Han valde Sverige framför Boston Bruins

Joakim Persson.

Intervju med Joakim Persson

Texten publicerad i Hammarby Sportnyheter #1 Hösten 2000

Första gången målvakten Joakim Persson kom till Hammarby var han tolv år gammal. Det kunde lika gärna blivit Hammarby Fotboll som Ishockey, han var duktig i båda sporterna. Men då han kom med i Stockholms lag i Folksam Cup valde han till slut hockeyn.

Nu är det den tredje vändan i Hammarby, men allting började i Vallentuna, eller närmare bestämt i Brottby där han är född. Från Vallentuna tjatade han över gamla kompisen Henrik Nilsson som via Hammarby så småningom hamnade i elitserien och Västra Frölunda.
  Sedan värvades Joakim Persson av Djurgården. Han kände att han hade störst chans att försvara sin juniorlandslagsplats i ett elitserielag.
  - Jag kom tillbaka till Hammarby tillsammans med Mariusz Czerkawski i början av 90-talet, säger Joakim. Det var en fantastisk säsong.
  Efter ett par år var det dags för AIK.
  - Hammarby hade inte råd att ha kvar mig och samtidigt hade jag bud på en landslagsplats, berättar Joakim.
  I samma veva blev han listad av Boston Bruins med garantier att få spela ett visst antal NHL-matcher. Men han tackade nej då AIK gick upp i elitserien.
  - Visst ångrar jag det lite nu efteråt, säger Joakim. Men jag har alltid tyckt att man ska göra det man känner för. Och just då ville jag hellre spela i Sverige.
  1996 funderade han igen på att flytta till USA, trots att han då inte var säker på att få spela i NHL. I stället blev det spel i Tyskland och Ratingen Löwen i ett par år.
  Tillbaka i Sverige flyttade Joakim till Västerås, och det var inledningen på en hård tid som varade i ett och ett halvt år.
  - Det var min tuffa tid i karriären, säger han. Jag vantrivdes hockeymässigt och socialt.   För att göra en lång historia kort sa han upp sig från Västerås efter en halv säsong, spelade några månader i Lidingö och blev sedan ettårsfall. Krisdrabbade Västerås krävde pengar ingen kunde betala.
  - Det kändes osannolikt tungt då. Jag var 28 år och det skulle vara de bästa åren i min karriär - och jag fick inte spela alls på högre nivå. Jag tappade motivationen. Det handlade inte alls om pengar och löner och sånt. Hockeyn är det bästa jag vet och jag ville spela.
  Det slutade med att Joakim gick tillbaka till sin gamla klubb Vallentuna och spelade där i en halv säsong.
  Men plötsligt vände det. Västerås tröttnade och förstod att de inte skulle få några pengar och lät Joakim gå över till Hammarby.
  - Jag är fantastiskt tacksam för att komma tillbaka till Bajen, säger han. Jag fick lusten tillbaka och det kändes som att komma hem igen, dit där alla vet vem jag är.
  Joakim spelade gratis resten av säsongen 98-99 och tanken var att flytta vidare någon annastans. Men när Hammarby aviserade sin satsning så var det inget att snacka om.
  - Jag fick anbud från flera tyska klubbar men jag brydde mig inte om dem.

Nöjd med karriären
Joakim Persson är trots allt mycket nöjd med sin hockeykarriär.
  - Ja, jag har fått spela flera år i elitserien, jag har till och med tackat nej till ett NHL-lag. Så sportsligt har jag inget att klaga på. "Skittiden" som jag kallar de 1,5 åren har också betytt mycket. Det har gjort att jag härdats i yrket. Jag har också fått många vänner, träffat spelare och ledare och har haft fantastiskt mycket roligt, säger han.
  Trots spel i elitserien och som proffs i Tyskland har 30-åriga Joakim Persson fortfarande framtidsdrömmar kvar.
  - Absolut, fast nu för tiden är det enbart lagets mål som gäller. Förut handlade det om individuella mål. Som att ta plats i landslag och sånt. En dröm är att få gå upp med Hammarby. Det kanske inte är så troligt i år eftersom inte laget är färdigt än. Det är ett spännande lag med många unga spelare. Men det betyder också att det kan bli lite ojämnt spel, bra ena dagen och dåligt den andra.
  Joakim Persson tycker det är bra att både Timrå och Björklöven lyckades ta en plats i elitserien.
  - Ja, är bra för oss andra lag som ligger i toppen av allsvenskan. Det känns som att det finns en möjlighet att ta steget upp.

(031018)