Debatt:

Lider Bajen av Malmö-syndromet?


Över halva säsongen är nu spelad och Hammarby som innan säsongen var favorittippat av alla "experter" har spelat som ett stabilt mittenlag ungefär. De matcher man vinner, vinner man ofta med ett måls marginal. Annars radar man upp oavgjorda och uddamålsförluster.

Malmö var i några år i mitten på nittiotalet ständiga favoriter, man hade ett lag bestående av massor av stjärnor, utan att någonsin få det att fungera. Det finns i vart fall yttre likheter till dagens Hammarby. Man har ett stjärnspäckat lag (relativt sett) utan att få det att fungera. Nu tror jag inte att det beror på att man som lag med kända spelare riskerar att göra, bara spelar för sig själva och inte för laget, Såå bra spelare har vi inte. Men någonting har låst sig, kanske alla skriverier innan säsongen har blivit för mycket. Man klarar inte av att leva upp till omgivningens och sina egna krav och det låser sig? Dessutom är det många nya spelare och man får nog räkna med att det tar tid att spela ihop ett lag. Förra säsongen blev Bajen inte riktigt bra förrän över halva säsongen gått. Å andra sidan borde det här laget vara tillräckligt bra för att kunna vinna över lag som Lidingö, Huddinge och Piteå mfl utan att vara helt ihopspelat. Södertälje hade exempelvis många nya spelare förra säsongen och var ändå med ända från starten.

Nu väntar tre oerhört svåra matcher och då gäller det att ta poäng annars har tåget till superallsvenskan gått. Antingen är det så att det saknas vilja och då är det fördjävligt, då är det bättre att spela med unga spelare (se förra säsongen) som blöder vilja. Eller också har det som sagt låst sig på ett annat plan och då måste något göras, men vad? Det här laget är i alla fall (borde vara) tillräckligt bra för att åtminstone ta en fjärde plats. Det är inte för sent än att ta en plats i superallsvenskan men då måste laget visa både ett helt annat kunnande och en helt annan vilja än hittills, med start redan på lördag mot Skellefteå. Skellefteå som för övrigt efter en trög start har tagit sju raka segrar, kanske dags för Bajen att bryta Skellefteås trend och inleda en egen segerrad?

Kris K

(991119)