Writer-Tobbe om Hammarby-Oskarshamn:

Elias Abrahamsson matchens kung

Det märktes att bägge lagen tränar hårt och att det var lite svårt att tända till inför matchen. Det enda som egentligen hände i första perioden var ett bra samspel mellan Pålle, Henke och Kimby efter drygt fem minuter. Mycket bra spel i sidled, Henke kommer fri framför mål men lägger ytterligare en passning i sidled till Kimby som får öppet mål men lyckas träffa stolpen.

F
örsta och andra perioden är inte så mycket att orda om. Oskarshamn har lättare att komma till avslut men Klinten i målet ställs inte på några större prov. Han spelar lugnt och säkert. Hammarbys väg till målet är ofta längre och krångligare. Fortfarande har Hammarby inte riktigt hittat linjerna i spelet. Bägge lagen får flera möjligheter att träna powerplay och boxplay.
  Oskarshamn gör 0-1 i början av tredje och det blir en väckarklocka för Hammarby. När Elias kvitterar i powerplay drygt sju minuter senare utbryter ett enormt jubel bland spelarna. Elias åker med armarna i luften till båset och slår sin handske till varje spelare.
  Nu verkade alla Bajenspelare tycka att det var kul att spela match. Tempot höjdes, det blev fart på rören och med mer fart kom också snabbare passningar. Hammarbys ledningsmål kom därför logiskt. Målskytten Töyrä var mer eller mindre tvungen att göra samma hyllningsprocedur.

A
nalysen:
  Det gick tungt för bägge lagen. Med en knapp månad kvar till seriestart tränas det förmodligen på max just nu. Därför är det kanske lite svårt att tända till men bägge lagen visade stor vilja.
  Det finns ett antal ex-bajare i Oskarshamn. Fredrik Lovén spelade med säregen stil. Det går kanske inte så fort, men när han tar riktning mot mål är han svårstoppad. Robert Ohlsson såg jag inte så mycket av. Fredrik Jonsson gjorde Oskars mål och var en liten retsticka. Dean Seymour vilade.
  Det var lite ändringar i femmorna jämfört med dom två tidigare matcherna jag har sett, jag var inte i Mora. Robert Kimby har tagit plats tillsammans med Henke och Pålle. Det var första gången jag såg Kimby på den här nivån, jag såg 2-3 matcher med junisarna förra säsongen. Kimby var fantastiskt bra. Under tidigare matcher har Barklund haft den positionen och då hamnade dom ofta i försvarsläge. Med Kimby blev det mer offensivt spel. Lechtaler spelade ihop med Linus och Töyrä. Den kedjan kan bli något att räkna med. Tre grovjobbare som tillsammas blir en lyckad kombination.

F
ernholm hade tagit plats bredvid Söderlind och Mattias Nilsson spelade med Göthberg. Personligen tyckte jag samspelet mellan Söderlind och Nilsson var bättre men som uppställningen nu var är det en lite mer offensiv och en lite mer deffensiv back i uppställningarna. Det är ju nu man ska laborera tänkbara kombinationer. Eller som tränare Broberg sa i programmet "vi är inte på topp nu men om en månad så kan ni förvänta er ett ruggigt bra Hammarby". Förväntningarna ökar.
  Matchen kung var dock Elias Abrahamsson. Jag slutar aldrig att imponeras över honom. Under tidigare matcher har han varit väldigt offensiv. Inte lika mycket i den här matchen men han hade ett par bra avslut innan målet. Han var även helt felfri i det defensiva arbetet. Dessutom sprider han en glädje omkring sig som är väldigt viktigt.
  Ejdepalm, Granath, Dahlberg och Barklund vilade. Fint besök hade vi i Ola Sandberg som dök upp i första periodpausen, nu när hans kompis Lovén var på besök i stan.

M
åste även denna match säga något om domaren. Det var Uffe Rådbjer som dömde och det märktes. Nu var det spelarna som fick avgöra matchen. Dom utvisningar som blev var för spelförstörande saker. Ett läge när en Oskarshamnsspelare skar i framför Klint och får två lägen från nära håll, sedan blir det att han träffar Klinten med klubban. Två Hammarbyspelare slänger sig över killen och brottar ned honom. Det blev lite gruff. Rådbjer ställer sig bakom mål och tittar på. När linjedomarna särat på spelarna gör Rådbjer inget annat än att visa för nedsläpp. TACK! Vilken annan domare som helst hade dömt fyra dubbelutvisningar till ingen nytta.
  Ett annat exempel var när Elias ställer sig i vägen och motar bort en Oskarsspelare framför Klint. Rådbjer höjer armen för utvisning, och den spontana reaktionen var att Elias får utvisningen just bara för att han är Elias. Så brukar det vara. Men det var Oskarshamnaren som använde klubban farligt nära ansiktet på Elias som åkte ut.
  Jag har tagit upp detta ämne på en annan plats här på sidan men det tål att upprepas. Med fler domare som har den rätta känslan blir spelet bättre.


Tobbe Klaesson
(030826)