Han gillar satsningen på unga spelare

Intervju med Tre Kronors general manager Anders Hedberg

Texten publicerad i matchprogrammet för säsongen 2001/2002

En som följer Hammarby Hockey och som gillar satsningen på unga spelare är Tre Kronors General manager Anders Hedberg. En spelare som själv kom fram som mycket ung.
  - Hammarby har ett mycket spännande lag, säger han. Med alla talangfulla spelare på 18, 20 år så kan laget gå hur långt som helst.


Anders Hedberg talar sig varm för satsningar på unga spelare, även om han är högst ovillig att blanda in sin egen tidiga karriär. Han anser att klubbarna inte ska tveka om att släppa fram ungdomarna.
  - Jag ser ingen risk i att satsa på unga, ambitiösa talanger, säger han. Självklart måste de vara tillräckligt duktiga. Men är de det, så tycker jag att man ska ge spelaren chansen. En 18-19-åring som i augusti kanske är lite sämre än en 26-åring, går i kapp och förbi innan säsongen är slut. I Tre Kronor så tog vi ut ett gäng ”fjunisar” till den första truppen i fjol, just för att slussa fram talangerna till nästa nivå.
  - Men satsningen, och filosofin måste komma från klubbledningen och sprida sig till tränarna, så att de ser saken på samma sätt. Så är det i Hammarby.
  Vilka spelare tror du på i årets Hammarby?
  - Ja, till att börja med så är det ju de spelarna som spelat i juniorlandslaget, exempelvis Tim Eriksson, Martin Samuelsson, Oscar Steen och Andreas Holmqvist. Men det finns fler.
  Är samarbeten som Hammarbys med Anschutz rätt väg att gå för svenska lag?
  - Det är svårt att säga. Blir det så att man ger och tar så är det utmärkt. Men om ena parten hamnar i en beroendeställning så är det illa. I alla sammanhang.

(031021)