Uppsala-Calle:

Tankar inför play off


M
ed tanke på de kvaliteter Hammarby besitter borde vi förvisso inte ens ha behövt spela fortsättningsserien. Jag tror inte att Bajen skulle ha gjort bort sig i superallsvenskan, särskilt när man ser vilka resultat som Boden, Tingsryd och Bofors presterar.


Å
andra sidan finns det inte längre någon anledning att fortsätta älta höstens alla onödiga förluster och missen av superallsvenskan. Trots allt finns det anledning att harangera Bamsingarna för det sätt varpå de har genomfört fortsättningsserien. Efter missen av superallsvenskan kände jag en viss oro för en moralisk kollaps i fortsättningsserien. För ett antal spelare - dessutom med låg medelålder - som räknat med att slåss med Leksand och två elitserielag i kvalserien måste det ha känts både tungt och frustrerande att vara tvungna att harva vidare mot Tierp och Piteå inför ett ödsligt Johanneshov. Men de klarade av det, vilket inte alla lag har gjort. Ta Sundsvall till exempel, ett lag vars uttalade ambition fortfarande är att gå upp till elitserien efter nästa säsong. På pappret såg de minst lika starka ut i år som i fjol, och de hade säkert räknat med att slåss om SA-platserna. Deras form var minst lika ojämn som Bajens under hösten, och till skillnad från Hammarby så har deras negativa trend snarast förstärkts under fortsättningsserien. Detta sagt som ett exempel på att det inte är lätt för ett favorittippat lag att ladda om batterierna till en fortsättningsserie. Den sportsliga biten av fortsättningsserien har Bajen alltså hanterat med den äran (Tierpsmatchen på Hovet får vi väl bjuda på ;-). Tristare är då att vi för andra gången på tre år missar den ”marknadsföringspotential” som SA trots allt har. Det är trots allt betydligt lättare att locka de kräsna Bajen fansen till Hovet om Leksand och Björklöven står för motståndet än om Kiruna och Tierp gör det. Nu återstår att se om fortsättningsspelet har varit en nackdel i tempomässigt avseende.


O
m vi då blickar framåt mot play off - vilket vi göra även om två matcher återstår nästa helg - tror jag däreot att det kan bli riktigt tufft, inte minst då en ev. tredje och avgörande match kommer att spelas borta. Som det ser ut nu är det tveksamt om det var någon egentlig fördel att vinna fortsättningsserien. Det känns som om lag som Skellefteå och Björklöven båda mycket väl kan hamna just femma, och de båda lagen känns som betydligt tuffare motstånd än Tingsryd och Boden. Visserligen har varken SAIK eller Löven övertygat rakt igenom, men jag tror att båda lagen kan ta sig samman i ett play off-spel. Nyckelmatchen för vår del blir hemmamatchen på Hovet den 13 mars (boka in Hovet nästa onsdag!). Seger där är nog nödvändig; att åka till Skellefteå, Umeå eller (möjligen) Ängelholm/Nyköping för att vinna två bortamatcher på två dagar förefaller som en i överkant tuff uppgift.


H
ur som helst känns det kul att den transportsträcka, som fortsättningsserien trots allt har varit, går mot sitt slut. Play off är alltid speciellt! Tänk bara på Ari Turpeinens uppvisning i de båda play off-matcherna mot Arlanda 1999. Vi hade torskat med 8-0 på Hovet mot flygplatslaget i januari, och inför play off-spelet gick Arlandas Tony Mårtensson (nu i Brynäs) ut i en tidning och deklarerade att Bajen inte skulle bli något problem alls för hans Arlanda Wings. Det blev 7-1 till Bajen i första matchen och (tror jag) 4-2 borta i Pinbackshallen :-) Andreas Paulsson tillhörde för övrigt det förlorande laget den gången, men redan året efter insåg han vilket lag han hörde hemma i.


V
id sidan av det rent sportsliga måste även den supportersociala aspekten av play off lyftas fram. Det blir kul att först nästa söndag få veta om nästföljande helg kommer att tillbringas i Ängelholm, Umeå eller Skellefteå. Resorna med hockeygänget är alltid trevliga, oavsett om målet är Kiruna eller Mörrum. Vilken stad vi än hamnar i kan laget räkna med att ”järngänget” finns på plats helgen 15-16 mars. Nu börjar allvaret!

Carl Frängsmyr
(020305)