”Jag är glad över att kallas 'typisk Hammarbyare'”

Andreas Paulsson.

Intervju med Andreas Paulsson

Texten publicerad i matchprogrammet till Superallsvenskan säsongen 2003/2004

För fyra och ett halvt år sen satsade Hammarby Hockey på ett helt nytt inköpt lag. Spelare som Robert Nordmark, Patrik Erickson och Patrik Wallenberg skulle föra Bajen upp i Elitserien igen.

Trots det talangfulla laget så gick det inget vidare. Kvar från det laget är två spelare. Dels Jonas Göthberg, stabil back som spelar bra säsong efter säsong, dels Andreas Paulsson som med tiden alltmer framstått som Hammarbys ”stjärna”.
  Den irrationella och kluriga teknikern gör nämligen en massa mål, och det är en bra förutsättning att få stjärnstatus. Han gör nu sin femte säsong i bajen och kan därför jämföra Hammarbys lag under hela den period då Hammarby verkligen gjort en ambitiös satsning att gå upp i eliten.
  - Jag vill ju ranka det här laget i år som bäst, säger han. Det är lite mer bredd i år än förra året. Laget är jämnare än tidigare år.
  - Men första året var jävligt bra. Vi hade många bra spelare och det var synd att vi inte kunde ta tillvara det. Det blev ett bortkastat år.
  Många av dem som följer Hammarby Hockey anser att Bajen behöver lite mer spets, någon eller ett par spelare som kan göra mål. Att försvarsspelet är bra, är de flesta överens om, men framåt är det lite mer bristfälligt. Det här resonemanget snuddar även Andreas Psulsson vid, även om det inte är något han vill basunera ut, målskytt som han själv är.
  - Skulle vi gå upp så är det ju helt klart att vi behöver förstärka med fler bra spelare. Jag menar, det här laget kanske vinner 2 av 20 matcher i Elitserien, och de två matcherna måste vi vinna i kvalserien.

Var nära bort från Bajen

Inför förra säsongen var Andreas Paulsson på väg från Hammarby. Förhandlingarna med Bajen bröt samman av skäl han inte går in på. Att det var på grund av ett skambud var välkänt bland supportrarna som reagerade starkt. Hur kunde Hammarby slumpa bort sin bästa poängplockare av snålhet? Protester kom igång och Hammarby ändrade sig snabbt.
  - Jag har glömt det där. Det handlade bara om ett par, tre dagar. Sedan ringde Hammarby. Det har aldrig varit några hard feelings. Jag är glad över att det löste sig för jag har alltid trivts i Hammarby.
  Samma dag som den här intervjun görs skrivs det om Andreas Paulsson i en tidning. Där står det att Andreas är en ”typisk Hammarbyare”, i positiv bemärkelse.
  - Jag har egentligen ingen koll på hammarbytyper. Jag följde inte Hammarby när jag var liten och började spela här långt senare. Men jag antar att de menar en spelare som är offensiv och som gillar att dribbla och sånt.
  - Men jag är glad över att kallas så. Jag försöker tänka offensivt. Jag vill alltid ge allt. Oavsett hur få eller hur många som sitter och tittar så vill jag inte göra publiken besviken. Får jag pucken i offensiv zon ska det bara bli en målchans.
Håller du elitserieklass?
  - Jag vill tro det. Om jag skulle få chansen så tror jag att jag skulle ta den. Jag är inte besviken över att inte ha fått chansen tidigare, men jag är lite förvånad faktiskt. Jag har gjort en massa poäng år efter år men det är aldrig någon som hört av sig. Sen trivs jag så bra i Hammarby och har gjort det hela tiden så jag har inte blivit besviken över att inte ha fått spela i Elitserien. När allt funkar så blir man inte det.
  Om Hammarby tar en av de två direktplatserna till Kvalserien så blir det samma sak som förra säsongen, drygt tre veckors väntan inför starten.
  - Det är segt med ett sånt långt uppehåll. Helt värdelöst, säger han.
  Att Hammarby misslyckades skyller han dock inte helt på det långa uppehållet eller oflyt i lottningen.
  - Vi var inte tillräckligt bra förra året helt enkelt.

(081212)