Ari Turpeinen

”Man är ju den man är”


Texterna publicerade på Hammarby Hockeys hemsida

Säsongen som kommer kanske blir den sista för Ari Turpeinen.
  Själv låter han högst tveksam till en fortsättning.
  Men mycket talar för att Ari ändå kommer att jobba med ishockey någon gång i framtiden.

Ari Turpeinen har nämligen planer på att gå tränarutbildning. Och det är passande då han redan blivit tagen för tränare.
  – Ja, det var vår nya massör som jag satt och pratade med. Han trodde att jag var tränare och inte spelare, berättar Ari.
Vad skulle du vilja göra när den tiden kommer?
  – Jag kan tänka mig att träna på hög seniornivå.
Hur länge har du funderat på det här?
  – Det har nog alltid funnits där. Jag känner att jag fortfarande vill hålla kontakten med hockeyn efter jag slutat.
Är det svårt att bli en bra tränare? Är det teori som behövs eller ska man vara en bra boss?
  – Jag tror att det mest handlar om ledaregenskaper. Det går i allt; både träning, teori och...
Är du en bra chef? Du har väl folk som jobbar hos dig i din firma?
  – Ja, jag har några som jobbar för mig, men jag har inga anställda på det sättet. De sköter sig ganska mycket själva.
Vad har du gjort i sommar?
  – Tagit det lugnt och spenderat mycket tid med min son.
Hur gammal är du nu?
  – 32, så jag ska spela så att jag blir jämnt med tröjan, hehe (nr 33)
Går det att bli bättre på någonting när man är 32, eller blir man bara sämre?
  – Nja, man har inte samma drivkraft och samma målsättningar längre. Man kan förbättra lite grann på vissa delar, det kan man nog alltid... Man är ju den man är...
(Målvakten Joakim Persson kommer med ett inlägg och skrockar förnöjt i bakgrunden) (010826)

Benjamin Thorén

”Nu är jag tillbaka”

Ja, det var självaste Ari Turpeinen som skar upp skridskosnörena efter matchen mot Södertälje.
  Men det är inget han brukar göra, förklarar han för en något förvånad hemsidesmedarbetare.
  – Näe, de är ändå så trasiga. Det är bara bekvämare att skära upp dem istället.

Ari Turpeinen är mycket nöjd över den sista matchen före jul. Första segern över Södertälje.
   –Spontant så känns det jävligt skönt, säger han. Det är såna här ögonblick som gör allt hårt jobb värt, i slutändan så att säga.
  –Det är kul att vi har lyckats med ett ganska orutinerat lag, komma så här långt. Det känns skönt att ha den här utgången precis innan jul, även om det inte är helt klart ännu.
  Är du tillbaks på allvar nu?
  – Ja, nu är jag tillbaka. Känns skönt. Det är skönt att slå Södertälje också. Det är ju första gången i år. Jag känner mig lite delaktig i alla fall.
  Hur tycker du det gick för dig personligen?
  – Jag spelar bara enkelt och stabilt.
  Det såg ut som om du var nere och spelade back. Gjorde du det?
  – Nej, jag var bara nere och täckte upp. Södertälje slår mycket långpuckar. Det är det vi har tappat på förut, att vi gått bort oss. Södertälje är rutinerat och har uttnyttjat våra misstag. I dag kunde vi uttnyttja deras lite också. (001227)

”Jag har nog med att hålla reda på mig själv”

  Ari Turpeinen är tillbaka. Efter en skada som aldrig såg ut att ge sig.
  Seriedebuten skedde mot Vallentuna på Hovet.
  Ari själv tycker att det är skönt att få vara med och spela igen. Men första matchen gick sisådär.
  – Ja, det var väl okej. Fast jag blev lite trött på slutet. Det tar ett tag innan man kommer in i matchspelet. Men det är skönt i alla fall att vara igång. Skadan har varit så seg.
  Känner du av någonting av skadan?
  – Ja, jag kände lite, fast det var inte så farligt ändå. Det kommer säkert att kännas ibland. Det är nog inte farligt längre.
  Vad var det för fel på foten egentligen?
  – Det är alla ledbanden runt fotleden. De här två benpiporna som sticker ner och håller fotleden på plats. De glappade. Det var jättesvårt att åka skridskor...ja, jag kanske inte kunde åka skridskor förut men...
  Känns det som om du kommer tillbaks snart, i fullt slag?
  – Nja, det kommer nog ta ett tag till. Jag har gjort fyra veckor på is. Två veckor som jag har tränat för fullt. Det tar nog några veckor till, tror jag. Innan man får upp det där riktiga flåset. Man börjar ju bli gammal så det tar sin tid...
  Hur ser du på dagens match?
  – Vi har ju spelet hela matchen. De ställer sig i boxförsvar i princip hela tiden. Det är jobbigt att möta ett sånt lag. Sen hade vi väl inte något riktigt drag hos oss heller. För mig är det så svårt att säga. Det är första matchen och jag har ju ingen koll på vad andra gör, jag har nog med att hålla reda på mig själv. (001203)

Benjamin Thorén

Ingen fara med Bajen: ”Spelet kommer”

Tre träningsmatcher är spelade och är man ute efter resultatmässiga framgångar, har Hammarby Hockey inte direkt frälst fansen. Nja, motståndarnas då möjligen.
1-3 mot Linköping, 3-3 mot Mora och 1-2 mot Tierp. Ingen höjdarläsning om man vill att Bajen ska vinna alla sina matcher.
  Tränaren Daniel Broberg är inte helt nöjd med säsongsstarten.
  – Nej, det är mycket som inte fungerar ännu. Vi har till exempel inte tränat något power play ännu. Just nu försöker vi bara få igång vårt spel. Och så har det varit hoppigt i femmorna. Alla har fått spela lika mycket.
  Förlusten mot det förmodade bottenlaget Tierp var ett streck i räkningen.
  – Det är viktigt att klara av de här lagen som kanske inte är bland de bästa, säger Broberg. Samtidigt kanske det är nyttigt för oss att få en knäpp på näsan så att vi lär oss att man inte vinner utan att gå in och ta skit.
  De närmaste veckorna kommer två av fem juniorforwards att plockas bort från truppen. Daniel Broberg börjar få ett hum om vilka som klarar av att ta en plats.
  – Det är långt ifrån klart och jag tror att vi kommer att ha långa diskussioner. Det blir inte lätt. Jag har haft de här spelarna i fyra år och jag tror på allihop.
  Vad som händer med de som inte tar en a-lagsplats är inte klart. Det är inte omöjligt att de lånas ut till andra lag så att de får en chans att spela seniorhockey.

Såg segt ut

Ari Turpeinen är inte så orolig för att spelet hittills har klickat.
  – Det ser ju inte så bra ut nu, men vi skiftar platser hela tiden vi håller på att nöta spelsystem. Vi testar folk nu.
  I matchen mot Tierp vilade Ari Turpeinen och han tyckte det så segt ut.
  – Men det är inte lätt när motståndarna spelar dödgrävarhockey. De krigade hela tiden och det är jobbigt att möta.
  – Jag tycker inte att det känns oroande, säger Ari. Våra nyförvärv är bra spelare och vi analyserar matcherna, följer upp situationer, finslipar och förbättrar.
  – Vi måste ta lärdom nu under träningsmatcherna, säger Joakim Persson som inte heller är överdrivet orolig.
  – Jag tycker att det känns mycket bra i år. Det här är ett skönt gäng och kemin stämmer bra, det märker man redan nu.

Inget fel på laget

Hammarby Hockey går just nu igenom en intensiv träningsperiod, ofta med tre pass om dagen. Och så alla matcherna. Det är kanske inte konstigt att resultaten har blivit svaga. Joakim Persson jämför laget med förra säsongens.
  – Det var inget fel på förra årets lag. Det var bra spelare. Men kanske att det inte riktigt fungerade med personkemin och de olika spelartyperna. Jag har varit med i flera Bajenupplagor och årets känns som om det har mer fart och fläkt, mer Bajen-go. Det ska bli spännande att se, det är ett ungt lag också.

Måste vinna för att locka publik

Joakim Persson gjorde en mycket bra säsong förra året.
– Ja, det var den bästa på flera år. Men, säger han, det förtas av att det inte gick bra för laget. Det känns inte lika bra när det inte går bra tillsammans.
  Kan ni locka tillbaka publiken?
  – Ja, men det gäller att vinna. Det är a och o. Speciellt viktiga matcher. Och jag tror att det kan gå. Klubben har ambitioner att få tillbaka det riktiga Bajen, en go-ig hockey.
  – Det blir tufft tror jag. Vi har mycket att bevisa. Samtidigt slår vi ur underläge till skillnad från förra året. Och det kan vara en fördel. (000821)

Benjamin Thorén

Intervju inför matchen mot Sundsvall 991030

Tillsammans med Jocke Persson kom Ari Turpeinen in i fjolårets trupp i ett sent skede som ett lån från AIK. Men hade gjorde det med besked och var en av de mest tongivande spelarna i slutet av säsongen. Till denna säsong var Ari en av de första spelarna som Bajen skrev kontrakt med, som en av grundpelarna i den nya satsningen.
I fjol när Du kom från Gnaget så Du lite seg och rostig ut. För att sedan blomma ut rejält. Ursäkta mig men, denna säsong har Du börjat lika rostigt!
- Ja tyvärr, man är väl en seg gammal gubbe som det tar tid för. Nej, det är väl så att jag drabbades av en axelskada på försäsongen och sedan även en ljumskskada som gör att man halkade efter i träningen. Sen är det tätt mellan fighterna vilket jag dock tycker är skoj om man är 100% hel. Är man lite småskadad är det istället jobbigt då man aldrig riktigt hinner i fatt.
Vad har Du för roll i laget?
-Något defensiv, försöker att spela stabilt. Tekare. Normalt sett är jag en ganska så duktig sådan, men axelskadan har gjort att jag inte riktigt har nått upp i normal kapacitet.
Nu tar vi oss an Sundsvall som kanske har startat något sämre än väntat. Kommentar!
-Det har jag ingen uppfattning om. 
Alla verkar slå alla i denna serie. Stortippade lag som vi själva, Timrå och Skellefteå har gått på ett par minor. Vad beror det på?
-Serien är oväntat jämn. Dessutom är det svårt att spela mot lag som på papperet är något sämre. De har en förmåga att lyfta sig när de möter namnstarkare motstånd.
Ni har spelat den första s k "norrlandstouren". Kommentar!
- Resan gick bra och vi bodde bra. Spelmässigt var det lite omvänt. Vi förlorade den första matchen helt onödigt medan vi vann den andra där vi var "givna" förlorare under en lång tid, men kämpade oss in i matchen och kunde vända resultatet.
Powerplayspelet har ju inte rosat marknaden så här långt. Vad beror det på?
- Svårt att svara på, men ibland verkar det som att alla väntar på att någon annan ska ta det avgörande momentet i en passning eller i skott. Kanske är det så att för många "lika" spelare är inne samtidigt.
- Har Du inga enklare frågor?
Jovisst! Ditt tips för dagen?
- 5-2 till oss!

Intervju inför säsongen 1999/2000

Ari Turpeinen är 30 år och var fram till mitt i sommaren, den äldste i spelartruppen. Han kom till Hammarby mitt under förra säsongen och var en av de två (Jocke Persson den andre) som bidrog till förvandlingen från det sämsta spelet så länge som undertecknad har kollat regelbundet (20 år), till det bästa sedan AIK-matcherna.
Ari kom förra hösten till AIK fran Storhamar i Norge, men det blev bara ett par matcher.
- Det var inte så kul, säger han. Jag hade större förhoppningar när jag började i AIK. Jag lånades ut till Hammarby för att få matchträning, men, jag vet inte, det verkade mer som en förtäckt försäljning.
Varför blev laget så mycket bättre när ni kom?
- Jag tycker att det fanns duktiga lirare i laget förra året också. Vi kanske tillförde lite mer stabilitet. De kunde nog luta sig på oss.
Hur går det i år?
- Det är svårt att säga, men jag tycker att vi ska ligga i toppen. Det är ju många lag som gjort såna här satsningar, men det här bör räcka till en topplats.
När Ari kom till Hammarby så startade han eget "på allvar". Han är elektriker och eftersom Bajen tränar senare på dagen än AIK sa fanns det utrymme till mer arbete. I sommar har han tränat "lagom mycket". Det har blivit lite semester och en del jobb.
I och med Hammarbys storsatsning och partiinköp av duktiga lirare, så blev det få platser kvar för fjolårets spelare. En av dem var Ari, men han verkar inte ha varit så orolig under våren.
- Man lever med att man kan få gå när som helst. Vissa får gå, det är bara så. Jag tror att det är lättare att bli petad om man är lite äldre. Åtminstone tar jag smällar bättre nu än vad jag kanske gjorde när jag var yngre.
Ari Turpeinen ger intryck av att vara en ganska avspänd typ. Han tycker själv att han är ganska stabil som spelare. Stadig på det mesta. Han är inte överdrivet intresserad av sport. Han kan kolla på internationell fotboll eller friidrottsgalor, men det blir inte så mycket mer. Arbete och familjeliv tar all tid.
- Jag tror vi kan locka till oss publik i början, säger han. Men sen är det upp till oss. Jag hoppas att det går bra, för det här är nog den sista klubben jag spelar för...

Benjamin Thorén
(100102)