UoIF Matteuspojkarna1401138-381

En mästarbild. Stående: Lennart Hellman, Stig Andersson, Tycho Bohman, Åke Andersson, ”Fimpen” Erik Lindström, Ragnar Johansson. Knästående: Sigge Öberg, John Vikland, Sven Bergquist.

Ytterligare en mästarbild. Stående: Tycho Bohman, Åke Andersson, Stig Emanuel Andersson, Ragnar Johansson. Knästående: Lennart Hellman, Bertil Lundell, John Wikland, Sigge Öberg, Lennart Österholm.

6 december: Svenne Bergquist och Sigge öberg ser till sina skridskor inför säsongspremiären i Ispalatset.

6 december: Sigge Öberg i tekning mot Hermes Tore ”Tosse” Larsson. Domare Ivan Eklind ska just släppa premiärpucken.

8 januari: Hammarby gör 1-0 i matchen mot Reymersholm.

16 februari: Ragnar Johansson, längst till höger, sätter segerpucken mot German Canadiens.

7 mars: Tjockt framför Götas mål.

7 mars: Sigfrid Öberg passerar buren efter 2-0.

7 mars: Gustaf ”Lulle” Johansson gör Götas reduceringsmål.

7 mars: En bild från sekunden efteråt.

26 mars: Sven Bergquist, Bertil Lundell och Södertäljes Pelle Haggren tar sig en simtur på isen. Erik Lindström står dock upp.
Fjärde SM-guldet! Hammarby var storfavorit mot Södertälje SK men finalsegern inskränkte sig till 1-0-målet inskjutet av Sven Bergqvist från sex meters håll i mellanperioden.
  I serien blev det en andra plats, tre poäng efter ettan AIK men sju poäng före trean Södertälje IF.
  Svenne Berka var återbördad och man hade även värvat Erik ”Fimpen” Lindström från degraderade Hermes.
  Till denna säsong skippade Bamsingarna de tigerrandiga tröjorna till förmån för de grönvita.

Skrivet om säsongen

Slaget om SM år 1937 Historien om Hammarbys fjärde guld. (030929)
Hammarby mot världen Hammarby skrällde mot Ungerska VM-laget och tyska kanadensare. (030929)

Matcher

Svenska serien

361227 (Ispalatset)
Hammarby-Södertälje IF 1-1 (0-0, 0-1, 1-0)
1-0 Ivan Thunström, 1-1 Lennart Hellman
Domare: Wilhelm ”Ville” Svensson, Stockholm
Publik: 650-700
Om matchen: En skral insats av Hammarby och ett sensationellt men rättvist resultat. Det var en ganska tuff match med många utvisningar. Målvakterna bäst.

370108 (Ispalatset)
Hammarby-Reymersholm 4-0 (0-0, 1-0, 3-0)
1-0 Åke Andersson (Sven Bergquist), 2-0 Lennart Hellman, 3-0 Lennart Hellman, 4-0 Ragnar Johansson
Domare: Ragnar ”Ragge” Bäckström, Stockholm
Publik: 600-700
Om matchen: Hammarby saknade målvakten John Vikland och Stig Emanuel Andersson samt Lennart Österholm och Tycho Bohman. Men Reymers hade ingen chans ändå trots god skridskoåkning

370119 (Hammarby IP)
Hammarby-Matteuspojkarna 2-0 (1-0, 0-0, 1-0)
1-0 Erik Lindström, 2-0 Stig Emanuel Andersson (Ragnar Johansson)
Domare: Albin Carlsson, Nacka
Publik: 700
Om matchen: Hammarby dominerade ganska eftertryckligt men MP:s defensiva spel höll nere siffrorna

370122 (Hammarby IP)
Hammarby-AIK 0-0
Publik: 2 685 betalande (publikrekord för hockey mellan två inhemska lag)
Om matchen: Hammarby hade en puck inne som måldomaren dömde bort till allmän förvåning. Till och med AIK-målvakten Kurt Svanberg erkände efteråt att målet var korrekt. Bengt Liedstrand bäst i Hammarby

370126 (Hammarby IP)
Hammarby-Traneberg 5-1 (4-0, 1-1, 0-0)
1-0 Ragnar Johansson, 2-0 Åke Andersson, 3-0 Sigfrid Öberg, 4-0 Erik Lindström, 4-1 Ståhl, 5-1 Stig Emanuel Andersson (Sven Bergquist)
Domare: Acke Sandö, Stockholm
Publik: 275
Om matchen: Hammarby överrumplade Tranan genom att sätta fyra strutar i första perioden. Sedan var matchen i praktiken avgjord

370129 (Hammarby IP)
Hammarby-Reymersholm 2-1 (2-1 (1-1, 1-0, 0-0)
1-0 Stig Emanuel Andersson, 1-1 19 Bertil Karlsson (Kalle Forsström), 2-1 Lennart Hellman (Åke Andersson)
Publik: 640
Om matchen: Hammarby var betydligt mer överlägset än siffrorna visar. Reymers klarade sig undan tack vare mycket snö på isen och en hel del tur. Dessutom hade laget ett starkt försvarsspel

370202 (Södertälje Idrottspark)
Södertälje IF-Hammarby 0-2 (0-0, 0-1, 0-1)
0-1 Tycho Bohman (Erik Lindström enligt ett par källor), 0-2 Lennart Hellman
Domare: Ivan Eklind, Stockholm
Publik: 493
Om matchen: Södertäljelaget hade bestämt sig för att ta poäng av svenska mästarna till nästan vilket pris som helst. Laget spelade hårt, Löfgren utvisades fyra gånger. Trots allt kämpande vann gästerna

370205 (Hammarby IP)
Hammarby-Göta 1-0 (0-0, 0-0, 1-0)
1-0 57 Ragnar Johansson
Domare: Ragnar ”Ragge” Bäckström, Stockholm (ypperlig)
Publik: 740
Om matchen: Hammarby vann seriefinalen på en blöt och snösörjig plan. Hemmalaget var bättre och vann fullt rättvist den spännande matchen.

370209 (Södertälje Idrottspark)
Södertälje SK-Hammarby 0-1 (0-0, 0-0, 0-1)

0-1 Lennart Hellman
Publik: 483
Om matchen: Hammarby spelade en fartfylld och briljant hockey och vann rättvist i Södertälje. Södertälje stretade dock mot bra i 16 minusgrader och kunde ha tagit poängen

370226 (Hammarby IP)
Hammarby-Matteuspojkarna 6-1 (3-0, 1-1, 2-0)
1-0 5 Stig Emanuel Andersson, 2-0 6 Stig Emanuel Andersson, 3-0 Stig Emanuel Andersson (Sven Bergquist), 4-0 25 Åke Andersson, 4-1 Högstedt (Rosén), 5-1 Lennart Hellman, 6-1 Anders Ståhl
Publik: 200-300
Om matchen: Hammarby gav inte MP någon chans. ”Stickan” Andersson gjorde hattrick i första perioden och segern var aldrig hotad

370305 (Östermalms IP)
AIK-Hammarby 1-0 (0-0, 1-0, 0-0)
1-0 Erik Persson
Domare: Henning Stenberg, Stockholm
Publik: 2 800-3 000
Om matchen: Ytterligare ett tveksamt domslut avgjorde till Solnalagets fördel. AIK:s målgörare stog offside i målgården, men domaren kunde inte avgöra det eftersom man hade glömt måla upp målområdeslinjerna (!)

370307 (Hammarby IP)
Hammarby-Göta 2-1 (0-0, 2-0, 0-1)
1-0 Stig Emanuel Andersson, 2-0 Sigfrid Öberg, 2-1 Gustaf ”Lulle” Johansson (Yngve Liljeberg)
Domare: Graving
Publik: 700-800
Om matchen: Hammarby höll på att tappa segern då Göta tryckte på i sista perioden. Bland annat hade Lindqvist ett skott i stolpen

370309 (Kristineberg)
Traneberg-Hammarby 1-2 (0-1, 1-0, 0-1)
0-1 Erik Lindström, 1-1 Ståhl, 1-2 45 Sigfrid Öberg
Publik: 300
Om matchen: Hammarby hade nog räknat med en ganska enkel seger. Istället höll Tranan på att ta en poäng. Det var först i tredje perioden som Hammarby visade upp en klasskillnad mellan lagen

370329 (Ispalatset)
Hammarby-Södertälje SK 3-2 (2-1, 0-0, 1-1)
0-1 Pelle Haggren, 1-1 Anders Ståhl, 2-1 Lennart Hellman, 2-2 Åke Nyman, 3-2 Sigfrid Öberg
Publik: 150
Om matchen: SSK hade räknat med revansch för SM-finalförlusten då Hammarby saknade både Sven Bergquist, Bertill Lundell samt Stig Emanuel Andersson. Det spelade ingen roll för Hammarby vann med reserver också

SM

370316 (3:e omg, Ispalatset)
Hammarby-IK Göta 3-0 (0-0, 1-0, 2-0)
1-0 Stig Emanuel Andersson, 2-0 Åke Andersson, 3-0 60 Lennart Hellman
Publik: 100-200
Om matchen: Götas bästa lagdel var försvaret. Trots det, kunde Hammarby vinna med 3-0. Bäst på plan var Stig Emanuel Andersson

370320 (semifinal, Ispalatset)
Hammarby-Södertälje IF 1-0 (1-0, 0-0, 0-0)
1-0 Sven Bergquist
Publik: 500-700
Om matchen: Hammarby hade det mesta av spelet även om själva målet var ganska tursamt

370326 (final, Ispalatset)
Hammarby-Södertälje SK 1-0 (0-0, 1-0, 0-0)
Utv, Hammarby: Sven Bergquist SSK: Rolf Ericson, Olle Malmberg
Publik: 1 500
Om matchen: Hammarby var storfavorit och det var bara frågan om hur mycket laget skulle vinna med. Men SSK kämpade tappert och det var bara Svenne Berkas långskott i andra perioden som slank in. Sista minuterna blev dramatiska då Berra Lundell skadades och Svenne Berka åkte på en utvisning. SSK pressade men lyckades inte kvittera. Bäst i Hammarby var Åke ”Plutten” Andersson, ”Sigge” Öberg och Sven Bergquist

DM

361206 (kvartsfinal, Ispalatset)
Hammarby-Hermes 3-1 (1-1, 1-0, 1-0)
1-0 2 Ragnar Johansson, 1-1 Jonasson, 2-1 Stig Emanuel Andersson, 3-1 Stig Emanuel Andersson
Publik: 600
Om matchen: Hammarby, i ny grön dress, var storfavoriter mot Klaralaget Hermes. Men motståndarna bet ifrån riktigt duktigt så siffrorna hölls nere. Nyförvärvet från just Hermes, ”Fimpen” Lindström, satt på läktaren då lagledningen inte hittat tillräckligt små skridskor åt honom.

13 december: Hammarbys målvakt inte glad över Götas mål.
361213 (semifinal, Ispalatset)
Hammarby-Göta 3-1 (0-0, 0-0, 1-1, 2-0)
0-1 Yngve Liljeberg, 1-1 59 Ragnar Johansson (Sven Bergquist), 2-1 Lennart Hellman, 3-1 Stig Emanuel Andersson (Lennart Hellman)
Domare: Henning Stenberg, Stockholm (”sträng och rättvis”)
Om matchen: Göta var nära att skrälla då man ledde fram till matchens sista minut efter en målvaktstavla i tredje periodens första minut. Ragnar Johansson kvitterade på fint förarbete av Svenne Berka och matchen gick till 2x5 minuters förlängning. Där avgjorde Hammarby matchen rättvist. Bamsingarna skulle ha avgjort redan vid full tid då laget hade flest chanser under matchen

361220 (final, Ispalatset)
AIK-Hammarby 4-1 (1-0, 2-1, 1-0)
1-0 Wilhelm ”Mulle” Petersén, 1-1 Stig Emanuel Andersson (Lennart Hellman), 2-1 Norberg, 3-1 Axel ”Acke” Nilsson, 4-1 Olle Andersson
Publik: 1 753 (officiell siffra, utsålt, flera hundra kom inte in)
Om matchen: Matchen var mer kamp och ruff än hockey. Det var mycket jämnt även om siffrorna blev rätt stora. Bäst i Hammarby var bröderna Andersson och Erik ”Fimpen” Lindström

Träningsmatcher

370213 (Hammarby IP)
Hammarby-Ungern 1-1 (0-1, 0-0, 1-0)
0-1 2 Miklos, 1-1 56 Lennart Hellman (Ragnar Johansson)
Domare: Gustaf ”Lulle” Johansson/Acke Sandö, Stockholm
Publik: 1 000-1 500
Om matchen: Ungern spelade tätt försvarsspel efter ledningsmålet. Hammarby lyckades dock kvittera i slutperioden. Hammarby var betydligt bättre än gästerna i en ganska svag match, och borde ha vunnit med ett par mål

370216 (Östermalms IP)
Hammarby-German Canadians, Tyskland 1-0 (0-0, 1-0, 0-0)
1-0 25 Ragnar Johansson (Lennart Hellman)
Domare: Ruben Rundquist/Ivan Eklind, Stockholm
Publik: 1 800-2 000
Om matchen: Tysk-kanadensarna, med namnet Canadian Krefeld på tröjorna, var storfavoriter inför matchen då laget bara hade förlorat fyra av 38 matcher mot europeiskt motstånd. Hammarby dominerade dock inledningsvis och vann så småningom rättvist trots att motståndarna fick ordning på sitt spel efter målet. ”Den hittills största klubbframgången för ett svenskt klubblag”, menade Dagens Nyheter

370303 (Eskilstuna)
Hammarby-Södertälje IF 6-0 (1-0, 3-0, 2-0)
Mål: Stig Emanuel Andersson 2, Sven Bergquist 2, Åke Andersson, Bertil Lundell
Domare: Erik Karlsson, Stockholm
Publik: 365
Om matchen: En bra och fartfylld match som uppskattades av publiken. Den började jämn men sen körde Hammarby över Södertäljelaget. Bröderna Andersson och Bertil Lundell bäst

370313 (Mora)
Hammarby-Södertälje SK 1-1 (0-0, 1-0, 0-1)
1-0 Stig Emanuel Andersson, 1-1 Folke Jansson
Domare: ”Calle Aber” Abrahamson
Publik: 250-300
Om matchen: Bra match på bra is, men vädret var dåligt. Därav den dåliga publiksiffran

370314 (Mora)
1-0 Åke Andersson, 1-1 Sven Jansson
Publik: 300-1 200
Om matchen: Inte lika bra som dagen före men ändå en trevlig och underhållande match
(Matcherna mot SSK var en propagandagrej i samband med Vasaloppet)