”Hellre två tunnlar än slå in en retur”

Intervju med Tim Eriksson

Texten publicerad i Hammarby Sportnyheter #2 Vintern 2001

I många år har hockeyn blivit tuffare och tätare. Det gick så långt att spelarna mest stod och kramade varandra när de inte fäktade med klubborna i ansiktshöjd.
  I år har NHL infört någon slags nolltolerans mot fult spel och lirarna har fått mer utrymme. Även i Sverige har man tittat extra på det farliga spelet.
  Trots det har Hammarbys Tim Eriksson, 10 år i februari, ofta en, två eller tre ryggsäckar under matcherna.
  Det är inte så konstigt. Tim Eriksson är livsfarlig för motståndaren. Liten, kvick och teknisk skapar han oreda i vilket försvar som helst.


Tim Eriksson började spela i Åkers IF i Sörmland, och via Södertälje SK och Västra Frölunda kom han denna säsong till ett Hammarby som valt att satsa på yngre förmågor.
  Han ger ett intryck av att vara en relativt tystlåten och litet blyg person. Inte så att han skulle vara rädd för runda rum (där det inte finns något hörn att gömma sig i), men inte heller den som befinner sig i situationens centrum hela tiden.
  Utanför rinken alltså.
  På densamma märks han desto mer. Ja, det är nog omöjligt att inte lägga märke till nummer tjugo i det gröna laget. Han åker, dribblar, fintar och passar. Det märks att han tycker det är kul att spela. ”Hellre slå två tunnlar än lägga in en retur” har han sagt. Och publiken uppskattar naturligtvis en hammarbyare som spelar som en hammarbyare ”ska” göra.
  Om sanningen ska fram så finns det flera spelare i årets upplaga som är roliga att titta på. Mathias Hällback, Oscar Steen, Tomas Kollar, ja det finns en hel del.

Autografträning
Tim Eriksson är själv helnöjd med första delen av säsongen.
  - Ja, jag är jättenöjd. Jag hade inte förväntat mig att få spela så mycket Jag hade ju aldrig spelat a-lagshockey tidigare. Mitt mål var att ta en plats och få lira, säger han.
  En stor anledning att han valde just Hammarby var chansen att få spela seniorhockey. I Frölunda har han flera kompisar från laget som vann junior-sm i våras, som inte har fått spela i elitserien. Som på sin höjd får hoppa in några byten per match.
  - Det är en stor skillnad att spela seniorhockey. Man har mer att kämpa för. Förra året så vann vi junior-sm och det satt typ femtio pers på läktaren. Det var kul men inte så mycket mer. Det här är mer på riktigt liksom.
  Han har också spelat juniorlandslagshockey. Tillsammans med lagkamraterna Andreas Holmqvist och Martin Samuelsson kom han fyra i junior-vm i Ryssland över nyår. Alla tre gjorde bra ifrån sig. Och han fick skriva autografer.
  - Det blev några när jag var med landslaget. Det är kul men det var inte så ofta.
  Tror du man blir van vid uppmärksamheten så att man blir avtrubbad?
  - Jag har ingen aning. Jag har kanske skrivit hundra autografer i mitt liv och det är ju inte så många liksom.
  Har du tränat på din autograf?
  - Nej jag har dålig handstil som fan. Den ser olika ut från gång till gång. Det är så svårt...Tim går bra, men Eriksson...det blir så kladdigt liksom.

Gillar att lira
På dagarna tränar Tim ofta extra, när han inte går på basket(!)gymnasiet i fryshuset. Han går andra året på det samhällsvetenskapliga programmet men känner sig ganska skoltrött. Till en början säger han att han inte har någon direkt fritidssysselsättning men kommer så småningom på att spel ju faktiskt är ett.
  - Jag spelar på det mesta. Hästar och sånt. Och så spelar man poker i bussen. Men det finns killar i laget som är värre. Jag har inte så mycket pengar att spela för.
  - Annars brukar jag åka ner till Södertälje ibland och träffa polare.
  Förutom SSK i hockey har Tim spelat fotboll för Assyriska när han bodde i Södertälje. Men i fotboll var han inte någon bländande tekniker utan mer en grovjobbare. Han har alltid hållt på Hammarby i fotboll och Södertälje i hockey (fram tills nu vill säga). Den motståndare han tyckt vara bäst i år är Peter Gerhardsson i just SSK. Men Tims respekt för Gerhardsson minskade rejält när han slog en klubba i ansiktet på Morten Fjeld, Hammarbys norske landslagsspelare.

Retsticka
Lagkompisen Tobias Liberg som väntar på att göra sällskap med Tim efter träningen, har bara översvallande ord om hockeyspelaren Eriksson.
  - Han är bra på det mesta, om inte allt. Han är mycket skicklig på att ta sig ur svåra situationer.
  - Om jag ska säga något negativt...ja, han är en riktig retsticka.

(031018)