OBS! Det här är undertecknads privata åsikter och funderingar, inte Hammarbys officiella. Skyll absolut inte på dem.

Nu är det dags att fixa till ett biljettsystem!

Möt publikkris-Olle i grind, Hammarby!

Det är ett stort intresse kring Hammarbys lag i de stora lagsporterna just nu. Även om hockeyn har knepigt med publiksiffrorna så strömmar folk till fotbollen, bandyn och handbollen.
Hammarby Fotboll är numera ett allsvenskt topplag och drar över tio tusen i match efter match. Bandyn är i ännu högre grad ett av de absolut bästa lagen i landet och toppar publiktoppen år efter år. Handbollen är på väg upp och intresset är stort, speciellt i derbymatcherna mot BK Sö...urgården.
  Trots att allt borde vara frid och fröjd så ser jag en liten, men dock oroande tendens. Alla sporter (inklusive fotbollen) tycks nämligen ha nått zenit när det gäller publiktillströmningen, och här och var kan till och med en liten minskning skönjas.

Bandyn till exempel, känns inte fullt så het som den gjorde för några år sen (hmm, när känns det någonsin ”hett” att gå på bandy?). Man har visserligen en ganska stor och trogen stampublik, men den ligger ändå lite lägre än vad jag tror är möjligt att åstadkomma.

Handbollen borde vara superhet. Andra året i elitserien och Staffan Olsson i laget. Ändå är det ganska moderata siffror i Eriksdalshallen. Har intresset svalnat, om ändå så lite?

Fotbollen är ju glödhet, det är fullt varenda match. Säger man. Tror man. Men, så är det ju inte. Söderstadion tar 11 100, och även om vi har haft över tio tusen varenda match så har det inte varit fullt en enda gång i år. Siffrorna har legat mellan 10 052 (Halmstad) och 10 825 (Landskrona). Alltså mellan 275 och 1 048 osålda plåtar.

Hockeyn är en historia för sig. Med det existerande seriesystemet så skulle inte hockeyn kunna fylla Hovet ens om man gav publiken betalt. Men ändå, det går att förbättra siffrorna.

Jag tror i och för sig inte att någon av de fyra lagen behöver frukta för något större publikras på kort sikt. Alla har - på sin nivå - en trogen stomme av åskådare. Däremot är jag rädd för att Hammarby som företeelse riskerar att svalna på sikt.

Här kommer ett (litet) förslag som är menat att påverka publiksiffrorna positivt.

Gör så här...

Organisera en gemensam biljettförsäljning vid matcharrangemang.

Och så här ska det gå till:
Så fort man kommer in i en arena inför en match; Söderstadion, Hovet, Zinken eller Eriksdalshallen, så ska det finnas en lucka/bord/kiosk där det säljs biljetter till kommande Hammarbymatcher.
  Inte bara i den egna sporten, utan i alla. Man ska kunna gå på en handbollsmatch och köpa biljett till en eller flera bandymatcher. Biljetter ska helst finnas till alla säsongens matcher.
  Vid kiosken eller bordet (som kan tillhöra den ordinarie souvenirförsälningen) ska det tydligt synas att det är där man kan köpa biljetter.
  Naturligtvis ska det finnas en väl synlig tavla med nästa match i de olika sporterna. Gärna med uppgifter om hur många biljetter som återstår till matchen i fråga.
  Det ska finnas kombinationserbjudanden typ två matcher för en hundring eller tre för 200. I december kan handbolls-, hockey- och bandypubliken få möjligheter att köpa på sig perfekta julklappar till billiga priser.

Men vad ska det här leda till? Vad är fördelen?
Det finns flera. Jag är övertygad om att många tror att Söderstadion är slutsåld varje match och att det är omöjligt att få tag i biljetter. Men nu kommer alla kunna se att det till exempel finns 700 biljetter kvar till nästa match, eller till matchen 12 omgångar bort.
  Sedan är souvenirkioskerna impulsköpens Mekka. Om de tusentals åskådare som Hammarby lockar varje vecka hela tiden har möjlighet att köpa biljetter till andra matcher, så nog lär en del lockas till köp.
  En annan nog så viktig sak: man påminner om matchers existens. Till och med jag som går regelbundet på alla sporter kan ibland missa en match. Man kommer hem, slår på text-tv eller datorn och upptäcker att, vafan, det var ju en handbollsmatch ikväll.
  Paketerbjudanden, alltså billiga kombinationsköp, är bra av två uppenbara skäl. Dels ger det möjlighet till någon som inte är snorrik att se fler matcher, dels är det juste att ge en person som går på en match en slags trohetsbonus till övriga matcher.

Naturligtvis kan man inlemma flera Hammarbyföreningar i det här systemet. Damfotboll, innebandy, ja nästan överallt där ett Bajenlag spelar borde man kunna köpa biljetter.

Ett litet tillägg till det här förslaget är att Bajenshopen, Derbybutiken och de butiker som har samarbete med Hammarby naturligtvis också skulle kunna sälja biljetter om det är möjligt. (031022)