Young Stars går mot ett mellanår

Intervju med Hammarby a-juniorers tränare Anders Forsberg

Texten publicerad i matchprogrammet för säsongen 2001/2002

Hammarby Hockeys kanske största tillgång är ungdomslagen.
  Föreningen har flera lag med spelare som kommer att kunna förstärka A-laget om några år.
  Anders Forsberg är huvudansvarig för A-juniorerna, som är sista steget innan seniorhockeyn.
  - Jag tycker det ser ganska bra ut i år, även om vi inte har så många stjärnor i laget.


Anders Forsberg är ny för året i Hammarby Hockey. Han kommer närmast från Arlanda och jobbar även som regionskapten i region Öst.
  - Vi håller koll på spelarna mellan TV-pucksålder och juniorlandslag, säger han.
När det gäller Hammarbys A-juniorer, de så kallade Young Stars, så tror han att den här säsongen kan bli tuff.
  - Vi har väl två riktigt stora talanger i laget. Det är de båda målvakterna Henrik Karlsson, född 83 och Christoffer Heino som är 85:a. De riktigt bra sistaårsjuniorerna har redan tagit steget upp till A-laget.

I övrigt är Hammarbys A-juniorlag bra, som sagt, men utan några riktiga toppar. Och till nästa säsong kommer stora delar av laget att bytas ut, eftersom många är födda 1982.
  - Det finns några mycket duktiga 84:or som kommer in då, säger Anders Forsberg. De lagen som är födda 1986 och senare är jättebra. Det är det närmaste året som blir tuffast, sedan blir det lättare och lättare.

Just nu arbetar man hårt inom ungdomshockeyn med att skapa en grundfilosofi som alla lag, från A-lag och nedåt, ska kunna följa. Ett slags Ajax-modell som gör det lättare för tränare och spelare att flytta mellan olika lag och olika nivåer, från till exempel B- till A-juniorspel.
  - Jag ser mycket positivt på framtiden, säger Anders Forsberg. Vi försöker inte värva spelare utifrån. Det ringer ändå många som är intresserade att börja spela hos oss.

(031021)