Krönika:

De närmaste matcherna är livsviktiga

Nu har vi kommit till ett stadie där man kan dela in resten av serien i två delar:

Tierp-Hammarby
Piteå-Hammarby
Skellefteå-Hammarby
Södertälje-Hammarby
och
Hammarby-Vallentuna
Hammarby-Mora
Hammarby-Sundsvall
Vallentuna-Hammarby
Hammarby-Södertälje
Hammarby-Team Kiruna
Hammarby-Boden

  Bortamatcher och hemmamatcher, med andra ord. En rätt unik situation. Vi har förvisso Vallentuna borta en gång till, men det bör ju vara en trepoängsmatch oavsett om den spelas på Hovet eller uppe på tundran. Mig veterligen har Hammarby Hockey aldrig tidigare spelat fem (eller ens fyra) bortamatcher i rad i en serie. Nu kan ju förbundets serieläggare skylla på Lidingödebaclet. Med all rätt. Man borde inte FÅ dra sig ur en serie så tätt inpå premiären.
  Hammarby har nu närmast fyra ruggigt viktiga matcher framför sig. Senast mötte vi alltså 1,90 på bortais, med ännu en nollpoängare som resultat. Därför är det inte bara bra utan livsviktigt att vi nu har framför oss två matcher mot lag som inte är inblandade i striden om de Superduperallsvenska (ett framtida namn?) platserna. Tierp och Piteå bör besegras trots bortaplan, det här är två matcher där jag tror att den mot Piteå blir tuffast.
  Tack och lov för dessa båda matcher mot relativt omotiverade lag, ty nu avgörs förmodligen serien. Först Skellefteå, sedan Södertälje, båda på bortais. Speciellt den förstnämnda matchen kommer att bli oerhört viktig, då SSK nog kommer att ha en plats bland de fyra främsta säkrad med åtminstone ett par matcher kvar. Det kommer inte Skellefteå, och förmodligen inte heller vi.

Mora ska väl inte ha någon chans

  Av de sju sista matcherna finns det, vad jag ser, bara två där vi löper risk att tappa poäng. Detta förutsatt att spelet inte klappar ihop fullständigt! Vallentuna hemma är tre poäng, med eller utan Axelsson. Ett Mora fjärran från den form som vi råkade ut för i playoff förra året, ska ej heller de kunna ställa till med trubbel på Hovet.
  Därefter har vi den första av de två matcher där vi skulle kunna tappa poäng. Sundsvall tror jag kommer att kunna gå ifrån tillsammans med Södertälje, och vara klara för Superallsvenskan med nån omgång kvar.
  Vallentuna har ungefär lika små utsikter att ställa till med något borta, som på Hovet. Matchen därefter blir ännu ett möte med Södertälje (detta är alltså potentiell poängförlust nummer två), och vi måste ju kunna vinna en av matcherna! Det har ju trots allt varit väldigt jämnt i alla möten utom den där SSK fick 4-0 omgående.
  Vi som var uppe på den längsta Norrlandsturnén vet att varken Kiruna eller Boden ska kunna bli besvärliga på Hovet. Boden var ganska sega däruppe, men jag tror att deras chans på en fjärdeplats är borta sedan ett antal omgångar, när vi stöter på dem i grundseriens sista match.
  Finns bara en sak att vråla angående var och en av de återstående matcherna, och man får väl tacka GAISaren Håkan Hellström för inspirationen:

  GE MIG TRE POÄÄÄÄÄNG, PA PA PA!
Mattias Jansson


(001118)