Lagbild från Rekordmagasinet runt 1945. Stående: Bror Pettersson, Kurt Kjellström, Hans Hjelm, Åke Andersson, Holger Nurmela, Stig Andersson och Sven Bergquist. Knästående: Gunnar Landelius, Sture Åström och Rune Johansson. Ur Hammarbys arkiv.

Västerås SK1032542-548
Södertälje IF1001927-1131

Laget som vann serien.

Seriemästarna 1945/46. Övre raden: Sture Åström, Plutten Andersson, Bagarn Henning, hejaklacksledare, Holger Nurmela, Hans Hjelm, Kurre Kjellström, Lulle Pettersson, Örby-Carlsson, Curre Piper. Främre raden: Stickan Andersson, Rune Johansson, Svenne Ersson och Gunnar Landelius. Bild i Hammarbybladet 4/1962. Ur Hammarbys arkiv.

4 november: Hammarbydebutanten Sven Ersson till vänster anfaller mot Reymerskassen. Bild ur Bamsingarna från Söder.

4 november: Hasse Hjelm i anfall mot Reymersholm. Tack till Peter Jansson.

4 november: Tilltrasslat i Reymersholms kasse. Domaren lyfter undan spelare för att se var pucken tagit vägen.

4 november: Hammarby framme i anfall. Den här gången räddar målvakten Falkenbäck Holger Nurmelas skott.

4 november: Här är det Gunnar Landelius som kämpar mot Falkenbäck.

11 november: Holger Nurmela missar ett bra läge mot MP.

11 november: Åke Andersson passerar en motståndare.

26 december: Tjabbel vid Hammarbys bur. Laget låg illa till mot Nacka men vände efter fem raka mål.

30 december: Trots 0-8 hade Västerås en och annan chans framåt. Här är det Sven Bergström som frestar Sture Åström. Hammarbyspelarna är Åke Andersson, Sven-Åke Blom och Rune Johansson.

11 januari: Match på Stadion mellan Göta och Hammarby. Bengt Gustavsson gör mål på Charles Larsson. I bakgrunden Rune Johansson.

18 januari: Trångt framför Nackas mål.

8 februari: Kurt Kjellström och Stig Emanuel Andersson vid Täljes bur där målvakten ”Brand-Johan” assisteras av Uno Andersson och Birger NIlsson.

12 februari: Holger Nurmela längst till vänster och Kurt Kjellström, längst till höger i ett anfall. Södertäljespelarna är Sven Thunman, Uno Andersson ”Brand-Johan”, ”Epa” Johansson och Birger Nilsson.

15 februari: Stig Emanuel Andersson, längst till höger, jublar efter sitt 2-0. Kurt Kjellström i mitten är på väg att gratulera.

15 februari: Bror ”Lulle” Pettersson vid planket attackeras av ”Masen” Karlsson. Holger Nurmela, Åke Andersson och Gunnar Landelius skyddar målvakten Åström. Södertäljespelaren är Rolf Ericsson.

12 mars: Åke Andersson innan landskampen mot England.

12 mars: Hammarby gör ett av de 14 målen mot England.

12 mars: Åke Andersson i samspråk med Wembley Lions ordförande Sir Noel Curtis Bennet på en mottagning på restaurang Kettnev i London.

Rune och Roland Johansson i anfall i match på Wembley.
Serieseger igen men det blev inget SM-guld det här året. Utslagna ”redan” i semi mot AIK.
  Säsongen går väl till historien snarast tack vare turnén till England. Hammarby var det första utländska hockeylaget som kom på besök efter kriget.
  Laget blev inkvarterat på ett hotell som i stort sett saknade värme. Vissa spelare sov med hockeyutrustningen på.
  Hammarby chockade värdlandet genom att som Sveriges landslag utklassa England med 14–2.
  Efter en jämn match mot Wembley Lions åkte man upp till Skottland där ett skotskt (läs: kanadensiskt + skotsk målvakt) landslag blev utspelat av Hammarby, som vann med 5–2
  Tillbaka i London åkte man på däng mot en kanadensisk kombination, men sammantaget blev det mycket rosor för laget från Söder.
  Att ekonomin höll på att raseras av den inte fullt ekonomiskt planerade resan, är väl knappast något som förvånar.
  Kurt Kjellström vann skytteligan med sina 26 mål, trea kom Holger Nurmela med 21 och delad tia hamnade Hans Hjelm med sina 13 mål.

I Ishockeyboken röstades årets tio bästa hockeyspelare fram. Åke ”Plutten” Andersson kom överst. Femma blev Gunnar Landelius, sexa Holger Nurmela och nia blev Stig Emanuel Andersson.
  Även i omröstningen om de bästa svenska hockeylirarna genom tiderna dominerades som vanligt av Hammarbyiter; Åke ”Plutten” Andersson, Sven Bergquist och Stig Emanuel Andersson 10 poäng, Kurt Kjellström 8 poäng och ”Sigge” Öberg 6 poäng.

Matcher

Division 1 Södra

451211 (Stadion)
Hammarby-Södertälje IF 13-0 (3-0, 3-0, 7-0)
1-0 Kurt Kjellström, 2-0 Kurt Kjellström, 3-0 Bror Pettersson, 4-0 Holger Nurmela, 5-0 Holger Nurmela, 6-0 Hans Hjelm
Övriga mål: Kurt Kjellström 2, Holger Nurmela 2, Hans Hjelm, Bror Pettersson, Åke Andersson
Publik: 270
Om matchen: Den starkt spelande motståndarmålvakten R Mannerstedt hindrade Hammarby att slå det gamla målrekordet på 22-1. Kurt Kjellström gjorde de snyggaste sakerna

451226 (Stadion)
Nacka-Hammarby 3-6 (1-1, 2-1, 0-4)
1-0 Olle Lindkvist, 1-1 Åke Andersson, 2-1 Olle Lindkvist, 3-1 Henry Reimer spel 4-5, 3-2 Hans Hjelm, 3-3 Stig Emanuel Andersson, 3-4 Kurt Kjellström, 3-5 Kurt Kjellström, 3-6 Kurt Kjellström
Domare: Alf Axberg, Stockholm
Publik: 1 301
Om matchen: Hammarby vände en god bit in i den tredje perioden. Nacka stretade emot bra och hade bud på en 4-1-ledning i den andra perioden. Hammarby var mycket blekt men när kvitteringen till 3-3 så rasade Nacka ihop. Hammarbys press startade redan i den andra perioden, men utdelningen kom i tredje. Bland annat missade Åke Andersson ett straffslag vid 2-3.

451228 (Stadion)
Hammarby-Göta 5-3 (0-1, 3-1, 2-1)
0-1 Åke Engqvist, 0-2 Åke Engqvist, 1-2 Stig Emanuel Andersson, 2-2 Kurt Kjellström, 3-2 Åke Andersson, 3-3 Bengt ”Kungen” Synnerholm, 4-3 Holger Nurmela, 5-3 Holger Nurmela
Domare: Axel Sandö, Stockholm
Publik: 2 845
Om matchen: Hammarby kom undan med blotta förskräckelsen. Holger Nurmela avgjorde med två mål under de fyra sista minuterna

451230 (Arosvallen)
Västerås-Hammarby 0-8 (0-5, 0-2, 0-1)
6-0 Stig Emanuel Andersson, 7-0 Åke Andersson, 8-0 Holger Nurmela Övriga mål: Stig Emanuel Andersson 2, Holger Nurmela, Hans Hjelm, Bror Pettersson
Domare: Gustaf Johansson, Surahammar
Publik: 1 024
Om matchen: Hammarby spelade för fullt i en period och det räckte för seger. Matchen var i sin helhet en propagandamatch. Västerås fick göra sitt bästa för att freda sitt mål. Hammarby dominerade totalt

460104
Mariefred-Hammarby 2-4 (2-0, 0-1, 0-3)
1-0 Sune Andersson, 2-0 Karl-Erik Andersson, 2-1 Stig Emanuel Andersson, 2-2 självmål (Rune Johansson enl en källa), 2-3 Kurt Kjellström (Holger Nurmela enl en källa), 2-4 Rune Johansson (Kurt Kjellström enl en källa)
Domare: Bertil Caneman, Stockholm
Publik: 845
Om matchen: Hammarby ska vara tacksamt för de två poängen. Hemmalaget var bättre i två perioder även om Hammarby vann den andra målmässigt

460111 (Östermalms IP)
Göta-Hammarby 4-4 (2-0, 0-1, 2-3)
1-0 Åke Engqvist, 2-0 Ernst Wilkert, 2-1 Holger Nurmela, 2-2 Stig Emanuel Andersson, 3-2 Åke Engqvist, 4-2 Gösta Södertström, 4-3 Bror Pettersson, 4-4 Kurt Kjellström
Publik: 2 139
Om matchen: Göta ledde i stora delar av matchen och hade dessutom friläge vid ställningen 4-4. Hammarby tog dock rättvis poäng efter en svag start

460118 (Hammarby IP)
Hammarby-Nacka 7-4 (1-3, 3-1, 3-0)
0-1 Rune Lindström, 0-2 Rune Lindström, 0-3 Sven Collin, 1-3 Kurt Kjellström, 2-3 Hans Hjelm, 3-3 Kurt Kjellström, 4-3 Holger Nurmela, 4-4 Henry Reimer, 5-4 Kurt Kjellström, 6-4 Hans Hjelm, 7-4 Bror Pettersson
Domare: H Westman
Publik: 1 495
Om matchen: Hammarby tvingades att ånyo hämta upp ett underläge. Den här gången med 0-3. De sista tio minuterna avgjorde dock hemmalaget

460122 (Södertälje Idrottspark)
Södertälje IF-Hammarby 1-18 (0-5, 0-4, 1-9)
Mål, Södertälje: 1-13 Bo Karlsson Hammarby: Holger Nurmela 6, Kurt Kjellström 4, Rune Johansson 4, Gunnar Landelius 2, Stig Emanuel Andersson, Bror Pettersson
Utv, Södertälje: 11 Hammarby: 9
Domare: Torsten Adenby, Stockholm (söndagsskoleaktig)
Publik: 300
Om matchen: Matchen spelades på spegelblank is och i 13 minusgrader. Hammarby spelade inte sitt bästa spel men lyckades ändå trycka in 18 puckar mot ett skadedrabbat SIF

460125 (Hammarby IP)
Hammarby-Mariefred 17-3 (10-2, 4-0, 3-1)
Mål, Hammarby: Kurt Kjellström 4, Holger Nurmela 3, Hans Hjelm 3, Stig Emanuel Andersson 2, Åke Andersson 2, Rune Johansson, Gunnar Landelius, Bror Pettersson Mariefred: H Gustafsson, Olle Johansson, Karl-Erik Andersson
Domare: Fritz Ericsson
Publik: 1 262
Om matchen: Kurt Kjellström gjorde mål direkt i matchöppningen och Hammarby var så överlägset att matchen tappade intresse. Kurre Kjellis gjorde fyra mål trots att han bara spelade i två perioder. Mariefreds försvarare parkerade sig vid målvakten Gustafsson vilket inte var en inte alltför framgångsrik metod

460209 (Hammarby IP)
Hammarby-Västerås 7-6 (3-0, 4-2, 0-4)
Mål, Hammarby: Kurt Kjellström 3, Holger Nurmela 2, Hans Hjelm 2 Västerås: Åke ”Kraxen” Magnusson 2, Grandell, Lars Pettersson, B Bergkvist, Nordqvist
Domare: Berglund (målvakt i MP)
Publik: 303
Om matchen: Hammarby höll på att vila sig lite väl i sista perioden mot Västerås. Enda dramatiken var att Rune Johansson fick en puck i ansiktet och att målvakten Sture Åström tuppade av efter att ha fått en på struphuvudet. Sista fem minuterna blev spännande och VSK var nära att kvittera

Seriefinal

460208 (Östermalms IP)
Hammarby-Södertälje SK 2-1 (0-0, 1-1, 1-0)
0-1 Folke ”Masen” Jansson, 1-1 Holger Nurmela spel 5-3, 2-1 Åke Andersson (Rune Johansson)
Domare: Einar Ståhl, Västerås
Publik: 7 699
Om matchen: Bråket efter matchen skadade några SSK spelare så allvarligt att man hotade att inte ställa upp i de följande matcherna. SSK hävdade att Hammarby spelat fult. Hammarby kontrollerade det mesta av spelet mot ett defensivt spelande Södertälje

460212 (Södertälje Idrottspark)
Södertälje SK-Hammarby 5-1 (2-0, 2-0, 1-1)
1-0 Stig Karlsson spel 5-4, 2-0 Olof Frisch (Birger Nilsson), 3-0 Stig Karlsson, 4-0 Birger ”Bigge” Nilsson, 4-1 Kurt Kjellström, 5-1 Erik ”Epa” Johansson
Domare: Fritz Schwartz
Publik: 4 514 (rekord i Södertälje trots 14 minusgrader)
Om matchen: Hammarby var inte alls lika tända som i den första matchen. ”Vi lirade som gamla kärringar”, menade Holger Nurmela efteråt. Hammarby spelade tafatt och kraftlöst. Enda undantaget var i början av tredje efter Kurt Kjellströms reduceringspuck

460215 (Östermalms IP)
Hammarby-Södertälje SK 2-0 (0-0, 0-0, 2-0)
1-0 Stig Emanuel Andersson (Holger Nurmela), 2-0 Stig Emanuel Andersson
Publik: 7 999 (rekord för året)
Om matchen: Hammarby kom tillbaka starkt efter debaclet i den andra matchen. Laget spelade som ett svenskt lag sällan gjort och inför en entusiastisk hemmapublik gav man inte Södertälje en chans

SM

460201 (1:a omgången)
IFK Tumba-Hammarby wo

460214 (2 omg)
IFK Mariefred-Hammarby 3-10 (0-2, 0-6, 3-2)
Mål, Mariefred: Karl-Erik Andersson, Nils Hellberg, Evert Andersson Hammarby: Holger Nurmela 3, Gunnar Landelius 2, Åke Andersson 2, Rune Johansson, 2 självmål
Domare: A Westman, Stockholm
Publik: 800
Om matchen: Mariefred spelade ganska bra men var för vekt och hade en ojämn målvakt. Hammarby hade inga problem att gå vidare i SM. Hemmalaget gjorde två bra perioder, den första och den tredje. Men det räckte inte långt då Hammarby sopade banan med Mariefred i period nummer två. Bäst i Hammarby var Rune Johansson, Gunnar Landelius.

460301 (kvartsfinal, Kristinebergs IP)
Tranebergs IF-Hammarby 3-5 (0-3, 2-0, 1-2)
0-1 Holger Nurmela, 0-2 självmål, 0-3 Kurt Kjellström, 1-3 Åke Lundström, 2-3 Hans Eklund, 2-4 Gunnar Landelius, 3-4 Yngve Claesson, 3-5 Rune Johansson
Publik: 675
Om matchen: Hammarby slog av på takten efter en stark första period och det höll på att straffa sig. Det var mycket nära kvittering vid ställningen 4-3

460305 (semifinal, Östermalms IP)
AIK-Hammarby 4-2 eft förl (0-0, 0-2, 2-0, 2-0)
0-1 Åke Andersson, 0-2 Holger Nurmela, 1-2 Oscar Wester, 2-2 Claes Lindström, 3-2 Lars Ljungman, 4-2 Hans Lenckert
Domare: Bertil Caneman, Stockholm (så dålig att han behöver öva sig med dambandy i Vasaparken, enligt en hammarbyare)
Publik: 2 051
Om matchen: En tuff och hård match med ett par incidenter med bortdömda mål, ett av vardera laget, och straffsituationer där två Hammarbyfrilägen stoppades av bentacklingar. Hammarby var bättre under ordinarie tid men när matchen gick till förlängning vann AIK rättvist

DM

451104 (Stadion)
Hammarby-Reymersholms IK 8-1 (3-0, 3-0, 2-1)
1-0 Bror Pettersson, 2-0 Rune Johansson, 3-0 Bror Pettersson, 4-0 Holger Nurmela, 5-0 Bror Pettersson, 6-0 Stig Emanuel Andersson, 6-1 Hans Fredriksson (Stenqvist enl en källa), 7-1 Stig Emanuel Andersson (Rune Johansson enl en källa), 8-1 Hans Hjelm (Bror Pettersson enl en källa)
Publik: 1 682 (såg de fyra DM-matcherna)
Om matchen: Det var rena lekstugan för Hammarby i säsongspremiären, trots frånvaron av en skadad Kurt Kjellström

451111 (kvartsfinal, Stadion)
Hammarby-UoIF Matteuspojkarna 3-1 (2-0, 0-0, 1-1)
1-0 Holger Nurmela, 2-0 Holger Nurmela, 2-1 Alf Axberg, 3-1 Bror Pettersson
Domare: Göte Norman (tillät för mycket)
Publik: 728 (som även såg Atlas Diesel mot Nacka)
Om matchen: Både Rune Johansson och Holger Nurmela blev så skadade att man fick föras till sjukhus, och även målvakten Sture Åström fick plåstras om. Bäst var Åke Andersson. En av de fulare i MP var Alf Axberg, normalt hockeydomare. Hammarby klart bättre i början, sedan jämnade spelet ut sig

451116 (semifinal, Stadion)
AIK-Hammarby 4-2 (1-0, 2-0, 1-2)
1-0 Gerhard Hill, 2-0 Klas Lindström, 3-0 Klas Lindström, 4-0 Östen Johansson, 4-1 Kurt Kjellström, 4-2 Holger Nurmela spel 5-3
Publik: 2 041
Om matchen: Hammarby bättre men mycket nonchalanta. AIK tackade och tog emot och gjorde en stor kämpainsats. Man hade, enligt rapporterna, 95 procents utdelning. AIK:s målvakt Kurt Svanberg mycket bra.

Träningsmatcher

451129 (Stadion)
AIK-Hammarby 7-4 (3-0, 3-1, 1-3)
1-0 Hans Lenckert, 2-0 Åke Ström, 3-0 Hans Lenckert, 4-0 Hans Lenckert, 5-0 Hans Lenckert (efter kastad klubba av Kurt Kjellström], 5-1 Bror Pettersson, 6-1 Åke Ström, 7-1 Hans Lenckert spel 3-5, 7-2 Bror Pettersson, 7-3 Åke Andersson, 7-4 självmål (eller Kurt Kjellström)
Publik: 1 019
Om matchen: Triangelturnering med Hammarby, AIK och LTC Prag. Hammarby pressade hårt men AIK gjorde mål efter mål. Resultatet blev alltmer rättvist då Hammarbys defensiv var obefintlig. I slutet snyggade man till resultatet med tre mål de fem sista minuterna. Resultatet var ”rena handbollssiffrorna” vilket säger en del om tidens handboll

451130 (Stadion)
Hammarby-Lawn Tennis Cercle, Prag 7-7 (3-1, 3-3, 1-3)
1-0 Hans Hjelm, 1-1 Drobny, 2-1 Stig Emanuel Andersson, 3-1 Åke Andersson, 4-1 Hans Hjelm, 5-1 Stig Emanuel Andersson, 6-1 Rune Johansson, 6-2 Drobny, 6-3 Trojak, 6-4 (Vaclav) Rozinak, 6-5 (Vaclav) Rozinak (Trojak enl en källa), 6-6 Stibor, 7-6 Bror Pettersson, 7-7 Stibor
Publik: 5 438
Om matchen: Hammarby tappade en 6-1-ledning. Hade även 7-6. Laget tappade det uppgjorda spelet och började tro på tvåsiffrigt
Slutställning i turneringen: 1. LTC, Prag 2. AIK 3. Hammarby

460312 (Wembley Arena, London)
England-Hammarby (som Sverige) 2-14 (0-3, 2-5, 0-6)
0-1 Åke Andersson, 0-2 Hans Hjelm, 0-3 Holger Nurmela, 1-3 Archie Stinchcombe, 1-4 Hans Hjelm, 1-5 Bror Pettersson, 1-6 Holger Nurmela, 1-7 Hans Hjelm, 1-8 Bror Pettersson, 2-8 Arthur Green, 2-9 Kurt Kjellström, 2-10 Holger Nurmela, 2-11 Holger Nurmela, 2-12 Holger Nurmela, 2-13, Åke Andersson, 2-14 Stig Emanuel Andersson
Publik: 8 000 (bl a 50 Norrköpingsbor som var i London för inköp av reaplan till svenska flyget)
Om matchen: Hammarby tryckte dit England rejält iförda gula landslagströjor, röda Hammarbybyxor och gröna damasker. Resultatet var mycket överraskande. England var snarast det mest favorittippade laget. Dagen efter besökte laget Chelseas fotbollsträning där bl a Svenne Berka hoppade in i målet

460316 (Wembley Arena, London)
Wembley Lions-Hammarby 3-2 (1-1, 0-1, 2-0)
1-0 Frankie Green, 1-1 Holger Nurmela (Rune Johansson), 1-2 Stig Emanuel Andersson, 2-2 Oxley (Lou Bates), 3-2 Archie Stinchcombe
Publik: 8 000
Om matchen: Wembley ”slog” Hammarby med 3-2. I slutet hade Bajen bara 6 utespelare att använda. Resten var mer eller mindre justerade. Rena vedhuggningen, enligt rapporterna. Men det var Hammarbyspelarna som fick tillsägelser av domaren i pausen. Domaren blev dock lite skamsen när han såg alla skador som Hammarbyarna ådragit sig

460319 (Paisley Icerink, Skottland)
Skottland-Hammarby (som Sverige) 5-8 (2-1, 1-4, 2-3)
0-1 10 Hans Hjelm, 1-1 Rheault, 2-1 Rheault, 2-2 Kurt Kjellström, 2-3 Bror Pettersson, 2-4 Åke Andersson, 2-5 Kurt Kjellström, 3-5 Rheault, 3-6 Kurt Kjellström, 4-6 McNeil, 5-6 McNeil, 5-7 Kurt Kjellström, 5-8 Holger Nurmela
Publik: 5 000
Om matchen: Hammarby slog Skottland (med en skotte och resten kanadensare) i en match som lagledaren Curre Piper ansåg vara den bästa som Hammarby någonsin spelat

460321 (Wembley Arena, London)
Canadians in England-Hammarby 9-1 (3-1, 3-0, 3-0)
Mål, Canadians: Norman Tustin 3, Hubert Macey 3, Bobby Lee, Boucher, Giesenbrecht Hammarby: 2-1 Holger Nurmela
Om matchen: Engelsmännen samlade ihop ett ”Dream Team” bestående av kanadicker, varav fyra var rena proffs. Det påstods att laget var det bästa som någonsin spelat i Europa. Under hela turnén fick Hammarby för första gången spela med nya regler; röd linje och tacklingar över hela banan. Sven Bergquist sa att han kände sig som en junior efter matchen

460323 (Haag)
Haags stadslag-Hammarby 6-16 (1-4, 2-8, 3-4)
Mål, Hammarby: Kurt Kjellström 4, Holger Nurmela 3, Rune Johansson 3, Bror Pettersson 3, Åke Andersson 2, Hans Hjelm
Publik: 3 000

460323 (Amsterdam)
Amsterdams stadslag-Hammarby 1-6 (0-2, 0-2, 1-2)
Mål, Amsterdam 1-6 Mac Dogalle Hammarby: Kurt Kjellström 2, Holger Nurmela 2, Bertil Bäckvall, Åke Andersson
Domare: Curt Piper plus en kanadensare
Publik: fullsatt
Om matchen: Det holländska laget visade sig bestå mestadels kanadensare. Men det brydde sig Hammarby inte om