Christian Fribergs Minnesfond

Pg: 4445642-4 – Bg: 5108-0448

Vallentuna Hockey, tel 08-514 506 20


Den 2:a januari mottog vi beskedet att vår 24-åriga hockeykamrat Christian Friberg var en av de två ungdomar som omkom i den tragiska branden i Nacka på nyårsmorgonen.

  Han spelade ursprungligen för Boo IF och kom i ungdomsåren till Hammarby där han bland annat vann junior-SM 1994. Christian hann även med 4 juniorlandskamper

  Christian Friberg tillhörde den duktiga hammarbygeneration som blev stommen i a-laget under mitten av 1990-talet.
  Han lämnade Hammarby för proffsspel för Idaho Steelheads i USA ochhar även representerat Lidingö, Vimmerby och nu senast Vallentuna i allsvenskan.
  I Vallentuna har han varit en av de tongivande spelarna, såväl på som utanför isen, och en av de skickligaste backarna i den norra allsvenska serien. Christian representerade även Sverige i det senaste världsmästerskapet i inline.

  Det värker i själen när unga människor går bort. Frågor som varför...och tänk om jag hade...dyker ideligen upp. Alla som känt Christian eller bara mött honom som hastigast har alla ett ljust minne av honom, inte minst Hammarby Hockey. Många medmänniskor nämner situationer där han hjälpt dem och ställt upp för dem. När vi hör dessa personliga minnen kan vi inte förstå att han endast fick bli 24 år gammal.

  För att hedra Christian har en minnesfond instiftats. Fondens avsikt är bland annat att dela ut pris till en ungdomsspelare med start 2002 i Hammarbys och Vallentunas ungdomssektion som representerar det Christian stod för; passionen för hockeyn och framför allt att vara en god kamrat.

  Vi alla minns Christian som en del av ”Zinken” och saknar denna varma människa enormt!

Tack Christian!

Daniel Broberg
A-lagstränare Hammarby IF Hockey


Från matchrapporten den 6 januari 2001 mot Kiruna: ” Innan matchen hölls en minnesstund för nyligen bortgångne Christian Friberg. Runt mittcirkeln höll unga hammarbyspelare fanor och de bägge lagen beträdde isen under tystnad och utan hjälmarna vilka var uppradade på sargkanten...”

”...ett par marschaller brann nedanför jumbotronen där ett fotografi av Friberg visades...”

”...speakern Torbjörn Klaesson höll ett kort, fint tal varpå det hölls en stunds tystnad. Därefter spelades Elgars ”Land of Hope and Glory” under tiden spelare och domare gjorde sig klara för match...”