Är samarbetet med Anschutz bra?

Texten publicerad i matchprogrammet för säsongen 2001/2002

Hammarby Hockey ska, som bekant, om medlemmarna vill, inleda ett samarbete med AEG, Anschutz Entertainment Group.
AEG är ett amerikanskt företag som bedriver verksamhet inom telekommunikationer, transporter, olja och gas, fastigheter, sport och underhållning.
  När det gäller europeisk idrott så har man intressen i London Knights, Eisbären Berlin, München Barons, Sparta Praha och Geneva Servette.

Vad kommer då att hända?
  Hammarby Hockey och AEG bildar tillsammans ett nytt bolag som ska driva hockeyn. Det AEG bidrar med är ett kunnande i marknadsföring och ekonomi samt möjlighet för laget att till exempel förlägga träningsläger på de orter dar AEG har andra lag. Man kan ge spelare chansen att spela i andra länder, exempelvis i Los Angeles Kings.

Den största invändningen som hittills kommit från kritiker och tveksamma är att Hammarby har sålt ut sig för billigt. Detta gäller fotbollen som kommer att få ca 25 miljoner för halva föreningen, och kanske ännu mer för hockeyn som inte får några stålar alls.

Eller hur är det?
  Vill man se sitt gamla Hammarby slåss om SM-guld och, i förekommande fall, spel i Champions League och liknande, så finns det i huvudsak tre vägar att gå.
  1. Fortsätta som förut och behålla total kontroll. Som läget är nu så är det svårt. Fotbollen har varit i en djup ekonomisk kris och hockeyn kan inte fortsätta hur länge som helst även om man inte har några skulder för närvarande.
  2. Göra som AIK Fotboll gjort. Bolagisera och få in pengar via aktieförsäljning. Den högen pengar kan göra det möjligt att nå målet. Men i värsta fall tar pengarna slut långt innan dess.
  3. En lösning typ den med AEG. AEG betalar egentligen ingenting inledningsvis. Pengarna till fotbollen är i stort sett till för att fylla hålet så att föreningen står på noll. Därefter blir AEG en kran vid behov. Behöver Hammarby rådgivning vad gäller budget, en ny spelare eller något annat som kostar pengar, ja då öppnar Anschutz libran och pröjsar. Men det är fortfarande Hammarbys medlemmar som har sista ordet.

AEG vill naturligtvis tjäna pengar, åtminstone på längre sikt. Men vad gör det egentligen då det övergripande målet är att göra Hammarby till ett framgångsrikt hockey- och fotbollslag. Det är det som är det viktiga för mig som supporter. Inte om företaget lassat in 5 eller 300 miljoner i Hammarby.

(031021)