OBS! Det här är undertecknads privata åsikter och funderingar, inte Hammarbys officiella. Skyll absolut inte på dem.
Tidigare debattinlägg i ämnet:
Ishockeyns självmord (991101)
Webbmäster: Hockeyns högdjur förstör sporten (020809)
Ett tillägg till inlägget om ”hockeyns död” (020927)
Webbmäster tipsar förbundet: Så här ändrar ni seriesystemet! (031014)


Utvecklar 50 träningsmatcher svenska juniorer?

Webbmäster sågar det dummaste förslaget i svensk ishockeys historia

Snålhet?
  Feghet?
  Protektionism?
  Ren dumhet?
  Eller kanske ”all of the above”?


Nio av 12 elitserielag har problem med ekonomin?
  Det beror på olika saker. Att svenska klubbar inte får rejält betalt när blivande stjärnor blir proffs, till exempel. Det finns inga Zlatan-pengar inom hockeyn.
  Men också på grund av spelare (och dess agenters) girighet. De kräver stjärnlöner för medelmåttigt arbete.
  Flera klubbars oväntade skattesmällar för några år sedan är också ett skäl till den knapra ekonomin.
  Liksom - förstås - klubbarnas eget casinospelande med sina pengar. Alltså när man chans-satsat och hoppats att det ska lösa sig. Ekonomisk dopning kan man kalla det.

Svårt att åka
För att säkra intäkterna för de befintliga elitserielagen så har man gjort det oerhört svårt att åka ut. Man ska inte bara komma bland de två sista av 12 lag. Man får dessutom en extrachans där man måste undvika att komma bland de två bästa av sex kvalspelande lag. Med det tempo elitserielagen har i benen så ska det mycket till att man inte klarar av det - speciellt då de allsvenska lagen bara har spelat 15-20 matcher mot jämbördigt motstånd under säsongen.

I takt med att klubbarna blivit fattigare av förut nämnda skäl, har en efter en byggt ny arena, eller planerar att göra det. Ett i och för sig mycket bra initiativ i sig. Det är bra för hockeyn om man utvecklar arenorna och gör dem trivsammare, större och bättre.

Åshöjden, nej inte hos oss!

Men av någon anledning ska dessa ekonomiska satsningar skyddas med hjälp av att man stjälper stora delar av idrottens bärande konstruktioner - själva poängen med idrotten i sig. Nämligen att avskaffa möjligheten (eller risken) att förlora!

Vad är det då för poäng kvar? Jo, det är klart - man kan ju fortfarande vinna, det är sant. Eller - för att förtydliga - de 12 lagen som är inne i den ombonade elitserievärmen kan vinna. Resten av hockey-Sverige förlorar ju förstås.

Skellefteå AIK vann elitserien 1979. Det är inte så länge sen men: fuck them!
Hammarby IF har åtta SM-titlar. Vad gör det? Fuck them ännu hårdare!
Björklöven vann SM-guld rätt nyligen - stick och brinn!
AIK - radar upp SM-gulden på kansliet - dunsta!

Åshöjden, vad är det? Det vill vi inte veta av! Aldrig något nytt Vilda Väsby. Inga Ljungskile, Oddevold, Enköping, Mjällby som i fotbollen. Aldrig mer!

Skippar livlinor

Jag nöjer mig att kommentera förslaget att stänga elitserien. Det andra förslaget - det där om livlinor - ids jag inte ens bry mig om. Det är bara så dumt - nej, så oförskämt mot tusentals ideelt arbetande hockeyälskare, spelare, ledare och supportrar - att man misstänker att hjärnorna bakom förslaget inte bara har en mutter, utan en hel mekanisk verkstad, lös. Det är inte sportsligt. Det är översitttarfasoner!

Men vad har man för skäl för att stänga elitserien?
Jo, förutom de rent ekonomiska skälen (som om de allsvenska klubbarna badar i pengar) så hävdar man på fullaste allvar att Svensk hockey kan utvecklas vid en stängd elitserie.

Stängt blir bättre?

- ”fler juniorer kommer få chansen”
Jaså? Nog för att det blir en oändlig rad av matcher utan nerv - ni tänker fylla lagen med juniorer som i normala fall inte skulle få spela? Och de här juniorerna skulle då utvecklas i de 50 träningsmatcherna som blir följden?

- ”vi behöver inte så mycket utlänningar”
Jaha? Så plötsligt är det okej att förlora. Kan det inte vara så att lagen som riskerar att missa slutspel resp. har chans att ta sig dit - faktiskt vill ha så bra lag som möjligt. Då värvar de tungt, medan övriga lag hyr ut sina dyra spelare i slutskedet.

- ”landslaget blir bättre”
Åhå? Så de här träningsmatchspelande juniorerna som aldrig riskerat att gråtande åka hem från en match efter att laget åkt ur elitserien - dessa ska helt plötsligt blomma ut i ett vinna/försvinna-mästerskap. Jo, jag tackar ja!

- ”en supporter vill bara se sitt lag vinna - intresset är stort ändå”
Fel, intresset kan på kort sikt hållas uppe artificiellt. Tack vare en nyuppflyttning, en ny arena, ett SM-guld. På längre sikt krävs spänning också.

Nej, må supporteralliansens budskap tränga in i de cellulosaskal som omsluter de geleklumpar som lyckats få fram det mest idiotiska förslaget i svensk ishockeys historia...

(031129)