”Jag var absolut ingen fajter i Kanada”

Namn: Elias Abrahamsson Ålder: 26 Moderklubb: Almtuna IS Placering: Back Rykte: Tuff och pratglad Gillar inte: Fientlighet Är bra på: Att plugga. Allt jag gör försöker jag göra så bra som möjligt Djur som han kan identifiera sig med: Nogot savanndjur ...gepard. Ormar tillhör dock inte favoriterna Johan om Johan Ejdepalm: Duktig på skridskorna. Fattar nog själv inte hur bra han är. Kan bli riktigt duktig.

Intervju med Elias Abrahamsson

Texten publicerad i matchprogrammet till allsvenska grundserien säsongen 2003/2004

- Mina två storebröder gav mig ganska mycket stryk. Inte för mycket, men en hel del.
  Elias Abrahamsson har inte alltid varit så stor som han är nu. Och det fick han lida för ibland, liksom alla lillbrorsor


Hammarbys tunge (och fule, tycker en del motståndarfans) back är född i en stor familj, sammanlagt fem syskon, i området Bergsbrunna en halvmil söder om Uppsala centrum.
  Hela familjen är akademiker, mer eller mindre. Föräldrarna är ”superakademiker”, och även Elias själv vill plugga i framtiden. Just nu läser han in gymnasiet, något han missade då han tidigt åkte över till Kanada för att spela hockey.
  Han spelade i Amerika i nästan åtta år, men bara i tre olika klubbar vilket är ganska ovanligt. Omsättningen på spelare är stor i ligorna under NHL. Något spel i NHL blev det aldrig för honom, något han är ganska besviken över.
  - Ja, när jag spelade med Providence Bruins, Bostons farmarlag, så var det ganska nära. Jag fick spela några träningsmatcher, men aldrig i NHL. Det är lite konstigt, för de satsade på mig i flera år.
  Under de 1,5 år som Elias Abrahamsson spelat i Hammarby så har han gjort sig känd som en tuff spelare. Inte alls omtyckt av motståndarnas fans. Däremot inte fullt lika hatad av motståndarspelarna, sägs det. Det kan bero på att han inte är ett renodlat ”psycho” utan spelar med glimten i ögat och med ett leende på läpparna.
  - Jag var absolut ingen fajter i Kanada, säger han. Det var andra som var poliser. Min rollvar att hålla tätt bakåt, ofta mot de andra lagens bästa femmor.

Ska vara lite obekväm

Elias är en person som märks. Både på isen och utanför. Han gillar att snacka och skämta. Lagkaptenen Henrik Nilsson börjar med ett ”Hehe!” när han ska beskriva Elias.
  - Han är en viljespelare. han är pratglad och kommenterar allt. Hns jobb är att vara lite obekväm.
  Trots att Elias Abrahamsson så att säga hittar till utvisningsbåset i sömnen, så är det inget han är stolt över.
  - Nej, absolut inte. När jag kom tillbaka till Sverige så hade jag lite svårt med bedömningarna. Men man får lära sig vad de olika domarna har för nivåer. Det har blivit bättre än tidigare och jag hoppas att jag kan halvera utvisningsminuterna i år.
  Förutom de två äldre bröderna, har Elias också en yngre bror och en yngre syster. De träffas så mycket de kan och han tycker det är kul att ha en stor familj.
  - Ja, det är ju inte så ofta vi ses alla på samma gång, men vi har bra kontakt allihop. Min flickvän Sofia flyttade till Hong Kong i somras och ska stanna i ett år. Det är inte så kul, men vi ringer varandra mycket.
  När Elias flyttade till Sverige så skaffade han en lägenhet på Södermalm, vid Mariatorget, där han och flickvännen bor. Han är inte tokintresserad av idrott men gillar att följa Bajen.
  - Det har blivit så nu när man spelar i klubben. Stockholmsderbyna är verkligen kul.


(081210)