Skellefteå IF602414-332

Laget som tog steget upp i allsvenskan igen. En samlarbild från Rekordmagasinet.

Ytterligare en lagbild.

2 oktober: Säsongspremiär mot Göta. Rolf Nordlund skjuter förbi Arne Björk.

21 november: Bajen hade inget att sätta emot Djurgåden i DM-finalen. Här gör Hans ”Tjalle” Mild ett av målen.

9 januari: Anders Johansson framme vid Almtunamålvakten Folke Holmberg.

16 januari: Match mot Norrtälje. Anders ”Antik” Johansson knäar för Börje Eklund, Hans ”Mannen” Eklund och Åke Åberg.

22 januari: Hagalund stretade emot bra. Bara 5-9 borta. Jan Engström och Bernt Westerlund är framme. Hagalunds spelare är Gunnar Johansson (9) och Lars-Erik Wilhelmsson.

22 januari: Anders Johansson ligger mitt i gröten framför Hagalunds mål.

16 februari: Morgårdshammar var nära att skrälla. Här omhändertas Yngve Eriksson av Tommy Öström.

22 februari: Alfredshem besegrade Hammarby med 4-1 i kvalet. Här släpper Kurt Andersson in en av puckarna.

2 mars: Rolf ”Mackan” Pettersson gör 4-0 mot Skellefteå IF.

2 mars: Anders Johansson gör 4-0 bakom Lasse Johansson.

5 mars: Hammarby utklassade Morgårdshammar i sista kvalomgången. 9-2.
Raskt tillbaka till hockeyns societet. Örby-Carlssons grabbar åkte hem division 2 Östra B även om man, efter förlust 3-2 mot Almtuna, ett tag låg på andra plats.
  I kvalserien började man med att slå Morgårdshammars IF borta med 2-1, mål av ”Antik” Johansson och ”Spaden” Westerlund, förlora borta mot Alfredshem med 4-1, Jan Engström gjorde målet, och spela oavgjort 4-4 mot Skellefteå.
  Till hemmamatchen mot Alfredshem, hade ”Örby” därför förstärkt med Åke ”Plutten” Andersson, nu 40 år, ”Mackan” Pettersson och Leif Fredblad – och det gjorde susen, 6-2. 8-0 hemma mot Skellefteå efter fyra ”Mackan”-mål och 9-2 mot Morgårdshammars IF – sen var det klart för uppflyttning igen.
  Man kan notera att i och med Hammarbys vinst över Morgårdshammar i sista kvalomgången, så hjälpte man Alfredshem (senare MoDo) upp i allsvenskan för första gången.
  Det var flera unga Hammarbyspelare som togs ut till förbundets samling för landets bästa juniorer. Av de 39 som var på kurs på Johanneshov i slutet av december var Ove Berglind, Rolf Nordlund, Anders Johansson och Åke Hellman från Hammarby. Den kanske mest namnkunnige senare i karriären av juniorerna var Ulf Sterner, som blev mångfaldig landslagsman och faktiskt också proffs i NHL.

Skrivet om säsongen

Återkomsten Om Hammarbys återkomst till allsvenskan 1958. (041026)

Division 2 Östra B

571227 (Johanneshov)
Hammarby-Älvsjö 5-3 (4-1, 0-1, 1-1)
Mål, Hammarby: Arne Sätterström 2, Lars-Evert Stenbom 2, Sven-Erik Johansson Älvsjö: Arne Lundberg 2, Bengt Westlund
Domare: Erik Malmqvist
Publik: 927
Om matchen: Medioker historia där Älvsjö kämpade ”som galärslavar” och höll ganska jämna steg.

571230 (Solnais)
Spånga-Hammarby 2-13 (1-6, 0-5, 1-2)
Mål, Spånga: Sven Eklund 2 Hammarby: Per-Olof Svensson 3, Rolf Nordlund 2, Lars-Evert Stenbom 2, Lennart Carsbrink 2, Berndt Westerlund 2, Anders Johansson, Jan Engström
Publik: 300
Om matchen: Hammarby spelade upp sig jämfört med premiären och var fullständigt överlägsna i de nio minusgraderna.

580103 (Johanneshov)
Hammarby-Sirius 12-2 (6-0, 2-1, 4-1)
Mål, Hammarby: Jan Engström 4, Per-Olof Svensson 2, Berndt Westerlund, Arne Sätterström, Lennart Carsbrink, Anders Johansson, Ove Berglind, Leif Pettersson Sirius: Gunnar Lindström, Göran Andersson
Domare: K-E Andersson, Mariefred
Publik: 350
Om matchen: Inte alltför välspelad match. Tommy Öström och Sven-Erik ”Putte” Johansson bäst.

580107 (Järla)
Nacka-Hammarby 4-7 (1-5, 1-1, 2-1)
Mål, Nacka: Lars ”Krigarn” Andersson 2, Sigge Samuelsson, Berndt Jonsson Hammarby: Jan Engström 3, Arne Sätterström, Tommy Öström, Lars-Evert Stenbom, Lennart Carsbrink
Publik: 300
Om matchen: Matchen blev rätt jämn till slut och Nacka höll på att hämta upp Hammarbys ledning. De fick chansen i powerplay några gånger men lyckades inte. Bäst i Hammarby var Jan Enström och målvakten Kurt Andersson.

580109 (Johanneshov)
Hammarby-Almtuna 2-3 (0-2, 1-0, 1-1)
Mål, Hammarby: Arne Sätterström, självmål (el. Berndt Westerlund) Almtuna: Tord Thunberg, ”Igge” Jonsson, Christian Årjess
Publik: 436
Om matchen: Uppsalas målvakt Folke Holmberg såg till att Hammarby fick sin första förlust någonsin i den näst högsta serien. Hammarby överlägset men alltför virrigt för att kunna överlista motståndarna.

580113 (Solnais)
Hagalund-Hammarby 1-7 (0-1, 0-2, 1-4)
Mål, Hagalund: Lennart Wallin Hammarby: Jan Engström 3, Lars-Evert Stenbom 2, Sven-Erik Johansson, Anders Johansson
Publik: 565
Om matchen: Hagalund höll jämna steg och skapade lika mycket som Hammarby till en början. Det var först i tredje perioden som gästerna gasade på och körde ifrån i målprotokollet.

580116 (Johanneshov)
Hammarby-Norrtälje 11-2 (2-0, 2-0, 7-2)
Mål, Hammarby: Jan Engström 4, Lars-Evert Stenbom 3, Berndt Westerlund 2, Anders Johansson, Tommy Öström Norrtälje: 10-1 V Leonardsson, 10-2 V Leonardsson
Publik: 635
Om matchen: Hammarby körde över Norrtälje och siffrorna var rejält i underkant. Redan efter en minut gjorde Berndt Westerlund första målet och Norrtäljes två tröstmål kom vid ställningen 0-10.

580119
Norrtälje-Hammarby 2-4 (1-1, 1-2, 0-1)
Mål, Norrtälje: ”Larsa” Larsson, Åke Åberg Hammarby: Rolf Nordlund, Lars-Evert Stenbom, Arne Sätterström, Per-Olof Svensson
Publik: 483

580122 (Johanneshov)
Hammarby-Hagalund 9-5 (3-3, 3-2, 3-0)
Mål, Hammarby: Jan Engström 2, Leif Pettersson 2, Anders Johansson 2, Lars-Evert Stenbom, Berndt Westerlund, Arne Sätterström Hagalund: Per Bolin 2, Leif Edblom, Gunnar Johansson, Lennart Sjöberg
Om matchen: Hammarby kom allt närmare ett kval genom segern som dock satt långt inne. Hagalund ledde i större delen av matchen och Hammarby kunde säkra segern först i sista perioden.

580124 (Fålhagens IP)
Almtuna-Hammarby 3-4 (1-0, 0-2, 2-2)
1-0 Owe Eklöw, 1-1 27 Berndt Westerlund, 1-2 34 Jan Engström, 1-3 Lennart Carsbrink, 2-3 Göthe Borg, 2-4 Anders Johansson, 3-4 Christian Årjers
Publik: 3 274
Om matchen: AIS var ett kvartersgäng i Almtuna (en del av stadsdelen Fålhagen) medan Sirius var det stora stadslaget som lirade på Studenternas IP. Almtuna inledde bäst men i andra perioden tog Hammarby över allt spel och inledde en våldsam forcering mot Anders Holmberg i Almtunakassen. I början av tredje perioden fick Hammarby ett mål bortdömt, men i gengäld utökade Lennart Carsbrink ledningen till 3-1 kort därefter. Mot slutet kom Almtuna tillbaka något, men Hammarbys seger var klar och rättvis.

580130 (Johanneshov)
Hammarby-Nacka 8-2 (2-1, 2-1, 4-0)
Mål, Hammarby: Arne Sätterström 4, Lars-Evert Stenbom, Anders Johansson, Sven-Erik Johansson, Leif Pettersson Nacka: Grundell, Lars ”Krigarn” Andersson
Publik: 421
Om matchen: Nacka stretade emot hyfsat i två perioder men sen tog Hammarby över helt.

580204 (Studenternas)
Sirius-Hammarby 1-10 (0-4, 1-3, 0-3)
Mål, Sirius: Bjarne Ingeman Hammarby: Jan Engström 4, Arne Sätterström 2, Rune Lindh, Leif Pettersson, Per-Olof Svensson, Tommy Öström
Om matchen: Hammarby var fullständigt överlägset och lattjade så mycket med sina motståndare att Upsala Nya Tidning ilsket deklarerade ”Även om laget nu är ett snabbt spelande och tekniskt gäng, så skall man inte ideligen och högröstat raljera med ett svagt motstånd. I det här fallet Sirius. Vi i Upppsala betackar oss för ett sådant uppträdande framdeles.”.

580207 (Johanneshov)
Hammarby-Spånga 9-2 (3-0, 2-1, 4-1)
Mål, Hammarby: Arne Sätterström 2, Berndt Westerlund, Tommy Öström, Jan Engström, Lars-Evert Stenbom, Anders Johansson, Leif Pettersson, Sven-Erik Johansson Spånga: Tommy Mattsson, Göran Höglund
Om matchen: Hammarby tog det lugnt. Trots det blev det storseger.

580210
Älvsjö-Hammarby 3-6 (0-2, 2-1, 1-3)
Mål, Hammarby: Lars-Evert Stenbom 2, Arne Sätterström 2, Anders Johansson, Sven-Erik Johansson

Kval

580216
Morgårdshammar-Hammarby 1-2 (0-1, 0-1, 1-0)
0-1 9 Anders Johansson, 0-2 Berndt Westerlund, 1-2 Göte Boström
Domare: Gösta Karlsson och ”Bola” Boström, Gävle
Publik: 2 800
Om matchen: Rekordpublik och snömatch. Hammarby tog ledningen och höll undan trots hårt tryck från hemmalaget i den sista perioden. Bäst i Hammarby var Kurt Andersson, Tommy Öhström, Anders Johansson, Arne Sätterström och Lars Stenbom.

580222
Alfredshem-Hammarby 4-1 (0-1, 3-0, 1-0)
0-1 Jan Engström, 1-1 Olle Granberg, 2-1 Ingemar Landgren, 3-1 Ove Nordström (Ingemar Landgren), 4-1 Bert Söderlind (”Kabben” Berglund) spel 5-4
Utv, Alfredshem: 3x2 Hammarby: 5x2
Domare: Bröderna Näslund, Timrå
Publik: 1 395
Om matchen: Hammarby tog ledningen men tappade sedan allt. Tommy Öhström var bäste hammarbyare.

580223 (Norrvalla)
Skellefteå IF-Hammarby 4-4 (0-1, 4-2, 0-1)
0-1 Jan Engström, 1-1 Tore Östlund, 2-1 Tore Östlund, 3-1 Pelle Lundström, 4-1 Putte Brännström, 4-2 Per-Olof Svensson, 4-3 Arne Sätterström, 4-4 Arne Sätterström
Domare: Olle Nyqvist och Olle Myrman, Ljusne
Publik: 100
Om matchen: Ytterligare poängförlust under norrlandsturnén. Målvakten Kurt Andersson räddade Hammarby från att åka på torsk. Det blev dock Bajens sista poängförlust detta kval.

580228 (Johanneshov)
Hammarby-Alfredshem 6-2 (2-0, 1-1, 3-1)
1-0 Arne Sätterström, 2-0 Jan Engström, 3-0 Rolf Pettersson, 3-1 Hans Söderholm, 3-2 Tore Edblad, 4-2 Arne Sätterström, 5-2 Anders Johansson, 6-2 Jan Engström
Publik: 1 104
Om matchen: Kavalleriet kommer! Hammarby hämtade in 40-åriga veteranen Åke ”Plutten” Andersson, Rolf ”Mackan” Pettersson och Leif Fredblad. Detta, samtidigt som Alfredshem saknade tre spelare som var ute och lekte krig i det militära, avgjorde den här kvalmatchen. Bra i Hammarby var också Lennart Carsbrink och Arne Sätterström.

580302 (Johanneshov)
Hammarby-Skellefteå IF 8-0 (2-0, 2-0, 4-0)
1-0 8 Arne Sätterström, 2-0 Rolf Pettersson, 3-0 Jan Engström, 4-0 Anders Johansson, 5-0, 6-0, 7-0, 8-0
Övriga mål: Rolf Pettersson 3, Anders Johansson
Publik: 1 199
Om matchen: Bajen fick gruvlig revansch för poängförlusten borta. I returen körde man över Skellefteå som till slut hamnade sist i kvalet. Detta var Åke ”Plutten” Anderssons sista match för Hammarby, 23 år och två månader efter debuten mot IK Göta.

580305 (Johanneshov)
Hammarby-Morgårdshammar 9-2 (2-0, 4-1, 3-1)
Mål, Hammarby: Arne Sätterström 3, Rolf Pettersson 2, Leif Pettersson, Rolf Nordlund, Anders Johansson, Berndt Westerlund Morgårdshammar: Bo Hansson, Kurt Pettersson
Publik: 1 438
Om matchen: Hammarby vann bekvämt. Morgårdshammar hade behövt oavgjort för att gå upp, men var aldrig i närheten. Hammarby alltså tillbaka i allsvenskan, men redan nu talas det om att laget behöver förstärkas. Känns visan igen? En positiv sak är att vi inte i någon av våra källor hittar någonting om att ”förstärka i varje lagdel”. Den klyschan kom nog lite senare.

DM

571031 (1 omg, Johanneshov)
Hammarby-Värtans IK 8-0 (1-0, 2-0, 5-0)
Mål: Lars-Evert Stenbom, Ove Berglind, Sven-Erik Johansson, Lennart Carsbrink, Anders Johansson, Tommy Öström, Rolf Pettersson, självmål
Om matchen: Trögt fram till tredje perioden då målen började trilla in.

571107 (2 omg, Johanneshov)
Hammarby-Älvsjö AIK 5-1 (3-0, 1-1, 1-0)
Mål, Hammarby: Sven-Erik Johansson, Rolf Nordlund, Lennart Carsbrink, Lars-Evert Stenbom, Tommy Öström (självmål enl en källa) Älvsjö: Putte Carlsson
Om matchen: Hammarby gick lätt vidare i DM-turneringen.

571114 (kvartsfinal, Johanneshov)
Hammarby-Nacka SK 4-0 (1-0, 3-0, 0-0)
Mål: Arne Sätterström, Lars-Evert Stenbom, Anders Johansson, Ove Berglind
Om matchen: Efter en jämn första period kunde Nacka hålla emot längre då de drabbades av en dubbelutvisning. Jan Engström bäst framåt. Lasse Svensson bra i målet.

571119 (semifinal, Johanneshov)
Hammarby-IFK Stockholm 7-1 (5-0, 0-1, 2-0)
Mål, Hammarby: Lennart Carsbrink 2, Tommy Öström, Arne Sätterström, Per-Olof Svensson, Jan Engström, Sven-Erik Johansson IFK Stockholm: Tommy Lund
Om matchen: Hammarby hade oväntat lätt mot IFK och matchen var avgjord långt innan första perioden var till ända.

571121 (final, Johanneshov)
Hammarby-Djurgården 1-7 (0-3, 1-2, 0-2)
0-1 Hans Tvilling, 0-2 Hans ”Tjalle” Mild, 0-3 Hans ”Tjalle” Mild, 0-4 Gösta ”Lill-Lulle” Johansson, 1-4 Arne Sätterström (Jan Engström enl en källa), 1-5 Hans ”Tjalle” Mild (Gösta ”Lill-Lulle” Johansson), 1-6 Hans Tvilling, 1-7 Stig Tvilling
Utv, Hammarby: 3x2 Djurgården: 2x2
Publik: 2 305
Om matchen: Djurgården höll lekstuga och Hammarby kunde inte upprepa spelet från försäsongens träningsmatch.

Träningsmatcher

571002 (försäsongsturnering, Johanneshov)
Hammarby-Göta 4-0 (1-0, 1-0, 2-0)
1-0 Lennart Carsbrink, 2-0 Tommy Öström, 3-0 Arne Sätterström, 4-0 Rolf Pettersson
Utv, Göta: Arne Björk
Publik: 1 258
Om matchen: Matchen spelades i 3x15 minuter. Småtrevligt spel av Hammarby.

571004 (final, Johanneshov)
Hammarby-Djurgården 2-1 (0-0, 2-0, 0-1)
1-0 Jan Engström, 2-0 Lennart Carsbrink, 2-1 Yngve Karlsson
Publik: 1 561
Om matchen: Djurgården tog inte alltför allvarligt på uppgiften. Det reservfyllda Hammarby ville mer och vann rättvist.

571015 (Södertälje Idrottspark)
Södertälje SK-Hammarby 4-3 (2-2, 0-1, 2-0)
Mål, Södertälje: Stig Carlsson 2, Lars-Åke Axelsson, Einar Granath Hammarby: Arne Sätterström 2, Per Olof Svensson
Publik: 1 719
Om matchen: Hammarbys unga lag spelade rätt bra men Södertälje dominerade ganska klart. Hade svårt med målskyttet.

571018 (Gävle Isstadion)
Gävle GIK-Hammarby 7-1 (4-1, 1-0, 2-0)
Mål, Gävle: Hasse Eriksson 3, ”Stöveln” Öberg 2, Runar Söderström 2 Hammarby: Lennart Carsbrink
Publik: 1 530
Om matchen: Hammarby kämpade på bra i första perioden men Gävle hade inga problem att vinna stort.

571102 (Kanoncupen, Karlskoga)
Hammarby-Strömsbro IF 4-5 (1-1, 2-1, 1-3)
Mål, Hammarby: Per-Olof Svensson, Lars-Evert Stenbom, Ove Berglind, Lennart Carsbrink Strömsbro: Sonny Fernström 2, Bertil Hasselqvist 2, Sune Bohlin
Publik: 410
Om matchen: Strömsbro visade allsvensk klass. Lars-Evert Stenbom bäst i Hammarby.

571103 (Kanoncupen, Karlskoga)
IFK Bofors-Hammarby 7-2 (1-0, 4-0, 2-2)
Mål, Bofors: Haldor Remelg 2, ”Leppe” Nord 2, Tomas Varming, Valle Karlsson, ”Veva” Johansson Hammarby: Sven-Erik Johansson, Tommy Öström
Publik: 2 344
Om matchen: En jämn första period följdes av fyra mål på åtta minuter i den andra. Hammarby kom tillbaka något i tredje och kunde peta in två mål.

571117
Tranås AIF-Hammarby 2-2
Om matchen: Invigningsmatch av Tranås konstfrusna bana, Sveriges 13:e.

571124
Morgårdshammars IF-Hammarby 4-4 (2-1, 0-2, 2-1)
Mål, Morgårdshammar: Bo Hansson, Göte Boström, Olle Elfström, Roland Adolfsson Hammarby: Lennart Carsbrink 2, Lars-Evert Stenbom, Anders Johansson
Om matchen: Hammarby spelade mycket dåligt. Bäst var hemmalagets Göte Boström.

571201
Söderhamns Ungdomsgårds IK-Hammarby 2-7 (2-2, 0-3, 0-2)
Mål, Söderhamn: Per-Olof ”Perra” Härdin, Bertil Härdin Hammarby: Lennart Carsbrink 5, Lars-Evert Stenbom, Berndt Westerlund
Om matchen: Hammarby körde över norra tvåans favoritlag, framför allt i andra perioden. Lennart Carsbrink satte Hammarbys första fem mål.

571208
UoIF Matteuspojkarna-Hammarby 3-2

571212 (Tjeckoslovakien)
Banik, Kladno-Hammarby 5-3 (3-0, 1-2, 1-1)
Mål, Banik: Prosek 2, Lidicky, Franedk, Karas Hammarby: Jan Engström, Arne Sätterström, okänd
Publik: 2 000

571214 (Chomutov)
Banik Chomutov-Hammarby 15-2 (5-0, 5-1, 5-1)
Om matchen: Hammarby totalt utspelat.

580101 (Surahammars IP)
Surahammar-Hammarby 1-4 (0-0, 1-2, 0-2)
Mål, Surahammar: Arne Holmgren Hammarby: Lennart Carsbrink 2, Ove Berglind, Jan Engstrand
Domare: Gustav Johansson, Surahammar
Publik: 354
Om matchen: En ganska trist match som Hammarby vann tämligen enkelt.

580311 (Johanneshov)
Djurgården-Hammarby 2-2 (2-1, 0-1, 0-0)
1-0 5 B Bornström, 2-0 7 Sven Tumba Johansson, 2-1 19 Jan Engström, 2-2 30 Lennart Carsbrink
Publik: 250
Om matchen: Rättvist resultat där Hammarby rent av hade fler chanser att avgöra i sista perioden.