Jonas Göthberg

”Passar oss perfekt att få slåss ur underläge”


Texten publicerad på Hammarby Hockeys hemsida 23 januari 2001

Jonas Göthberg är backen som inte tvekar att gå framåt när det finns läge.
  Och det har givit resultat. Han var grundseriens poängkung bland backarna.
  – Jag tycker vi spelar riktigt bra, som vi ska göra. Fartfyllt framåt och så täpper vi till bakåt, säger han efter den inledande matchen i superallsvenskan mot Rögle.
  Hammarby har startat serien klart godkänt med en seger över Rögle och en poäng borta mot Södertälje. Inför superallsvenskan har man från flera håll tippat att Hammarby kommer att slåss i bottenregionen. Något som Jonas Göthberg tycker är bra.
  – Det är skönt, vi får slå lite ur underläge och det passar oss perfekt, säger han. Vi har ju mycket unga spelare. Linköping har större press, de måste vinna.
  Vad tycker du funkade bäst i matchen mot Rögle?
  – Framför allt försvarsspelet. Det funkade riktigt bra. Samtidigt som vi maler på och så kommer chanserna. Vi hade flera fria lägen. Det hade lika gärna kunnat bli 5-1.
  Gjorde ni det svårt för motståndarna att skapa chanser?
  – Absolut. Vi satte hög press på deras puckförare och då var de tvungna att slå hafspassningar, eller slarviga passningar.
  Det såg ut som om Rögle backade, ungefär som SSK och Nyköping brukar göra.
  – Ja, vi visste att de spelar 1-3-1 och inte bjuder på någonting på bortaplan. Då gäller det att inte tappa pucken på farliga ställen.
  Är det en märkbar skillnad att spela inför lite mer publik?
  – Det var ett bra drag. Det är klart det hjälper mycket.
  Ni offrade er väldigt mycket.
  – Ja, det har vi sagt. Att vi är ett lag och alla är lika mycket värda. Vi har inga stjärnor i år. Då blir det så att alla går ner på knä och täcker skott. Det är en lagsammanhållning som vi har fått ihop.


Benjamin Thorén
(091204)