Peter Johansson

”Jag ska spela elithockey inom ett par år”


Texterna publicerade på Hammarby Hockeys hemsida säsongen 2000/2001

I kafeterian i Tyrshov, en sportanläggning i Tyringe i närheten av Hässleholm i Skåne, kommer en liten tjej och en ännu mindre grabb fram till bordet.
  Grabben frågar om han kan få lite godis.
  Peter Johansson reser sig och går in till tjejen bakom disken och fixar så att den lilla grabben får sitt godis.

  På den ena sidan av kafeterian finns en hall för handboll, volleyboll och sånt, och på andra ligger ishallen som har läktare runt om där det går in kanske uppåt 2 000 pers.
  Det glimtar till i "Peppes" ögon när han tittar på barnen. Han jobbade en kort period i höstas i en skola där han lärde känna dem. Och även en grupp andra barn som sitter i andra änden av kafeterian.
  Det märks att de gillar honom. Och han dem.

Kom hit i höstas

Peter Johansson ”blev över” då målvaktsplatserna i Hammarby skulle besättas inför årets säsong. Ett tag såg det osäkert ut vad som skulle hända med 19-åringen, men till slut löste det sig med att han lånades ut till divsion 1-laget Tyringe SoS.
  Han flyttade ner till Skåne i höstas och bodde ett tag tillsammans med en lagkamrat innan han fick en egen lägenhet. Hans allra första.
  Man kanske kan tycka att det var ett nerköp att skickas till en liten klubb i ett litet samhälle långt borta. Men Peter såg redan från början det positiva i att få flytta hemifrån och lära sig att klara sig själv. Och att få spela mycket förstås.
  Han tog inte den första målvaktsplatsen direkt, men när han gjorde det så kom framgångarna.

Succé i nya laget

På mittuppslaget i tidningen Norra Skåne såg rubriken ut så här den 29 november:
  ”Peter Johansson gör succé i Tyringe - I sina fem matcher i Hockeyettan har han bara släppt in fyra av - 118 skott.”
  På en stor bild syns Peter Johansson i en matchsituation iförd Tyringes blå tröja och med plock, klubb och benskydd i - grönvitt. Och med en grönvit mask som det står "Bajen" på.
  I bildtexten kan man läsa: ”RENA VÄGGEN. Peter Johansson har tagit Göinge-hockeyn med storm och spikat igen långa stunder i matcherna. Men i kvällens match mot Pantern är han ett frågetecken i Tyringe-kassen”
  (Vid det tillfället hade han drabbats av en förkylning.)

Förlust i avgörande matcherna

Hösten blev mycket bra både för Peter och laget. Efter jul har man spelat i kvalificeringsserien till allsvenskan. Där har det inte gått lika bra. En lång räcka uddamålsförluster har lett fram till en hyperviktig match hemma mot Nybro dagen efter att vi träffas.
  – Förlorar vi den så är säsongen slut, säger han.
  Tyvärr blev det en uddamålsförlust igen, liksom söndagen efter i den riktigt avgörande bortamatchen mot Hästen som också kämpar om sjätteplatsen (av 8 lag). När det här skrivs (22 februari) är säsongen slut för Peter och Tyringe.
  Men trots alla förluster har lovorden forsatt hagla över honom.
  ”Till och med demon-keepern Peter Johansson, som under första matchhalvan stängde igen Tyringe-kassen totalt, visade plötsligt mänskliga drag, när Pantern vände matchen till sin fördel” (Norra Skåne den 13 januari efter den tredje raka förlusten)
  ”Annars var målvakten Peter Johansson åter Tyringes bäste spelare och att han varit det i alla förslustmatcherna efter jul är det kanske mest oroande för Mikael Tisell (tränare)” (Norra Skåne den 15 januari efter den fjärde raka förlusten, nu mot Skövde)

Inget lyxutrymme precis

Igenom en sidodörr under ena långsidesläktaren kliver man ned några trappsteg och hamnar i ett smalt avlångt gyttrigt rum, fullt med hockeygrejer. Luften har den där tunga bitonen av gammalt hockeysvett. I Tyringes omklädningsrum känner man att det handlar om hockey. Detta i motsats till trillingföreningarnas omklädningsrum i Hovets innandömen, som snarare skulle platsa som sammanträdesrum för Investor.
  Peter har haft träning och genomgång med laget och tar på sig sin utrustning igen. Vi ska fotografera och ”det tar bara fem minuter att ta på sig”.
  De grönvita skydden är utbytta mot svartvita. ”Hammarbyskydden” var utslitna och höll på att falla sönder så det blev till att köpa nytt. Men masken har han kvar. Den ärvde han efter Lasse Karlsson som hade den förra säsongen. Karlsson, som han talar varmt om.
  – Karlsson e kung, avslutar han med.
  På baksidan av masken har Peter satt dit klisterbokstäver med texten ”C F 1976 2001” som ett sätt att hedra Christian Friberg som han kände sedan tidigare. Han har bara gott att säga om honom, och han berättar litet om begravningen. Peters första. Han återkommer till den vid ett par tillfällen under kvällen. Det var naturligtvis en stark upplevelse. Och mycket sorglig.

Svåra val

Peter Johansson är en mycket ambitiös ung hockeyspelare. Han hymlar inte med sina målsättningar. Inom ett par år vill han spela i elitserien. Men det ställer honom samtidigt inför en rad avvägningar. Han är urhammarbyare men vill samtidigt inte bli andremålvakt i Bajen. Får han möjlighet att stanna i Tyringe så bor han visserligen i en liten ort där man inte kan göra av med pengar, så då skulle han kunna spara lite, men då blir det division 1-spel och det kanske inte är utvecklande nog rent spelmässigt. Och hockeyn kommer absolut i första hand. Det säger han med största bestämdhet.
  Ett tredje alternativ är att gå till en helt annan allsvensk klubb, men det förutsätter ju att han får erbjudanden.
  Det Peter verka sakna mest nere i Tyringe, är kompisarna. Han berättar att han pratar i telefon nästan dagligdags med kompisarna i Hammarby. I stort sett alla han talar om, i Hammarby eller andra, gör han det i positiva ordalag. Om det är något man ändå kan säga om honom är att han ogärna vill stöta sig med människor. Vid alla tillfällen vi talats vid har han vägt orden på guldvåg. Men han är verkligen inte någon lismande typ, utan rättfram. Han säger vad han tycker. Men han snackar inte skit om folk.

Han får på sig skydden, och fullt påpälsad så känner han sig naken utan suspen. Som gammal målvakt kan man förstå känslan.
  Ute på isen tränar ett ungdomslag och under en teorigenomgång på några minuter, skrinnar vi ut och tar bilderna.

Nyinrett

– Farsan var och hälsade på. Han hade med sig mattorna och gardinerna som vi satte upp. Det börjar faktiskt kännas som ett hem nu, säger Peter när vi kommit upp till lägenheten högst upp. Eller om det var näst högst upp.
  40 kvadratmeter, ett rymligt kök och ett rum. Lite, men inte så farligt, stökigt. Tydligen finns det betydligt ungkarligare ungkarlar i laget enligt Peter som tar upp ett avskräckande exempel.
  En inramad tidningssida från tiden för mordet på president Kennedy har han precis skaffat och det är egentligen den som är anledningen till att jag följer med upp. Av någon anledning började vi prata om det och det är ett ämne som Peter är mycket intresserad av. Just att mordet är olöst och att det finns så många teorier fascinerar honom. Han berättar att polarna inte är fullt så fascinerade. Det blir en och annan gliring.

Har sina egna supportrar

Peter får regelbundet telefonsamtal från några hammarbysupportrar som hör av sig och kollar läget. Han återkommer några gånger till att det nästan är lite konstigt att någon bryr sig om honom där nere. Han är ju trots allt en tredjemålvakt som fick flytta, om än utlånad. Han är tacksam och verkar smickrad över uppmärksamheten.

Peter Johansson, 19 år, har spelat sin första säsong som seniormålvakt. Han lyckades inte ta en plats i Hammarbys allsvenska lag. Istället blev det Tyringe och division 1. Och succé. Och, inte minst, en chans att utvecklas som spelare och växa som människa.

Den första säsongen kan summeras. Det återstår många i en förhoppningsvis framgångsrik karriär.

Benjamin Thorén

”Jag har grön-vitt blod”

Han har två veckor på sig att visa vad han går för. En dryg vecka har gått.
  På torsdag ska Tyringe SoSS bestämma sig för om de vill behålla hockeymålvakten som lika gärna kunde ha blivit basebollspelare, Hammarbys juniormålvakt Peter Johansson.
  – Jag hoppas verkligen det, säger han.

Peter Johansson spelade i Hammarbys a-juniorer förra säsongen. Till denna säsong fick han chansen att försöka ta en plats i a-laget. Men det var hård konkurrens. Joakim Persson var kvar och Hammarby värvade division 1-målvakten Carl-Johan Klint från Vallentuna.
  – Det är klart man hoppades, säger han. Men både Klint och Jocke var ruggigt bra på försäsongen. Det är inte så mycket att säga om uttagningen.
  Peter Johansson är alltså i skånska Tyringe just nu. Han har redan spelat två matcher med föreningens juniorlag och även tränat några gånger med a-laget.
  – Tyringe har två målvakter. En är etablerad, berättar Peter. Men jag tror att jag har en chans att konkurrera.
  De här två veckorna bor han inneboende hos en klubbkamrat, en dansk junior som är borta på landslagsläger den här helgen.
  – Han ställde upp direkt när de frågade om jag fick bo där. Om jag får kontrakt så får jag en egen lägenhet, säger Peter. Han är som danskar är mest – jätteglad hela tiden.

Svårt med språket

Många spelare i laget bor alldeles i närheten av varandra och redan efter den här korta tiden så trivs Peter Johansson alldeles utmärkt.
  – Jag tyckte inte att det var något hinder att lämna Stockholm, säger han. Det är ett äventyr och att flytta hemifrån är bara bra för mig. Både som hockeyspelare och som människa. Och alla är verkligen jättetrevliga här. Fast jag har ju lite problem med skånskan ibland. Det finns en kille från Malmö här som pratar så fort så att jag inte förstår vad han säger, och att bo hos en dansk gör ju inte saken bättre, skrattar han.

Bajen är laget

Peter Johansson understryker att han verkligen INTE är sur eller bitter för att han inte fick en plats i årets Hammarby.
  – Nej, skriv inget som gör att jag hamnar i något blåsväder. Det är klart att jag var besviken precis i början, men jag visste hela tiden att det skulle bli svårt. Jag och Klint blev jättebra kompisar direkt och vi har tränat mycket tillsammans hela sommaren. Och jag märkte direkt vilken talang han är. Det kanske låter löjligt, men jag har grön-vitt blod. Jag har haft fem fantastiska år i Hammarby och det är där jag har hjärtat, det är där jag vill spela så småningom. Jag är ju bara nitton år...

Stort intresse

Tyringes a-lag är ett division 1-lag av hög klass. Enligt Peter så håller de något bättre klass än lagen i Stockholmsregionen. De slog Arboga och spelade bra mot Gislaved under försäsongen. Och intresset för hockeylaget är stort. Det var 700 på senaste hemmamatchen, och det i ett samhälle med kanske tre tusen.

Gillar baseboll

Nu blir det ju mest hockey men när Peter har tid så följer han gärna med i annan sport.
  – Ja, hockey kommer etta, tvåa, trea, fyra och femma. Men sen tittar jag på Premier League (Liverpool). Och så baseball, det är jäkla kul. Jag var och tittade på två matcher när jag var i USA och hade jag sett det några år tidigare så hade jag lika gärna kunnat börja med det, säger han.
  Peter tittar mycket på hur målvakterna spelar när han kollar på hockey på teve. Och han försöker lära sig av det han ser.
  – Man kan lära sig någonting varenda gång man tittar. Även om det bara är ett reportage på Sportspegeln.
  Målvaktsfavoriten heter Mike Richter och spelar för New York Rangers. Annars håller han på Toronto. I Sverige har det "av nån anledning" alltid varit Färjestad.
  – Förra året hoppades jag mycket på Västerås eftersom min kompis Johan Molin spelade där. Så nu håller jag väl lite på Brynäs. Jag vet förresten att han trivs väldigt bra där.

Succé för kompisen

Peter håller även kontakten med en annan kompis från Hammarby som har flyttat iväg, nämligen Johnny Oduya som spelar juniorhockey i Kanada.
  – Han gjorde en riktig succéstart i sitt lag Quebec Moncton Wildcats. Sju poäng på sju matcher. Det är kul att det går bra för honom. (001007)

Benjamin Thorén
(100101)