Johnny Oduya stannar

En mycket rolig nyhet är att talangfulle backen Johnny Oduya nu bestämt sig för ytterligare ett år i Hammarby. Oduya spelade, efter en sisådär början, upp sig och var i slutet av säsongen en av de absolut bästa backarna. Ett högt ”yezzzz” från alla Dojan-fans.
(020517)


Juniorlandslagsgubbe från Mora till Hammarby

Gustav Gräsberg, född 1983, är en ytterforward från Mora som skrivit ettårskontrakt med Hammarby. Gräsberg är bosatt i det svenska juniorlandslaget och är draftad av Nashville. En annan junis som är draftad av samma lag, Mattias Nilsson, back, har även han skrivit på för ett år.
(020513)


Elias skrev på för två år

Elias Abrahamsson och Hammarby Hockey har kommit överens om ett 2-årskontrakt, med möjlighet att bryta efter ett.
  – Jag hoppas att mer tid i svenska rinkar gör att han kommer in i spelet bättre, säger Leif Boork. Jag tycker att Elias har visat en bra inställning och stor vilja att spela för Hammarby.
(020508)


Hammarby förstärker med tuff back

Ytterligare en 24-åring har skrivit ettårskontrakt med Hammarby. Det är Södertäljes 186 cm långe 91 kg tunge Andreas Lindh. Andreas har elitserieerfarenhet från SSK och Västerås.
  Tidigare aktuelle mörrumspelaren Simon Skoog har däremot tackat nej till kontrakt.
(020504)


Vallentunaspelare klar för Bajen

Hammarby har skrivit 1-årskontrakt med 24-årige Vallentunaforwarden Martin Fjällby. Martin är en riktig scorer som gjorde överlägset flest mål i Vallentuna i det allsvenska kvalet (7+1). Säsongen 00/01 gjorde han 20+10 på 37 matcher i allsvenskan. Att farsan Claes-Ove bland annat spelat fotboll för Bajen gör väl inte saken sämre.
(020501)


”Pålle” stannar

Nu kan alla Hammarbys hockeyfans andas ut. Inte minst lobbygruppen ”Rädda Pålle i Bajen” som nu fått sin vilja fram. Forwar   Lobbygruppens telefonsamtal, mail och andra övertalningsförsök fick till slut Hammarbys ledning att tänka om.
  Det tackar hemsidan för - som annars var rädd för att sportchef Leif Boork hade gjort sitt första riktigt stora misstag sedan han kom tillbaka i vintras.
  Att släppa en spelare som har den trevliga vanan att göra mål regelbundet, är inte precis vad klubben behöver, anser hemsidan. (OBS! Detta är webbmästers åsikter - inte Hammarbys officiella. Som vanligt alltså)
(020422)


Hammarby laddar upp i London

För ungefär 60 år sen hände det då och då att Hammarbys hockeylag Bamsingarna tog båten över till England på turné. I sommar ”återupptar” laget den traditionen.
  Den 15-18 augusti hålls nämligen Anschutz Entertainment Group, AEGs årliga turnering för europeiska lag ägda av nämnda organisation.
  Turneringen spelas i Dockland i London - London Arena. De övriga lagen är München Barons, Tyskland, Geneva Eagles, Schweiz, London Knights, England, Sparta Prag, Tjeckien och Eisbären Berlin, Tyskland.
  De två tidigare turneringarna har spelats i Berlin och Geneve, men AEGs managing director i Europa, Detlef Korneff tror att det här blir något alldeles extra:
  – Det här kommer att bli den bästa turneringen hittills. Med fler lag än tidigare och med några av de mest talangfulla spelarna i Europa.
  Även London Knights Joan Hill ser fram emot turneringen.
  – Vi kan inte tänka oss något bättre sätt att inleda säsongen, än en turnering med lag i världsklass i vår hemmaarena.
(020419)


Samuelsson stannar

På torsdagen blev det klart att Martin Samuelsson spelar ytterligare ett år i Hammarby. Just nu pågår förhandlingar med övriga spelare (som inte finns i kommer/går-listan. Det gäller bland annat Andreas Paulsson, Joakim Gunler och Johnny Oduya.
(020419)


Tack för allt, Jocke!

Så har då en i raden av klassiska hammarbymålvakter spelat klart för Bajen. På grund av en föryngring av laget får Joakim Persson inte förnyat kontrakt.
  Hemsidan vill tacka för alla svettiga räddningar genom alla åren och önska Joakim lycka till oavsett om han byter klubb eller lägger plockhandsken i vitrinskåpet och i stället satsar för fullt på spelaragentverksamheten.
”Jesus”
(020416)


Johan Klint tar över kronan

Det blir mycket lovande Carl Johan Klint som - ganska väntat - är den som i första hand ska ta över som levande vägg efter Jocke Persson. Han har skrivit på för ytterligare 2 år.
  Med duktige Kristoffer Martin (som konkurrerade ut Tingsryds succémålis Ville Koivula i Gislaved) och Christoffer Heino-Lindberg (enligt Boork den största målvaktstalangen sedan Pelle Lindbergh) så är åtminstone målvaktssatsningen klart elitseriemässig.
  Övriga spelare det blivit klart med är Stefan Björk som skrivit på för 2 år samt Christoffer Pesonen som fått ett tryout-kontrakt.
  Junisarna Andreas Jakubowicz och Lars Hawerfors som hälsat på i a-laget vid några tillfällen, får dock inte kontrakt.
  Dessutom är Oscar Steen klar för spel i Bofors.
(020416)


Tomas Kollar har skrivit på

”Kollar, do toho!”, kan klacken skrika ytterligare ett år sedan den talangfulle forwarden skrivit på för Hammarby.
  För dem som varit med ett tag så klingar namnet Pelle Göransson bekant. Ja, det är den gamla spelaren från början av 80-talet som kommit tillbaka som assisterande coach bakom Daniel Broberg.
  Göransson har hunnit bli 44 år och har varit borta från elithockeyn i en del år. ”Han är en solid, bra ledartyp”, säger sportchef Leif Boork.
  Knäskyddens och isoleringstejpernas okrönte mästare, materialar-Hasse har även han bestämt sig för att stanna kvar i Bajen.
(020412)


Tre spelare klara

Hammarby har skrivit ett tvåårskontrakt med den 29-årige forwarden Niklas Barklund, som närmast spelat i norska Vålerenga. Niklas har bred erfarenhet med spel från början i Järfälla HC, AIKs A-juniorer och därefter spelade han i Tampa Bays organisation samt i Nashvilles och Atlantas farmarlag. Därefter en kort sejour i Djurgården innan det blev Norge. Niklas gjorde 16 mål, 20 assist på 45 matcher för Vålerenga i grundserien och hade 126 utvisningsminuter. Han är sambo med Marika och har ett barn.

Sedan tidigare är Henrik Nilsson klar för spel. Han har ett år kvar på sitt kontrakt. Även Linus Stensson kommer att spela för Hammarby nästa säsong. Han har skrivit på för ytterligare två år.
(020405)


Sillsäsongen igång igen

Nu är ”silly season” i gång på allvar. Det ena ryktet avlöser det andra. Ibland med en korn av sanning i, andra gångar rena önskedrömmar.
  Vi kommer i mån av information lägga ut de senaste ryktena - och i bästa fall bekräftade övergångar.


  Eftersom hemsidans tillgång på riktig information från officiellt håll tyvärr har varit dålig, så presenterar vi det som dock har sipprat fram. Och efter att ha varit sist att veta något efter alla andra hemsidor och tidningar under två försäsonger, börjar vi nu lägga ut de rykten som florerar. Något kan ju faktiskt vara sant. Och då var vi ju med från första ryktesdagen :-)

  Ta dock de obekräftade rykten med en massa salt.
(020328)


Bajentipset nära sin upplösning

I dag söndag avgörs vem som är Bajenmästare i tippning. Då har alla 14 matcher i fortsättningsserien spelats.
  Utan att vara överdrivet kritisk så har det tippats rent bedrövligt, den ena sämre än den andre. Vi kanske ska hålla oss till Bajenstöd från läktaren i första hand trots allt. För några tipsmiljoner lär inte komma den här vägen i alla fall.
  Efter 13 matcher har 16 personer skrapat ihop 9 rätt. 15 av dessa har en 1:a i sista matchen Hammarby-Huddinge.
  Tipparna kan delas in i två kategorier; tippare och de obotliga optimisterna. De andra är såna som tippat idel Hammarbysegrar. Det är visserligen ett bevis på att man supportrar Bajen. Men några tippare är man inte (enligt den diktatoriska juryn).
  En person har tippat oavgjort i den sista matchen. Det är Bajenpeoi. Övriga med 9 rätt är Seb, Nina Arnewing, Patrik Tyresö, Kjelle och Marijke Badelt (den sistnämnde med sin slogan "vi är vita vi är gröna, detta är ingen skröna, men med en bayer blir vi sköna!".
  Optimisterna: Micke62 Arnewing, Tibbe Sarosdi, Lucas Christiansen, BajenPatte, Tobias Nilsson, Peter Bexenius, Mikael Jansson, Tompa, Daniel Walther och Mattias Jansson.
  Ett hedersomnämnande till Jimmie Bäckström för ramsan: Hejsan grabbar friskt humör, välta strutsar tills dem dör! HEJA HEJA HEJA. (Där är en kille som vet hur en webbmäster ska dras)


(020310)


Hammarbys ungdomslag gör succé

Vi kan konstatera att återväxten är bra i Hammarby Hockey då vår ungdomslag 86-orna nu kvalificerat sig för kvartsfinal i SM. I laget återfinns bland annat två duktiga målvakter varav en vid namn Kim Martin. Vi säger grattis till alla spelare, tränare och inte minst alla duktiga ledare som på ett föredömligt sätt skapar förutsättningarna för laget. Ett stort grattis!
  Vi kan väl också passa på att nämna att alla andra ugdomslag är framgångsrika i ligger i topp i alla serier i Aftonbladets Cup. Fantastiskt bra - det var några år sedan vi hade en sån fin bredd som nu finns bland ungdomslagen. Där gör alla tränare, ledare och övriga också ett fantastiskt bra arbete. Så det är mycket roligt att se fram emot nu när slutspelet börjar i Aftonbladets Cup. Lycka Till!


(020304)


Bajen gratulerar Kim Martin

Nu kan vi lägga till ytterligare ett namn till den lista på duktiga målvakter som har gjort succé i de svenska landslagen och som representerar eller representerat Hammarby Hockey.
  15-åriga Kim Martin bidrog starkt till det svenska damlandslagets brons i OS i Salt Lake City.
  Hammarby Hockey vill gratulera hela det vilt kämpande Tre Kronor och inte minst målvaktshjältinnan.

(020301)


Aj, aj, aj Bajen!

Seger efter seger har det blivit på senaste tiden. Men tyvärr också skada efter skada i Hammarbys trupp. Mot Tierp var det Joakim Gunlers ”tur”. I matchen fick han en puck i ansiktet och skadade sig så illa att han fick besöka Karolinska sjukhuset. I värsta fall kan det röra sig om en käkbensfraktur. Besked väntas på måndagen.
  Redan tidigare är Tobias Liberg, Michael Badelt, Joakim Andersson och Henrik Nilsson justerade i varierande grad.

(020225)


Tankar inför matchen mot Almtuna

Vid vår senaste hemmamatch mot Arboga spelade vi direkt dåligt men lyckades ändå vinna matchen och få med oss tre viktiga poäng. Anledningen till vårt svaga spel i den matchen tror jag berodde på en kombination av matchovana och lite sega ben. Vi hade under uppehållet tränat på ganska så bra och alla i laget kanske inte hann återhämta sig fullt ut till matchen mot Arboga. Det är ändå en styrka att vinna matcher som man inte spelar så bra i.
  I söndags mot Huddinge såg det dock mycket piggare ut och vi gjorde en klart mycket bättre insats än mot Arboga. I de två första perioderna tycker jag att vi hade ett bra spel med pucken och skapade många bra chanser. Vi jobbade intensivt i forecheckingen och lyckades störa Huddingebackarna, som vid flera tillfällen tappade/blev av med pucken i egen zon. Detta ledde till att vi vid flera tillfällen hade långa spelsekvenser i Huddinges zon
  I tredje perioden bevakade vi vår ledning på ett mycket stabilt sätt och kunde vinna matchen med 4-1.
  Nu står vi inför två tuffa matcher (Almtuna och Tierp) denna vecka som de allra flesta utgår från att vi kommer att vinna. Det är viktigt att vi fortsätter vara noggranna med riktlinjerna i vårt spel och att vi kan bibehålla ödmjukheten inför uppgiften som jag tycker att vi har haft på sistone. Både Almtuna och Tierp är lag som krigar oerhört hårt under matcherna och det gäller att vara med från början. Lyckas vi med ovanstående så har vi bra chanser till att ta full pott vid dessa matcher.
  Ett väldigt glädjande ämne för oss i Hammarby har varit våra juniorers framfart på sistone. Innan förlusten på bortaplan i söndags mot serieledarna Frölunda så hade laget vunnit sex raka matcher. Bland dessa vinster syns starka motståndare som Mora, Leksand (8-1!), Huddinge. Laget har verkligen växt under säsongen och tränarna Foppa och Rikard gör verklige ett kanonjobb.

  Välkommen till Hovet och kvällens match, tack för ditt stöd.
Daniel Broberg

(020212)


Tankar inför Arbogamatchen

Vi har så här långt spelat fem matcher i fortsättningsserien. Tre har slutat med vinst (Almtuna, Sundsvall och Piteå) och två med förlust (Tierp och Kiruna). Jag tycker att vi har spelat bra i alla tre vinstmatcher. Senast mot Piteå var vi i underläge med 2-3 inför sista perioden trots att vi hade spelat ganska bra. I den tredje lyfte vi oss ytterligare ett snäpp och vann perioden med 3-0 och matchen med 5-3.
  I våra förlustmatcher har det funnits mycket mer att önska. Visserligen tycker jag att Kiruna är det lag i vår serie som har utvecklats mest under säsongen, men vi ska inte behöva tappa poäng mot dom.
  Under det uppehåll som vi har haft sedan Piteåmatchen så har vi tränat bra och jobbat på detaljer som vi tror kommer att bli viktiga i fortsättningen av serien. Frånsett Hällback (som har en lättare revbensskada) så är alla i laget friska och skadefria.
  För en tid sedan skrev jag att det är viktigt att leva i nuet. I den situation vi befinner oss i är det kanske viktigare än någonsin att inte fladdra iväg i tankarna. Tänker vi för mycket på att avsluta säsongen med matcher mot AIK, Leksand, Timrå så är risken stor att vi glömmer bort att göra vad som krävs för att ta oss till Play-off och Kvalserien. Vi måste ladda all energi vi har på att genomföra varje träning och match på bästa tänkbara sätt. Lyckas vi med det så är det inte alls omöjligt att vår sista match för säsongen spelas den 17 april mot AIK.

  Varmt välkomna till Hovet och matchen mot Arboga.
Daniel Broberg

(020212)


Läsarna föredrar superallsvenskan

Inte helt oväntat så tycker hemsidans läsare att det vore bättre för Bajen att spela i superallsvenskan i stället för i fortsättningsserien.
  116 stycken av de 239 röstande (48,5%) anser att det, trots svårare motstånd, är bättre att spela i superallsvenskan.
  Ganska många, 98 stycken (41%) tycker att det är bättre för Hammarby att spela i fortsättningsserien. Knappast för de underhållande matcherna, utan kanske mer för att laget i relativt lugn och ro kan förbereda sig för play off.
  Resten, 25 pers, tycker att det inte det är någon skillnad att spela i superallsvenskan respektive fortsättningsserien.

(020212)


Petter, Hammarby Hockey vs. Mats Sundin, Toronto Maple Leafs

Snart kommer ni kunna se artisten Petter iförd Hammarbydress, tampas med Torontos och Tre Kronors stora stjärna Mats ”Sudden” Sundin.
  Under några dagar var han nämligen i Toronto för att spela in några scener ur sin senaste video ”Ey yo”. Motspelare är, bland andra, Sudden, och det var självklart en utrustning, utlånad av Bajen, som Petter använde sig av.
  – När videon till ”Ey yo” skulle spelas in var det självklart att jag ville ha med Mats, säger Petter. Vi kontaktade hans agent som frågade Mats och han sa ja direkt. Det känns otroligt mäktigt att ha med en världsstjärna som Mats. Under de dagar jag var i Toronto för att spela in scenerna till videon fattade jag hur ofantligt stor Mats är där borta.

  Och gillandet är ömsesidigt. Mats Sundin har alla Petters skivor och han säger själv att det var självklart för honom att ställa upp.
  – Vi hade jäkligt kul tillsammans under hans dagar här i Toronto, säger Sundin.

  Scenerna i videon spelades in efter ett träningspass med Toronto. För att Petter skulle få in den rätta hockeykänslan så bad Sudden sina lagkamrater att stanna kvar på isen.
  – Jag blev så jävla nervös, säger Petter. Jag har inte åkt skridskor på åtta år och där står alla Torontos NHL-proffs och kollar in mig! Jag lyckades i alla fall göra ett mål men jag förlorade varenda tekning mot Mats.

  Vad förre djurgårdaren anser om att lira mot en hammarbyare har vi dock inte en aning om.

(020130)


Tankar inför Sundsvallmatchen

När jag kom hem i söndags efter vår förlustmatch mot Tierp så var bland det första jag såg en lapp som sitter på min anslagstavla. ”Lev och va glad, det kunde vara värre” står det på den. Och visst kunde det ha varit värre, men det kändes ändå för jäkligt att vi hade tappat tre poäng mot ett lag som vi bör vara bättre än. Tierp lyckades med sin defensiva taktik och vi hade inte riktigt tålamodet att fortsätta spela efter våra riktlinjer då målen framåt uteblev. Trots att vi var i underläge 0-3 en bit in på tredje så lyckades vi nästan komma ikapp men förlorade till slut med 2-3.

  I elitidrott handlar det om att kunna agera med ett tomt sinne - inte tänka, bara göra.
  I de flesta idrotter idag går det väldigt fort och du har ofta lite tid på dig att utföra de olika momenten som förekommer. Därför är det viktigt att inte behöva tänka när jag hamnar i en trång situation utan att jag bara agerar. För att kunna nå till det stadium då jag inte behöver fundera så krävs det enorma mängder timmar av förberedelse. Jag har läst någonstans att det krävs i runda tal 10 000 repetitioner för att lära sig en ny rörelse, och att det krävs ungefär 100 000 repetitioner för att rörelsen ska ”sitta i ryggraden”.

  Har du kommit upp på en hög nivå i din idrott så har dock de flesta en liknande träningsbakgrund. Trots detta så har vissa personer förmågan att bara köra på utan att tänka allt för mycket, medan andra får massor av tankar som far runt när det blir täta och stressiga situationer. Jag tror att det här är något du bör träna dig på som elitidrottsman, att stöta bort onödiga och destruktiva tankar som stör din prestation och få ett tomt sinne. Ingenting får störa.

  Kvällens match mot Sundsvall är inte bara ännu en viktig match för oss i fortsättningsserien utan även en match då vi tänker ta revansch för senast. För några veckor sedan var vi i Sundsvall och gjorde en mycket svag insats. Matchen förlorade vi med 0-5 och våra chanser att ta en plats i Superallsvenskan försvann i och med den matchen. Vi vet att Sundsvall kan bjuda på tufft motstånd men vi tänker göra vad vi kan för att dom ska få åka hem tomhänta från huvudstaden.

Välkomna till Hovet.
Daniel Broberg
(020129)Ytterligare en Hammarbyare i landslaget

Martin, Tim, Oscar, Andreas. (Har jag glömt någon?).
  Ja, det är en hel del hammarbyare som regelbundet får representera diverse landslag. Nu är det en till på gång.
  Det är nämligen målvakten Christopher Heino som är uttagen som förstemålvakt i Sveriges Team 17-lag som ska spela 5-nationers i Kungsbacka i början av februari.
  Heino har redan gjort a-lagsdebut i Bajen. Det var strax före jul då laget var nere i Oskarshamn och träningsspelade.
  Därmed fortsätter Hammarbytraditionen att spotta ur sig duktiga målvakter. Bengt Liedstrand, ”Brunte” Bruntzell, ”Fajsing” Karlsson, Micke Lindgren, Pelle Lindbergh, Rolf Ridderwall, Hans-Göran Elo, Dick Drott, Jocke Persson och Magnus Eriksson är några välbekanta namn genom historien. (Givetvis varvade av inte fullt så namnkunniga målvakter. Ronnie Glysing, till exempel - men han var å andra sidan ursprungligen en djurgårds-pajas - bara så ni vet :-) )
(020123)Hammarby förstärker med en tuff back

Hammarby Hockey har i dag gjort klart med backen Elias Abrahamsson.
  Elias Abrahamsson är född 15 juni 1977 och har spelat i USA sedan 1995. Han draftades 1996 för Boston och har spelat 3 år Halifax Moussets i den amerikanska juniorligan och 4 år i NHL-laget Boston Bruins farmarlag.
  Elias kommer närmast från Hamilton Bulldogs i AHL. har spelat 3 matcher i juniorlandslaget.

  –Han är en starkt duktig defensiv back som vi kommer att få nytta av, säger Leif Boork och Daniel Broberg.

  Han och fästmön Sofia valde Hammarby Hockey och Stockholm istället för ett flertal anbud från Elitserieklubbar.

  –Att få spela för Bajen är en nytändning för mig och min karriär, säger Elias. Det finns ju gott om duktiga hockeyspelare med mycket talang i Hammarby men det saknas kanske lite power, vilket jag kanske kan tillföra.
  Abrahamsson debuterar i laget på söndag, då Hammarby möter Tierp på Hovet.
Pressmeddelande, Hammarby Hockey
(020123)Daniel Trebil tvingas sluta med hockeyn?

Den 27-åriga, stora backen, Dan Trebil, som Hammarby med hjälp av Anschutz värvade i höstas, kan tvingas sluta att spela ishockey.
  Skälet är problem med ryggen, en skada han haft en tid.
  Trebil har kunnat spela alla matcher sedan han kom till Sverige, men har haft värk mellan matcherna. Efter att ha undersökts både av Hammarbys läkare och läkare i USA så ser det ut att vara färdigspelat för i år. I värsta fall blir Trebil tvungen att helt sluta med ishockeyn.
  Detta kan betyda att Hammarby mister den andra backen av samma orsak på mindre än ett halvår. I somras var det Ola Sandbergs rygg som sa ifrån.
  Att Dan Trebil lägger av i Hammarby för att ”omställningen från fullsatta NHL-arenor till Tierp, Almtuna och de andra allsvenska lagen blev för stor”, är visserligen en bekväm förklaring för sportredaktörer med nyårstorka, men mindre trolig då Trebil själv uppgivit att han dels är van vid tomma, stora arenor, dels tyckte det var skönt att ha ett kontrakt med en och samma klubb för en hel säsong. Förra året flyttade han kors och tvärs i USA och spelade i fem olika föreningar. (020102)