Ola Sandberg

”Det här är ett skönt gäng”


Texterna publicerade på Hammarby Hockeys hemsida

Ola Sandberg var en av de spelare som fick se SCA-cupen i Sundsvall från läktarplats. På grund av en smäll på ögat har han tvingats vila i ett par veckor. Enligt planerna ska han vara tillbaka i träningsmatchen mot Tranås på onsdag.
Ola är en av de ganska få spelare som "överlevt de två utrensningarna" de senaste säsongerna. Och han kan jämföra mellan lagen.
  – Det är omöjligt att sätta fingret på vad som gick fel förra säsongen, säger han. Det var någonting med inställningen till matcherna – vi spelade bra mot bra lag och dåligt mot sämre lag.
  – I år har vi hungrigare spelare. Det känns som om alla är villigare att jobba. Jag VET att det blir bättre i år än förra året, säger han.
  Hammarbys träningsmatcher har gått lite si och så. Ibland har spelet varit ganska bra och andra gånger inte fullt så bra. Linköping och Timrå är de bästa lagen Hammarby mött hittills. Men Ola Sandberg tycker inte att Hammarby var så mycket sämre än dem.
  – Jag tyckte inte Linköping eller Timrå kändes "större" än oss. Vi har chans mot dom.
  Ola Sandberg tycker att de nya juniorerna är bra. Inte minst för att de verkligens satsar allt. För ett par år sedan fanns det spelare som var "nöjda" med att spela på den här nivån. Så är det inte längre.
  – Det här är ett skönt gäng och vi har en bra sammanhållning. Fast ibland syns det att det är lite väl mycket juniorer, säger han. Det är enkla smågrejer i spelet, liksom. Saker som man lär sig med tiden. Jag tror det blir bättre ju mer vi jobbar ihop.
  Att laget kämpar ser man inte minst som åskådare. Hammarby tycks ha en helt annan inställning den här säsongen än förra. Något annat man som åskådare kan lägga märke till är att Ola Sandberg har slutat med att tappa hjälmen stup i päron. (Det gör istället Oscar Steen, men det är en annan historia).
  – Nja, säger han. Det är materialarna som har pillat med hjälmen. Sen har de kapat remmen så jag kan inte ha den löst sittande längre, suckar han.
  När hemsidans utsände föreslår att hockeyspelarna ska lira utan hjälm - så att man ser vem det är - så är Ola Sandberg inte helt främmande för idén.
  – Ja, kanske.
  Skulle du spela annorlunda och försiktigare om ni spelade utan hjälm?
  – Nej, jag skulle spela som vanligt... (000911)

Benjamin Thorén

Intervju inför helgmatcherna mot Sundsvall och Skellefteå (000129)

Jaha, så var det dags att stifta bekantskap med Ola Sandberg. Mannen som ifjol skapade sig ett rejält namn i Bajendressen och blev lite av kultfigur med sin tuffa spelstil och sina svartmålade tånaglar.
  Sampa, ifjol blev du en kultfigur med ditt tuffa spel, men du verkar vara betydligt lugnare i år?
  – Jag är medvetet lite lugnare denna säsong. Fick en liten tillsägelse från högre ort att inte ta onödiga utvisningar och att det inte skulle bli så mycket istid för min del om jag fortsatte att spela som jag gjorde säsongen 98/99.
  Hängde spelstilen ihop med tiden over there?
  – Javisst! Jag har alltid spelat med kroppen och på andra sidan Atlanten fick man spela betydligt tuffare utan att domarna visade ut oss. Efter drygt en säsong i Pensacola Ice Pilots (east cost hockeyleague) och Quebec (IHL) så satte det väl sina spår ifjol.
  Vad är skillnaden på hockeyn där borta mot här i Sverige?
  – De är starkare, större och snabbare där borta. Det finns så oerhört många bra spelare i USA och Kanada.
  Kärt barn har många namn! Sampa, Robocop och Sandbag för att nämna ett par av dem. Du sistnämnda namnet, vad ligger bakom detta?
  – Hmmm! Jag åkte på lite stryk i en match och jag hade ju ett ganska så passande efternamn för detta.
  Tuffa matcher stundar i helgen!
  – Ja, norrlandslagen är duktiga och vi får bland annat se upp med deras fart på skridskorna. Möjligtvis så spelar Sundsvall en något mer defensiv hockey än Skellefteå, men vi får definitivt inte räkna med att det här blir några enkla matcher.
  Några spelare som vi bör se upp med lite extra?
  – Det finns en rysk forward i Skellefteå som är lite småful och så får vi akta oss för spelskicklige Johan Åkerman i powerplay. Han ligger bakom mycket av deras uppspel.
  Dina tips inför helgen!
  – Vi slår Sundsvall med 5-3 och Skellefteå med 4-1 eller 4-2.

Nu måste vi KÄMPA!

Hammarby har just besegrat Lidingö med 2-1 i en match som bara en mor kan älska (om man kan uttrycka det så). Visserligen har tre poäng bärgats men på vilket sätt?. Det känns som om det saknas något. Vilja, fighting spirit, sisu. Rubbet. Det är långt ifrån det spelet som fick publiken att i pausen mellan andra och tredje, gå omkring med ett saligt leende på läpparna i foajen (jag talar om matchen mot AIK och publikens reaktion, ja det var nästan en overklig syn - något som inträffar allt för sällan)
  Vad är det för fel, Ola Sandberg?
  – Första perioden var okej. Men andra och tredje?. Det är bedrövligt att vi inte kan spela bättre. Det är jävligt skumt att vi inte ens kan kämpa.
  – Vi får räkna bort den här matchen, säger Robert Edholm. Nu har vi vunnit många matcher, men om vi inte kämpar så kommer trenden att vända, och då förlorar vi.
  Jocke Persson har mer tillförsikt.
  – Jag är övertygad om att spelet blir bättre. Man måste komma ihåg att det är 17 nya spelare och det tar tid att få gruppen att fungera, på plan och utanför.
  – Jag vet att det finns potential i laget, fortsätter Jocke Persson. Vi måste ha tålamod och jobba på alla detaljer, då lossnar det. Jag tror fansen har tålamod och förstår att det tar tid. Men det är klart, det får ju inte dröja för länge.
  – Alla vill ju spela bra, säger Robert Edholm. Men ibland låser det sig.
  Alla tre är överrens om att när spelet går på kryckor så finns det bara en sak att göra:
  – Då måste man kämpa!

  Okidoki, se då till att äta upp Nyköping på onsdag! (991017)


Benjamin Thorén

Intervju inför säsongen 1999/2000

Hockeyfansen har under våren haft en kampanj för att Ola ska få spela kvar i Hammarby. Med hans spelsätt är det inte svårt att förstå. En spelare som man älskar att ha i sitt lag.
  – Å fan, någon kampanj känner jag inte till. Klubben har hela tiden varit rak och sagt att jag ska spela kvar. Att jag skulle få gå måste vara ett rykte. Men jag visste att jag skulle bli enda backen kvar från förra året. Det är självklart tråkigt, men så är det inom dagens hockey.

  Sedan berättar Ola om sitt år i USA där han själv blev tvungen att flytta. Han spelade i ett lag i Florida i Eastcoast ligan. En kväll vid träningen får han beskedet, "packa väskan, du ska flytta till Quebec i Kanada". Det blev att byta sol och badtofflor mot snöstorm och dunjacka. Då kände han att det var dags att åka hem. Men USA lockar fortfarande.
  – Jag hoppas att snart få spela i Elitserien (med Hammarby, hoppas författaren) och göra mej ett namn. Då är det enklare att ta en plats. Men jag tillhörde dom minsta spelarna där! Dom är så ofantligt stora.
  – Vad ska du göra i sommar?
  – Jag ska försöka komma i väg till Mallis med Lovén. Jag har polare som jobbar där nere.
  – Och årets lag?
  – Jag känner många av nya från juniorlandslaget och Arlanda. Alla backar i år är stora. Det blir inte lätt att komma förbi oss, ha ha ha!!!

(100102)