Biljetterna vi minns

Vissa samlar på frimärken, andra på klistermärken, kylskåpsmagneter, porschar, almanackor eller vykort med motiv från Falun. Andra på matchprogram och biljetter.
  Jag har valt det sistnämnda (även om några Falu vykort ligger någonstans), mest för att det inte tar så stor plats som matchprogram (och ännu mindre än trädgårdstomtar).
  På följande sidor har jag valt ut några av de mest minnesvärda biljetterna. Ja, biljetterna kanske inte är så minnesvärda, men matcherna och tiden (och inte minst priset) de representerar.


Första matchen i play off och Hammarby leder med 7–1 efter två perioder. Helt otroligt. Det kändes inte helt fel.

En träningsmatch under juluppehåll (samma som nedanstående) mot Motor Ceske. 3–5 i en bra match mot det Tjeckoslovakiska topplaget.

Den förmodligen ruffigaste matchen Hammarby någonsin spelat. En träningsmatch mot Djurgården (2–3) under ett juluppehåll (1980, tror jag). Sällan har så mycket prestige lyckats frambringas i en betydelselös match.

Ett konstverk.

Så här såg biljetterna ut som följde med Vipkortet.

Suck.. Örebro i Vinterstadion, det var grejer det. Nu är det Ingenting i Toyotahallen.

Vallentuna har min fulla sympati, men tacka vet jag när de hade restaurang Vikingen som sponsor (lite svårt nu då krogen inte finns längre).

Huddinge är liksom Väsby en fd huvudmotståndare. Spelar i en hall som det är omöjligt att lära sig vägen till, trots tjugo besök. Vad gör de där ute egentligen. Byter de plats på Björkängshallen inför varje säsong, eller?. På den här tiden var hela laget bröder – de hette Gewe hela gänget (och ”tvätten” i efternamn)

Bortamatcherna man inte såg fram emot. Kalla fötter. Och motståndarsupportrar som om de nån gång hade ropat skulle ha haft det tveksamma nöjet att sätta ihop en ramsa med Nacka, Skuru och Atlas Copco 76 (NSA) som de hette ett tag.

Elitserien. Riktiga lag. Inget Kumla, inget Tierp och inget 1,90...

Mot Väsby var det under några år riktiga derbymatcher. Denna är den mest minnesvärda. Pga en rökgranat utrymdes hallen under trekvart. Det förekom dock inget bråk. Det brydde sig inte länsman om. Från storstaden och skinnskallekravaller (notera datumet) kom ett stort antal pansarklädda konstaplar som med sedvanlig fingerspitzengefühl rensade bland packet. Och det som började med en fredlig tillställning (förutom rökavbrottet då) slutade i ett batongvevande och rabiesschäferskällande från fler kravallkonstaplar meddelst jycke än vad som var kommenderade till Heyselstadion några år tidigare. Avvägning, sa Bill. Finkänslighet, sa Bull. Nja, frånvaro av verklighetsuppfattning parat med fullkomligt inkompetent befälhavande ligger närmare sanningen...

Ett av många besök ute hos Gustaf Dahlén. Inga höjdarminnen men det ändrar inte att inga lag ska behöva försvinna.

En match i Allsvenskan mot Leksand där Bajen var värda vinst (Det känns skönt att få sista ordet så här 10 år efteråt. Ingen kommer ju ihåg matchen ändå).

Träningsmatch på Zinken. En av Mariusz Czerkawskis första matcher, kanske den allra första.

Scaniarinken är kanske Sveriges bästa hockeyarena. Publiken och hemmalaget delar dock inte den egenskapen. Alltid lika jobbigt med torskar mot Tälje.

Oavgjorda matcher är i alla fall lite bättre.Match 2 i den spännande playoff serien mot SSK 1980. Hovet var fullspikat. Det talades om att man slutade räkna publiken när det tillåtna antalet var inne. Tyvärr förlorade Hammarby matchen. Men vilket drag!


Match 3.


Två mål från Elitserien. I sin iver att vinna över Leksand med 4 (eller om det var 5) mål släppte man lite för mycket bakåt. Typiskt nog slog HV som var ute ur räkningen Timrå, så det hade räckt med seger över Leksand. Nu blev det 5–6 efter två hammarbymål den sista minuten.


Södertälje är ett av lagen som varit Hammarbys huvudmotståndare genom åren.


Har inget som helst minne av den här DM-matchen mot AIK.


Elitserien, suck... Plåtar till tårtbitarna som fanns då.


Fler biljetter till elitserien.


Och så en sittplatsbiljett.


Pelle Lindberghs minne. En turnering som tyvärr upphörde pga tjabbelibabbel bland fansen.


En match som glömts bort. Hammarbys vinst över AIK i serien året efter de klassiska play off-segrarna.


Benjamin Thorén
(001117)