Hemsidan tar pulsen på två av våra norska nyförvärv!


Texten publicerad på Hammarby Hockeys hemsida 12 juni 2003

Mellan träningspassen en regnig dag i juni träffar hemsidan två av Hammarbys norska nyförvärv. 24-åriga Mads Hansen kom till Bajen direkt från norska mästarna Vålerenga och Marius Trygg lämnar Karlstad för Stockholm efter 4 säsonger i Färjestad. De båda anfallarna kommer ursprungligen från samma moderklubb, Manglerud/Star, och de har också ett antal år i norska landslaget ihop.

Vi träffas på Zinkensdamms kansli strax innan dagens andra träningspass. Gräset i Tantolunden är halt av regnet och med tanke på skaderisken blir det intervallträning på Zinkens löparbanor i stället. Direkt efter detta kör laget sitt andra ispass för försäsongen.


Vad tycker ni om försäsongsträningen så här långt?
Marius: Det är tufft och bra, ungefär så som jag är van att köra. Det är kanske vanligare att man kör ett morgonpass och ett kvällspass i andra klubbar. Här är båda passen ganska koncentrerade mitt på dagen.
Mads: Lite tuffare är det nog. Särskilt de passen vi kör i Tantos backar.

Är det en fördel att träna ihop med laget hela sommaren? Jämför t. ex med Djurgården som har någon samling i månaden under försäsongen.
Marius: För oss som är nya är det ju ett bra sätt att komma in i gänget och lära känna alla. Samtidigt är man ju i Sverige ett helt år och då kan det vara skönt att få se lite andra ansikten också. Så blir det ju inte riktigt nu.
Mads: Träningen kommer kanske upp på en lite högre nivå med alla samlade. Det är ju också en trygghet att veta att alla tränar på i samma takt och gör det de ska.

Hur trivs ni i truppen?
Marius: Det är väldigt lätt att komma in i gänget, det känns bra.
Mads: Det är många killar i vår ålder, ett samlat gäng. Det verkar väldigt bra.

Vet ni redan nu vilka roller ni kommer att ha i laget?
Marius: Jag har ju kommit hit för att få spela mycket, det är mitt mål. I Färjestad har jag fått grovarbeta mycket medan jag spelade mer på olika positioner i mina tidigare norska lag och var mer allround. Jag hoppas att jag får det här också. Det gäller ju att visa att man är duktig nog.
Mads: Jag hoppas också på att få spela mycket men jag vet inte riktigt hur min roll blir. Det får visa sig när vi kommer igång och spelar.

Styrka som hockeyspelare?
Marius: Bra spelsinne, bra snabb skridskoåkare och ganska allround.
Mads: Jag tycker nog att jag är ganska klok. Det återstår att se om andra tycker det också! (Skratt)

Vad har ni för intryck av Hammarby, vad vet ni om klubben och laget?
Marius: Jag vet att det är en av Sveriges största föreningar med många idrotter i höga serier. Klubben har många trogna supportrar men för hockeyns del kanske det krävs att vi går till Elitserien för att de ska komma ofta på våra matcher.
Mads: Jag har hört att vi har bra supportrar och jag hoppas att många ska hitta till hockeyn också.

Hur ser ni på Hammarbys chanser kommande säsong?
Marius: Det är svårt att säga, men utifrån resultaten förra säsongen och de nyförvärv som stärker laget ytterligare i år så har vi ju en bra chans att nå Kvalserien. Sen gäller det givetvis att få en bra start där vilket ju inte var fallet förra säsongen.
Mads: Det är en lång väg och man ska vinna ett par serier före Kvalserien men jag tror att vi har en god chans.

Vad saknar ni i Norge?
Marius: Något som jag känt under de åren jag bott i Sverige är att man saknar det norska språket. När man vill skämta eller verkligen göra sig förstådd är språket ibland en barriär. Men det blir bättre och bättre. Man lär sig vilka norska ord man ska byta ut efterhand.
Mads: Det tar kanske lite tid till för mig att svara på det! Men jag tror också att språket kan vara något man längtar efter. Nu är vi ju i alla fall tre norrmän i Hammarby så vi kan åtminstone ta ut det på varandra.

Hur trivs ni i Sverige?
Marius: Det är fint, jag gillar Sverige. Jag har ju svensk sambo och ett litet barn så nu finns det ingen återvändo! (Skratt)
Mads: Återkom om ett par månader så ska jag svara! Första intrycket är i alla fall är positivt.

Ni har ju fått bo på hotell här den första tiden. När ska ni få era lägenheter?
Marius: Ja, vi hoppas på att det blir senast i juli under semestern.
Mads: Vi vill ju gärna bo nära varandra så att våra respektive familjer också kan umgås lite lättare, så vi får se när det blir.

Vad gillar ni Stockholm så här långt?
Marius: Jämfört med Karlstad så är det ju mycket större. Karlstads kringelikrokar lär man sig snabbt men här finns det mycket att hitta på på en ledig dag. Vi har åkt mycket buss och tunnelbana och det finns mycket att se.
Mads: Jag tror faktiskt att det är en av de finaste städer jag har varit i. Rent och vackert och mycket vatten blandat med gamla fina byggnader. Faktiskt finare än Oslo!

Vad är bra med svensk hockey?
Marius: Traditionen. Säger man i Norge att man spelar i Sverige är det stort. Här finns flera nivåer och Allsvenskan håller hög klass.
Mads: Bredden är viktig. I Norge finns i princip bara Vålerenga och Storhamar och de vinner de flesta matcherna stort förutom när de möter varandra. Det är stor skillnad på konkurrensen i Sverige. Det är dock fler norrmän som skulle platsa i de Allsvenska lagen och fler borde försöka ta chansen. Det gynnar norsk hockey i längden.

Norge var en poäng ifrån A-VM i den senaste VM-turneringen. Hur bra är Norges landslag?
Marius: Individuellt är vi en A-nation men det är alltid svårt att hinna spela ihop sig.
Mads: Jag tycker vi är bättre än Frankrike (som nu gick upp i A-gruppen) och vi har slagit dom stort i de senaste mötena.
Marius: Vi tenderar att ofta spela oavgjort eller förlora marginellt i de viktiga matcherna. Det finns ingen riktig grundtrygghet och vi har svårt att få ut max av vår kapacitet. Det är ungefär nu som när Leif Boork var landslagschef även om vi då lyckades slå Canada i ett VM. Då visade vi att vi i alla fall att vi har kapaciteten.
Mads: Nu har vi B-VM hemma i Norge nästa år och det blir en fin chans att försöka spela upp oss en nivå. Det ska bli riktigt kul.

Ni har ju båda jobbat med Leif Boork tidigare, var det en viktig faktor för att skriva på för Hammarby?
Marius: Ja, helt klart. Jag har pratat mycket med Leif de senaste två åren och han har hört av sig som sportchef i Hammarby. Jag tycker Leif är jättebra och det var viktigt att han finns här.
Mads: Ja, det var absolut en bidragande orsak.

Mitt i intervjun börjar killarna att se lite mer avslappnade ut och det känns dags för lite mer personliga frågor.

Roligaste hockeyminnet?
Marius: Att vinna SM-guld med Färjestad var kul men jag måste ändå säga när vi slog Canada i VM. Den känslan var nog den största jag varit med om.
Mads: När vi slog Canada i VM!

Värsta hockeybortaarenan? Varför?
Marius: Borta mot Trondheim i norska ligan tycker jag alltid är ganska tufft.
Mads: Manglerud där både Marius och jag kommer ifrån. När man kommer dit och spelar för en annan klubb som fd hemmaspelare är supportrarna inte snälla. Det var t.o.m. reportage om detta i TV4:s hockeykväll förra året.

Favoritsida på internet?
Marius: Allt inom www.vg.no så man håller sig uppdaterad om vad som händer hemma.
Mads: Det vågar jag inte tala om. (Skratt) Nejvars, det får bli någon sida om hockey då.

Civilstånd?
Marius: Sambo med en svenska och en 7-månaders bebis.
Mads: Sambo med en norska och ett barn på väg i oktober.

Syskon?
Marius: Tvillingbrorsan Mats som spelar i Färjestad och en yngre hockeyspelande bror i Norge.
Mads: En yngre bror som också spelar hockey hemma i Norge.

Bästa film?
Marius: Jerry McGuire.
Mads: Sällskapsresan.
Lotta: Men den är ju svensk!?
Mads: Men det är ju en norsk man som bär hela filmen!

Bästa band/artist?
Marius: Just nu är jag fan av Craig David.
Mads: Dr Dre. (Amerikansk rapartist)


Intervjutiden är slut och spöregnet och tränare Brobergs övningar väntar på de norska gutterna. Jag sticker in näsan i Zinkens ishall och iskylan slår emot mig. Det är drygt en vecka kvar till midsommar och hockeysäsongen borde kännas avlägsen. Men ändå, lukten av ishall och blicken hos målmedvetna idrottsmän triggar igång den där känslan av förväntan. Tur att det bara är två månader kvar till första träningsmatchen. Och vem vet, det kanske blir en riktigt fin sommar under tiden!

Lotta Olsson
(100102)