”Hockeynördarna” Writer-Tobbe & Magnus Landström träffar Erik Johansson:

”Utan fansen är vi ingenting”


Texten publicerad på Hammarby Hockeys hemsida 13 augusti 2007

Att vi inte skrivit något på ett tag betyder inte att vi har lagt av, till förtret för somliga. Sanningen är att vi är nördigare än någonsin men att det vi pratar om inte har varit speciellt intressant att skriva om.
  Vi vet att vi har ett fan, ”Hinken”, så för honom och kanske några till är vi nu tillbaka med en låång rafflande intervju, starring nummer #5 som först ut sommaren 07.


Första matchen jag (Tobbe) och min flickvän såg med Erik var i Hedemora mot CSKA. Vi fick direkt en ny favoritspelare och hade hittat en värdig efterträdare för Elias Abrahamsson och Samuel Beckstrand. Någon vecka senare var det dags för den årliga kubbturneringen och som stolt bajenspelare var naturligtvis Erik på plats. När vi berättade att vi gillade hans stil sträckte han på sig en aning. Han sa hur glad han var att äntligen få spela i A-laget. Då gav han ett något blygt intryck.
  Idag märker man hur hans självförtroende har växt på ett år. Han är fortfarande enormt sympatisk och ödmjuk, men har ett driv och en framåtanda som andra skulle tycka var kaxigt. Dock inte vi. När vi träffade Erik för den här intervjun märkte vi direkt hans pratglada charm. Han är en bra representant för det nya Bajen. Ung, energisk och helt enkelt jävligt mycket Bajare.
Here we go:
  Erik ”Bruiser” Johansson är för närvarande en av Hammarbys rutinerade spelare. Han är nu inne på sitt andra år sedan comebacksäsongen som innehöll utvisningar, slagsmål och idel skador t.ex. en bruten fot.

Stack till USA

Erik behöver ingen närmare presentation. JSM-finalisten från 1999 lämnade Södermalm för ett äventyr i USA med ett stipendium värt 2 miljoner. Fick via sin agent kontrakt med University of Massachusetts som sade sig behöva en spelande back. Bruiser var inte direkt känd för dom egenskaperna, då fysisk defensivhockey är hans adelsmärke. Det fungerade ändå bra, sånär som på några skador som tyvärr förkortade den första säsongen. Johansson berättar om hypen runt laget och med stor mediebevakning. Här snackar vi områden i nordöstra USA där ishockeyn är mycket stark. Överallt i Boston kunde spelarna vandra runt med respekten fastgjuten i väggarna. Till exempel berättar Erik hur folk kunde flytta sig från ett bord inne på en fullsatt restaurang, allt för att spelarna skulle få plats!
  Här någonstans pratade vi även om fenomenet med helgjutna klubbor som Erik använde i USA. Tyvärr så var tekniken inte riktigt med oss så exakt vad han sa spelades aldrig in. Han utläggning och uppenbara kärlek till dessa tingestar gick inte att ta miste på.
  I samband med Italien-OS under lockoutsäsongen valde Erik att styra kosan mot Torino där han även fick ett jobb vid sidan av, med att arbeta med olympiska kommittén. Det hela gick ut på att åka runt och marknadsföra spelet Ishockey till förvånande Spaggar. Ett roligt år där han fick tillfälle att spela tillsammans med NHL spelarna Matt Cullen och Rico Fata, två av de snabbaste ishockeyspelarna i NHL.

Till Bajen via ... Japan

Året efter blev det bekantskap med Ville Söderlind i Nordic Vikings i Asian Hockey Leauge, då som delägare och spelande tränare. Hockey Business på kinesiska, utan materialare och med väldigt ojämna förhållanden. De Japanska lagen med svenskbekantingarna Shin Larsson och Jiro Nihei höll bra klass och sett som helhet var det ett minnesvärt äventyr. Tyvärr följde oturligt skadorna med honom här också.
  Johansson har denna säsong även tagit på sig ansvaret som säljare på Hammarby Hockeys kansli. Han återkommer ständigt under intervjun till sitt brinnande engagemang för Bajen Hockey, som enligt honom ska föra tillbaka Söders Canadensare till Elitserien på sikt. Om inte som spelare så kanske i någon form av sportchefsroll. Han är mycket bestämd när han säger att han ska vara med när Bajen kommer tillbaka till Elitserien.
  Bruiser ska gifta sig i Boston med sin amerikanska flickvän nästa år. Smart val säger vi, då farsan hennes står för kalaset!

Fansen viktiga

Det man slås av när man träffar #5 är hur seriös han är i sin framtoning och stoltheten han ändå bär över vårt sargade lag. Om det hade funnits fler av Eriks kaliber hade aldrig Hammarby Hockey varit där vi är idag. Vi snackar kämpe inte bara med nävarna som vunnit mot Chris Dingman, utan också som aspirant på kaptensbindeln m.m.
  -Utan Fansen är vi ingenting! Sverige är världens bästa hockeynation men folk går hellre på fotboll för det är hype just nu. Vi måste rida ut den här stormen tillsammans och kämpa för Hockeyns överlevnad! Vi spelare på isen måste skärpa oss. Vi kan inte torska tvåsiffrigt igen. Det är döden. Vi har stolthet i den här föreningen och vi ska visa det i vinter, slår Erik fast.
  Att Bruiser ingår i Allsvenskans tuffaste benknäckarförsvar där även nämnde Ville, Mike Owilli och Tyson Karlsson ingår är ingen slump.
  -Jag har alltid haft den rollen i alla lag jag spelat i. I fjol sa dåvarande tränaren Mats Andersson till mig att gå ut och bara proppa folk till höger och vänster. När Krister Falk tog över efter jul blev det färre onödiga utvisningar. Det gäller bara att ta dem vid rätt tidpunkt.
  Att vi har en sådan grym fighter i laget är givetvis en tillgång. Det kommer göra ont att möta Bajen i höst!


Tobbe Klaesson/Magnus Landström
(091203)