Stefan Björk.

Stefan Björk

”Hockeyn är mer offensiv i USA”


Texten publicerad på Hammarby Hockeys hemsida 16 mars 2001

Efter en tuff match mot Linköping ställdes Hammarbys nr 11 Stefan Björk mot väggen. Stefan är en ung spelare som hunnit med en hel del under sin kärriär. Med spel i bl a USA och i Elitserien, har han skaffat sig en bred och bra speluppfattning.
  Stefan kan ses som en slitvarg. En spelare som kanske inte syns så mycket i matchprotokollen men som ändå sliter för att hålla rent framför eget mål. Så här säger han själv om sitt spel och sin insats tidigare under säsongen.

  – Det har väl gått lite si och så där. jag har väl inte producerat så mycket frammåt men jag försöker hålla mig bakåt och täppa till där. Det har varit en liten omställning ifrån förra året då jag spelade hockey i Bemidje State University. Trots att man spelat europeisk hockey i hela sitt liv så tar det lite tid att ställa om sig.

  Vad är den stora skillnaden, tycker du, mellan Europeisk och transatlantisk hockey?
  – Det går fortare och är mer fysiskt där borta eftersom man har mindre rinkar. Det ger mindre ytor och så fort man har pucken så får man någon på sig. Det är högre tempo, då man har målchans så fort man kommer in i zonen. Jag trivdes mycket med den hockeyn. Det är mer offensivt där borta, här hemma kan man ju möta lag som spelar extremt defensivt det gör man aldrig där utan det är ju roligare hockey på så sätt.

  Som spelare fungerar man annorlunda där?
  – Som spelare har man annat synsätt på matchen, där försöker man vinna. Här är det mer att man försöker att inte förlora. Det som gäller är att göra mål.

   Hur ser resten av säsongen ut för er ut?
  – Vi ska ta poäng mot nyköping nu på Söndag. (Vilket de inte gjorde, red. anm.) Annars så har vi en god chans att ta andra vägen också, men vi får se det är bra lag som vi kommer att möta, så vi får se.

  Vilka tror du vinner Elitserien säsongen 00/01?
  – Jag tror på Djurgården, jag hoppas det litegrand också. Jag tycker det är ett kul lag och jag känner några stycken där också. Jag har ju spelat där så man känner ju spelarna...

  Och så slutligen en kuggfråga... Vem vinner nästa år?
  – Jaja, det skulle väl vara Hammarby. (Rätt svarat!)


Jonas Hägglund
(091204)