Joakim Persson

”Vi har mycket att fila på”


Texterna publicerade på Hammarby Hockeys hemsida

Det har inte hänt så många gånger i Joakim Perssons karriär att han blivit utbytt. Det hände en gång förra säsongen och nu mot Nyköping. Låt vara att matchen redan var avgjord. Han har ingen direkt förklaring till varför Hammarby spelat dåligt i en rad matcher.
  – Om vi visste varför det ser ut så här så skulle det inte se ut så här, säger han.

– Det är många olika orsaker, fortsätter han. Det är det som är så festligt med hockeyn. Lika svårt som det är att förklara varför man har medgång och flyt, likadant är det när det går emot, som det har gjort nu i en vecka.
Det ser ju ändå ut som om ni kämpar.
  – Ja, så var det nu mot Nyköping. Alla jobbade livet ur sig. Kampinsatsen kan vi inte säga någonting om. Men det stämmer inte helt enkelt. Vi har mycket att fila på.
Hur viktiga är de äldre spelarna som du, nu när spelet inte fungerar?
  – Alla är viktiga på olika sätt. Vi äldre har ju varit med om sånt här tidigare, så man känner igen sig och vet att det finns inget hokus-pokus, utan det är hårt jobb, så vänder det. Det är som den gamla klyschan ”flyt får man inte, den förtjänar man”. Det är bara att jobba på så kommer det att vända. Sen finns det naturligtvis små bitar man ska titta på spelmässigt.
Hur orolig är du för säsongen?
  – Just nu är det ju inte kul. Vi har tappat onödiga poäng. Det är inte fy skam att få stryk av Nyköping eller Skellefteå naturligtvis, men vi får ju inte tappa matcher som mot Huddinge och Piteå.
  – Vi är alla inställda på att jobba och det är en ny dag i morgon och en ny match på lördag.
(011013)

Benjamin Thorén

Jag skulle självklart tacka ja till landslaget

Joakim Persson är en sån där målvakt som liksom verkar bestämma sig för att, nej här ska det inte släppas in några puckar.
  Och så spelar han som om varje puck gällde livet. Och inte en jävel går in, och medspelarna får nästan lyfta honom ur målet efter matchen.
  Ser det ut som.

Men hur bra är han egentligen? Ja, frågar man honom själv så får man ett sånt där äckligt ödmjukt svar. Men vafan, tänker man, säg att du är bäst nu så får man gå hem nångång. Det krävs ett milt strupgrepp för att få honom att berömma sig själv.
  Joakim Persson är en glad person som gärna skämtar med lagkamraterna och andra runtikring. Är lite retsticka ibland. Men han ställer snabbt om till en allvarligare min, som för att säga att det jag tänker säga nu menar jag verkligen. No bullshit. Som när man ställer frågor om hockeyn. Eller när han ber om ursäkt när det finns risk att han har varit lite taskig.
  Han verkar måna om folk. En schysst attityd.
  Men så var det här med att berömma sig själv. Jodå, det går att få fram lite, efter en stund. Som om han skulle platsa i vilket svenskt lag som helst
  – Ja, elitserien, det vet jag att jag håller för. Jag har ju spelat där tidigare. Den nivån håller jag. Utan att vara alltför kaxig så kan jag säga det.
  – Sen tycker jag att vi har mycket duktiga målvakter i Sverige. Men som jag känner mig nu så tycker jag att jag spelar bättre än när jag var förstamålvakt i AIK.
  Skulle du kunna ta en landslagsplats då?
  – Hä, de har jäkligt duktiga målvakter. Jag tror inte att de behöver någon hjälp.
  Skulle du göra bort dig?
  – Det finns många killar som skulle kunna kliva in i till exempel Sweden Hockey Games utan att göra bort sig. Det är en annan sak att tillföra något.
  Vad är det målvakterna i SHG har som inte du har? Jag försöker pressa fram ett jag-är-lite-bra svar nu.
  – Nej, gör inte det, säger Michael Badelt som tjuvlyssnar i bakgrunden. Då blir han så...
(här spårar samtalet ur en aning)
  – Just nu så är det hårdheten och tempot från elithockeyn som behövs, säger Joakim Persson. Att gå direkt från allsvenskan till landslaget är svårt.
  Skulle du tacka ja?
  – Absolut. Självklart.
(010219)

Benjamin Thorén

Hoppas det syns att jag tycker det är kul att spela

Hammarby vann den mycket viktiga matchen mot Sundsvall med 6–3.
  Siffrorna låter större än vad de är. Eller snarare, vad de skulle vara om inte målvakten Joakim Persson hade spelat som han gjorde.
Speciellt i den andra perioden pressade Sundsvall på. Men Joakim Persson såg ut att ha bestämt sig; här ska inga puckar in.

  – I första tycker jag vi spelar kanon som helhet. Vi missar kanske lite i defensiven. Och så tappade vi i början av den andra perioden. Och så kommer utvisningarna. De fick skotta på ganska skapligt.
  Joakim tycker att det fjärde målet var extra skönt. Ett psykologiskt mål då Sundsvall haft mycket av spelet.
  – Jag är nöjd med min egen insats. Speciellt när det stog och vägde.
  Du tycker inte så här att fan vad bra jag var?
  – Nej, det tycker jag inte. Jag tycker det är så viktigt att glädjas med laget. Först blir man så glad för att man vinner med laget. Och så kanske efter ett par timmar senare så kommer matchen tillbaka i huvudet; i bilen eller när man kommer hem. Men just nu, så här tätt inpå, så tycker jag att det var en helt okej match.
  Någon sa i pausen mellan andra och tredje perioden, att Jocke Persson ser ut som om han tror att han är sjutton igen.
  – 17 är inte så dåligt. Jag själv brukar säga till killarna att jag är 22. Men, men 17 var något nytt. Jag tycker det är så kul att spela. Hoppas att det syns också. Att inte står och gäspar som en avdankad gammal gubbe.
  Johan Hagman kommer förbi och ger Joakim Persson en gliring.
  – Skriv att vi kallar Hagman för ”mini-schenken” (Schenkenberg), för att han försöker träna upp magen två pass varenda dag, hela veckan. (001210)

Benjamin Thorén

Ingen fara med Bajen: ”Spelet kommer”

Tre träningsmatcher är spelade och är man ute efter resultatmässiga framgångar, har Hammarby Hockey inte direkt frälst fansen. Nja, motståndarnas då möjligen.
1-3 mot Linköping, 3-3 mot Mora och 1-2 mot Tierp. Ingen höjdarläsning om man vill att Bajen ska vinna alla sina matcher.
  Tränaren Daniel Broberg är inte helt nöjd med säsongsstarten.
  – Nej, det är mycket som inte fungerar ännu. Vi har till exempel inte tränat något power play ännu. Just nu försöker vi bara få igång vårt spel. Och så har det varit hoppigt i femmorna. Alla har fått spela lika mycket.
  Förlusten mot det förmodade bottenlaget Tierp var ett streck i räkningen.
  – Det är viktigt att klara av de här lagen som kanske inte är bland de bästa, säger Broberg. Samtidigt kanske det är nyttigt för oss att få en knäpp på näsan så att vi lär oss att man inte vinner utan att gå in och ta skit.
  De närmaste veckorna kommer två av fem juniorforwards att plockas bort från truppen. Daniel Broberg börjar få ett hum om vilka som klarar av att ta en plats.
  – Det är långt ifrån klart och jag tror att vi kommer att ha långa diskussioner. Det blir inte lätt. Jag har haft de här spelarna i fyra år och jag tror på allihop.
  Vad som händer med de som inte tar en a-lagsplats är inte klart. Det är inte omöjligt att de lånas ut till andra lag så att de får en chans att spela seniorhockey.

Såg segt ut

Ari Turpeinen är inte så orolig för att spelet hittills har klickat.
  – Det ser ju inte så bra ut nu, men vi skiftar platser hela tiden vi håller på att nöta spelsystem. Vi testar folk nu.
  I matchen mot Tierp vilade Ari Turpeinen och han tyckte det så segt ut.
  – Men det är inte lätt när motståndarna spelar dödgrävarhockey. De krigade hela tiden och det är jobbigt att möta.
  – Jag tycker inte att det känns oroande, säger Ari. Våra nyförvärv är bra spelare och vi analyserar matcherna, följer upp situationer, finslipar och förbättrar.
  – Vi måste ta lärdom nu under träningsmatcherna, säger Joakim Persson som inte heller är överdrivet orolig.
  – Jag tycker att det känns mycket bra i år. Det här är ett skönt gäng och kemin stämmer bra, det märker man redan nu.

Inget fel på laget

Hammarby Hockey går just nu igenom en intensiv träningsperiod, ofta med tre pass om dagen. Och så alla matcherna. Det är kanske inte konstigt att resultaten har blivit svaga. Joakim Persson jämför laget med förra säsongens.
  – Det var inget fel på förra årets lag. Det var bra spelare. Men kanske att det inte riktigt fungerade med personkemin och de olika spelartyperna. Jag har varit med i flera Bajenupplagor och årets känns som om det har mer fart och fläkt, mer Bajen-go. Det ska bli spännande att se, det är ett ungt lag också.

Måste vinna för att locka publik

Joakim Persson gjorde en mycket bra säsong förra året.
– Ja, det var den bästa på flera år. Men, säger han, det förtas av att det inte gick bra för laget. Det känns inte lika bra när det inte går bra tillsammans.
  Kan ni locka tillbaka publiken?
  – Ja, men det gäller att vinna. Det är a och o. Speciellt viktiga matcher. Och jag tror att det kan gå. Klubben har ambitioner att få tillbaka det riktiga Bajen, en go-ig hockey.
  – Det blir tufft tror jag. Vi har mycket att bevisa. Samtidigt slår vi ur underläge till skillnad från förra året. Och det kan vara en fördel. (000821)

Benjamin Thorén

Intervju inför matchen mot Södertälje (991124)

För kvällen presenterar vi allas våran egen Bajenfavorit i målvakten Jocke Persson som trots sina unga år kommer att bli unik inom en snar framtid. Det är nämligen så att Jocke har vaktat kassen i Bajen på 80-talet, 90-talet samt i kommande 2000-talet. Men det är också en man med många strängar på sin fiol som bl a egen företagare och spelaragent. För er som läser kändisblaskor tittar då och då en viss herr Person förevigad som en skicklig minglare.
  Hockeykarriären är en även den bred med bl a SM-guld i Djurgården, Elitseriespel i AIK och Västerås samt en proffskarriär i Tyskland samt en kort visit i NHL-klubben Boston Bruins.

  Ja, du herr Persson. Får vi se dig i kassen i kväll?
  – Hoppas på det, men laget plockas ut först på tisdagskvällen. Blir det Lasse så är det bara att önska honom lycka till och hoppas att han spikar igen.

  Är du helt frisk och skadefri just nu?
  – Skador är det inga problem med just nu, däremot så är vi lediga i dag (måndag) så jag passar på att vara förkyld i dag och pular för tillfället lite i köket.

  Det verkar som att vi har hamnat i en djup formsvacka nu. Hur ska vi göra för att ta oss ur den?
  – Det gäller att hitta tillbaks till spelet och tycka att det är kul att lira igen. Vi får nog glömma bort tabelläget en aning just nu och inte bara fokusera på att vi nu måste vinna de återstående matcherna. Tänker vi så kommer det aldrig att lossna. Det är som den gamla klyschan, Flyt får man inte, flyt förtjänar man. Och det är dit vi måste sträva just nu.

  Vad hände under "norrtouren" då?
  – Vi spelade på tok för ojämnt för att på det hela kunna skaka Skellefteå eller Björklöven. Vi startar oftast matcherna bra, men i mittenperioderna har vi fått en ful ovana att komma ned i varv ordentligt. Fråga mig bara inte varför, det har vi alla grunnat på utan att hitta något konkret att ta på.

  Men i kväll mot SSK kommer det väl att gå bättre?
  – Jag avstår gärna från siffertips utan hoppas att vi går in med näbbar och klor och gör en skööön match. Som jag tidigare nämnde så är det viktigt att hitta tillbaka till spelet. vinner vi vilket vi självklart hoppas på, så är det en bonus som vi självklart vill ge er alla på läktaren.

(100101)