Tränarspalten

Texten publicerad i matchprogrammet Hammarby-HV71 22/3 1984

Det har under den här säsongen vuxit fram en tanke, en mycket stark tanke, nämligen SM-guld till HIF 86/87.

  Tanken är inte enbart en tanke längre utan också en målsättning.

  Målsättningen är förankrad hos både ledare och spelare.

  När jag på presskonferensen efter Modo-matchen (seger 6-5) deklarerade och förde fram denna tanke drog försåeligt nog många på ”smilbanden” och frågade om jag ”skämtade”. Självfallet är ishockey ingenting jag skämtar om.

  Se på SSK och DIF. För två säsonger sedan placerade vi oss före bägge dessa klubbar i kvalserien. Vi och DIF till Eliten emedan SSK tvingades till en säsong i Div 1. Nu är (i skrivande stund) både SSK och DIF i SM-final med en fot. Kan de - kan vi!

  Som alla förstår räcker det inte endast med mål utan det fordras ju också medel. Verksamheten måste anpassas till målet. Vi måste ställa högre krav på ledare och spelare. Vilket konkret innebär mer och hårdare träning för spelarna samt mycket merarbete för ledarna. Huvudsyftet med en hög målsättning är att höja alla inblandade individers personliga mål och få dem att satsa än mer.

  Det kanske inte räcker ända till SM-guld men steget till att bli ett etablerat Elitlag verkar inte så stort då.

  Säsongen som gått har på många sätt varit lärorik. Spelarna och ledarna har lärt känna varandra. Taktik och spelmönster har tränats och lärts in. Lagenheter har vuxit fram. Fysiken har tränats och förbättrats. Man har lärt sig att jobba i både med- och motgång. Kort sagt - grunden för framtiden har lagts. Huvudtemat för säsongen har ju också varit utbildning.

  Till nästa säsong finns dock mycket att göra. Vi ska arbeta mer med den mentala träningen. Video kommer vi att använda, inte enbart till att banda matcherna med, utan även för att utveckla teknik och taktiskt träningsmässiga detaljer.

  Större vikt kommer också att läggas vid den personliga träningen och utvecklingen.

  Till den här säsongen slussade vi in 10 juniorer i A-lagstruppen. Hälften av dessa har tagit ordinarie platser i laget. Resterande är fortfarande under utveckling och blommar nog ut till nästa säsong.

  Till sist vill jag också passa på att berömma både A-juniorlaget och 68-laget. A-juniorerna avslutade sin seriesäsong i fredags med att besegra Brynäs med 5-3. I Brynäs deltog de bägge A-landslagsmännen Thomas Sandström och Anders Carlsson. Segern innebar att laget placerade sig 6a i en Elitserie om 12 lag. Starkt gjort med tanke på att största delen av laget inför den här säsongen tog steget upp i A-truppen.

  Vårt A-pojklag har slagit sig fram till SM-semifinal för pojkar födda 1968. I söndags besegrade man Teg med 4-3 på sudden death. Starkt gjort! Det skulle vara roligt om det här duktiga laget fick kröna den tidigare så framgångsrika säsongen med en SM-seger.

  VECKANS AFORISM
  HOPPAS INTE UTAN TVIVEL OCH TVIVLA INTE UTAN HOPP!
(T. Nilsson, ishockeytränare)

(030706)
Tommy Nilsson