Hammarby1003722-493

Ytterligare en lagbild. Bild i Hammarbyiten 18/1968. Ur Hammarbys arkiv. En annan bild från samma tillfälle. Stående: Rolf Edberg, Lars Söderström, Sten Mattsson, lagledare, Ingemar Brandström, Göran Larsson, Christer Granberg, Åke Öhrbom, massör, Björn Igglund, Bertil Persson, Tommy Blomqvist och Holger Nurmela, tränare. Knästående: Hans Mild, Stefan Lundström, Lars Lundqvist, Per Arne Andersson, Hans Åke Carlsson, Kenneth Ohlsson, Jörgen Nilsson och Jan Engström.

Kvallaget.

7 november: Rolf ”Råttan” Edberg är framme vid Huddinges målvakt Rune Bohman.

8 december: Traneberg vann första matchen mot Hammarby. Trots det, tog Bajen hem serien ganska komfortabelt. Här är det Kenneth Ohlsson och Rolf ”Råttan” Edberg som anfaller framför Tranans målvakt Jan Jacobsson.

8 december: Hans-Åke Karlsson räddar ett skott från tvåmålsskytten Lars Sättare. Vittne är Lars Lundqvist.

15 januari: Rolf ”Råttan” Edberg hänger sjätte pucken mot Traneberg.

23 februari: Rolf ”Råttan” Edberg jublar efter sitt 3-0-mål. Martin Johansson och målvakten Kenneth Holmstedt är inte lika glada.

2 mars: Hans ”Tjalle” Mild...

... dribblar av ...

Häradsbygdens målvakt Ole Jacobsson.

2 mars: Hans Mild, Rolf Edberg och Jan Engström jublar efter ett mål.

2 mars: Här är det Jan Engström som hälsar på Jacobsson.

9 mars: Skellefteå säkrade uppflyttningen i näst sista kvalomgången efter seger över Hammarby. Här har Lennart Lindqvist skjutit 2-1 och ”Nacka” Boman jublar framör Hans-Åke ”Fajsing” Karlsson. Lars Söderström, Lars Lundqvist och Christer Granberg är inte överdrivet glada.

16 mars: Tommy Blomqvist sätter 2-1-målet i den sista kvalmatchen mot Sandåkern.

16 mars: Hans Mild mot Sandåkern. Bild i Hammarbyiten 16/1968. Ur Hammarbys arkiv.

16 mars: Hans Mild är framme och bufflar på Sandåkerns målvakt Janne Lövgren. Anders Norberg, t v, tittar på.

16 mars: Rolf Edberg ligger och jublar efter Hammarbys femte mål inskjutet av Jan Engström.

Ett juniorlag cirka 1968.
Tränaren Holger Nurmela byggde vidare. Bland annat lyckades man få Göran Hellman att göra comeback efter några år som bandyspelare.
  Den här gången höll laget hela vägen. Hammarby placerades ånyo i den östra serien och den vann man relativt komfortabelt
  Största hotet i serien var hårdsatsande Traneberg som i slutet av säsongen kunde visa upp gamle Hammarbyhjälten Rolf ”Mackan” Pettersson.
  Bästa målskytt i Hammarby var den framtida fotbollslegendaren Kenneth ”Kenta” Ohlsson som kom tvåa i seriens skytteliga med 28 mål. Även Jan Engström var en flitig målskytt med 23 pytsar.
  I kvalet blev det mycket nervöst med mycket upp och ned mellan matcherna. Till slut kunde man gå upp efter en nagelbitare mot Sandåkern.

Skrivet om säsongen

Hammarbys väg tillbaka till division ett 1967/68 Carl Frängsmyr berättar om när Hammarby kvalade sig upp i allsvenskan. (031105)
Holger Nurmelas 60-talsbamsingar - revolution nummer nio Peter Jansson beskriver kvalet 1968 - tidsandan, människorna och matcherna. (040812)
Om Hammarby Hockey 1967/68 Leif ”Myran” Ekstig i Årets Ishockey.

Matcher

Division 2 Östra B

671107 (Björkängen)
Huddinge-Hammarby 1-9 (1-1, 0-4, 0-4)
Mål, Huddinge: Christer Wallin Hammarby: Sten Hellberg 3, Lars Söderström 2, Kenneth Ohlsson, Ingemar Brandström, Stefan Lundström, Jan Engström
Publik: 1 044
Om matchen: Första mötet mot Huddinge, av många genom åren, gick helt i grönvitt. Storpublik runt den nya isbanan i Björkängen. Hammarby inte på topp och inte så överlägset. Men storseger blev det.

671110 (Johanneshov)
Hammarby-Väsby 4-3 (3-0, 1-3, 0-0)
Mål, Hammarby: Hans Mild, Göran Hellman, Lars Söderström, Kenneth Ohlsson Väsby: Sven Erik Hedman, Sune Eriksson, Sören Hermansson
Publik: 500
Om matchen: Hammarby spelade ut gästerna under några minuter i den första perioden. Sen blev Väsby bättre och det var mycket Hans Milds förtjänst att det blev en vinst. Även Hans-Åke ”Fajsing” Karlsson var bra.

671114 (Mälarhöjdens IP)
Mälarhöjden-Hammarby 3-6 (1-1, 1-3, 1-2)
Mål, Mälarhöjden: Nils Ahl, Bengt Lind, Bo Nordström Hammarby: Kenneth Ohlsson 2, Jan Engström, Rolf Edberg, Hans Mild, Göran Hellman
Publik: 700
Om matchen: Hammarby låg under med 2-1 men kunde vända och i den andra halvan av matchen var man bättre.

671117 (Johanneshov)
Hammarby-Hanviken 8-3 (3-2, 3-0, 2-1)
Mål, Hammarby: Björn Igglund 3, Hans Mild, Göran Hellman, Göran Larsson, Jan Engström, Lars Söderström Hanviken: Stig Näsström, Sören Eriksson, Sven Karlsson
Publik: 524
Om matchen: Hammarby vann lätt mot Hanviken. Björn Igglund, Kenneth Ohlsson och Rolf Edberg bra i Hammarby.

671121 (Studenternas)
Almtuna-Hammarby 3-4 (0-2, 1-1, 2-1)
0-1 4 Göran Hellman (Kenneth Ohlsson), 0-2 6 Sten Hellberg, 0-3 31 Jan Engström, 1-3 38 Don Hughes, 2-3 Mats Eriksson, 2-4 Hans Mild, 3-4 59.53 Don Hughes
Publik: 3 052
Om matchen: När Jan Engström via ett distansskott gjorde 3-0 i andra perioden såg Hammarby ut att få en enkel resa. Almtunas tuffe kanadensare Don Hughes prickade dock in 1-3 i slutet av andra perioden, och efter periodvilan tog hemmalaget över matchen. Efter Mats Erikssons 2-3 hängde kvitteringen i luften, men Hans Mild satte istället 2-4. I slutet utbröt ett vilt slagsmål med ett stort antal spelare inblandade. Don Hughes gjorde ytterligare ett mål, men då återstod bara 7 sekunder av matchen.

671123 (Johanneshov)
Hammarby-IFK Stockholm 11-4 (3-2, 2-1, 6-1)
Mål, Hammarby: Ingemar Brandström 5, Jan Engström 3, Kenneth Ohlsson, Tommy Blomqvist, Per-Arne Andersson Stockholm: Rolf ”Kocken” Andersson 3, Göran Jakobsson
Om matchen: Efter två jämna perioder körde Hammarby över IFK i seriefinalen.

671128 (Lidingövallen)
Lidingö-Hammarby 0-16 (0-5, 0-9, 0-2)
Mål: Lars Söderström 3, Kenneth Ohlsson 3, Ingemar Brandström 2, Christer Granberg, Sten Hellberg, Stefan Lundström, Tommy Blomqvist, Bertil Persson (Sundsjöö), Göran Hellman, Björn Igglund, Göran Larsson
Om matchen: Fullständig klasskillnad mellan topp och botten. Hammarby saknade både Hans Mild och Rolf ”Råttan” Edberg. Trots det blev det storseger.

671201 (Johanneshov)
Hammarby-Nacka 5-4 (2-0, 3-1, 0-3)
Mål, Hammarby: Rolf Edberg 2, Jan Engström, Tommy Blomqvist, Lars Söderström Nacka: Martin Krüger, Börje Liljedahl, Per Olof Svensson, Leif Sjöbom
Om matchen: Hammarbys spelare höll på att tappa en säker ledning. 5-1 blev 5-4. Det kan till en del förklaras med att Uppsalabon Hans Mild hade frontalkrockat med sin bil. En mötande bilist hade glömt bort att man bytt till högertrafik några månader tidigare. Bilen blev skrot men Tjalle Mild kunde skrivas ut efter en kväll på sjukhuset.

671204 (Johanneshov)
Hammarby-Norrtälje 5-3 (1-1, 1-1, 3-1)
Mål, Hammarby: Göran Larsson, Lars Söderström, Tommy Blomqvist, Kenneth Ohlsson, Jan Engström Norrtälje: Sven Billman 2, Ulf Le Moine
Om matchen: Norrtälje hade Hammarby på gaffeln men klarade inte värmen inne på Hovet. Det var lagets första match där inne. Målvakten Jörgen Nilsson räddade hemmalaget vid ställningen 1-2.

671208
Traneberg-Hammarby 2-1 (1-0, 1-0, 0-1)
1-0 Lars Sättare, 2-0 Lars Sättare, 2-1 Hans Mild
Publik: 500
Om matchen: Ett hårt kämpande Traneberg vann rättvist över Hammarby.

671211 (Johanneshov)
Hammarby-Sundbyberg 3-3 (1-0, 2-0, 0-3)
Mål, Hammarby: Tommy Blomqvist 2, Björn Igglund Sundbyberg: Ulf Engström 2, Ingvar Widgren
Om matchen: Hammarbys säkra ledning i tabellen minskades efter en svag tredjeperiod mot Sundbyberg där man tappade en tremålsledning.

671215
Österåker-Hammarby 0-8 (0-3, 0-0, 0-5)
Mål: Björn Igglund 2, Sten Hellberg, Kenneth Ohlsson, Bertil Persson (Sundsjöö), Göran Hellman, Göran Larsson, Hans Mild
Om matchen: Hammarbys anfall med Hans Mild och Rolf Edberg fick igång spelet och man kunde vinna lätt över Österåker.

671217 (Klostervallen)
Roma-Hammarby 5-4 (1-2, 3-2, 1-0)
Mål, Roma: Erland Ljunggren, Stig Hejdenberg, Ove Hejdenberg, Per-Erik Lyander, Christer Andersson Hammarby: Per-Arne Andersson 2, Kenneth Ohlsson, Stefan Lundström
Utv, Roma: Stig Hejdenberg
Publik: 1 250
Om matchen: Roma gjorde en av sina två bästa matcher under säsongen, och Bajen fick åka hem från Gotland utan poäng.

680105 (Johanneshov)
Hammarby-Roma 8-3 (2-2, 0-0, 6-1)
Mål, Hammarby: Jan Engström 2, Hans Mild 2, Rolf Edberg, Kenneth Ohlsson, Ingemar Brandström, Tommy Blomqvist Roma: Kjell Larsson, Christer Andersson, Tom Lemone
Om matchen: Hammarby fick omgående revansch mot Roma även om det dröjde till den tredje perioden innan det exploderade.

680108 (Johanneshov)
Hammarby-Österåker 6-0 (0-0, 4-0, 2-0)
Mål: Kenneth Ohlsson 2, Jan Engström 2, Tommy Blomqvist, Hans Mild
Publik: 289
Om matchen: Efter en slarvig första period, där gästerna hade en del chanser att ta ledningen, bl a två stolpskott, så kom Hammarby i gång.

680112 (Sundbybergs IP)
Sundbyberg-Hammarby 2-4 (1-1, 0-1, 1-2)
Mål, Sundbyberg: Bosse Karlsson, Karsten Hjortelius Hammarby: Sten Hellberg 2, Ingemar Brandström, Rolf Edberg
Om matchen: Det var mycket kallt och det gillade inte Hammarby som kom undan med blotta förskräckelsen. Två mål kom i power play.

680115 (Johanneshov)
Hammarby-Traneberg 6-2 (2-0, 3-1, 1-1)
1-0 0.35 Hans Mild Övriga mål, Hammarby: , Ingemar Brandström, Stefan Lundström, Jan Engström, Björn Igglund, Rolf Edberg Traneberg: Benny Söderling, Rolf Hellgren
Domare: Bo Eklund och Björn Lindström, Enköping
Publik: 736
Om matchen: Hammarby inledde målskyttet och drygade sen ut ledningen trots att Tranan kämpade emot bra till en början. I andra drog Hammarby ifrån.

680119
Norrtälje-Hammarby 6-4 (2-1, 3-1, 1-2)
Mål, Norrtälje: Sören Andersson 3, Åke Andersson 2, Anders Molin Hammarby: Jan Engström 2, Kenneth Ohlsson, Hans Mild
Publik: 2 050 (nytt publikrekord i Norrtälje)
Om matchen: Norrtälje tog den sista chansen att haka på i toppstriden. Laget gjorde årets match och vann rättvist.

680122
Nacka-Hammarby 2-8 (0-5, 0-1, 2-2)
Mål, Nacka: Kurre Svensson, Anders Hedlund Hammarby: Hans Mild 2, Lars Söderström 2, Kenneth Ohlsson 2, Jan Engström, Bertil Persson (Sundsjöö)

680126 (Johanneshov)
Hammarby-Lidingö 17-2 (2-2, 10-0, 5-0)
Mål, Hammarby: Sten Hellberg 3, Kenneth Ohlsson 3, Jan Engström 3, Rolf Edberg 2, Hans Mild 2, Stefan Lundström 2, Ingemar Brandström, Christer Granberg Lidingö: Dennis Norman, Göran Sellander
Publik: 300
Om matchen: Lidingö chocköppnade och tog ledningen efter 15 sekunder. 2-0 kom i mitten av första perioden och laget hade också ett tredje mål inne. Det blev dock bortdömt för spark. Det tycks ha väckt Hammarby som vände och körde över gästerna. 10-0-resultatet i den andra perioden var en tangering av klubbens rekord för en och samma period. Matchen innebar också att Hammarby var klar seriesegrare.

680129 (Stadion)
Stockholm-Hammarby 4-9 (0-2, 2-3, 2-4)
Mål, Stockholm: Carry Lundberg 2, Rolf ”Kocken” Andersson, Håkan Lagergren Hammarby: Ingemar Brandström 3, Lars Söderström 2, Stefan Lundström, Björn Igglund, Christer Granberg, Jan Engström
Utv, IFK: Bo Almqvist 5
Om matchen: Dyrbar vinst för Hammarby då både Rolf Edberg och Jörgen Nilsson blev skadade. ”Råttan” åkte på en klubba i huvudet från Bo Almqvist och Jörgen Nilsson fick en puck i ansiktet.

680202 (Johanneshov)
Hammarby-Almtuna 5-2 (2-1, 0-0, 3-1)
Mål, Hammarby: Kenneth Ohlsson 2, Lasse Söderström, Hans Mild, Sten Hellberg Almtuna: Rolf Pettersson 2
Publik: 200
Om matchen: Hammarby ledde med 2-1 inför sista perioden, men där chocköppnade Uppsalalaget tre raka mål inom loppet av några minuter. Dessbättre hade Bajen tur med domsluten, och bara det första kvitteringsmålet blev godkänt. Medan frustrerade Almtunaspelare protesterade mot domaren samlade Hammarby nya krafter. Hemmalagets tre snabba mål blev alla godkända.

680206
Hanviken-Hammarby 4-4 (0-1, 0-0, 4-3)
Mål: Hanviken: Sven Karlsson straff, Sören Eriksson, Björn Nilsson, Gunnar Nilsson Hammarby: Lasse Söderström 2, Bertil Persson (Sundsjöö), Kenneth Ohlsson
Om matchen: Svängig match på en dålig is där Hammarby tog ledningen med 3-2 i tredje perioden. Hanviken vände till 4-3 med 1.50 kvar och ”Kenta” Ohlsson kvitterade när det återstod 20 sekunder.

680209 (Johanneshov)
Hammarby-Mälarhöjden 4-2 (1-1, 3-0, 0-1)
1-0 Stefan Lundström, 1-1 Åke Olsson, 2-1 Tommy Blomqvist, 3-1 Christer Granberg, 4-1 Kenneth Ohlsson, 4-2 Per Olsson
Om matchen: Hammarby säkrade seriesegen och en kvalplats i och med segern över Mälarhöjden.

680212
Väsby-Hammarby 4-8 (1-5, 0-3, 3-0)
Mål, Väsby: Sven-Erik Hedman 3, Ingvar Berglind. Hammarby: Kenneth Ohlsson 3, Jan Engström 2, Tommy Blomqvist, Christer Granberg , Björn Igglund
Om matchen: Hammarby körde hårt i två perioder och släppte in Väsby i matchen i den tredje.

680216 (Johanneshov)
Hammarby-Huddinge 5-3 (2-0, 1-1, 2-2)
Mål, Hammarby: Tommy Blomqvist 3, Kenneth Ohlsson, Rolf Edberg Huddinge: Leif Carlberg 2, P-A Nilsson

Kval

680223 (Johanneshov)
Hammarby-Skellefteå 5-3 (2-0, 2-1, 1-2)
1-0 Jan Engström (Rolf Edberg), 2-0 Jan Engström (Rolf Edberg), 3-0 Rolf Edberg, 4-0 Bertil Persson, 4-1 Åke Markström, 4-2 Anders Rönnblom spel 5-3, 4-3 Lennart Lindqvist, 5-3 59.07 Kenneth Ohlsson
Utv, Hammarby: Lars Lundqvist, Stefan Lundström, Bertil Persson, Kenneth Ohlsson Skellefteå: Martin Wallin 2x2, Gunnar Johansson, Lennart Lindqvist
Domare: Per-Åke Wigh och Åke Lindholm, Enköping
Publik: 2 027
Om matchen: Kanonstart av Hammarby som i den andra perioden ledde med 4-0. Tre mål av gästerna gjorde dock matchen spännande igen. ”Fajsing” Karlsson i hammarbyburen räddade Bajen från poängförlust. I stället kunde Kenta Ohlsson, som annars gjorde en blek insats, avgöra med sitt 5-3-mål i slutminuterna. Matchen var stökig och fick brytas fyra gånger på grund av allmänt slagsmål.

680225 (Umeå Ishall)
Sandåkern-Hammarby 5-1 (2-0, 0-0, 3-1)
1-0 8 Lars Sjöström, 2-0 11 Agne Bylund, 3-0 42 Ulf Engman, 4-0 54 Agne Bylund, 4-1 55 Per-Arne Andersson, 5-1 57 Ulf Engman
Utv, Sandåkern: Lars Sjöström, Ulf Strömsö, Rolf Jäger Hammarby: Tommy Blomqvist, Björn Igglund, Rolf Edberg
Skott: 27-41
Domare: Bo Wallgren, Bjästa, Olle Granberg, Alfredshem
Publik: 969
Om matchen: Ett mycket nervöst Hammarby blev överkörda av skrällande Sandåkern. Hammarby spelade inte bra och skottstatistiken ljuger en del.

680302 (Johanneshov)
Hammarby-Häradsbygden 6-2 (1-0, 2-2, 3-0)
1 per: 1-0 0.16 Rolf Edberg
2 per: 1-1 8.42 Göran Lysén, 2-1 10 Hans Mild, 2-2 Lollo Lantz, 3-2 Ingemar Brandström spel 5-4
3 per: 4-2 5.57 Hans Mild, 5-2 Christer Granberg, 6-2 Jan Engström
Utv, Häradsbygden: Sten Ohlsson 2x2
Domare: Åke Södergren, Rimbo, Gösta Andersson, Hallstavik
Publik: 2 164
Om matchen: Hammarby ånyo nervöst men man grejade upp det till slut. Bajen började bra, kanske för bra då det blev mål direkt. I den andra perioden utjämnade gästerna spelet, men Hammarby var för starka och avgjorde matchen i tredje

680306 (Leksandsrinken)
Häradsbygden-Hammarby 3-4 (1-0, 1-2, 1-2)
Mål, Häradsbygden: Lennart Lange, Sten Olsson, Sören Bertilsson Hammarby: Kenneth Ohlsson, Rolf Edberg, Jan Engström, självmål
Utv, Häradsbygden: Bo Liss, Sören Bertilsson, lagstraff Hammarby: Stefan Lundström, Jan Engström, Rolf Edberg, lagstraff
Skott: 18-43
Domare: Milton Blomgren, Hofors, Olle Jansson, Gävle
Publik: 202
Om matchen: Hammarby kom undan med blotta förskräckelsen och efter att ha toppat laget. Låg under med 0-2 i den andra perioden men gjorde då fyra raka.

680309 (Skellefteå Isstadion)
Skellefteå-Hammarby 3-2 (1-0, 1-1, 1-1)
1-0 17.20 Christer Bergmark, 1-1 26.33 Hans Mild, 2-1 36.28 Lennart Lindqvist, 3-1 Christer Bergmark spel 4-5, 3-2 56 Rolf Edberg
Utv, SAIK: Anders Rönnblom, Gunnar Johansson, Martin Wallin Hammarby: Bertil Persson, Lars Söderström
Domare: Gunnar Bjurbäck, Holmsund, Åke Karlsson, Stockviksverken
Publik: 5 264
Om matchen: Skellefteå säkrade uppflyttning men Hammarby var värt oavgjort.

680316 (Johanneshov)
Hammarby-Sandåkern 7-4 (1-1, 2-1, 4-2)
Mål, Hammarby: Tommy Blomqvist 3, Rolf Edberg, 5- Jan Engström, Björn Igglund, Hans Mild Sandåkern: Dan Andersson, Agne Bylund, Ulf Engman, Lars Sjöström
Utv, Hammarby: Lars Lundqvist 5, Kenneth Ohlsson Sandåkern: Ulf Strömsöe 2+5, Lennart Ström, Lars Sjöström, Arne Westin
Skott: 37-17
Domare: Nils Roos och Sven Thunman, Södertälje
Publik: 4 038
Om matchen: Hammarby behövde ta poäng för att inte Sandåkern skulle passera i sista omgången. Bajen dominerade matchen men det var först i sista perioden som man kunde avgöra.

DM

670904 (kvartsfinal)
Hanvikens SK-Hammarby 7-5 (2-2, 3-2, 2-1)
Mål, Hanviken: Sven Karlsson 3, Hans Wihlberg 2, Ragnar Ingvaldsson, Sören Eriksson Hammarby: Lars Söderström, Jan Engström, Tommy Blomqvist, Rolf Edberg, Lars Lundqvist
Om matchen: Hanviken skrällde till rejält när man slog ut ett reservfyllt Hammarby.

Träningsmatcher

670915 (VW-cupen)
AIK-Hammarby 12-1 (4-0, 4-1, 4-0)
Mål, AIK: Hasse Eriksson 3, Bosse Hansson 2, Lennart Sellinder 2, Åke Karlsson, Kjell Sävström, Ove Hedberg, Ulf ”Lill-Pröjsarn” Nilsson, Peter Haraldsson Hammarby: Ingemar Brandström
Publik: 287
Om matchen: AIK körde över Hammarby. Hammarby saknade många spelare, samt ork.

671001
Södertälje SK-Hammarby 16-4 (6-0, 3-2, 7-2)
Mål, SSK: Sören Määttä 4, Nils Schillström 3, Dick Yderström 3, Kjell-Åke Hedenström 2, Gunnar Granberg 2, Jan Schullström 2 Hammarby: Christer Granberg, Tommy Blomkvist, Leif Fransson, Lars Söderström
Om matchen: En bråkig match där Tommy Blomkvist och Södertäljes Curt Larsson var nära att råka i luven på varandra.

67????
Södertälje SK-Hammarby 11-1

680214
Hammarby-Djurgården 1-7 (0-1, 1-4, 0-2)
Mål, Hammarby: Göran Larsson Djurgården: Ulf Rydin 2, Ulf Torstenson 2, Lars Granlund, Stig Larsson, Pelle Lundström