24 november: Lagbild från Stadion efter DM-segern över Göta. Ragnar Johansson, Lennart Hellman, Kurt Kjellström, Åke Andersson, Holger Nurmela, Stig Emanuel Andersson, Sven Bergquist, Gunnar Landelius och Bengt Liedstrand. Tack till Peter Jansson.

AIK1042425-1610

24 november: En bild från samma tillfälle. Bild ur Bamsingarna från Söder”.

14 november: Bertil Lundell gör 2-0 mot Hermes i säsongsupptakten.

14 november: Stig Emanuel Andersson gör ett av målen mot Hermes.

17 november: Hammarby i anfall mot Traneberg.

22 november: Stig Emanuel Andersson petar in 2-0 mot AIK. Nr 5 i AIK Ruben Carlsson kan bara konstatera faktum, liksom målvakten Svanberg, Hogge Engberg (skymd av buren) och Lillis Persson. Bild i Hammarbybladet 1941. Ur Hammarbys arkiv.

24 november: Liedstrand klarar av ett farligt Götaanfall.

24 november: Åke Andersson, i mitten, får se Götas målvakt Kurre Karlberg rädda ett skott. Götas Sten Jihde och John Aleberg har hamnat på efterkälken.

24 november: Åke Andersson gör 1-0 i DM-finalen. I bakgrunden Sven Bergquist. Götaspelarna är Åke Eriksson, John Aleberg, ”Ersan” Karlsson och målvakten Carlberg.

1 december: Ragnar Johansson till höger, försöker överlista Mariefreds målvakt Gunnar Gustafsson.

15 december: Tuffe Sven Bergquist får kliva ut på banan efter en utvisning.

17 december: Sven Bergquist vid målet. Längst till höger Geromini och Torriani.

20 december: Åke Andersson i kamp med Götas Yngve Liljeberg. Till höger målvakten Carlberg och bakom John Aleberg.

10 januari: AIK:aren Wester faller när han försöker ta sig igenom Hammarbyförsvaret. Sven Bergquist till höger och i mitten syns, Holger Nurmela, Åke Anderson och Hogge Engberg.

10 januari: Samma situation någon halv sekund senare. Bild i Hammarbybladet 1941. Ur Hammarbys arkiv.

21 januari: Stig Emanuel ”Stickan” Andersson framme i ett anfall i 15-0-matchen mot IK Sture på Stadion.

21 januari: Kurre Kjellström sätter en kasse på pass från Stickan Andersson.

21 januari: Hammarby satte målrekord mot Sture. 15-0. Från vänster: Holger Nurmela, Åke Andersson, Svante Granlund, Ragnar Johansson, Kurt Kjellström, Stig Emanuel Andersson, Bertil Lundell, Sven Bergquist och Lennart Gustavsson.

31 januari: Ragnar Johansson, Åke Andersson och AIK:s Axel Nilsson.

31 januari: AIKs målvakt Kurre Svanberg räddar igen. Åke Andersson bakom målet.

7 mars: Bengt Liedstrand i Hammarbymålet har fått iväg pucken framför Götas Curt Anders Lindqvist.

Curt Piper, Sven Bergqvist, Åke Andersson, Bengt Liedstrand, Stig Andersson och Ragnar Johansson.

Februari: Svenska landslaget som spelade inofficella EM i Garmisch-Partenkirchen. Stående: Kurt Kjellström (1), Åke Andersson (2), Holger Nurmela (3), Stig Emanuel Andersson (5), Ragnar Johansson (7). Knästående: Sven Bergquist (1), Bertil Lundell (4).
Hammarby förstärkte med Svante Granlund från Hermes och Kurt Kjellström, som av någon anledning spelat i AIK som senior. Å andra sidan gick Östen Johansson åt andra hållet - till AIK.
  Hammarby vann serien och Kurre Kjellis skytteligan. Men i SM blev det sensationellt tvärstopp mot Göta i semifinalen.
  Trots kriget så spelades en del internationella matcher. För Hammarbys del en turnering i Berlin där laget kom tvåa.
  Bajen ansågs ha förlorat SM på grund av alla spelare som representerat Sverige i inofficiella EM i Garmisch. I Idrottsbladet rankades bröderna Stig Emanuel och Åke Andersson som andra och tredje bästa forwards och Svenne Berka effektivaste backen. Noterat var också att Östen Johansson inte platsade i Bajen, utan gick till Gnaget och hamnade i landslaget...

Matcher

Svenska serien

401201 (Stadion)
Hammarby-Mariefred 7-1 (2-0, 2-0, 3-1)
1-0 1 Kurt Kjellström, 2-0 Holger Nurmela, 3-0 Kurt Kjellström, 4-0 Stig Emanuel Andersson, 5-0 Svante Granlund, 5-1 Karl-Erik Andersson (Insulander), 6-1 Kurt Kjellström (Ragnar Johanson enl en källa), 7-1 Holger Nurmela (Svante Granlund enl en källa)
Domare: Wilhelm ”Wille” Svensson, Stockholm och Nils Grawing
Publik: 200
Om matchen: Det mest dramatiska på den här matchen uppe på Stadion, var att flyglarmet gick. Det brydde sig dock varken spelare eller publik, om. Stadion betraktades som en inomhusarena och berördes därför inte av oväsentligheter som eventuella flyganfall. Hammarby, utan Sven Bergquist och Lennart Hellman, var fullständigt överlägset och kunde lika gärna ha vunnit med 17-1. Mariefred stretade dock emot bra

401220 (Stadion)
Göta-Hammarby 2-2 (2-1, 0-1, 0-0)
1-0 Torsten Jöhnke (Curt Anders Lindqvist), 1-1 Ragnar Johansson, 2-1 Curt Anders Lindqvist, 2-2 Kurt Kjellström (Stig Emanuel Andersson, Ragnar Johansson)
Publik: 634
Om matchen: Ragnar Johansson, Åke Andersson och Sven Bergquist bäst i ett Hammarby som kunde hämta upp två underlägen mot pigga Göta

410110 (Östermalms IP)
Hammarby-AIK 3-0 (1-0, 2-0, 0-0)
1-0 Kurt Kjellström (Stig Emanuel Andersson), 2-0 Stig Emanuel Andersson (Kurt Kjellström), 3-0 Sven Bergquist
Domare: Ivan Eklind, Stockholm och Erik Ehrnlund
Publik: 2 502
Om matchen: En mycket hård match med ett 15-tal utvisningar, varav tre 5-minutare. Hammarbys försvar var mycket starkt och 3-0-segern var i underkant

410114 (Hammarby IP)
Hammarby-Karlberg 2-2 (1-1, 1-0, 0-1)
1-0 Kurt Kjellström (Ragnar Johansson), 1-1 Börje Abelstedt, 2-1 Stig Emanuel Andersson, 2-2 Olle Bengtsson (Börje Abelstedt)
Domare: Ivan Eklind, Stockholm och E Johansson
Publik: 554
Om matchen: Hammarby var klart bättre men KB hade fenomenale Ville Larsson i målet.

410117 (Idrottsparken)
Södertälje-Hammarby 0-1 (0-0, 0-1, 0-0)
0-1 Stig Emanuel Andersson
Domare: Axel Sandö och Henning Stenberg, Stockholm
Publik: 1 235
Om matchen: Hammarby vann en oväntat jämn match efter ett omtvistat mål i slutet av den andra perioden. Målet kom efter kalabalik framför kassen och man hävdade att pucken sparkats in i mål. Hammarby vann dock fullt rättvist och 1-0 var i underkant

410121 (Hammarby IP)
Hammarby-Sture 15-0 (4-0, 6-0, 5-0) (rekord för Svenska serien)
1-0 Sven Bergquist
Övriga mål: Åke Andersson 4, Stig Emanuel Andersson 3, Holger Nurmela 2, Bertil Lundell 2, Sven Bergquist, Kurt Kjellström, Svante Granlund
Domare: Gustaf Ericsson och Fritz Andersson
Publik: 400 (250 enligt en källa)
Om matchen: Hammarby var på ”canadensiskt” humör och gjorde vad de ville med Sture, vars målvakt Berglund var bäst i laget. Lennart Gunnarsson i Hammarbymålet hade inte ett enda farligt skott att avvärja

410124 (Hammarby IP)
Hammarby-Hermes 6-1 (3-1, 2-0, 1-0)
1-0 Sven Bergquist, 2-0 Gunnar Landelius, 3-0 Kurt Kjellström, 3-1 Tägström, 4-1 Åke Andersson, 5-1 Svante Granlund, 6-1 Sven Bergquist
Domare: Johansson och Fritz Schwartz
Publik: 445
Om matchen: Hammarby var överlägset under hela matchen, framför allt i andra perioden, och kunde ha vunnit med större siffror. Hermes kämpade men fick inte igång något ordnat anfallsspel

410131 (Östermalms IP)
AIK-Hammarby 1-2 (0-1, 0-0, 1-1)
0-1 Kurt Kjellström (Ragnar Johansson), 0-2 Stig Emanuel Andersson (Ragnar Johansson) spel 5-3, 1-2 Ruben ”Rubbe” Carlsson (Axel Nilsson)
Domare: Ragnar ”Ragge” Bäckström och Henning Stenberg, Stockholm
Publik: 2 527
Om matchen: Hammarby, utan Svenne Berka, vann knappt men klart över ett AIK som pressade på i slutet för en kvittering. Hammarby dock bäst, speciellt i den andra perioden. Matchen borde, enligt en bedömare, slutat åtminstone 4-1 till Hammarby. AIKs målvakt Kurre Svanberg räddade flera farliga skott. Hammarby borde skickas till VM ograverade, menade man efter matchen. Åke Andersson matchens lirare

410211 (Hammarby IP)
Hammarby-Södertälje 3-2 (1-0, 1-1, 1-1)
1-0 Kurt Kjellström, 1-1 Tore Karlsson, 2-1 självmål (”Brand-Johan och ”Masen” Jansson, 2-2 Rolf Eriksson spel 5-3, 3-2 Ragnar Johansson
Domare: Alf Axberg, Stockholm och Johansson
Publik: 700-800
Om matchen: Hammarby säkrade seriesegern i en spännande match mot SSK. Det var ett snabbt, hårt och växlande spel, spänning, raffel och individuella nummer, enligt Idrottsbladet. Hammarby var nära att tappa poäng men avgjorde i slutminterna

410214 (Hammarby IP)
Hammarby-Göta 3-1 (0-0, 1-0, 2-1)
1-0 Bertil Lundell, 2-0 Åke Andersson, 2-1 Yngve Liljeberg, 3-1 Holger Nurmela
Publik: 800
Om matchen: Fartfyllt och chansrikt. Hammarby slarvade i avsluten. I övrigt skötte sig de bägge målvakterna bra. Hammarby gick in för att vinna trots att seriesegern var i hamn

SM

410301 (1 omgången, Kastvallen)
IK Huge-Hammarby 0-6 (0-1, 0-3, 0-2)
0-1 10 Stig Emanuel Andersson, 0-2 Kurt Kjellström, 0-3 Holger Nurmela, 0-4 Gunnar Landelius, 0-5 Stig Emanuel Andersson, 0-6 Stig Emanuel Andersson
Domare: Åke Henniger och S Tjulin
Publik: 400-500
Om matchen: Hammarbys hockeylag var på blixtvisit i Gävle - drygt 2,5 timmar - och avfärdade Huge på vägen. Spelet var ganska skralt men det räckte den här gången
Kuriosa: Den här dagen tog man tåget från Centralen klockan 15.13. 17.45 var man framme, 15 minuter innan annonserad matchstart. Bilturen tog en kvart och omklädning ungefär lika mycket. 18.20 var det nedsläpp, 20 minuter för sent. I stället för 3 x 15 minuter effektiv tid, som det var på den här tiden, körde man tre 20-minutersperioder utan att stanna klockan. Det fanns förresten inget stoppur vid Kastvallen så man hade inget val. Några pauser hann man inte med och 19.25 var matchen slut och efter en hastig omklädnad kom man fram till Gävle central strax innan 20.00 då tåget till Stockholm avgick. Att man inte ens hann fika, än mindre äta, under hela resan, var bara en bonus. Liksom att tåget hem blev försenat och inte gled in på Centan förrän vid midnatt...

410304 (kvartsfinal, Studenternas IP)
IF Vesta-Hammarby 0-5 (0-1, 0-1, 0-3)
1-0 Sven Bergquist, 2-0 Sven Bergquist, 3-0 Holger Nurmela, 4-0 Bertil Lundell, 5-0 Kurt Kjellström
Domare: Erik Ehrnlund/B Jansson, T Bohlin (måldomare)
Publik: 900
Om matchen: Uppsalalaget kämpade tappert men kunde i längden inte hålla emot det europeiska topplaget från Södermalm. Hammarby spelade alltför individuellt de första två perioderna. I den tredje lossnade det något. Publikrekord för ishockey i Uppsala

410307 (semifinal, Stadion)
IK Göta-Hammarby 2-1 (0-1, 0-0, 2-0)
0-1 Stig Emanuel Andersson (Ragnar Johansson), 1-1 Roland Pettersson-Lindensjö (John Aleberg), 2-1 Sten Jihde
Domare: Erik Ehrnlund
Publik: 900
Om matchen: Skrällartat resultat i en hård match. Ånyo var Hammarby slitet efter hårt matchande, med dubblerande bandy/hockey-spelande och landslagsrepresentation. Gunnar Landelius hade ett jätteläge vid ställningen 1-0 men skottet gick rakt på målvakten

DM

401114 (Stadion)
Hammarby-Hermes 10-2 (3-0, 3-1, 4-1)
2-0 Bertil Lundell
Övriga mål, Hammarby: Stig Emanuel Andersson 4, Kurt Kjellström 2, Lennart Hellman 2, Holger Nurmela Hermes: Stig Lindström, Sten Karlsson
Domare: Axel Sandö, Stockholm
Publik: 248 (inklusive spelare och fribiljetter)
Om matchen: Hammarby vann lätt en snabb och elegant match. Hermes spelade bra trots att man blev utklassade

401117 (kvartsfinal, Stadion)
Hammarby-Tranebergs IF 4-1 (3-0, 0-1, 1-0)
Mål, Hammarby: Kurt Kjellström 2, Lennart Hellman, Holger Nurmela Traneberg: Hans Eklund
Domare: Erik Ehrnlund (kan ha varit Ville Svensson eller Sofus Karlsson som också dömde DM-matcher samma dag)
Om matchen: Hammarby vann välförtjänt men Traneberg hade en bra period vid ställningen 1-3 som kunde ha resulterat. Hammarby ställde upp med flera reserver

401122 (semifinal, Stadion)
Hammarby-AIK 3-2 (1-0, 1-1, 1-1)
1-0 Kurt Kjellström, 2-0 Stig Emanuel Andersson, 2-1 Olle Andersson spel 5-4, 2-2 Östen Johansson, 3-2 Kurt Kjellström (Stig Emanuel Andersson)
Publik: 2 431 (varav 2 119 betalande)
Om matchen: Hammarby vann rättvist en spännande men inte alltför välspelad match på en urusel is. Hammarby tog ledningen med 2-0 genom Stickan Andersson och Kurt Kjellström innan AIK reducerade när Bertil Lundell satt utvisad. I den tredje perioden kvitterade AIK trots att Liedstrand försökte välta den egna buren. Kurre Kjellis avgjorde matchen till slut, till den högljudda Hammarbypublikens stora förtjusning

401124 (final, Stadion)
Hammarby-Göta 2-0 (1-0, 0-0, 1-0)
1-0 5 Åke Andersson (Holger Nurmela), 2-0 Kurt Kjellström
Domare: Ivan Eklind och Wilhelm ”Ville” Svensson, Stockholm
Publik: 2 090 (varav 1 843 betalande)
Om matchen: Åke Andersson gjorde 1-0 efter fem minuter då han kom fri mot Åke Eriksson i Götakassen. Resultatet stod sig till den tredje perioden då Hammarby kontrade in 2-0 i slutskedet. Göta satsade allt för en kvittering men var för dåligt i passningsspelet. Anfallet gick för mycket rakt på mål, och det kunde Hammarbyförsvaret ordna upp. Isen var usel och liknade mest en insjö

Träningsmatcher

401217 (Stadion)
Hammarby-HC Davos 2-1 (1-0, 0-0, 1-1)
1-0 Åke Andersson (Holger Nurmela), 1-1 Hans Cattini (Toriani), 2-1 Kurt Kjellström (Ragnar Johansson) spel 5-4
Domare: Henning Stenberg och Axel ”Acke” Sandö, Stockholm (i stort sett bra)
Publik: 1 477
Om matchen: Schweizarna var lite sega i benen efter tre matcher på fem dagar. Cattinis reduceringsmål var en delikatess, ett solomål genom hela Hammarbylaget. Hammarby gjorde dock en briljant match och vann (”till skillnad mot AIK”) helt rättvist. 2-0-ledningen kunde ha varit större.

410129 (Hammarby IP)
Hammarby-Klass 1-kombination 9-2 (3-1, 1-1, 5-0)
Mål, Hammarby: Kurt Kjellström 5, Svante Granlund, Stig Emanuel Andersson, Gunnar Landelius, Holger Nurmela Klass 1: Claes Lindström (MP) 2
Publik: 135
Om matchen: Matchen var en insamling till SIF:s skadade målvakt. Hammarby, med några reserver, tog det rätt lugnt och vann enkelt i 20 minusgrader

410309
IFK Norrköping-Hammarby 1-16 (0-3, 0-8, 1-5)
Mål, Norrköping: Ringblom Hammarby: Kurt Kjellström 4, Sven Bergquist 3, Erik Lindström 3, Gunnar Landelius 2, Svante Granlund 2, Bertil Lundell, Ragnar Johansson
Domare: Brandell och Blomgren
Publik: 886
Om matchen: Hammarby spelade ut Norrköping efter konstens alla regler. Det var långa stunder spel mot ett mål. Hemmalagets målvakt Hans Bergman gjorde inte bort sig utan räddade en del puckar. Stig Emanuel Andersson och Holger Nurmela stod över

410329 (fyrnationsturnering, Berliner Sportpalast)
Rot-Weiss, Berlin-Hammarby 1-1 (0-0, 1-1, 0-0)
0-1 Kurt Kjellström, 1-1 Trautman
Publik: 6 000
Om matchen: Hård och tuff match som blev allt tuffare i tredje persioden där det blev mycket utvisningar åt bägge håll. Hammarby hade möjlighet med spel 5-3 under en period, dock utan att avgöra

410330 (fyrnationsturnering, Berliner Sportpalast)
Brandenburg-Hammarby 0-8 (0-2, 0-2, 0-4)
0-1 0.30 Kurt Kjellström, 0-2 2 Kurt Kjellström, 0-3 17 Ragnar Johansson, 0-4 27 Kurt Kjellström, 0-5 32 Kurt Kjellström, 0-6 38 Ragnar Johansson, 0-7 43 Gunnar Landelius, 0-8 44 Holger Nurmela
Domare: Geromini, Schweiz, Dr. Zsak, Ungern
Om matchen: I Nya Dagligt Allehanda 1944 berättas om en match som torde vara denna: ”Före matchen uppträdde motståndarna mycket överlägset mot södergrabbarna, menade på att det skulle bli en lätt match. Då ilskande Stickan (Andersson) till och förklarade för sina kamrater att Hammarby skall vinna - och gjorde det i följande ordalag: -Grabbar, om dom så ställer upp järnstänger, så ska vi böja dom! Hammarby vann med 8-0...”

410331 (final, fyrnationsturnering, Berliner Sportpalast)
HC Davos-Hammarby 4-2 (1-1, 1-0, 2-1)
0-1 9 Kurt Kjellström (Stig Emanuel Andersson), 1-1 10 Pic Cattini, 2-1 21 Bibi Toriani, 2-2 33 Kurt Kjellström, 3-2 34 Bibi Toriani, 4-2 45 Rüedi
Om matchen: En jämn match där Hammarby hade 2-2 i sista perioden. Utan både Svenne Bergquist och Åke Andersson så kunde man inte stå emot ett förstärkt Davos. När Hammarby tryckte på för kvittering i slutskedet, kontrade Davos inlån Rüedi in 4-2