Nu tippar vi norra allsvenskan

Nu är det hög tid att kolla in kristallkulan. Det har vi också gjort och funnit slutställningen redan nu.
  Så här i början av säsongen borde vi vara sportsliga och diplomatiska mot de deltagande lagen.
  Det har vi ingen lust med.
  Så här kommer facit tillsammans med välmotiverade slängar...

1. Hammarby

Nu är det dags. Det folkkära laget som i minst tjugo säsonger i rad släppt i från sig halva laget och i bland mer inför säsongerna - de senaste åren frivilligt - har nu kunnat bygga vidare precis som man önskat.
  Nu går det inte att skylla på Djurgården längre. Går laget inte upp så är det Hammarbys eget fel, inte fula fiskar med stora plånböcker.
  Nja, det skulle vara domarna som skulle kunna sätta sina käppar i Bajens hjul. För, enligt åtminstone supportrarna, så blir samtliga domare Mr Hyde när ena laget heter Hammarby, inte minst om han kommer från domarkloningslaboratoriet i Ljungby. (Ni har väl märkt att ca 80% av alla domare kommer från just Ljungby. En konspiration!)
Publiken: Vilken publik? Hammarby Hockey har länge varit ett publikt svart får i Hammarbyfamiljen. Supportrar som gladeligen besvär sig till maranatastämningen på söderstadion och på andra arenor, blir som förbytta när ordet puck nämns, och många smyger sig undan och ställer sig i undanskymda hörn i exempelvis Scaniarinken.
  En ljusning verkar dock kunna skönjas och kanske blir denna säsong ett genombrott publikmässigt för Bajen.
Fansen: Bajen har en liten kärna hängivna fans som åker runt på alla matcher. Och när det väl gäller så blir det ett jättedrag på Hovet. Det fick inte minst Linköpingsfansen ett bevis på i slutet av superallsvenskan. Den stolta Cluben förstummades av det massiva trycket från andra sidan.
  Hammarbys fans har även en förmodligen ganska unik gemenskap med spelare och ledare. Det råder en gemytlig stämning som undertecknad bara har varit med om en gång förut, när Hammarby Bandy låg i ettan ett par år innan man gick upp.

2. Björklöven

Nog för att man tappat en massa spelare, men Löven är en katt med nio liv, eller i det här fallet ett träd med nio löv kanske.
  Enligt vissa elitseriekännare spelade Björklöven med en extrem defensiv, vilket det knappast blir tal om i allsvenskan.
  Laget slipper det absoluta favoritskapet och det kan gynna det. Sedan hoppas undertecknad att det monumentala grisspel man presterade i kvalmatchen på Hovet bara var en olycklig tillfällighet.
Fansen: Se Skellefteå

3. Nyköping

Att räkna bort 1,90 är det sämsta man kan göra. Även om tränar- och spelarflytt förmodligen har försämrat slagstyrkan spelmässigt, så kramas man nog lika bra fortfarande.
  Nej, jag ska inte bli negativ. När Nyköping spelar hockey, vilket understundom händer på hemmais, är man ett snabbt spelskickligt lag som är mycket giftiga framför mål. Tror att laget kan överraska för tredje säsongen i rad.
  NH är ett boogey-lag för Hammarby. Det känns länge sedan Bajen vann. Dags nu.
Publiken: Nyköping har en för liten hall för intresset i staden. Det är nog inte lätt att vara bortalag när laget trycker på.

4. Sundsvall

Nu är det väl dags att Sundsvall får lite flyt. Kapaciteten fanns redan förra säsongen, men den superallsvenska platsen slarvades bort.
Publiken: Lite för tyst.
Fansen: Lite för tysta.

5. Skellefteå

Det var ganska länge sen som AIK (som de envisas att kalla sig - vilket nerköp!) trillade ur elitserien. Sedan dess har man varit eliteseriekandidater ända fram till seriens start då verkligheten nått ifatt det överhajpade laget.
  Vad är det då som talar för att detta år är ett undantag? Vilka av de ca fyrahundratrettiofem nyförvärven är det som ska skjuta den avgörande kvalpucken? Ger tre tusen personer på träningen en plats i elitserien? När ska man inse att Hardy Nilsson har lagt av?
  Nej, Skellefteå eller kanske Skellefteås supportrar har gång efter gång skrivit ut elitseriecheckar man inte varit i närheten av att ha täckning för.
  Nu tonar tränaren ner förväntningarna och det är nog den rätta vägen att gå. För visst vill vi ha Saik i elitdiskussionerna igen.
Publiken: Gigantisk, men saknar stämband
Fansen: Vid träningsmatchen mellan Skellefteå och Björklöven hotades Skellefteås webbmaster på ett fegt och osmakligt sätt. Med såna ”vänner” behöver man inga motståndare (och inga domare från Ljungby)

6. Boden

Boden är alltid omöjliga att tippa. Spelmässigt kan de mycket väl slåss om en plats i superallsvenskan. Men vi tror att det går ungefär som förra året. För många magplask mot de svagare lagen.
Fansen: Har stora problem med supportrar som sprider sina åsikter i gästböcker. Har man inga fördomar mot folk i små norrlandskommuner, så är det inte tack vare vissa Bodensupportrar.

7. Piteå

Jag bedömer den här serien vara tvådelad, med sex ungefär lika bra lag i den bättre gruppen, och sex lika bra i den sämre, med en ganska stor skillnad emellan dem.
  Piteå har stundtals visat upp ett bra spel och jag rankar dem etta i den nedre gruppen. Man har bland annat fått tillbaka Daniel Holmström från Hammarby, den bäste av Hammarbys förluster inför denna säsong.
Fansen: Hängivna.

8. Kiruna

Tror även på Kiruna, mycket tack vare att man har allsvensk rutin.
Fansen: Trevliga

9. Almtuna

Almtuna har alltid varit en kul konkurrent. Ofta rafflande möten mellan Hammarby och uppsalalaget. Vet egentligen inget om deras slagstyrka, men ser man historiskt så har Almtuna nästan alltid gjort bra ifrån sig.
Arenan: Allsvenskans häftigaste bortaarena (tycker jag)

10. Huddinge

Huddinge var länge en av Bajens främsta konkurrenter i division 1. Nu känns tigrarna ganska tandlösa. Är inte ens säker på att man har ett bättre lag nu än förra året. Men Huddinge är Huddinge och ett par lag bör man ha efter sig.
Publiken: Björkängshallen har alltid varit ett riktigt getingbo där hemmalaget varit mycket starka. Får se om publiken hittar tillbaka nu när laget ligger i allsvenskan.
Fansen: Tja, de har i alla fall ett par polemiker som gladeligen sprider sina åsikter i de flesta fora bland konkurrenterna. Huruvida man har en klack lär utvisa sig under säsongen.

11. Arboga

Ytterligare ett lag man inte har en aning om. Läser man genomgången (se annan plats) av lagen så låter det som om det blir 12 superallsvenska lag från den här gruppen. Jag tror över huvud taget att nykomlingarna får svårt i den här tuffa gruppen. Det är kanske fem lag som skulle kunna skrälla sig upp i elitserien. Hammarbys talangfulle Fredrik Gustavsson spelar numera i Arboga.

12. Tierp

Tierp kämpade sig med framgång igenom fjolåret, men alltför mycket berodde på lysande målvakten Lasse Karlsson som väl dragit till Norge. Även om man har ett visst utbyte med Brynäs så tror jag att byggställningen vid kortsidan blir division 1-läktare nästa säsong.
(010922)