”Eftersnack”:

Det känns ganska bra

Man stod ut med ett tiotal trista träningsmatcher (förutom mot AIK och Djurgården) för att Allsvenskan så småningom skulle börja.
Sedan stod man ut med 32 ganska trista allsvenska matcher i väntan på Superallsvenskan.
Och så stod man ut med 14 mycket trista fortsättningsmatcher i väntan på playoff.
Men efter all väntan och längtan efter "riktiga" matcher så sa det bara blopp och så var allt slut. Lite som att sitta fram till halv sju på morgonen och vänta på match om tungviktstiteln, med chipssmaken sen länge surnad i munnen efter ändlösa förmatcher - och så blir favoriten golvad efter åtta sekunder.

Man borde kanske vara helt knäckt nu, men det är jag inte. Framför allt för att motgångarna har kommit ganska spridda över säsongen, inte i ett enda stort slag. Först var det en del onödiga förluster i höstas och sen var det matchen mot Nyköping och matchen i onsdags. Att de torskade i går var väldigt trist men inte så mycket mer.

Det jag tycker var det tråkigaste med den här säsongen var inte att vi inte gick upp, utan att man gick miste om många roliga matcher – i superallsvenskan och i play off eller kval.

Faktum är att det känns ganska bra trots allt. Hammarby Hockey gör äntligen en ambitiös satsning. Och även om framgångarna inte blivit så stora första året så är vi med i alla fall. Vi snackar om elitserien. Vi snackar om att konkurrera med de andra topplagen i allsvenskan. Det hade varit löjligt för ett, två eller tre år sedan.

Hammarbyanhängarna har varit utsvultna länge, länge. Och nu när man äntligen har kunnat handla tio fulla matkassar på ICA så har en säsong gått åt att ställa in allt i kylskåp och skafferi. Så ser jag det.

Om jag minns rätt så var det på liknande sätt för Malmö IF när de började satsa. De missade Allsvenskan och åkte ur ganska snabbt i play off. I vilket fall så var det "fiaskoläge" första året.

Nu gäller det att inte få panik och rensa laget lika hårt som förra året. Jag tycker att Hammarbys lag innehåller många väldigt duktiga spelare. Jag ser inte någon som helst anledning att byta ut hela laget. Vissa spelare slutar genom naturlig avgång. En och annan kanske inte platsar. Och dom, kanske fem, sex, sju spelarna, gäller det att ersätta med rejäla förstärkningar.

Men det finns en sak som måste förbättras (och nu kommer dagens enda kritik).
Till och med jag som inte är nån Tarasov precis, ser att Hammarby inte har något som jag tror heter "grundspel".
Jag kom och tänka på det förra säsongen, på hösten. Bajen var bedrövliga och det var nånting som inte stämde. Alla cirklar som spelarna åker när man har pucken i egen zon och alla speciella passningskombinationer som leder fram till ett anfall - var som bortblåsta. Som jag just skrev i Hammarby Stjärnsupporters nyhetsbrev, så var de så virriga att de krockade med varandra bakom det egna målet. Laget hade uppskattningsvis 5% av ett fulländat grundspel. I år har man kämpat sig upp till kanske 15%.
Jag roade mig med att sätta 50% på Mora i onsdags. De visste precis vad de skulle göra i varje situation, de hittade varandra, de såg trygga ut helt enkelt.
Men Mora är inte ett topplag, så det blev mycket panikicingar och rensningar från deras sida. Det räckte mot ett Hammarby som försökte dyrka upp Moras halvschyssta kassaskåp med dotterns dagboksnyckel...

Jag har ingen aning om vems fel det är och är fullkomligt ointresserad av det. Det kanske inte är någons fel. Men jag tror att sommaren bör tillbringas med att nöta in krumelurer på isen.

I övrigt är jag hoppfull. Hammarby spelar i Elitserien inom två år. Och supportrarna som hittills med rätta har struntat i hockeyn, kommer tillbaka.

Benjamin Thorén

(000311)