”Man måste alltid försöka göra allt i alla lägen”

Intervju med Stefan Töyrä

Texten publicerad i matchprogrammet för säsongen 2002/2003

Stefan Töyrä tillhör inte dem som det skrivs och snackas mest om. Och han snackar inte mest och högst själv heller, norrlänning som han är.
  Men det är en spelare att hålla koll på. Han är en kvick skridskoåkare med en litet ihopkrupen still som påminner starkt om den gamla hammarbyspelaren Thomas Jägenstedt (om nu någon kommer ihåg honom.).


Stefan Töyrä kom till Hammarby från Kiruna för två år sedan. Han hade då fötts, växt upp och spelat i Kiruna i hela livet. Men han tyckte att det var dags för en förändring och då flickvännen fick jobb i Stockholm så passade Hammarby bra.
  - Jag trivs väldigt bra, säger han. Både med laget och med stan. Mycket trevligt.
  Har du haft tankar på att flytta tillbaka?
  - Nej, det har jag inte haft. Inte alls, faktiskt.
  Töyrä har varit lite småskadad av och till. Bland annat hade han förra säsongen problem med en axel, precis som lagkompisen Andreas Paulsson har haft under försäsongen i år.
  - Nja, jag har varit småskadad då och då. Men inte så mycket. Det kanske alla hockeyspelare råkar ut för. Man får väl bita ihop ibland och köra ändå, om det inte är allt för allvarligt.
  Det såg ut som om du - liksom många andra spelare - hade lite av en mellansäsong förra året. Att du inte fick ut riktigt vad du kan. Vad tycker du själv?
  - Det beror på vad man tittar på. Men, det är nog sant vad du säger. Men, alla kan ju inte ligga i toppen av skytteligan. Man har ju olika roller, och man får acceptera den roll man har. Fast jag håller ju fullständigt med om att det inte gick lika bra, varken för laget eller för mig själv som det gjorde säsongen innan.
  Hur ska ni bryta det mönstret som var förra året? Är det att skruva ner förväntningarna?
  - Jag vet inte om det är så stor skillnad mot förra året. Vi vet vad som krävs för att vinna, och det visste vi då också. Det krävs stenhårt jobb i alla matcher, alla måste göra sitt yttersta.
  Gör man det då? Om ni möter Vallentuna, känns det inte lite så att det här grejar vi?
  - Inte medvetet i alla fall. Det kan ju hända att det smyger sig in omedvetet.
  Men varför har aldrig en elitidrottsman erkänt att han tänker så?
  - Jag tror inte att man tänker så. Man har ju ett ansvar mot publiken och sin egen klubb. Då ska man inte hålla på med lagidrott om man ska föra över ansvar till andra i laget, utan alla måste dra sitt strå till stacken oavsett vem man möter. Så känner jag i alla fall. Man måste alltid försöka göra allt i alla lägen.
  - Men sen kan det ju bli pannkaka i alla fall. Huvudsaken är att man kan se sig själv i spegeln och säga att man gjort sitt bästa.
  Men om man jämför två scenarier. Om man går in till en match mot till exempel Tierp så är det väl något annat som händer i huvudet jämfört med om ni ska spela mot Linköping? Då vet ni att det här blir skitsvårt. När det gäller Tierp så har ni inte den där varningsklockan att nu kommer det bli svettigt.
  - Om man nu känner så så måste man försöka bearbeta bort det. Man måste ha samma inställning i alla matcher.
  Att det blir en svår match i vilket fall?
  - Ja, just det. Det måste man ha.
  - Man måste fokusera på det redan långt innan match. Man kan inte komma in på plan och märka ”å fan, det här blir jobbigt”. Då blir det svårt.
  Vad tyckte du om att spela en försäsongsturnering i London?
  - Jättekul. Man fick spela mot lag som man aldrig sett spela. Och samtidigt få komma till en stad som London. Det var en upplevelse.
  - Det är bra för laget. Man kommer närmare varandra om man spelar i ett annat land.

Ordsökare
Stefan Töyrä är inte bara hockeyspelare. På resan till London (AEGs turnering Credit Suisse First Bostons Cup, i augusti) visade han sig vara en hejare på att lösa korsord.
  - Ja, jag brukar lösa korsord ibland på bussresorna för att koppla av. På bortaresorna spelar en del kort, andra tittar på video och några sover hela resorna. Det är olika.
  Vad gör du, förutom korsorden?
  - Jag brukar kolla mycket på video. Inte så mycket annat.
  Är det långa bortaresor under en säsong?
  - Nej, jag är ju van vid enorma bussresor i Norrland (skratt). Jag har inga problem med resor.
  Sitter en resa i benen när man spelar?
  - Ja, det kan det göra. Om man har åkt samma dag och hoppar ut på isen direkt, då kan man vara lite seg i benen i början. Det får man försöka få bort på uppvärminingen. Man kanske kör igång lite hårdare så det lossnar.

(031023)