där alla tokkör efter pucken.   Hammarby Hockey försöker ha en linje, en röd tråd från pojklagshockeyn, över b- och a-juniorerna och upp till seniornivån.
  - Men vi spelar inte exakt likadant. A-laget har andra typer av spelare än vi, och då blir också spelet lite annorlunda, säger Tomas Winje.   Både nuvarande a-lagstränaren Daniel Broberg och de bägge juniortränarna är skolade i Hammarbys pojklagsverksamhet vid Zinkensdamm. Det gör också att den röda tråden stärks.
  Finns det någon spelare som ni tror extra mycket på?
  - Jag tror på alla, säger Tomas Winje. Har man kommit så här långt som att spela juniorhockey på elitnivå, så är man begåvad. Sedan handlar det om hur villig man är att offra allt på ishockeyn.
  - De flesta av våra spelare kan komma en bit, det är mycket upp till dem själva om det blir allsvenskan, elitserien eller kanske NHL.

(031018)