Hammarby i en bandymatch mot Kronobergs IK på Kanalplan några veckor innan klubbens hockeydebut.En lagbild på Hammarby Fotboll i början av 20-talet. I laget finns tre spelare som även representerade Hammarby i hockey. Nr 3 från vänster i övre raden ser vi Gustaf ”Måsen” Björk, Längst till höger står Gösta ”Pegge” Nilsson, och till höger i mittenraden sitter Carl ”Calle Köwitz” Söderqvist. Bild ur Bamsingarna från Söder.
I februari månad 1921 togs ishockey upp på Hammarby IF:s program. Första matchen spelades mot IF Linnea och resulterade i en 7-5 vinst.
  Det var egentligen ett gäng bandyspelare som därmed tog revansch för Linnéas segrar i spelet med det röda nystanet.
  Matchen spelades i den allra första turneringen mellan svenska lag. Turneringen var planerad att spelas under sex dagar men fick avbrytas efter två, då isen försvann. Deltagande lag var AIK, IFK Stockholm och Göta i ”division 1” och Hammarby, Linnéa, Kronoberg och Järva i ”division 2”. Förbundet tillhandahöll sammanlagt cirka 60 klubbor till ungefär lika många spelarna.
  Ingen av Hammarbysspelare hade spelat hockey tidigare. Några av spelarna hade inte ens hållit i en klubba.
  Åsikterna om sporten gick i sär. ”Jocke” Ström tyckte det var ett ”smutsspel” medan målvakten Håhlenius tyckte det var lattjo med den präktiga ”dykardräkten”.


Skrivet om säsongen

Bröstvärmare och Garbo Historien om Hammarbys hockeys första stapplande skär (040130)


Division 2

210307 (Stadion)
Hammarby–IF Linnéa 7-5 (2-3)
Mål, Hammarby
: John-Erik Eriksson 5, Gustaf Björk 2 Linnéa: okända
Domare: Ruben Gelbord, Stockholm (felfri vad DN:s referent kunde uppfatta)
Publik: 1 000
Om matchen: Inte mycket till spel, enligt Stockholms-Tidningen. ”Bara slående och klungspel.”. Inget av lagen behärskade spelet och därför övergick man till att spela tufft istället. Spelarna fick instruktioner i omklädningsrummet om hur klubborna fungerade. Det duktiga bandylaget Linnéa klarade inte av hockey över huvud taget. ”Pelle Bengt” var kvällens sämsta spelare. Svenska Dagbladet var nöjdare: gemytligt även om det egentligen var bandy de spelade. John-Erik Eriksson var flitig målskytt men hade svårt med offsideregeln. Han åkte fel bortåt 30 gånger.

210309 Hammarby-Järva (inställd)
210313 Hammarby-Kronoberg (inställd)


Spelartruppen

Målvakt:
John ”Sorten” Håhlenius
Backar:
Samuel ”Sampo” Bengtsson
Josef ”Jocke” Ström
Forwards:
Gustaf ”Måsen” Björk
John-Erik Eriksson
Einar Sundberg


1920/21Gustaf ”Måsen” Björk.

Långt innan hockeyn togs upp i Hammarby hade föreningen isbana för de som tyckte om att halka runt på fruset vatten. Bilden föreställer Bajens skridskobana runt 1910. Skridskobanan låg där Bondegatan slutade på den tiden. Den magnifika valrossen i snö är skulpterad av bildhuggaren Emil Åström.