10 mars: Laget som vann Elitserien. Bakre raden: Lennart ”Joe” Hellman, Sigge Öberg, Erik ”Burret” Larsson, Stig Emanuel Andersson och Ragnar ”Ragge” Johansson. Sittande: Sven ”Svenne Berka” Bergqvist, Bengt Liedstrand och Bertil ”Berra” Lundell. Tack till Morgan Lundin.

MP30030-110

Laget som vann JDM: G Johansson, Anders Ståhl (1 mål), Åke Andersson (1 mål), Rune Nilsson (2 mål), Kurt Norling. Främre raden: Lennart Nyman, H Schubert, Henry Tylling.

Hammarbys fotbollslag som kom trea i division 2 östra. Hockeylirarna i halvfet stil: Sigge Öberg, Sven Stenqvist, Bertil ”Jeppe” Andersson, Eric ”Kvar i sängen” Sandström, Gustav Lindberg, Sture Gillström, Foke Adamsson, O Karlzén. Främre raden: Bertil Lundell, Sven Bergquist, Rolf Sporsén.
Hammarby vann Elitserien överlägset, men föll efter förlängning i SM-finalen mot AIK. Enligt Idrottsbladets summering av säsongen var backparet Svenne Berka och Berra Lundell det näst bästa i serien, medan anfallstrion Lennart Hellman, Rubbe Carlsson och Stickan Andersson var allra bäst.
  Hammarby bildade stomme i landslagets VM- och EM-trupp i Davos. Hela fem spelare, av 12, kom från klubben.

Matcher

Elitserien

350104 (Ispalatset)
Göta-Hammarby 1-1 (0-0, 0-0, 1-1)
1-0 Caneman (Valle Söderman), 1-1 självmål Aleberg (Ruben Carlsson)
Domare: Grafving (Dömde åtskilligt underligt ibland)
Publik: 400-700
Om matchen: ”Sensationellt välspelad” match som slutade rättvist. Ragnar Johansson fick ett mål bortdömt i den första perioden p g a offside. Jämn förstaperiod, Hammarbys andra och Götas tredje. Göta tog ledningen i mitten av sista perioden men Hammarby kvitterade med fyra minuter kvar att spela. ST AB DN

350108 (Ispalatset)
Hammarby-Södertälje 2-0 (0-0, 1-0, 1-0)
1-0 Sven Bergquist, 2-0 Ruben Carlsson (Lennart Hellman enl en källa)
Publik: 1 300 (varav 200 från Södertälje)
Domare: Ivan Eklind, Stockholm (mycket bra)
Om matchen: Hammarby vann rättvist men spelarna i bägge lagen beskylldes för att vara alltför egotrippade. Hammarby bra rakt igenom hela laget. AB (inför) DN ST IB

350208 (Ispalatset)
Hammarby-AIK 2-2 (0-2, 1-0, 1-0)
0-1 Erik Persson, 0-2 Wilhelm ”Mulle” Petersén, 1-2 Ruben Carlsson, 2-2 Ruben Carlsson (Lennart Hellman enl en källa)
Domare: Ivan Eklind, Stockholm
Publik: 1 200-1 300
Om matchen: En tuff och hård match utan skönspel. Hammarby saknade Sigge Öberg, Erik Larsson och Ragnar Johansson och AIK var överlägset i den första perioden. Bamsingarna kom dock tillbaka genom en möjlig spark till 1-2 och en kvittering i den sista perioden som enligt en källa gjordes av Lennart Hellman. Ett rättvist resultat. DN (inför) IB (inför) DN

350215 (Ispalatset)
Hammarby-Karlberg 1-0 (0-0, 0-0, 1-0)
1-0 Ruben Carlsson (Ragnar Johansson)
Domare: Ragnar ”Ragge” Bäckström, Stockholm
Publik: 700-800
Om matchen: En spännande match där Karlberg hade läge att kvittera i slutskedet. Men Ruben Carlsson hade också chansen att i ett friläge utöka ledningen. Rättvis seger. DN (inför) DN

350220 (Ispalatset)
Matteuspojkarna-Hammarby 1-2 (0-0, 0-1, 1-1)
0-1 Stig Emanuel Andersson, 1-1 Roland Pettersson, 1-2 självmål (”Krigarn” Karlsson)
Domare: Gustav Eriksson (många mystiska domslut)
Publik: 100
Om matchen: Rättvis seger i tråkig match. Erik Larsson och Sigge Öberg saknades. Även MP saknade en reserv. Regnigt väder försämrade publiktillströmningen. ST DN

350226 (Ispalatset)
Hammarby-Nacka 3-1 (0-1, 0-0, 3-0)
0-1 Emil Bergman, 1-1 Ragnar Johansson, 2-1 Sigfrid Öberg, 3-1 Sigfrid Öberg
Om matchen: En fartfylld match, speciellt i den första perioden. Nacka hade ledningen in i den sista perioden då Ragge Johansson och Sigge Öberg vände på steken. Laget fick från slutet av den andra perioden spela hela fem minuter med en man mer p g a en slängd klubba av Nackas Bertil Nordberg. Det var det dittills hårdaste straff som dömts i Ispalatset någonsin! Mitt i Nackapressen gjorde så Öberg 3-1 i slutsekunderna. Referat ST

350301 (Ispalatset)
Hermes-Hammarby 0-3 (0-1, 0-2, 0-0)
0-1 Stig Emanuel Andersson (Ruben Carlsson), 0-2 Sven Bergquist, 0-3 Sigfrid Öberg (Erik Larsson)
Domare: N Redvall (mycket bra)
Publik: 300-400
Om matchen: Hammarby gav inte Hermes en chans. Bäst var Öberg, Larsson och Bergquist. Största överraskningen var målvaktsreserven Wikland. Inför Referat DN

350303 (Ispalatset)
Hammarby-Göta 1-2 (0-1, 0-0, 1-1)
0-1 Yngve Liljeberg (Gustav ”Lulle” Johansson enl en källa), 0-2 Yngve Liljeberg (Erik Burman), 1-2 Sven Bergquist
Publik: 800
Domare: Henning Stenberg
Om matchen: Göta tog ledningen redan efter ett par minuter och ledde rättvist efter första. Bajen dominerade den andra perioden men Götas målvakt Curt Sucksdorff var omutlig. Hammarbys reducering kom i slutminuterna och trots press blev det inga poäng. Hammarby träffade stolparna vid fyra tillfällen. ND DN ST

350305 (Idrottsparken)
Södertälje-Hammarby 0-4 (0-2, 0-2, 0-0)
0-1 2 Lennart Hellman, 0-2 Stig Emanuel Andersson, 0-3 Stig Emanuel Andersson, 0-4 Sigfrid Öberg
Publik: 659
Om matchen: I den här matchen gjorde Sigge Öberg sitt 100:e mål för Hammarby. Bajen tog tidigt ledningen i den här fartfyllda matchen där chanserna avlöste varandra. Rättvis seger även om en del mål kom något turligt. DN ST

350310 (Ispalatset)
AIK-Hammarby 0-4 (0-1, 0-2, 0-1)
0-1 Stig Emanuel Andersson, 0-2 Lennart Hellman (Stig Emanuel Andersson), 0-3 Ruben Carlsson, 0-4 Sigfrid Öberg (Erik Larsson)
Domare: N Redvall
Publik: 1 100-1 300
Om matchen: Hammarby spelade ut AIK. ”Söderpojkarna huserade nu ungefär hur som helst på de ”svartas” planhalva men konstigt nog blev det inte någon större målspottning av”, menade signaturen Örjan. Bäst i AIK var målvakten. Referat ND

350327 (Ispalatset)
Hammarby-Matteuspojkarna 6-1 (1-0, 2-0, 3-1)
1-0 Ragnar Johansson, 2-0 Ragnar Johansson, 3-0 Sigfrid Öberg, 3-1 Roland Pettersson, 4-1 Stig Emanuel Andersson, 5-1 Stig Emanuel Andersson, 6-1 Ragnar Johansson
Publik: 100
Om matchen: Hammarby vann smärtfritt. Stig Emanuel Andersson, Sigge Öberg och Ragnar Johansson bäst. DN IB

Hammarby-Hermes 1-3 (1-1, 0-1, 0-1)
0-1 Olle Andersson, 1-1 Sven Bergquist (Lennart Hellman, Stig Emanuel Andersson), 1-2 Lindström, 1-3 Tosse Larsson
Publik: 100
Om matchen: Seriesegrarna ställde upp med två reserver och svalt intresse. Hermes vann inte oförjänt

350406 (Ispalatset)
Karlberg-Hammarby 2-4 (1-0, 0-3, 1-1)
1-0 Gösta Johansson, 1-1 Sigfrid Öberg, 1-2 Ragnar Johansson, 1-3 Åke Andersson, 1-4 Anders Ståhl, 2-4 Gösta Johansson
Domare: Bråland
Publik: 100
Om matchen: Återigen hade Hammarby flera reserver. Men man hade inte några problem med KB

SM

350307 (2 omg, Östermalms IP)
Hammarby-Nacka SK 10-0 (2-0, 4-0, 4-0)
1-0 5 Ruben Carlsson, 2-0 Stig Emanuel Andersson, 3-0 Lennart Hellman, 4-0 Lennart Hellman, 5-0 Stig Emanuel Andersson, 6-0 Sven Bergquist, 7-0 Ruben Carlsson, 8-0 Ruben Carlsson, 9-0 Erik Larsson, 10-0 Stig Emanuel Andersson
Om matchen: Hammarbys prestation kanske det bästa ett svenskt klubb- eller landslag presterat enligt Stockholmstidningen. Rena propagandan. ST

350313 (semifinal, Ispalatset)
Hammarby-Karlbergs BK 8-0 (1-0, 6-0, 1-0)
1-0 Sven Bengtsson (Sigfrid Öberg), 2-0 Ragnar Johansson, 3-0 Stig Emanuel Andersson, 4-0 Erik Larsson, 5-0 Sven Bergquist, 6-0 Stig Emanuel Andersson, 7-0 Sigfrid Öberg, 8-0 Erik Jansson (Erik Larsson enl en källa)
Publik: 500-600
Om matchen: Hammarby körde över Karlberg trots avsaknaden av Joe Hellman och Rubbe Carlsson. Hammarby hade hela tiden matchen i sin hand trots att det bara blev ett mål i den första perioden. I den andra så lossnade det och det rann in sex puckar bakom Wille Larsson i Karlbergs kasse. Bäst för dagen var Sigge Öberg och Stig Emanuel Andersson varav den senare var bättre än någonsin. Laget ansågs kunna ställa till det för titelförsvarande AIK i finalen. IB

350322 (final, Ispalatset)
AIK-Hammarby 2-1 ef (0-0, 0-1, 1-0, 1-0, 0-0)
0-1 21 Stig Emanuel Andersson, 1-1 Holger Engberg 1-2 78 Holger Engberg
Publik: 1 600
Om matchen: Hammarby hade en del chanser i de första två perioderna i den här välspelade matchen. Bajen lyckades dock bara få in ett mål, och då Holger Engberg kvitterade i slutminuterna så gick matchen till förlängning. Engberg satte ytterligare ett mål och därefter pressade Hammarby starkt, i slutminuterna så hårt att hela AIK-laget låg i en klunga framför mål. Förlängningen bestod av två perioder om fem minuter Inför Referat IB