Writer-Tobbe (f d Speaker-T):

Vad händer med AEG?

Hammarby Hockey förlorade en speaker, men hemsidan vann en writer.
  Ja, för första gången sen de första firrarna kröp upp på land (och in i hockeyrinken) saknas Speaker-Tobbe i Hammarbys speakerbås. Istället kommer Torbjörn Klaesson (som han egentligen lär heta) att avnjuta Bajens hockeymatcher från läktaren, om han inte hoppar in i båset och hjälper till.
  Som många av oss vet, har Speaker, eller Writer-Tobbe, alltid haft många åsikter mellan alla ”offside”, ”icing” och ”målvaktsblockering”, och det tänker vi utnyttja här på hemsidan.
  Därför kan vi presentera den första krönikan för säsongen 2003/2004 signerad Speaker-Tobbe.


I
slutet av juni började jag fundera på några saker om var AEG är på väg. Det stannade där. En semestervecka kom i vägen.
  Det första var att det inte skulle bli någon turnering mellan dom Europeiska lagen. Väldigt synd tycker jag. Jag vet att det var väldigt uppskattat av både spelare och ledare. Spelarna från lagen träffades och kunde byta erfarenheter och tränarna hade seminarium. Vi supportrar som var i London förra året har bara trevliga minnen. Vi hade en kanonhelg och lärde känna många supportrar från dom andra lagen.
  Det talades om att turneringen skulle gå i Hamburg i år. Jag tror att det hade blivit succé. Hamburg har bland dom högsta publiksiffrorna i Tyska ligan, och närheten till Berlin hade gjort att många skulle ha åkt därifrån. Det var närmare 100 pers från Berlin i London. Det hade kommit 1000 till i Hamburg.

N
ästa grej som fick mej fundersam var när jag satt och slösurfade och hamnade på London Knights sida. Det visade sig att dom inte kommer vara med nästa säsong. Nu beror det förvisso på att dom inte har någonstans att spela. London Arena ska stängas och det fanns inget annat alternativ. Men ändå, det känns som nedläggning ligger nära till hands. Eller ska man återuppta verksamheten när en ny arena finns på plats?
  Att lansera hockey i England är nog svårt. T.ex. gick ett lag i konkurs under säsongen som var. Visst når man säkert en stampublik, men några större skaror lär det aldrig komma. Likheten med Bajen är slående.

U
nder min semestervecka dök ryktet upp att AEG skulle sälja ut Hammarby Hockey. Jag läste det i Sportbladet, där man även från AEGs håll förnekade att så var fallet, men att man inte bedriver välgörenhet utan affärsverksamhet.
  Jag tror dock inte att AEG kommer sälja av sin del i Hammarby Hockey. Inte nu. Då skulle det bli en rejäl förlust. Men som alla företag ser man över verksamheten och försöker göra något åt den del som inte går bra. Jag gissar att Bajen har kommande säsong på sig.

S
mekmånaden för Bajen är över. Nu gäller det att visa resultat och samtidigt höja marknadsvärdet. Boorken har antytt att är det elitserien som gäller, han sätter därmed press på laget och visar ägarna att målet finns. Kan då laget klara av det trycket? Det är bara att hoppas. Om man jämför med dom krav som spelarna i Linköping och Brynäs hade förra säsongen, visst går det.

H
ur kommer då AEG att agera framöver? Ja, skulle Bajen gå hela vägen till ES tror jag inte att det är några problem. Målet är uppnått, det lär komma massor av publik i kvalserien och med dom attraktiva sponsorkontrakt som finns i eliten kan Bajen visa plusresultat. Då tror jag att AEG vill vara med.
  Men om Bajen, hemska tanke, inte når ES kommer nog AEG kliva av. Då är frågan på vilket sätt. Dom kan bita i det sura äpplet, sälja av sin del och ta smällen. Skulle man dock vilja ha tillbaka pengarna man satsat ligger Hammarby minst sagt pyrt till. Om laget överhuvudtaget kommer existera, lär det bli i en lägre serie. Elitlicensen kommer inte att klaras av.

N
u ska jag inte sitta och måla fan på väggen och spekulera i vad som kan hända om ett år. Och i värsta fall.
  Innan dess ska det spelas 50-60 matcher och naturligtvis kommer Bajen vinna samtliga. AEG är lyriska och väljer att fortsätta samarbeta med Hammarby i många år. Det är naturligtvis det bästa som kan hända. Jag VILL verkligen att AEG ska vara nöjda med Hammarby. Utan AEGs hjälp hade förmodligen Bajen lirat i division 1 mot Järfälla och Tierp redan idag. Bästa sättet att betala tillbaka är att sopa banan med allt motstånd.


Tobbe Klaesson
(030708)