Tillbaka i Bajen

Intervju med Henrik Nilsson

Texten publicerad i matchprogrammet för säsongen 2001/2002

I slutet av 80-talet var Henrik Nilsson en av Hammarbys tongivande spelare. Efter fem säsonger i Västerås och sex i Västra Frölunda är han nu tillbaka i Hammarby.
  - Försäsongen har varit blandad, men det har sett lite bättre ut på slutet. Jag hoppas att vi är på rätt väg.


Henrik Nilsson var lagkapten under de sista åren i Frölunda, vilket han är även i Hammarby. Att han lämnade Elitserien var en kombination av att Frölunda ville föryngra laget och att han själv vill prova något nytt. Då han har familjen, sommarstuga och allt sånt i Stockholm, så var det ganska naturligt att flytta ”hem”.
  För första gången på tolv år så har Henrik under sommaren laddat för en säsong i den näst högsta serien. Det är inte så stor skillnad.
  - Nej, man kanske tränar lite mer i elitserien, men det skiljer annars inte så mycket. Det är samma upplägg. De flesta lag spelar mellan tio och femton träningsmatcher.
  Är det någon skillnad i stämningen mellan ett elitserielag där konkurrensen är större och spelarna ”ännu mer” är yrkesmän, än i ett allsvenskt lag?
  - Nja, när det väl drar igång kanske det kan vara mer press på ett elitserielag, speciellt i Göteborg där det bara finns ett lag. Å andra sidan lär vi få leva lite med det i år också. Det är lite andra förutsättningar i år, vi kommer att vara mer påpassade. Motståndarna vet att vi har ett bra lag så vi kommer inte att få så mycket gratis.
  Hur ser du på din hockeykarriär med att gå ner en division. Är det början till en avtrappning eller bara en fortsättning?
  - Det är klart att det är en lägre serie, det är inget att snacka om. Men när man väl tränar och spelar så är det samma satsning. Någon nertrappning är det väl inte på det sättet. Det är väl mer mentala bitar, att man är van att spela inför fulla arenor hela tiden. Det är väl där man får jobba mest.
  Men om man säger att Hammarby skulle gå upp under den tiden du spelar här. Lägger du av meddetsamma då?
  - Nej, absolut inte. Skulle vi lyckas med det så är det ju en stor utmaning. Jag ser det inte som om jag ska lägga av om något år eller så.
  Finns det någon nyckelspelare i Hammarby, någon som det måste funka för?
  - Ja, som alltid är det målvakterna. Klintan och Jocke måste spela på topp. I alla lag som går bra så är det målvaktspelet som är det absolut viktigaste. Båda målvakterna har varit stabila under försäsongen, så där är vi bra rustade.

(031021)