Nej, än är det inte kört!

Webbmäster ser ljuset i tunneln - och det är inte ett tåg

Historien upprepar sig. Hammarby förlorar en hyperviktig premiärmatch i kvalserien. Förra året mot det superallsvenska andralaget Rögle med 3-5, och i år mot playoffspelade AIK, femma i superallsvenskan.
  Är det kört nu?
  Nej, inte alls, men visst försämrades chanserna radikalt.


Det är populärt att inför en kvalserie lägga upp en slags budget över hur laget måste prestera för att kunna bli bland de två bästa.
  Hammarbys ledning har koncentrerat sig på siffran 21, som i 21 poäng. Det vill säga sju segrar och tre förluster.
  AIK-tränaren Jim Brithén talar om att spela på plus i varje inbördes möte, alltså ta minst fyra poäng mot alla motståndare, vilket skulle ge 20 poäng.
  Man kan även bestämma att vissa matcher måste vinnas och andra kan man förlora. Matcher mot de superallsvenska lagen måste vinnas, medan matcher mot elitserielagen är okej att förlora. Det skulle ge 18 poäng, vilket skulle kunna räcka. Om man dessutom tar någon poäng i matcherna mot Mif eller Leksand så är man hemma.

  Alla dessa sätt att räkna är lika bra, eller lika dåliga. Bra för att de visar en realistisk bild på ungefär hur många matcher som bör vinnas. Dåliga för att de kan slå så fel.
  För, med alla dessa sätt att räkna så är det, med AIK-matchen i minne, nu helt kört för Hammarby. Efter tre perioder av 30, 60 minuter av 600, en match av tio - så har Hammarby spelat bort sina chanser att gå till elitserien.   Vi har nämligen förlorat mot ett superallsvenskt lag, vi har dessutom ingen chans att ta fyra poäng på AIK.

Nej, kvalserien måste istället ses som ett långdistanslopp, där man inte vet sluttiden (slutpoängen). Klungan kan vara samlad i hela loppet (alla lag kan teoretiskt sätt stanna på 15 poäng), eller så kan ett gubbe dra iväg medan klungan lunkar på i promenadtakt (vinner t ex Malmö alla sina matcher kan de andra teoretiskt stanna på 12 poäng).

Hur ska man då se på Hammarbys nuvarande chanser?
  Nja, till en början så bör man glömma bort var lagen kommer ifrån. I kvalserien är alla kvalserielag, inte elitserielag, playofflag eller direktkvalificerade superallsvenska lag. Börja med att kalla lagen A, B, C, D, E och F i stället, menar jag.
  Alla matcher är i princip lika svåra. Att överdriva skillnaderna skapar bara onödiga rädslor. Hammarby förlorade mot ett kvalserielag och har två andra kvalserielag att möta härnäst. Kom ihåg att Malmö och Leksand inte skulle ha mött oss om de var så fruktansvärt bra - då skulle de ha crosscheckat tänderna av varandra på Canal +.

När avidentifieringen av de s k omöjliga elitserielagen är gjord, är det dags att verkligen värdera chanserna. Hammarby ligger i nuläget tre poäng efter Malmö och Skellefteå, som möts på söndag. En förlust mot Leksand kan bara innebära sex poängs distans från uppflyttning om AIK samtidigt besegrar Mora. Som det ser ut nu så bör Hammarby helst ta någon poäng på söndag, och även mot Mif i omgången efter. Fyra poäng efter tre omgångar bör vara tillräckligt för att ha häng på toppen.

Har Hammarby någon realistisk chans att greja det här?
  Ja, som jag sa så tror jag inte att något lag är övermänskligt. Det handlar om att göra tio bra matcher. För kvalserien består av sex jämna lag. Att förra årets kvalserie fick en stor spridning poängmässigt (8-8-12-16-22-24) handlar inte bara om att de bättre lagen är så mycket bättre. En stor förklaring till poängskillnaderna är att lagen som hängs av slutar att spela. En jämn serie där alla lag tar poäng av varandra förstärker jämnheten.

Vad talar för Hammarby?
  I de allra flesta matcherna är resultatet det viktigaste, det gäller inte minst i en kort kvalserie. Men i ett avseende så är hur spelet fungerar mycket viktigare. Spelar man bra så kommer framgången förr eller senare. Spelar man knackigt men vinner så kommer motgångarna förr eller senare.
  Jag tycker att Hammarby i stort spelade bra mot AIK. Man arbetade metodiskt och tålmodigt. Hade pucken mycket och försökte skapa framåt. Man gjorde relativt få misstag, faktiskt färre än AIK.
  Visst förlorade vi, men det var på grund av att vi inte lyckades sätta puckarna. Och även om det är det viktigaste i hockeyn så handlar det mycket om tillfälligheter. AIK spelade smart och gjorde en perfekt taktiskt genomförd match.
  Men, det jag ser som positivt på den här matchen, är att om och när det vänder för Hammarby så har laget den spelmässiga styrkan att verkligen kriga om en topplats.
  Med all respekt för AIK och deras förmåga att ta ut sitt bästa när det gäller - laget är inte bättre än att man, som förra året, trots perfekt toppning, ändå är 10 poäng från uppflyttning.

Hammarby har kapacitet att bli fågel eller fisk - AIK är mittemellan... (040318)