En analys från depån

Det har gått en och en halv månad sedan vi dammade av kristallkulan och berättade hur den norra allsvenskan skulle sluta.
  Efter 14, 15 och i vissa fall 16, matcher kan vi konstatera att profetiorna har varit hyfsade. Visserligen har ett par repor i kristallen grumlat tipsen något.
  2,5 besvikelser kan vi räkna ihop; Hammarby och Kiruna, och i viss mån Sundsvall. Överraskning: Boden.


1. Nyköping (Tips 3:a)

Det är ingen överraskning att NH ligger och nosar i topp. Laget är mycket svårspelat när det leder och denna säsong har man ofta dängt till de sämre lagen rejält.
  Kan man behålla den här formen så är laget en klar elitserieaspirant. Men även om man dalar något så kommer man åtminstone ligga bra till för kvalspel. En positiv sak är att laget inte alls spelar i närheten så grisigt som förra säsongen. Visst kan man hakas och kramas fortfarande, men det är mer hockey nu.

2. Björklöven (Tips 2:a)

Inte så mycket att säga. Björklöven gör sitt jobb. Utan att direkt glänsa så håller man andraplatsen. Kommer att tillhöra toppen här, liksom i superallsvenskan.

3. Boden (Tips 6:a)

Boden gick fram som en ångvält och ställde våra tips på huvudet. Nu kanske man går in för en lång nedflygning, det återstår dock halva serien så det finns många poäng att tappa. Tror dock inte att både Hammarby och Sundsvall hinner i kapp, så sämst 5:a blir man, men den superallsvenska platsen ligger mycket nära.

4. Skellefteå (Tips: 5:a)

Det såg ett tag ut som om Skellefteå skulle sopa banan med hela norra allsvenskan. Visserligen vann man många matcher knappt, även mot bottenlagen, men man vann och det är ju huvudsaken. Nu har man börjat tappa och jag vågar faktiskt hålla fast vid tipset (det gäller alla tips naturligtvis, skammens sura karamell får jag slicka i mig efter serien - inte redan nu)

5. Hammarby (Tips: 1:a)

  Håhåjaja. Fördelen med att ha ett ungt lag är naturligtvis att man har framtiden för sig. Nackdelen har Bajen drabbats av, framgång tidigt är opium för inställningen. Det gick ju så bra i våras så det borde gå nästan automatiskt nu.
  Det är en av många förklaringar
  En annan är att de flesta spelarna, unga som gamla, inte kommit upp i samma nivå som fjolåret.
  Samtidigt kan man peka på positiva saker: Laget har en högre kapacitet i år och kämpaviljan har oftast funnits där.
  Arbetar man hårt så kommer resultaten. Än så länge är det inte kört, men att för att bli etta så måste i första hand Nyköping och Björklöven få rejäla svackor.

6. Sundsvall (Tips: 4:a)

En besvikelse. Tror det blir svårt att kunna knapra sig över strecket, därtill tycks laget inte vara tillräckligt bra. Å andra sidan; vinner man sina tre hängmatcher så är man bara två poäng efter Skellefteå.
  Serien är delad i de två delar vi tippade. Men skillnaderna är mindre än väntat. Det är framför allt Hammarbys kräftgång som jämnat till det.

7. Piteå (Tips: 7:a)

Har spelat bra på slutet och klamrat sig upp på sin slutplacering.

8. Huddinge (Tips: 10:a)

Har gått bättre än väntat, även om de 6 (ev 3) poängen ner till tionde plats snabbt kan gå upp i rök. Tror att de dalar ned en bit innan allt är över.

9. Arboga (Tips: 11:a)

Vi fick en del upprörda mail över vårt tips. Men två placeringar är väl inom den naturliga felmarginalen tycker vi. Laget spelar bra, inte minst hemma och det borde inte vara en omöjlighet att försvara placeringen.

10. Almtuna (Tips: 9:a)

Fick en riktigt dålig start men har nu spottat upp sig och motsvarar nästan våra förväntningar. Det tror vi de gör innan serien är slut.

11. Tierp (Tips: 12:a)

I botten som väntat. Hade inte Kiruna varit en sån besvikelse så hade sistaplatsen varit given. Nu blir det kamp.

12. Kiruna (Tips: 8:a)

Nej, vad gör Kiruna. Trodde att de kunde spela på förra årets meriter, men man har fallit igenom helt. Nu finns det visserligen en hängmatch att krypa förbi Tierp på, men det måste till mycket bättre takter om laget ska kunna ta sig upp till åttonde plats.

(011107)