Johan Klint

”Jag tycker ändå att vi spelar ganska bra”


Texterna publicerad på Hammarby Hockeys hemsida

När det återstod tio minuter av matchen mot Nyköping fick Johan Klint komma in i kassen. Och under den tiden blev det i alla fall inga baklängesmål. Till och med stolparna var lite justa mot honom.
  –Ja, det är ju ganska kul att det gick bra. Men samtidigt är det inte kul när vi förlorar.

Hammarby har under en veckas tid gått kräftgång med fyra raka förluster. Det täta matchandet gör att man inte behöver spela dåligt så länge för att det ska märkas mycket. Johan Klint tycker trots allt att det inte ser så dåligt ut.
  – Jag tycker ändå att vi spelar ganska bra. Vi skapar rätt mycket och skjuter mycket skott. Jag vet inte riktigt vad som är fel. Vi gör lite dumma misstag och tar en del dumma utvisningar, och sen rinner det iväg.
Vad kan man göra?
  – Nja, när man har marginalerna mot sig så kanske man ska spela lite enklare. Inte ligga på så mycket och gå bort oss. Utan istället gå tillbaka och hitta grunderna. Spela så enkelt som möjligt.
Och det gör ni inte?
  – Nej, vårt adelsmärke har ju varit ligga på och riva och slita och få med oss puckarna. Men nu är det inte så. Då kanske det är läge att spela lite enklare.
  – Men å andra sidan så kanske det helt plötsligt börjar stämma och då är det bara att tuta och köra igen.
Vad tycker du är de stora bristerna?
  – Det har varit ett stort glapp mellan anfall och försvar. Det har varit osäkerhet bland backarna, och då backar de. Då blir det stora ytor för motståndarna att komma med fart i mittzonen. Det är livsfarligt. Antingen ska vi ligga på och då ska alla göra det. Eller så ska vi backa hem och då måste alla göra det. Så det inte blir det här dragspelet.
Vad snackar ni om för att vända den här trenden?
  – Det är mycket att alla måste göra sitt jobb, ta sin gubbe och jobba utifrån det. Det är väl lite si och så med det på vissa håll.
Är det många som är nere i en formsvacka?
  – Ja absolut. Annars skulle det inte se ut så här.
Är det någon som har överraskat positivt?
  – Jag tycker att spelare som Tomas Kollar och Jimmie Kraft, som spelar enkelt och hårt och tar ut sin gubbe, de måste få med sig fler i laget.
Tror du det vänder?
  – Ja förr eller senare måste det vända. Och då blir vi livsfarliga.

Tröst från konkurrent

  Efter matchen träffade Johan Klint sin kompis som vaktade Nyköpingskassen, Mikael Törnqvist. Törnqvist tyckte att han hade en lättare match än Joakim Persson i Hammarby.
  – Ja, jag fick lättare puckar än Jocke, tack vare mina medspelare.
Vad är det som skiljer mellan lagen, är det formen?
  – Ja, det kan man väl säga. Vi har haft en liknande match, mot Sundsvall, då vi spelade bra men tappade allt i försvarsspelet. Hammarby har väl inte riktigt skärpt sig till hundra procent, man är inte ödmjuka i försvarsspelet.
Om du spelade i Bajen, vad skulle du propagera för då? Hur vänder man en sån här förlusttrend?
  – Det är bara att köra. Det är ett kanonlag med mycket unga spelare. Det kommer förr eller senare. Då vänder det.
Då får ni se upp?
  – Precis... (011012)

Benjamin Thorén

”Jag känner mig i kanonform”

Under hela hösten kämpade målvakten Johan Klint om förstaplatsen med Joakim Persson. Det blev en hel del matcher.
  Efter jul har dock Jocke funnit sin gamla form och Johan har snällt fått sköta båsdörren.
  Ändå har han verkat på gott humör och alltid peppat de andra spelarna. Det är inte utan att man ibland undrar hur han orkar.
  – Det är mycket lättare att stå vid sidan om kollegan spelar bra, än om man själv är dålig, förklarar han.

Carl Johan Klint var en uppskattad målvakt i Vallentuna och han kom till Hammarby i somras. De senaste månaderna har han, som sagt, fått stifta bekantskap med låsanordningen på Hovets båsdörrar.
  – Jag har köpt situationen att det kanske blir ett inhopp här eller där och resten av säsongen kommer Jocke att få förtroendet. Köper man läget så finns det inte så mycket att sura över.
  Målvakter brukar ju vara ganska knepiga typer – egensinniga. Stämmer det? Är ni ett speciellt släkte?
  – Vi kanske skiljer oss bland hockeyspelare, men ute i det civila så tror jag att det är tvärtom, att vi är mer som vanligt folk (än andra hockeyspelare).
  Att ni till exempel inte skulle vara sportfånar?
  – Ja, det finns ju ganska många exempel på det. Men det stämmer nog inte på mig. Jag har lite av de där sportfånegenerna i mig.
  Hur har det varit efter jul, att vara så nära men ändå så långt borta? De utespelare som är på gränsen till a-laget får ju ändå en del chanser. Det är mer omsättning på spelare. Det är så definitivt. Du är nummer två.
  Ja, precis. Men jag känner mig i kanonform. Det går jättebra på träning och får jag chansen så kommer jag absolut ta den. Men, så länge Jocke spikar...
  Hur länge kan man stå ut? Inte bara att det är tråkigt utan att man blir sämre av att inte få matchträning.
  – Jo, det är ju matcher som man utvecklas av. Men, det är svårt att säga någon tid. Jag känner att jag utvecklas. När jag inte gör det längre så får jag väl ryta till.
  Du sa att du är i bra form. Om du skulle få spela nu så tror du det skulle gå bra?
  – Ja, det utgår jag ifrån. Laget har ju lyft sig försvarsmässigt så pass mycket, så det är enklare att stå i mål nu än vad det var i höstas.
  Som mot Linköping? (slutade 0–11)
  – Ja, bland annat Linköping. Då vek vi ner oss och..ja, undertecknad också.
  Kan det vara så att om laget är jävligt dåligt så kan man hålla emot ett tag, men sen blir man lika dålig själv och börjar släppa in en massa billiga puckar? Så verkade det vara i Linköping.
  – Mot Linköping vek vi ned oss. Det var en träningsmatch och allt gick åt skogen. Och jag hade väl inte den styrka just då att spika vidare. För det kändes hyfsat i en stor del av matchen...
  Sen kom ett långskott (från mittzon)?
  – Ja, precis. Det var en felstuds. Sen sjönk jag liksom. Jag bara kände att nu vill jag härifrån. Så kan det vara ibland. Det är inte roligt jämt.
  Kan det vara positivt att åka på en stortorsk precis innan serien startar?
  – Ja, vi hade en rätt bra tuppkam på försäsongen. Vi hade spelat bra i bland annat SCA-cupen. Och så åkte vi ner till Linköping och spelade samma glada anfallshockey. Så stod det en mur på bortre blå, och så vände de spelet liksom. Det var nog väldigt viktigt att alla förstod att vi måste vara lite smarta mot så bra lag.
  Du som har sett flera av motståndarna på nära håll. Är det realistiskt att tro att Hammarby kan komma före till exempel Södertälje och Linköping i kvalserien?
  – Jag tror att vi har chans att vinna mot alla lag var för sig. Men om vi kan hålla det varje match är osäkert.
  När ni vann över Linköping i superallsvenskan så fick ni ge allt. Orkar man det i tio matcher nu när alla lag är i stort sett lika bra?
  – Vi använder oss av många spelare och det syntes ju mot Mora. Det kommer vi ha nytta av i den här serien också när det är tätt mellan matcherna. Vi går på tre backpar och fyra kedjor i stort sett hela matcherna, förutom vid utvisningar och en del toppningar. Rent fysiskt ska vi i alla fall orka. (010324)

Benjamin Thorén

”Jag kan ju inte tippa 10–0”

[intervju inför matchen mot Vallentuna 15/10]

Johan Klint, 22 år, senast från Vallentuna, hur har säsongsupptakten varit?
  – Jag är nöjd, måste jag säga.

  Du och Joakim Persson har spelat ungefär varannan match.
  – Ja, vi har blandat och gett. Sen får vi se hur det blir under resten av säsongen.

  Är det speciellt att möta sin gamla klubb?
  – Nja, det känns kanske lite före och efter, men inte under matchen.

  Vill du vinna extra mycket mot just dem, eller är det så att de vill göra mål på dig mycket hellre?
  – Jag tror mer på att de vill göra mål på mig. För min del så spelar jag bara mitt spel.

  Har du många kompisar i Vallentuna?
  – Ja, jag spelade ju där i fyra år och jag håller kontakt med ett gäng där. Vi har snackat ganska flitigt nu och pratat om matcher och motståndare.

  Då var de väl ganska glada efter segern över Skellefteå?
  – Ja, de spelade precis efter planen. Det var inte bara tur. Vallentuna spelar smart. De låter motståndarna ta lätta avslut, skott utifrån. Och så satsar de på snabba kontringar.
  – Jag har varit med och vunnit många matcher där spelet har sett ut så där.

  Hur tror du det går för Vallentuna i allsvenskan?
  – På sikt kan de bli väldigt bra. De har en mycket bra ungdomsverksamhet och så har de fått ordning på ekonomin. Får de bara spela in sig i serien så ser det bra ut.
  – I år har de kanske en väl tunn trupp och de är beroende av några få spelare.

  Har du något namn på en bra spelare?
  – Lagkaptenen Fredrik Hamberg är väldigt viktig för laget. Han kan gå in och visa vägen för de andra spelarna. En nyckelspelare.

  Tippa matchen!
  – Det kan bli rätt jämnt. 4-2 tror jag. Jag kan ju inte säga 10-0, då får man höra det efteråt (skratt). (001015)

Benjamin Thorén
(091204)