”Hockeynördarna” Writer-Tobbe & Magnus Landström:

Matchen mot Almtuna analyserad

Nördanalys #2 är över oss.
  Nu handlar det om torsdagens träningsmatch borta mot Almtuna som Hammarby vann med 7-4.
  Naturligtvis var ”Hockeynördarna” på plats.


Almtuna började bäst. I en minut. Då hade dom två hyggliga avslut på mål. Sedan tog Bajen över första perioden och 0-1 kom efter 4,10. Målskytt var Hägglund, passning från Hansen.
  De kom i ett två mot noll-läge efter det att Almtunas försvarare gått bort sig när de blev fulltaliga.
  0-2 ramlade in efter 6,32. Pålle målskytt framspelad av Ejderpalm och 0-3 efter 10,12 av Hansen. Reducering för AIS efter 16,08 Skottstatistiken talar sitt tydliga språk. 21-4 till Hammarby. Hammarby fick mycket träning på powerplay i första och gjorde det bra med en hel del avslut.
  I andra drog Bajen igång samma offensiva spel och Hägglund gör 1-4, återigen på pass från Hansen. Ännu en reducering för AIS innan Bajen gör två snabba. 2-5, Dahlberg pass från Holmström efter 7,03 och 7,20 gör Henke 2-6 med pass från Barklund.
  Nu kändes allt lugnt och vi började prata om lite annat på läktaren. Men AIS ska ha all heder för att inte de inte gav upp. Även dom gjorde två snabba mål, 46 sekunder mellan, och var plötsligt med i matchen. Det enda vi skrev i vårt papper var ”var är försvaret?” Backarna gick bort sig rejält. AIS fortsatte att pressa på men nu kunde Klint tillsammans med backarna avvärja. Istället kan Bajen öka till 4-7 efter 8,24 i sista när Marius Trygg kommer helt ensam med målvakten när AIS misslyckats i powerplay.

Analysen då

En ny superfemma fick vi i matchen. Söderlind och Mattias Nilsson som backar och Dahlberg, Rafner och Eneqvist i kedjan. När de var inne var spelet parkerat i anfallszonen. Almtuna hade då inget att sätta emot. Det snurrades runt och samspelet var suveränt. Rafner som kändes lite vilsen mot Västerås kom i det här sällskapet helt till sin rätt. Vi kände att det nästan gick FÖR bra för den femman om man ser till laginsatsen.
  En annan bra kedja var Hansen, Trygg och Hägglund. Tre killar som kan göra det oväntade och hittade varann bra. Trygg verkar ha fått upp tempot lite efter tisdagens match.
  Pålles kedja, tillsammans med Barklund och Henke fick ofta rikta in sig på försvarsspel. Dom blev nedtrycka i egen zon allt för ofta. Lechtaler kom inte alls upp i normal förmåga. Både Pålle och Leche behöver en irrationell spelare bredvid sig för att kunna komma upp i full kapacitet. Så tyvärr måste vi nog byta ut någon spelare. Eller så kommer Linus eller Kraft gå in med Pålle eller Leche. Dom två, tillsammans med Elias vilade.
  Klinten stod och gjorde en stabil insats. Han kunde inte göra så mycket på målen och när det hettade till i slutet av andra och början av tredje radade han upp räddningar.
  Man börjar kunna se vilka som kommer spela tillsammans under säsongen. Fernholm spelade säkert, men Sellgren har mer att bevisa. Väger man över 100 kg borde han kunna trycka till lite hårdare istället för att bara putta lite. Det kommer säkert.

  Holmström leder fortfarande burskyddsligan, med Fernholm och Ejdepalm som bubblare.


Tobbe Klaesson/Magnus Landström
(030816)