”Vi är inte nöjda än”

Intervju med Hammarbys tränare Jan Järlefelt och Daniel Broberg

Texten publicerad i Hammarby Sportnyheter #2 Vintern 2001

I höstas trodde många att Hammarby skulle få ett mellanår. Att laget skulle ligga runt femte, sjätte plats i den norra allsvenskan där fyra går vidare till superallsvenskan.

Hammarbys försök att knyta till sig lite äldre, etablerade allsvenska spelare, hade slagit slint, inget fiasko kanske men inte heller succé. Och nu satsade man på en lång rad unga spelare istället.
  Så tipsen om sjätte plats kanske såg realistiskt ut utifrån. Men för dem som såg laget i slutet av sommaren stod det snart klart att här kan det bli något. Talangen lyste igenom direkt.
  Utan några stora tyngande krav det första halvåret, så har Jan Järlefelt, Daniel Broberg och spelarna metodiskt kunnat bygga ihop ett fungerande lag. Ett lag som spelat effektiv hockey och vunnit tillräckligt många matcher för att komma tvåa i serien.
  Och viktigast av allt (enligt undertecknad): det har varit roligt att se Hammarby spela hockey igen. Det var ett tag sedan sist.
  Under senhösten har intresset ökat för Hammarby Hockey. I matcherna mot topplagen Nyköping och Södertälje var det riktigt skapliga publiksiffror, mellan 1500 och 2000. Och även på de andra matcherna har stämningen höjts, inte minst tack vare den nya tifogruppen som kom till i höstas.
  Även utifrån har intresset höjts. Föreningens hemsida har dubblat antalet besökare på ett år och även i övriga media; tidningar, gästböcker och e-postlistor talas det med ökad respekt för Hammarbys satsning.
  Tränarparet Broberg och Järlefelt är till stora delar nöjda med höstens insatser.
  - Jag tycker att vi i mångt och mycket nått upp till de målsättningarna vi hade, både resultat- och spelmässigt. Vi hade väl ingen direkt målsättning resultatmässigt mer än att vi verkligen skulle försöka nå superallsvenskan. Att vi kom tvåa var ett snäpp bättre än vi hoppats, säger Daniel Broberg.
  - När de allsvenska lagen hade möte innan säsongen så tippade vi att vi skulle komma fyra, säger Jan Järlefelt. Sedan tippade vi Skellefteå etta, Södertälje tvåa och Mora trea.
  Vilket lag tycker ni är den största besvikelsen, förutom Mora som kom långt ner i tabellen?
  - Till en början var Skellefteå en negativ överraskning, säger Broberg. De hade väldigt svårt, men sen kom de igång mer och mer.
  - Södertälje har varit lite sämre än vad jag trodde, säger Järlefelt. Jag trodde att de skulle vara klara ganska tidigt.
  Positiva då?
  - Ja, det är ju Nyköping igen, säger Järlefelt. Förra året var de fyra och nu etta och väldigt stabila.
  - Nyköping har varit det jämnaste laget, säger Broberg. Skellefteå var svaga i början, vi hade en svacka i mitten, Södertälje har gått upp och ned och Sundsvall inledde starkt men tappade i slutet. Nyköping har imponerat.
  - Boden är en positiv överraskning, säger de. När vi mötte dem borta så gjorde vi en av våra bästa matcher och kunde vinna med 4-2. Det är också en av de få lag som försökt spela offensivt mot oss. Både Skellefteå, Södertälje och Nyköping har backat en hel del.

Göthberg produktiv
Tomas Kollar och Andreas Holmqvist är två av de nya juniorerna som Jan Järlefelt är positivt överraskad av.
  - De har varit utropstecken. Tim Eriksson och Martin Samuelsson visste vi också var bra, men man vet aldrig hur det ska gå med omställningen till seniorhockey.
  - Oscar Steen. Han var ju med i några matcher förra året så vi kände till att han är bra.
  - Jag skulle vilja framhålla en sån som Jonas Göthberg, säger Daniel Broberg. Han hade en tuff säsong i fjol men har varit mycket produktiv i år.
  Ett annat namn som nämns är Mathias Hällback som även han hade en svår fjolårssäsong.
  Vad är det ni verkligen måste förbättra spelmässigt till superallsvenskan?
  - I början av säsongen så spelade vi med alldeles för små marginaler, som resulterade i kontringar, säger Jan Järlefelt. Motståndarlagen har kunnat utnyttja våra misstag. Det är en del små detaljer som vi redan har blivit bättre på.
  - Å andra sidan så för det spelet vi vill spela med sig att marginalerna blir lite mindre. Risken att göra misstag blir lite större och det måste vi tolerera. Vi har ju faktiskt gjort flest mål och det har ett litet pris i fler insläppta.
  En annan något svagare punkt som tränarna vill förbättra är spelet framför det egna målet. Motståndarna har kunnat passa in pucken framför mål och skapa målchanser som ibland resulterat. Broberg och Järlefelt vill att spelarna ska bli tuffare framför målet. De nämner spelare i de andra lagen som imponerat och det är ofta stora, starka typer; Fredrik Ohlsson i Nyköping, Håkan Nordin i Boden, Pär Mikaelsson i Skellefteå, Daniel Back i Södertälje har alla skapat stora problem i hammarbyförsvaret.

Laget har vid ett möte bestämt målsättningen inför superallsvenskan.
  - Vi ska minst ta oss till play off, säger Jan Järlefelt. Vi är absolut inte nöjda än.

(031020)