Hammarbys hockeyskola
Kapitel 1: Ett hårt spel. Studera spelet. Domarna.
Texterna publicerad på Hammarbys officiella hemsida 2002
Domarn - en central figur. Fick 29 december 1955 för första gången bära sin randiga utstyrsel.
|
Det är många som har nytta av lite hockeykunskaper; åskådarna, tränare, funktionärer och inte minst, spelarna själva.
Här är Hammarbys Hockeyskola i åtta delar. Texten är hämtad ur Modern Ishockey - Instruktion och träningsråd av Frank J Trottier, en skrift som Svenska Ishockeyförbundet gav ut 1950.
Tänk på det när ni läser: det här skrevs för 52 år sen, och även om en del saker känns mossiga så är det förvånande mycket som är precis samma som i dag. Det är något att tänka på för den som tror att hockeyhistorien startade med Foppas straff i OS 1994.
Ett hårt spel
När man för ishockeyn på tal så ger det för det mesta den oinvigde en vision av hårdhet, ruff och föga av det gentlemanship man tillskriver andra spel-idrotter. Hur det än förhåller sig med den saken ska vi inte här gå in på, men så mycket vill vi ha sagt från början att ishockey är inget spel för mammas gossar, utan att därför på något sätt vara mer ojuste än någon annan bollidrott. Denna hockeyskola kommer att ge besked om att förutom teknisk skicklighet, bollsinne, kondition mm fordras det framför allt hårdhet, såväl psykisk som fysisk, för att bli en hockeyspelare av toppklass.
Det finns ingen genväg när det gäller att bli en god spelare - alla måste börja från början och gå igenom alla stadier i utvecklingen. Spelare, tränare och lag som försökt att gå den lättare vägen för att nå toppresultat har samtliga kommit till korta. Vidare ska alla spelare komma ihåg att första regeln för att ni ska anses som goda spelare är att ni ovillkorligen underordnar er laget. Kom ihåg att de verkligt stora ishockeyspelarna alla är stora lagspelare. Man må ha vilka individuella kvalifikationer som helst, men åsidosätter man lagspelet, blir man aldrig en stor spelare. Sådan är nämigen ishockeyn.
Den moderna ishockeyns stil grundar sig på de fundamentala punkterna; skridskoåkning, passning, skjutning och brytning. Dessa sidor av spelet är precis lika viktiga i dag som i hockeyns barndom.
Studera spelet
Vi skulle vilja vädja till herr Medelsvensson som går och tittar på ishockey och tror sig vara s k expert, att verkligen sätta sig in i spelets olika finesser.
Måhända går ni dit för att ni tycker att ishockey är ett snabbt, hårt och tjusigt spel, där det alltid händer något, men vi är övertygade om att ni kommer att få större glädje och utbyte av spelet om ni försöker sätta er in i spelarnas situation. Hur skulle ni ha gjort i hans ställe, passade han för sent eller ej, borde han ha brutit så högt upp osv.
Därför vill vi rekommendera er supporters, hockeyfantaster och andra åskådare att ta del av även de tekniska och taktiska spörsmålen i denna hockeyskola och vi är säkra på att ni kommer att tjusas än mer av spelet. Ishockeyn till fromma.
Domarna
Domherre - annat namn på rättskiparen.
|
Det allra viktigaste för en domare är att försöka reducera misstagen och feldömningar till ett minimum, såväl till spelets fromma som för att begränsa spelarskadorna.
Goda domare är det brist på över hela världen, emedan det är ett synnerligen krävande jobb, som fordrar ingående specialstudier av reglerna och dess tolkningar. Och som bekant tolkas reglerna olika i olika länder.
Det finns emellertid vissa grundregler, som en domare bör följa om han vill hindra att spelet urartar och dessa kan lämpligen sammanfattas i nedanstående punkter, vilka är förbjudna:
Höga klubbor
Ojusta tacklingar
Armbågsruff
Krokning
Käftning mot domslut
Stångning
Slag på skridskorna
Fasthållning
I övrigt vill vi råda alla domare att alltid försöka hänga med i spelet. Kommer du efter är det strax svårare att se vad som är rätt och fel, speciellt om du dömer ensam. Ta aldrig ögonen från spelet och låt dig inte distraheras av publiken eller omgivningen.
För att alltid kunna hänga med i spelet fordras att du åker skridsko bra och att du har god kondition. Skulle du göra något fel är det bättre att du håller på vad som är dömt än att ta tillbaka. Det finns inget som undergräver en domares auktoritet som vankelmod och osäkerhet.
Försök att hålla dig lugn och kall i alla situationer och gör klart för alla att det är du som dömer. Var resolut och konsekvent i ditt uppförande. Trilskas någon t ex vid en utvisning, dra dig inte för att själv föra honom till utvisningsbåset. Såväl spelare som publik ska kunna se att du allena har spelet i din hand. (020204)
Nästa lektion: Målvakten
Kapitel 2: Målvakten.
En smått klassisk målvakt i Skarpnäcks AIK i början av 80-talet. Ok, inte så klassisk kanske, men ändock webbmäster.
|
Det är många som har nytta av lite hockeykunskaper; åskådarna, tränare, funktionärer och inte minst, spelarna själva.
Här är andra delen av Hammarbys Hockeyskola i åtta delar. Texten är hämtad ur Modern Ishockey - Instruktion och träningsråd av Frank J Trottier, en skrift som Svenska Ishockeyförbundet gav ut 1950.
Målvakten
Målvakten är något av sitt lags nyckelspelare och ingen ishockeyklubb vinner några större segrar utan en förstklassig man i kassen. Tänk på det och gör allt vad som står i din förmåga för att öka skickligheten och säkerheten och som ett led i denna din strävan får du härmed 12 olika råd att studera och sedan nöta in vid träningen:
1. Håll alltid ögonen på pucken! Genom att 100-procentigt koncentrera dig på denna grundprincip får du den grundläggande skickligheten som är nödvändig för att kunna stoppa målskott.
2. Vänta tills motståndaren har skjutit, innan du rör dig! Gör inga försök att rädda förrän du verkligen har sett pucken lämna skyttens klubba och bry dig inte om ifall motståndaren tricksar eller fintar för att få dig ur balans. Håll bara ögonen hela tiden på pucken.
En betydligt mer klassisk målvakt. OBS Bilden är grymt manipulerad!
|
3. Stå på fötterna! Försök att stoppa puckarna stående och kasta dig inte på isen. Enda tillfälle du har anledning gå ner, är när det gäller att dämpa ett löst skott eller att med kroppen helt täcka en puck, som ligger inom målområdet. För övrigt, använd kroppen eller spaden när det gäller att stoppa skott.
4. Händerna är ditt bästa försvar! Det enklaste sättet för en målvakt att stoppa alla sorters puckar är dock att använda händerna. Vidtala någon kamrat som dagligen tränar dig genom att kasta en boll eller gärna en puck. I början av isträningen bör du inte använda spaden utan enbart händerna och skridskorna.
5. Styr dina returer åt sidan! Försök att med klubban styra undan isskott så kvickt som möjligt - åt sidan. Målvakterna i allmänhet är för långsamma att få undan pucken, vilket kostar dem en hel del mål. Låt aldrig pucken studsa från benskydden ner på isen utan försök att omedelbart ta den med handen.
6. Låt inte egna försvarsspelare skymma dig! Skrik gärna åt dem att inte hindra pucken eller ändra dess bana. (Detta är ett av de svenska försvasspelarnas största fel)
7. Håll alltid fasaden mot pucken! Följ med kroppen vinkelrätt mot puckens tänkta skottbana och vrid inte varken kroppen, ögonen eller spaden åt något annat håll. Och än en gång, håll ögonen hela tiden på pucken.
8. Koncentrera dig på att utveckla en ledig och lätt stil i kassen! Försök att inte spänna dig i målvaktsarbetet, koppla av musklerna och arbeta ledigt.
9. Studera motståndarna! En genomsnittsspelare har ett eller kanske två trick för att lura en målvakt. Försök att lista ut vilka det är och rätta ditt spel därefter.
10. Träna upp reaktionsförmågan! Försök att mellan säsongerna spela litet handboll, bordtennis, badminton eller något annat snabbt bollspel, för att därigenom träna upp snabbheten i reaktionerna.
11. Tänk på uppvärmningen före en match! Låt dina lagkamrater i god tid före matchen skjuta på dig från långt håll och först så småningom komma närmare.
12. Jag tar allt hädanefter! Ingen målvakt kan stoppa alla skott, men när du har släppt in ett mål, så intala dig själv att därefter tar jag allt. Var iskall, lugn och modig och träna hårt, så blir du en god puckmotare.
(020212)
Nästa lektion: Försvaret
Kapitel 3: Försvaret.
Tillhör försvaret.
|
Det är många som har nytta av lite hockeykunskaper; åskådarna, tränare, funktionärer och inte minst, spelarna själva.
Det här är den tredje delen av Hammarbys omåttligt nyttiga Hockeyskola i åtta delar. Texten är hämtad ur Modern Ishockey - Instruktion och träningsråd av Frank J Trottier, en skrift som Svenska Ishockeyförbundet gav ut 1950.
Försvaret
De flesta ishockeyspelare tycks tro att det viktigaste för en back att lära sig är att tackla en motståndare för att därigenom beröva honom pucken. Hur viktigt detta i och för sig än är, så måste en back först och främst tänka på att träna upp förmågan att så snabbt som möjligt retirera bakåt och placera sig så att han alltid befinner sig mellan motståndaren och egna målet.
För att möjliggöra detta måste en back vara skicklig i att åka baklänges, varigenom han har möjlighet att hela tiden hålla ögonen på motståndaren, bevaka hans rörelser och försöka driva honom ut mot planket eller ner i hörnorna. Träna därför upp förmågan när det gäller att åka baklänges och första tiden bör detta lämpligen göras utan klubba. Tänk på att ta korta skär.
För backspelarna har vi 12 gåda råd:
Regel 1. Stå stadigt på skridskorna.
|
1. Stå stadigt på skridskorna! Försök att om möjligt hålla fötterna ihop när du ska bryta ett anfall. Försök dessutom hålla fötterna parallella.
2. Skilj er aldrig åt! Två backar får aldrig, aldrig låta en motståndare passera mellan sig - låt honom åka runt omkring och försök därvid att tränga ner honom mot planket eller hörnet. Håll er för övrigt mellan motståndaren och egna målet.
3. Studera motståndaren! Ett sätt att stoppa motståndaren är att försöka lista ut hans tricks och rätta ditt spel därefter. Träna upp dig med hjälp av egna forwards.
4. Skym inte målvakten! När du retirerar in i egna försvarszonen försök att inte skymma din målvakt. en rutinerad motståndare tar alltid en chans att skjuta på en skymd målvakt.
5. Skjut pucken åt sidorna! I trängt läge ska du skjuta pucken åt sidan, för att därifrån försöka med en passning. en förlorad puck mitt framför kassen kan bli ödesdiger.
6. Ta snabbt hand om pucken! När en puck skjuts in i din försvarszon, försök att ta hand om den före motståndaren. Tänk på att utan pck kan han inte göra mål. gå inte in för att tackla motståndaren sedan han tagit pucken - ta i stället hand om pucken själv.
Tillhör (immun)försvaret
|
7. Passa i stället för att dribbla! Ta chansen att alltid passa upp till egna forwards i stället för att dribbla dig genom egna zonen. en back som passar precist och snabbt till medspelaren som väntar vid den blå linjen, skapar många farliga anfall.
8. Förbättra samarbetet! försök att tillsammans med din partner utarbeta ett visst system efter vilket ni ska spela. När ett anfall är på väg, prata med varandra och kom överens om vem som ska täcka vilken. ett smidigt samarbete ger alltid bästa resultatet.
9. Försök att stänga motståndaren! Gå in för att ta ifrån honom pucken, men håll samtidigt ögonen på honom. Skjuter han ner pucken i din zon eller passar den mellan benen på dig, stäng honom då med kroppen. Försök inte ta pucken förrän du är säker på att få den under kontroll - koncentrera dig hellre på att stänga motståndaren, så att han inte kan ta hand om pucken. Är ni två backar mot en motståndare, tar den ene spelaren, medan den andre tar hand om pucken. Är ni två mot tre motståndare, försök att driva puck och spelare ner i hörnorna och uppehåll spelet tills ni får hjälp av egna forwards.
10. Bemöda dig om att spela ordentligt vid egna blå linjen! Har du hand om pucken vid egna blå linjen, så passa den inte slarvigt eller på måfå, utan ropa hellre till forwards att komma ner och hämta den.
11. Ditt jobb är att hindra mål! Kom ihåg att du är en försvarare med uppgift att försöka hindra att det blir mål i egna kassen. Gör inte för många uppåkningar och om du gör det, vänd snabbt tillbaka. Se upp på returerna från målvakt och plank. Stå inte stilla och titta på när en forward laddar för skott. Åk på honom, irritera honom och försök att hindra målskott.
Tillhör försvaret.
|
12. Tre saker att lägga på minnet! Till sist tre saker att lägga på minnet och att nöta in ordentligt.
a) Gör snabba brytningar.
b) I offensivt spel är snabba direktskott på mål alltid farliga - de är svåra att stoppa och brukar i regel studsa åter.
c) Snabba, precisa passningar till dina forwardskamrater är effektivt och skapar många farligheter.
Dessa 12 råd kan förefalla enkla och naturliga, men likaväl felas det jämt och ständigt mot dem. Vi begär inte att du efter att ha läst igenom detta sedan ska vara fullfjädrad försvarsspelare. gå istället igenom sak för sak vid träningen och nöt in finesserna, så att du handlar automatiskt när du i matcherna ställs i förekommande situationer
(020311)
Nästa lektion: Forwards defensivspel
Kapitel 4: Forwards defensivspel.
Målgörare.
|
Det är många som har nytta av lite hockeykunskaper; åskådarna, tränare, funktionärer och inte minst, spelarna själva.
Det här är den fjärde delen av Hammarbys omåttligt nyttiga Hockeyskola i åtta delar. Texten är hämtad ur Modern Ishockey - Instruktion och träningsråd av Frank J Trottier, en skrift som Svenska Ishockeyförbundet gav ut 1950.
Forwards defensivspel
Att bli forward och får göra mål är väl det som mest lockar de unga ishockeyentusiasterna och även om en kedjespelares främsta uppgift är att försöka ösa in så många puckar som möjligt i motståndarkassen, får han dock aldrig glömma att även delta i det egna målets försvar. Med andra ord - han måste kunna spela defensivt också.
Den forward som är en two way player, dvs som behärskar defensivt spel lika bra som offensivt, blir en av lagets nyttigaste spelare.
Det är något att tänka på för de allra flesta svenska spelare, som syndar mycket mot regeln att en forward som förlorat pucken, omedelbart ska vända om och så snabbt som möjligt förflytta sig ned till försvarszonen för att hjälpa backarna.
Nedan följer tio råd till alla forwardsspelare, där tonvikten är lagd på hur man bör uppträda i defensiven. Studera dem och sedan träna, träna och träna.
Center.
|
1. Åk tillbaka så snabbt som möjligt! När en forward förlorar pucken i motståndarnas försvarszon, är det hans och kamraternas första plikt att så snabbt som möjligt åka tillbaka för att ta var och en sin man och på så vis stoppa motanfall.
Bry dig inte om ifall motståndarnas anfall går långsamt - åk tillbaka till egna blå linjen med högsta fart.
2. Åk ifatt motståndaren och ta pucken genom att tackla skuldra mot skuldra! När du ska ta pucken ifrån en motståndare, åk ifatt honom, men slå inte efter pucken, utan tackla med skuldran enligt följande: Åk upp jämsides och försök att med en skuldertackling (när motståndaren byter skär) få honom ur balans, lyft hans klubba och ta hand om pucken. Låter enkelt, men är rätt svårt att lära sig. Lönar sig dock att träna in, då det är en av de effektivaste tacklingarna.
3. Gör en snabb sväng när du vänder! De flesta spelare gör en vid cirkel, när dom ska svänga för att åka åt motsatt håll. Andra däremot tvärstoppar och startar på nytt. Båda sätten är lika förkastliga. Försök att göra en smidig, tvär sväng på ena skridskon. Är du vänsterhandsskytt, sväng på vänster skridsko, är du högerhandsskytt, sväng på höger skridsko. Träna upp förmågan att svänga i full fart och utan att minska på hastigheten.
Högerytter.
|
4. Bryt inte på måfå! Om du ska bryta ett anfall med klubban, så släng inte ut den på måfå och försök komma åt pucken. Avvakta motståndarnas rörelser och puckföring och sätt därefter in brytningen vid rätt tidpunkt.
5. Stäng motståndaren med kroppen! Om en motståndare passar pucken eller spelar den förbi dig, stäng honom då med kroppen. Låt honom inte åka förbi dig, utan stäng honom till varje pris.
6. Pressa dig mellan spelaren och pucken! Om du kämpar om pucken med en motståndare t ex vid planket, så koncentrera dig på att komma mellan spelaren och pucken, varigenom du lättare själv kan ta hand om den svarta trissan.
7. Avvakta inte ett anfall stillastående! När motståndarnas forwards förbereder ett anfall ska du inte stå stilla och avvakta tills din man kommer åkande. Möt honom och jaga honom hela tiden. På så vis håller du farten uppe, irriterar motståndaren och riskerar inte att bli helt försatt ur spel.
8. Dribbla inte framför egna målet! Har du pucken i försvarszonen, försök att åka med den åt sidorna eller passa den omedelbart till medspelare i mittzonen. Men dribbla aldrig framför egna målet - det har mången gång slutat ödesdigert.
9. Vänd aldrig ryggen till spelet! När du markerar din man så försök att alltid stå mellan honom och egna målet, men vänd aldrig ryggen till spelet var än pucken befinner sig. Håll ögonen hela tiden på pucken. Passa returer från plank och målvakt.
Vänsterytter.
|
10. Driv pucken utan att titta på den! Försök att träna upp förmågan att driva pucken utan att titta på den. Pucken ska vara som fastklistrad vid klubban och du ska ha huvudet upprest för att se efter var motståndarna befinner sig och vem av dina medspelare som är bäst placerad för en passning.
En forwardsspelare har kanske det hårdaste jobbet i ett ishockeylag och bör därför skaffa dig en grundlig kondition. han bör även tänka på att träna upp sin åkförmåga, puckbehandling och skjutförmåga. Och som sagt, han måste vara lika bra i defensiven som i offensiven
(020330)
Nästa lektion: Klubbehandling
Kapitel 5: Klubbehandling.
Klubbehandling.
|
Det är många som har nytta av lite hockeykunskaper; åskådarna, tränare, funktionärer och inte minst, spelarna själva.
Det här är den femte delen av Hammarbys omåttligt oerhört informativa Hockeyskola i åtta delar. Texten är hämtad ur Modern Ishockey - Instruktion och träningsråd av Frank J Trottier, en skrift som Svenska Ishockeyförbundet gav ut 1950.
Klubbehandling (Dribbling)
Att rätt hantera klubban hör till det elementäraste i en spelares kunnande, men ändock kan man träffa på s k stjärnspelare, som inte behärskar denna detalj riktigt. Här nedan några synpunkter på klubbehandlingen
A. Finta passning! Detta kan göras på många sätt, men här är ett av de enklaste. Anta att du ahar motståndaren tätt till vänster om dig. För över pucken åt höger, titta åt vänster och dra den mot motståndaren. Men släpp inte pucken, utan lås den och dra den tillbaka till höger och sätt samtidigt in din vänstra skuldra mot motståndaren. Träna upp denna fintning så att du kan den perfekt, men använd den inte i tid och otid.
Stor klubba.
|
B. Finta bort motståndaren! När nu närmar dig en motståndare som ser ut att vilja tackla dig, för fram pucken i riktning mot honom. I samma ögonblick han försöker tahand om den, dra pucken tillbaka, gör en gir åt någon av sidorna och runda honom genom att sätta upp en plötslig fart på skridskorna.
C. Ta annan väg än pucken! Spela pucken mellan eller på sidorna om motståndarna och åk sedan själv förbi dem, men på en annan sida och försök att hinna ifatt gummitrissan. Håll båda händerna stadigt om klubban.
D. Finta skott! När du kommer i närheten av backarna, dra pucken åt sidan och finta för skott. I regel duckar backarna eller vänder ryggen till, åk runt dem med några snabba skär och du blir fri med målvakten.
När det gäller klubbehandlingen ska du alltid komma ihåg att så fort du gör någon fint, tror motståndaren att du ska ändra dina dispositioner med pucken. Finten vilseleder dem, men du får inte låta dig luras själv.
(020409)
Nästa lektion: Skridskoåkning
Kapitel 6: Skridskoåkning.
Det är många som har nytta av lite hockeykunskaper; åskådarna, tränare, funktionärer och inte minst, spelarna själva.
Det här är den sjätte delen av Hammarbys omåttligt oerhört informativa Hockeyskola i åtta delar. Texten är hämtad ur Modern Ishockey - Instruktion och träningsråd av Frank J Trottier, en skrift som Svenska Ishockeyförbundet gav ut 1950.
Skridskoåkning
Varje skicklig ishockeyspelare åker i regel fullt riktigt. De använder små rörelser i sin nåkning, men ändå är kroppskontrollen, balansen och snabbheten i det närmaste perfekt. Här nedan några synpunkter, som kan hjälpa dig att förbättra åkningen.
1. Lyft inte skridskorna för högt från isen, när du byter skär, så spar du energi.
Hockeyrör.
Helrör.
|
2. Åk aldrig med stela knän utan försök att se till att dom alltid är mjukt böjda.
3. Kom ihåg att det är knäna som ska sköta om svikten i åkningen. Höfterna får inte arbeta rakt upp och ner, ty då minskas farten.
4. Före varje träning på is, bör du åka cirka 5 minuter. Variera åkträningen genom att ibland ta långa svepande skär, ibland korta hastiga. Öva tvärvändningar, uppbromsningar och framför allt starter. Träna även mycket baklängesåkning, så att du kan ta dig fram nästan lika fort bakåt som framåt.
5. När du tränar åkning, tänk på att försöka få fram en smidig stil, med mjukhet i kroppen. Försök att imitera våra bästa förmågor vad gäller skridskoåkning.
6. Lär dig att göra tvära kast med kroppen, så att du snabbt kan ändra åkriktningen. Använd hellre en för kort klubba ån för lång, som hindrar dina rörelser.
FAKTARUTAVad är skridsko?
A: åkdon varmed man förflyttar sig på halt underlag i stor hastighet. (bra spelare)
B: Åkdon varmed man förflyttar sig från planen till närmaste utvisningsbås (ruffig spelare)
C: Åkdon varmed man raspar upp den hala ytan så man ej behöver simma (målvakt)
|
|
De flesta spelare använder inte sin åkförmåga till fullo när det gäller at göra bort motståndare som tänker tackla. Detta är en sak som de svensska spelarna har all anledning att träna upp. Studera därför följande råd och nöt in dem vid träningen:
A. Ändra åkriktning! Detta är ett av de enklaste men effektivaste tricken. Åk i full fart mot motståndaren precis som om du tänkte åka omkull honom. Instinktivt ställer han sig stadigt, för att bereda sig på en krock. Ändra i sista ögonblicket åkriktningen genom en skarp gir, och du kan vara övertygad om att motståndaren blir bortgjord.
Detta kan lämpligen användas av en ytterforward. När han kommer ångande i full fart efter sargen och närmar sig en väntande back, ska han i sista ögonblicket göra en gir inåt plan och gå rakt på mål.
B. Växla fart! Ett annat gammalt pålitligt trick är att växla fart. Åk mot motståndaren i halv- eller trekvartsfart, och precis som du kommer alldeles i närheten, sätt upp en plötslig explosiv fart genom en serie kraftiga skär.
Kom ihåg att när du ändrar fart, tar det tid innan motståndaren hinner reagera och göra sammaledes, och denna tid på kanske några tiondelar ska du utnyttja effektivt.
(020506)
Nästa lektion: Kroppsfintning/Konsten att göra mål
Kapitel 7: Kroppsfintning/Konsten att göra mål.
Det är många som har nytta av lite hockeykunskaper; åskådarna, tränare, funktionärer och inte minst, spelarna själva.
Det här är den sjunde delen av Hammarbys smått klassiska Hockeyskola i åtta delar. Texten är hämtad ur Modern Ishockey - Instruktion och träningsråd av Frank J Trottier, en skrift som Svenska Ishockeyförbundet gav ut 1950.
Kroppsfintning
Genom att under åkningen vagga och finta med kroppen har du lättare att göra bort motståndaren.
En av de bästa fintningarna är att lägga kroppens tyngdpunkt växelvis på vänster och höger skridsko. När du lägger över tyngtpunkten på vänster skridsko, böj knäet något och dra pucken åt vänster sida, flytta sedan över kroppstyngden på höger skridsko, böj knäet och dra pucken åt höger sida o s v. Göres detta tillräckligt snabbt, är det en utmärkt fintning, eftersom motståndaren aldrig vet om du tänker fortsätta åt endera sidan.
Konsten att göra mål: Man lägger upp bollen framför muren. Och så dänger man till.
Och så sitter den där. Nu är det här i och för sig fotboll, men principen är densamma.
Foto: BENJAMIN THORÉN (Modena FC-Salernitana 5-2)
|
Du kan även finta med huvudvridning. Vrid huvudet som om du hade för avsikt att passa, och motståndaren kommer säkert att dra sig något åt det hållet. Gör några snabba skär och runda honom på motsatt sida.
Konsten att göra mål
Konsten att skjuta mål är svår och tyvärr behöver en medelmåttig spelare 9-10 chanser för att dunna en s k syl. Egentligen borde det bli mål på var tredje chans. Men de mindre förmågorna är i gott sällskap - det finns erkända storstjärnor som heller inte behärskar konsten att göra mål.
Det finns egentligen endast två sätt att göra mål. antingen skjuta direkt eller indirekt i buren, eller också att göra bort målvakten medelst fintning och därefter lägga pucken tillrätta i den öppna kassen.
De bästa råd vi kan ge när det gäller konsten att göra mål är, för det första att träna in skjutförmågan så att du behärskar den perfekt och kan ladda i alla tänkbara lägen. För det andra; studera målvakten i det lag du spelar mot och försök komma underfund med hans svagheter och hur han arbetar.
När det gäller att skjuta direkt för att göra mål har jag några råd härnedan som du bör studera:
1. Det idealiska läget för målskott är cirka 5-6 meter mitt framför målburen - försök att nå denna punkt innan du skjuter.
2. Skjut aldrig från omöjlig vinkel!
3. Ett lågt skott strax ovanför isen hör till de svåraste att stoppa.
4. Har du vänsterfattning så skjut när vänster skridsko är i isen. Har du högerfattning, blir det motsatt förhållande.
5. Koncentrera dig så fort du är i närheten av målet och din måleffektivitet kommer att ökas med minst 10%.
6. Genom att noga studera målvakten kan du dra nytta av hans små svagheter. De flesta målvakter är svaga på att täcka vissa vinklar.
7. När du skjutit, avvakta alltid puckens vidare öde! Det kan bli en retur till dig.
Ska du göra mål genom att göra bort målvakten medelst fintning, beakta följande:
1. Fintningen ska göras så att målvakten gör en rörelse, åker ut ur buren eller kastar sig på isen. Sedan kan du i lugn och ro lägga pucken tillrätta i kassen.
2. När du åker mot målvakten för att finta, håll inte klubba och puck på sidan som om du tänkte skjuta. Pucken ska föras mitt framför dig, så att du snabbt kan runda målvakten åt vilken sida som helst.
3. Åk inte för nära inpå burväktaren - han har då lättare att slå bort pucken.
Som allmänna regler när det gäller konsten att göra mål, kan framhållas att du alltid ska hålla klubban på isen när du är i närheten av buren. Därigenom kan du skjuta direktskott på passning eller retur. Direktskott ska komma i trängt läge eller när det är försent att stanna pucken och lägga den tillrätta för precisionsskott.
De flesta målvakter har sin svaga sida till höger om sig själva, beroende på att dom i regel har vänster hand fri och bladet på spaden åt vänster och parerar därför lättare skott på vänstra sidan.
När du skjuter, lägg kroppens tyngdpunkt på klubban och luta dig något över den. Endast daglig skjutträning under säsongen gör dig till en förstklassig skytt. (020629)
Nästa lektion: Passning/Kroppstackling
Kapitel 8: Passning/Kroppstackling.
Det är många som har nytta av lite hockeykunskaper; åskådarna, tränare, funktionärer och inte minst, spelarna själva.
Det här är den sista delen av Hammarbys faktaspäckade Hockeyskola i åtta delar. Texten är hämtad ur Modern Ishockey - Instruktion och träningsråd av Frank J Trottier, en skrift som Svenska Ishockeyförbundet gav ut 1950.
Passning
Första förutsättningen för att två spelare ska kunna samverka effektivt är att båda vet hur och när dom ska passa. Passa gärna hårt, men låt klubban liksom smeka pucken, varigenom du lättare kan dirigera den i önskad riktning.
Lär dig att passa lika bra åt båda sidorna och släpp ifrån dig pucken snabbt när du har beslutat dig för att passa. Det finns många sätt att passa. Du kan passa mellan benen på måtståndaren t ex och du kan passa till dig själv via planket, s k biljardspel. en regel gäller dock för alla passningar - se dig för innan du utför den.
Försök att finta innan du passar, varigenom din passning får dubbelt värde. Och passa i tid. Du bör inte vara närmare än 2-3 m från motståndaren när du släpper pucken.
Armbågstackling är inte tillåtet.
Knappast charging heller.
|
Kom ihåg följande:
1) Innan du passar se till att du har pucken under kontroll.
2) När du sedan passar, dra pucken åt sidan, och passa med en lång, smekande dragning.
3) När du dragit pucken tillbaka åt sidan, ska du känna pucken och samtidigt titta på den som du ska passa till.
För den som tar emot en passning gäller:
När du får passningen, dra klubban tillbaka med pucken, och vänd klubbans blad över pucken för att låsa den. Håll klubban hårt på isen, så får du bättre kontroll över pucken.
Kroppstackling
Kroppstackling är ett av ishockeyns vapen, som bör användas med urskiljning. Tackla inte i tid och otid. Här några råd för kroppstackling.
1. Kroppstackla endast när en motståndare passat pucken eller när dina forwardskamrater inte hunnit ner för att hjälpa till i försvaret. Tackla då den som har pucken. Eller om den som har pucken försöker att åka mellan backarna eller i liknande situationer.
2. Låt den motståndare som har pucken första sätta igång spelet innan du försöker att tackla.
3. En tackling blir mest effektiv om den föregås av ett par korta skär.
4. Tacklar du med skuldran, försök att placera den mitt i motståndarens bröstkorg.
5. När du förbereder en tackling håll dig avslappnad och kall - men när du tacklar, så sätt in kropp och själ 100-procentigt i stöten.
För forwards gäller det att bättre förekomma än förekommas. En forward av typen jag tacklar alltid först och hårdast, inger respekt och kommer en försvarsspelare att tänka sig för två gånger innan han försöker med en tackling. (020809)
|