Krönikor av #20 Tomas Lindgren

Texterna publicerad på Hammarbys officiella hemsida säsongen 2007/08

Här skriver Tomas Lindgren om sina och lagetsupplevelser, intryck och tankar.
Tomas kommer att införlivad alla i vad som händer i och runt laget från en spelares perspektiv.


[2007-06-15]

ÄNTLIGEN!!!!!

Efter en längre tids tränings frånvaro från min sida pga ljumskar lika sköra och känsliga som Ellerstads handleder, plus en sväng av lungkatarr där jag hostade som jag rökt lika mycket som Madame Malou på Le Carnotzet i Morzine (ca 2-3 paket röda Marlboro/dag) var jag igår redo för att genomföra mitt första fyspass tillsammans med övriga i laget!
Efter ca 1 Π månads cyklande i omklädningsrummet på Hovet var det som en befrielse att få komma ut och känna den sköna stämningen bland grabbarna…..
Det är inte så otroligt kul efter ett tag att leka att man är med och tävlar i Tour de France och ska göra ett sista ryck efter 40 minuters tok jobbiga intervaller och man inser att man fortfarande är kvar i omklädningsrummet och inte har gula ledartröjan på sig utan en trött svettig Jofa skjorta....!

Men lika kul som det var att äntligen få komma bort från cykeln igår lika tungt och helvetiskt är det idag att få min kropp att förstå att den ska leva i ett antal decennier till och inte göra som den verkar göra nu, förbereda sig för att få krypa ner i en kista långt ner under jorden…… Tack Coach!

Efter resan vi gjorde föregående säsong tillsammans som innehöll det mesta: nästintill nakna supportrar mot CSKA MOSKVA(på isen), delade träning med Farsta`s 96:or, spöade gnaget 2ggr om!!!, konkurshot, tränaravgång, Rikard "lill-strimma" Karlssons solokasse mot HuddingePuddingeBrögäng, när Rikard"Tyson"Karlsson lekte med någon med ett C i de svartgula, supportrar i VÄRDKLASS när ni sluter upp
(är GANSKA avundsjuk på fotbolls laget som jämnt har detta sjukt sköna stödet i ryggen!), Klintan och Karlsson den äldre blev stolta fäder till en dotter och son(grattis!), så känns det som om Hammarby Hockey är på rätt väg igen!

Det finns människor runt Hammarby Hockey som är villiga att ställa upp till 1000% och arbeta seriöst för att få Hammarby att bli respekterat som den anrika förening det är, och detta helt eller nästintill ideellt!!!

Alla ni förtjänar en sjukt stor eloge!

Tänkte jag skulle försöka nämna några av er som gör ett kanonjobb: Mange, Mackan, Jane, Tompa, Jabbe, Jhonas, Tony, "mattanten A" J , Erik J, Håkan "Hogge-Fana" Ferm, Jim, Benny, Sjul, Sverre, Nina, Bamsingarna, Tifo grabbarna och alla andra bajare som ställer upp i vått och torrt för Hammarby Hockey!

Det var allt för denna gången, nu bär det av mot hovet för att försöka väcka min dinosauriekropp till liv och bli slutkörd under K. Falks ledning!
Ha det!
[2007-06-19]

BOSÖN

De två senaste dagarna har vi besökt Bosön ute på Lidingö för att se den fysiska statusen på spelarna i laget, spännande!!
Detta återkommande moment inom idrott där man antingen blir hyllad som ett fysfenomen (Per Edlund f.d. Frölunda) eller blir avslöjad som en otränad julgris (Cristian Elian, back i franska ligan vars årsintag av Pain de chocolat motsvarar hela nordens) möts då såklart av blandade känslor inom ett lag.

Man kan dela upp gruppen i 2 läger:
De som vet med sig att de kört på bra på fysträningen och inte ätit för många flintastekar med beà-sås är avslappnade och ser inga hinder med de kommande testerna, och så har vi de som får samma klump i magen som när man känner på sig att första barndomskärleken är på väg att säga: "-vi kan väl i alla fall vara kompisar?".
Personligen så tror jag att detta har mycket att göra i vilken ålder man är i, kan inte tänka mig att Lidas står och hyperventilerar inför ett konditionstest i höst "over there".

Noterat från dag ett:
Trybbe såg läskigt stark ut på "idioten", kanontid! Dahlén nära att bli historisk på Bosön när han som en maskin genomförde sit-ups testet, vaktmästaren fick skruva i ett antal nya bultar!
Erik J:s dips ifrågasattes av en ny back som spelat i Norge….
Det går rykten om att Jalkeryd springer iväg till muggen för att fixa frissan emellan de olika momenten…hhmm...

Noterat från dag två:
Stefan "the Legend" Svanbom imponerade stort på chins momentet.
Erik J:s chins ifrågasattes av en ny back som spelat i Norge….
Ville Söderlinds spurt och upphämtning på 3000meter..imponerande!
Det pratades om fjordlax….


Att hela Bosön stannade upp då man trodde att det var en filminspelning av Slapshot 3 och någon av Bröderna Hansons hade stoppat en kudde under tröjan, men det visade sig vara Jan-Åke Tiensuu….

Veckans bästa: Ni som inte testat Enskede Värdshus söndags buffé, gör det i snarast! Jag min sambo, bror med dam och min käre mor var där i söndags, kanonfräscht och gott! Passa då på att fråga efter Micke så drar han någon skön story medans ni dricker kaffe efter maten så är söndagen gjord!
[2007-06-26]

AMATÖRERNAS AFTON!!!

För exakt en vecka sedan blev vi i laget bjudna på en mycket uppskattad kväll, först på grillning på Zinken(tack alla ni som åt 7-8 korvar var, själv fick jag en halv) tillsammans med funktionärer, delar av styrelsen, fans, tränare och kanslipersonal.
Efter det begav vi oss till Råsunda för att ställa oss i klacken iförda de snyggaste skjortorna som finns: Hammarby Hockey tröjor! och sjunga fram Bajen till en välförtjänt 2-0 seger mot DIF.
Detta var en häftig upplevelse och en rolig sak att sticka emellan de hårda fyspassen med.
Tack!!

Från matchen är det två stycken saker som etsade sig fast i minnet.
Det första är bilden av en sann kapten och krigare som aldrig ger upp och genomför sina arbetsuppgifter med betyget MVG, det vill säga Sulan, Suleyman Suleyman!!
Det andra är alla dessa filmningar och maskningar som 9 av 10 fotbollsspelare håller på med.....usch vad tråkigt! Orkar inte ens vidareutveckla det mer än så.
Föresten, det var tre saker: Peter Fröjdfelt – Stefan "legenden" Svanbom, skaplig look-a-like!

Helgen som gick var det som bekant Midsommar firande (även kallad för amatörernas afton), själv tillbringade jag den med sambo och vänner ute i Tullinge, mycket lyckat. Men mest lyckat måste ändå den hemgjorda vitlökssillen a´la Mackan varit: Formidabel!!

Hört och sett i/och runt laget:
Det har nu kommit fram varför Jalkerud ska ha fixat frillan ute på Bosön, om jag säger Hammarby Innebandy damer....
Erik J har varit hos barberaren och äntligen fått en anständig frisyr.
Mina nyinköpta duschtofflor kan vara de läckraste i hela hockey Europa, jag antar mer än gärna en utmaning!

Det försvinner saker ur fys-bilen var och varannan dag.
Om någon behöver hjälp i sommar med en personlig tränare i gymmet, fråga Ferm (grym i gym).

Ps. Sulan, hör av dig så bjuckar jag på plåtar och Ramlösa den 7/10 på hovet så ska vi visa att det finns minst lika mycket hjärta i vårt gäng som du visar!

Ds. Over and out….


[2007-06-26]

MARIAGE!!!

Då har vi fått några veckors "semester" från grupp träningen, fick med oss ett program att köra efter på egen där man väljer att tillbringa sin semester på.
Måste vara iskallt att få syn på Tryborn med en medicinboll i famnen och en hockeysticka i näven på väg att checka in på Arlanda.....

Det går ju rykten om att den ryska nationalhymnen skall liras innan 3:e, som det gjordes för ett antal år sedan, klockrent!
Känns personligen som att det är mycket på G och att det spånas på många sköna och bra ideér runt Hammarby Hockey, detta är ruskigt inspirerande av oss spelare och ledare i laget!!
Själv tänkte jag föreslå att man kan smälla upp en spa-avdelning a`la Hasseludden i anslutning till omklädningsrummet, det låter väl rimligt och vettigt, eller?

Den senaste helgen tillbringade jag helgen i Morzine, France. Detta på grund av ett bröllop som jag och den gamla Bajen liraren och tillika legenden Andreas"Affe"Alnered var inbjudna till.
Det var ett otroligt läckert och lyckat bröllop med ca 200 gäster varav de flesta var riktigt sköna pjäser!

Vet inte om det var lika lyckat att jag och Affe började med att gå in och sätta oss i kyrkan på fel vigsel, eller att AFFE glömde vår bröllopspresent hemma på köksbordet på Bondegatan........
Men då slog vi våra kloka huvuden ihop och kom på det gamla klassiska tricket att sätta våra namnteckningar på någon annans paket, detta är suveränt men dock ej om du råkar peta på din signatur på brudens morföräldrars gåvor till brud paret...... hhmm...

Själv tycker jag att det är otroligt märkligt att det inte strömmat in samtal och brev som uteslutande innehåller frågan: Hur kan man få se hur dina toksköna hockey-tofflor ser ut?!!?
För om du vill vila ögonen på riktigt ögongodis bör du se dem...men verkligen inte om du vill få strul med sömnen, för du kommer göra allt i din makt för klura ut hur ska kunna få tag på dem!!

Nu funderar jag på att ta en promenad ner till Gubbängens IP och se toppmötet mellan Bajen Speedway och Västervik, isådant fall premiär för mig att gå och kika på en riktigt trött sport där man kör runt runt runt runt...och hoppas på att det blir lite närkontakt i form av kollisioner, för mig väldigt märkligt!

Till sist ett tips: Missa inte för allt i världen min nästa "krönika", den kommer att innehålla en läskigt skön lista på legender!!!

Peace!
[2007-08-13]

THE LEGENDS OF THE LEGENDS!

Igår söndag körde vi två ispass inne på hovet, och äntligen så fick även jag testa vingarna på isen efter strul med ömmande ljumskar,
härligt!!
Efter att ha gjort en "syr-gasare" på en forward(håller namnet för mig själv) och sedan avslutat med ett kliniskt avslut mellan benen på en utav målvakterna så kände jag att jag hade bevisat de hundratal journalisterna och skrikande fansen som var på plats för att följa min debut att jag skött sommarträningen med betyget MVG.

Det känns i truppen att det är ett gäng som tror på varandra och är beredda att kriga tillsammans, nyförvärven ser riktigt heta ut samtidigt som stommen från förra säsongen har tagit ett steg längre i sin hockeyutveckling.
Det är såklart alldeles för tidigt för att yppa sig om var vi står och träningsmatcher är alltid träningsmatcher där det är svårt att få ett sanningsenligt helhetsintryck om laget. Men det jag har sett och reflekterat över på träningar och matcher är att vårt försvar ser betydligt starkare och rejälare ut än föregående säsong.

Ska vi ta och gå igenom några av de hjältar eller legender jag har träffat på under mitt snart 26-åriga liv, genom ishockeyn eller privat? Som alla säkert förstår så stöter man på många sköna, udda och sjukt roliga typer inom en sport som hockey, men även i vardagen.
Listan jag har gjort är utan inbördes ranking förutom listettan!

10. Jonas Hägerbäck f.d. lagkamrat Huddinge
På isen en riktig krigare och underskattad målskytt. Men att ens bara ha en fundering på hur det är att vara krokodil och bara få använda munnen vid förtäring är intressant, men att förverkliga denna genom att krypa runt naken på alla fyra och dricka Fanta och äta ostbågar i små skålar på golvet……

9. Sören Blomgren, min morbror
En bollbegåvning utöver det vanliga när det begav sig. Men för att nämna en av alla de härliga saker denna man haft för sig, att lifta fram och tillbaka till Afrika som 16-åring på 60-talet helt solo måste väl ändå ses som en skön bedrift!?

8. Stefan Svanbom, Hammarby En av de största hjältarna jag stött på inom ishockeyn.
Här finns det mycket att beta av! Att ge sig an Gert Fylkings rekord i antal varv runt runt i en rondell när man haft körkort i ca två veckor är bra, men att jämföra Gerts rekord på, "att jämföra Gerts 33 varv med som är riktigt många med Svanboms 179 varv ... ja vad säger man? Eller att vara topp 20 rankad på nätet i spelet Kalaha och blivit inbjuden att ställa upp i en landskamp mellan Sverige och Danmark, i Kalaha!! Eller att ha ca 450 st reklam t-shirts som gladeligen visas upp med ett stort Fröjdfält smajl dag efter dag…

7. Alain Boisson, f.d. lagkamrat i Morzine
Alain som var ca 37 år(ingen kan med säkerhet fastställa hans ålder) när jag kom till Frankrike hade 3 barn med 3 olika fruar. Tatuering i svanken, tatuering i ljumsken, stor ring i örat a`la Jonny Depp i Pirates of the Carribean, hockeyfrilla med slingor med endast ett utropstecken, han har ett lika högt hårfäste som Kennedy Bakircioglü. Att efter första träningsmatchen kasta en skridsko mot en spelare i samma lag i omklädningsrummet… Att alltid ha en flaska Absinthe liggandes i bilen för att kunna lugna ner sig efter en jobbig och känslomässig match är också fint.

6. Erwann, f.d. målvakt och lagkamrat i Morzine
Erwann är en av de snällaste jag träffat, men inte lika bra att stå i ett hockeymål. Han jobbade som pist vakt uppe i en av skidbackarna i Avoriaz. Att glömma en person i liften sittandes ca 20 meter upp i luften innan man stänger och släcker och går hem gör att han åker med på listan.

5. Rikard "Mr Butter" Hårdstam f.d. lagpolare Vallentuna
Rille som han också kallas var en smart och spelskicklig center men var outstanding när det kommer till att gnälla och ja vara butter….Fantastisk!

4. Tomas Stadholm, Legendarisk materialare i Hammarby Hockey
"Tompa" kom jag i kontakt med förra säsongen genom samarbetet Hammarby har inlett med KRIS(kriminellas revansch i samhället). Han stormade in i omklädningsrummet som en virvelvind, glad och lycklig som få! Att ha levt ett liv som tung narkoman till att kunna vända på detta och numera jobba som skridsko expert är för mig en bragd och ger en solklar plats på listan! Starkt "Tompa"!

5. Stephan Gros, tränare Morzine.
Att komma från Sverige som får ses som ett land med grymt duktiga och välutbildade tränare över lag till att komma till Frankrike och få äran att spela under Mr Gros är läckert. Att tränaren utan vare sig grund eller steg ett utbildning kommer ut ca 3-5 minuter sent till varje träning talandes i mobiltelefon är snyggt. Att då glömma bort att vi efter 18 minuter fortfarande håller på med första övningen p.g.a. man pratar med sin fru i telefon på isen är ruskigt skönt! Men han ska ha en eloge för att fixa fram riktigt sjyssta stickor…

4. George "tokbull" Umuna f.d. lagkamrat Vallentuna och spelare Hammarby.
Att vara så fixerad och fascinerad av Sagan om ringen och dylikt som George är, det är imponerande! När man köar i timmar för att köpa spelet och tar tok stolt med detta som avkoppling emellan borta matcherna Piteå och Kiruna är en sak, men att läsa upp reglerna och instruktionerna i endast 40 minuter för mig, Affe, Ville och Söder , och ändå få frågan från Affe efter genomgången :-Vad går spelet ut på? Och då bli tvär och snabbt rafsa ihop spelet och gå in på sitt rum, det är något helt annat.

3. Brad Ference, f.d. lagkamrat Morzine.
Brad som kom till oss under senaste lockout säsongen i NHL var en riktig sköning! Han var känd som en fighter i Phoenix, och en fighter som inte riktigt var en "gentleman" på isen direkt. Att kunna få till ett par såna SVARTA ögon på milli sekund och lämna sin plats i utvisningsbåset för att försöka märka en av funktionärerna i sekretariatet för att denna frågat vilket nummer Brad har, det är starkt!. Eller efter att dragit på sig en ganska onödig tvåminutare åka baklänges till samma bås och skrika över hela isen att han ska göra det ena och det andra med tränaren….i sitt eget lag!! Detta pga tränaren sagt något i stil med "fan va onödigt". Eller när han efter första matchen i bäst av 5 mot Grenoble i slutspelet får syn på motståndar coachen i korridoren och pga en psykos av något slag med full kraft kastar en fylld vattenflaska i ryggen på honom, och är nöjd över detta!

2. Erik Zachrisson f.d. lagkamrat Vallentuna.
"Zacke" är en legend med största sannolikhet i alla de lag han har spelat i, och det är några stycken…. Att ha en kille som Erik i sitt lag som alltid är glad i omklädningsrummet och ofta har små hyss för sig är otroligt viktigt för att det ska bli en skön stämning i en trupp. Erik som bla annat spelat i Holland (jobbade extra på en bondgård), i China, och i Usa. På planen däremot var han inte alla gånger lika glad utan kunde få riktiga "bryt" och ge sig på motspelare med både handskar och klubba!

1. Bernt Blomgren min mors far, morfar. "Bernte" eller "Stålis"
Är den människa som för mig personifierar hederlighet, hårt arbete och givmildhet bäst! Han har nu tyvärr inte lång tid kvar att leva efter att ha drabbats av cancer. Jag önskar att alla människor fick ha en sån som Bernt i sin omgivning eller närhet, tack för allt!!

Tänkte under säsongen som går komplettera denna lista med ett antal namn och personer som har uppnått legendstatus i mina ögon.

Det är härligt med syskonkärlek ibland, fick igår en tillsägelse av Karlsson den äldre att inte avfyra mina fruktade backhandsskott om inte Henke är helt beredd i målet….

A bientot! 
[2007-09-05]

SUPERBOY

Sommaren är över och seriestart kommer allt närmare.
Efter en hederssam 0-2 förlust mot finska SM-liiga laget Kalpa och 6-1 vinsten mot Nacka tycker jag vihittat mer och mer "riktlinjer" i vårt spel som ska ge ossframgångar under den kommande säsongen.
Men det finns även mycket saker som måste göras bättre för att det ska bära frukt!

Nu när det är mycket fokus på fotboll, här hemma handlar det om vilket lag som ska få lyfta "fat cat´s" pokal och ute i Europa har det precis dragit igång, då blir jag mycket imponerad över vissa saker, bla:
• Hur orkar man spela så otroligt många matcher som de gör?!
• Snacka om att de flesta fotbollsspelarna måste ha sjukt bra läkkött!!
Att bli så läskigt skadad så att man rullar 4-5 varv på gräset och skriker ut smärtan efter att någon ryckt i din tröja, för att sedan ta en 40 meters löpning när det luktar anfall 35 sekunder senare!!
Det är starkt!
• Hur det kan ta upp emot 15-20 sekunder att få iväg ett inkast, testa själv!
• Hur gör Fröjdfelt för att få till en sån makalös bra bränna året om?
Här kommer första tilläggningen på legend listan:

Mattias Wrååk f.d lagkamrat i Vallentuna.
Wrååken som kan vara den spelare jag sett/spelat med som haft allt det en hockeyspelare vill ha: teknik, fart, skott, målkänsla, speluppfattning och styrka. Men han hade även lite annat. Otroooliga biceps, en ännu värre bränna än ovannämnda personer som skulle framhävas än mer av ett klorblekt halsskydd, vita handskar och vitt tandskydd!
"Lindgren, har du sett hur fan du ser ut på isen egentligen?" Vilken sköning!!

Har ni föresten varit inne på 7-Eleven på Götgatan snett över Brother-Tuck och tagit en idolbild och autograf på den forne pop divan Superboy som bland annat släppt hiten "what´s that girl doing with that boy"?
Annars gör det snarast, fråga som sagt efter Superboy….

Imorgon torsdag bär det av norrut för oss, vi åker till Ånge för ett 3-dagars tränings/matchläger för att ge kroppen en sista tung dos träning innan allvaret drar igång. Räkna med en del skvaller från den trippen efter helgen!
Om man funderar på hur tokvarmt och flytande lim luktar, testa då att sätta dit snoken så kan du räkna med att du flagnar ganska snabbt och kanske inser att det inte var värt det.

Simma lugnt!
[2007-09-14]

SWEDISH MEATBALLS?!

Då har vi avverkat den sista delen i vår uppbyggnadsperiod, lägret i Ånge.
På 3 1/2 dagar var vi på is totalt 7 ggr!
Vi mötte 3 st division ett lag där jag tycker vi gjorde klart godkända insatser i varje match, seger i samtliga, med ett par måls marginal i alla tre.
Måste då även från hela laget passa på att tacka för det grymt sköna stödet vi fick av de tillresta supportrarna som gav allt dagarna i tre!!

Lägret blev en succé på alla plan, allt ifrån boende till matchresultat.
Kenna och Bullen, ni var ensamma på era positioner men vilket gediget arbete ni gör, imponerande!!!
Hört och setts i Ånge:
• Are u better Brian?!
• Chang Bang….
• Pille porr, materialare i Ånge som direkt fick legendstatus!
• Bröderna Karlssons destruktiva och tok risiga spelidé som fått EA Sports att med omedelbar verkan sluta tillverka några fler NHL spel, kul!
Vi tuggar vidare Hempa!
• Söderlind visar upp tendenser att på att genomföra en kidnappning…
• En lagledare är visst skyldig lagkassan grande efter förseningar
• Maten var top of the line på Mittlandia!
• Sten-Ali, bara namnet är ju kungligt.

Snart dags för seriepremiär mot gurkburkarna.
Vi ser fram något enormt mot detta, och kan förhoppningsvis förvalta detta genom att genomföra en grym laginsats tillsammans med er på läktarna! Jag tror vi drar längsta strået och vinner med 3-2 där Basse (Sebastian Ellerstad) avgör.
Wikegård, tror och hoppas att du är en hedersman. Glöm inte kaffet och några rosor.
För övrigt blev jag och Klint sjukt imponerade över att en tunga kan vecklas ut och bli lika lång som Sala-rakan när Fergie sa: "I want some Swedish meat balls tonight"!! Coolt Niklas.

Owilli, det var knappt bra tryck, woo hooh!

Nu kör vi!


#20 Lindgren
(091125)