Fredrik Lovén

”När man får chansen är det bara att gå ut och spela”


Texterna publicerade på Hammarby Hockeys hemsida 1999-2001

Den här intervjun kanske skulle ha gjorts efter matchen mot Södertälje, då Fredrik Lovén gjorde målet som gav en poäng till Hammarby.
  För om det är någon man unnar en framgång som ett viktigt mål innebär, så är det Lovén.
  Han har pendlat mellan avbytarbänken och en plats i laget under hela säsongen. Mot Rögle gjorde han sin bästa match.
  – Ja det var en av de bättre, det måste jag hålla med om, säger han i omklädningsrummet efter matchen.
Liksom säkert de flesta i laget så tycker Fredrik Lovén att det är kul med superallsvenskan. Att äntligen få spela ”riktiga” matcher.
  Du har ju varit på gränsen in i laget, hur har du tänkt under säsongens gång?
  – Det är klart man är missnöjd när man inte får spela lika mycket som alla andra. Man är ju här för att man vill spela. Men samtidigt; så länge det går bra för laget så är det jävligt roligt ändå tillsammans med de andra. Det är roligt på träningarna. Jag kan inte säga att det varit supertråkigt. Det var värre förra säsongen när det gick knackigt för laget och man satt bredvid. Nu när det går bra och det är roliga matcher, när man då får chansen så är det bara att gå ut och spela.
  Har du inte fått spela mer under de senaste månaderna?
  – Ja, de har rullat lite mer bland forwards och då har jag och Hagman fått hoppa in lite mer. Mer än förut i alla fall. Och boxplay har vi spelat mycket. Då blir det att man kommer igång lite mer.
  Är du en spelartyp som ska förstöra motståndarnas spel?
  – Ja, det har väl blivit så. När man var mindre så var det så att de som var bra spelade hela tiden. Men nu är det mer att det liksom är specialspelare som spelar när det är boxplay och powerplay. Då har det blivit att det passar mig bättre kanske, att spela destruktivt om man säger så. Jag är väl en bättre spelare defensivt. Det kanske man ser på poängen också.

Kör som en galning

Helst spelar Fredrik Lovén center, en litet mer tillbakadragen position. Men på senare tid har det blivit mer framåt.
  – Det är bara att köra stenhårt framåt. När man inte spelar så mycket så är man ju ganska pigg. Så då kan man lika gärna åka på och köra som en galning när man väl är inne.
  Märker du att inställningen är annorlunda nu jämfört med serielunken, eller vad man ska säga?
  – Ja, vissa matcher även i serien, toppmatcherna, är det bra också för då blir det lite mer stämning på läktarna. Men, helt klart, det är en annan stämning, vi är lite mer nervösa och då blir man lite mer skärpt så där. Sen tycker jag farten var rätt bra om man jämför med tidigare.
  Hur går det framöver?
  – Jag tror vi har kapacitet att slå alla lag. Linköping verkar vara överlägset bäst. Men vi har spelat jämnt mot Nyköping båda matcherna, Skellefteå har vi slagit. Och så vidare. Om vi kan täcka upp luckorna bakåt som blir ibland när vi checkar högt, så kan jag inte se något lag som är så mycket bättre än oss. (010123)

Benjamin Thorén

Intervju i matchprogrammet inför matchen mot Björklöven 991001

Fredrik Lovén är en av fyra spelare som är kvar från fjolårets trupp från start. För sin ringa ålder, 22 år är det en ganska så meriterad herre som kommer till Hovet i kostym efter arbetsdagarna på Finanstidningen. Ett 20-tal Elitseriematcher i Djurgårdens tröja samt 2 junior-VM där en silvermedalj pryder hyllan hemma (spelade i samma kedja som Anger och "Mackan" Nilsson).
  För kvällen ställs Du inför Dina gamla lagkamrater i Björklöven som Du spelade för säsongen då de tog sig upp i Elitserien.
  – Ja, det stämmer. I början på säsongen satt jag mestadels på bänken, men efter ett par skador i laget fick jag hoppa in som forward tillsammans med Beliavski och Öhman när det började hetta till i Allsvenskan och Kvalserien.
  Beliavski har väl varit lite av en poängkung i "Löven" under många år. Är han fortfarande en spelare som vi måste se upp med?
  – Givetvis! Han påminner en hel del om våran egen Lennart Hermansson. En härlig playmaker samtidigt som han har ett riktigt bra skott.
  Du flyttade upp från stökiga Stockholm till ett betydligt lugnare Umeå, men vad hände egentligen?
  – Jag hade varit på inkilning med laget och var på väg hem då jag mötte tre stöddiga grabbar på vägen som började mucka. Rätt som det var så drog den ena av dem en kniv och hotade mig. Så det var bara att fiska upp en hundring som jag hade i ena byxfickan. Just då längtade man hem till lugna, trygga Stockholm igen.
  Du har missat ett par fighter för en fotskada. Hur står det till på den fronten?
  – Det funkar att köra, men i vissa moment gör det ont. Det är en stukning som vanligt. Jag har jagt samma sorts skada ett par gånger nu.
  Ett tips inför matchen Hammarby-Björklöven?
  – Vi vinner med 4-1

Intervju inför säsongen

Fredrik Lovén, 22, tillhör den lilla skara spelare som tillhört Hammarbys A-lag längre än en sommar. Ändå var han inte orolig för att inte få förnyat kontrakt.
  – Nej, jag visste att jag hade en bra chans att få fortsätta.
  Fredrik har spelat i Djurgården ända sen han var sex år gammal. När han blev senior skrev han ett treårskontrakt. Första året lånades han ut till Arlanda där han inte trivdes. Andra året hamnade han i Björklöven och där gick det bättre. Han var med och förde upp laget i Elitserien.
  – Sen blev det kontraktstrul mellan Löven och Djurgårn. Dom krävde pengar som Löven inte hade råd med.
  Och så hamnade han i Bajen. Och nu, andra året, har konkurrensen plötsligt blivit stenhård.
  Platsar du?
  – Innan jag skrev kontrakt med Djurgården så spelade jag J-VM, så jag vet ju att jag kan. Det känns bra nu, jag är bättre tränad än någonsin, just tack vare att jag varit i samma klubb under en hel sommar. När jag hoppade mellan DIF, Arlanda och Björklöven så kunde jag dyka upp framåt hösten. Jag slåss för en plats, jag tänker inte nöta bänken.
  Blir det svårt att spela ihop 17 nya spelare?
  – Det är sällan problem med nya spelare. Man lär känna dem snabbt. Dessutom känner man ju alla mer eller mindre sen tidigare. Om inte annat från rinken. Ta Arlanda till exempel, som vi mötte jag vet inte hur många gånger förra säsongen. Nej, att 17 av 23 är nya tror jag inte spelar nån roll.
  Fredrik jobbar på Finanstidningen där han bland annat organiserar analytikerträffar. Det har han gjort sen i vintras.
  – Tidigare spelade jag bara hockey. Det var rätt segt att inte göra nåt annat.
  Vad har du gjort i sommar?
  – Jag har tränat, varit med familjen på landstället utanför Enköping och varit på Kreta en vecka.
  Är du sportintresserad?
  – Ja, inte så att jag går på matcher, men jag ser allt på TV.
  Om du skulle köpa ett årskort till ett hockeylag, vilket skulle det bli?
  – Eftersom jag själv spelar så mycket hockey, så har jag ingen större lust att kolla på andra matcher. Men - inte AIK i alla fall.
  Hur går det för Hammarby?
  – Det kan bli jävligt bra. Kanske Elitserien om några år.

Benjamin Thorén
(100101)