Lägger skridskorna på hyllan

Christian Lechtaler har, förutom bjudit på 107 kämpainsatser i den grönvita tröjan, även förgyllt våra tisdagar med sin krönika under den gångna säsongen. Men nu har det blivit dags att lägga skridskorna på hyllan.
  Leche har nämligen fått jobb som projektledare för Stockholm Globe Arenas sportevenemang. Så räkna med att han kommer att följa Bajens framgångar på nära håll, även i framtiden.
  Vi bryter mot reglerna genom att lägga till ett avslutande kapitel i Leches tisdagskrönika, trots att det bara är måndag idag. (040517)


Bajen satsar på juniorverksamheten

Hammarby har genom åren fostrat många duktiga ungdomsspelare och nu kommer vi att gå vidare genom att, på ett professionellt sätt, ge våra juniorer en utbildning mot att bli seniorspelare. Det gäller i första hand spelare födda 1985 till 1988. Huvuddelen av de åldersgrupperna tillhör vårt J20-lag.
  Vi har de senaste åren sett att konkurrensen ökar även på juniornivå och för att hänga med i utvecklingen måste vi göra ett val – att satsa hårdare eller att inte satsa alls på J20 spelarna. Efter en del diskussioner internt har vi valt att satsa hårdare.
  Leif Boork, som kommer att jobba med olika projekt inom Hammarby Hockey, har fått i uppdrag att bli projektledare för elitjuniorsatsningen och J20-laget. Hans roll blir i första hand att skapa förutsättningar för en elitinriktad verksamhet hos vårt J20-lag. Han och tränarna i J20-laget kommer att arbeta intimt ihop med A-laget.
  Som en del i elitjuniorsatsningen kommer samtliga spelare att kontrakteras i J20-laget.

Ny Head Coach signad!

Hammarby Hockey har kontrakterat Bernhard Kaminski, 48, som Sportchef och Head Coach för Hammarbys A-lag under de närmaste två säsongerna till 30 april 2006.
  Kaminski kommer närmast från Almtuna Hockey där han föregående säsong var Head Coach. (040507)


Leif Boork stannar i Bajen

Hammarby Hockey och Leif Boork har kommit överens om ett fortsatt samarbete. Boork kommer att arbeta med olika projekt det närmaste året. För närvarande arbetar han med förberedelserna för A-laget och J20-laget inför nästa säsong. Dessutom kommer Boork att fungera som manager och projektledare för den elitjuniorsatsning som Hammarby Hockey bestämt sig för att genomföra. Elitjuniorsatsningen innefattar J20-laget och lovande spelare i J18-laget. (040506)

Ari Turpeinen tillbaka i Bajen!

Ari Turpeinen har på nytt skrivit på för Hammarby Hockey... men den här gången som tränare för vårt J20-lag.
  Ari har en lång hockeykarriär bakom sig och har bl.a. spelat fyra säsonger för Hammarby åren 1998-2002. På 117 matcher i Bajentröjan lyckades Ari få ihop 65 poäng (30+35).
  Vi önskar Ari lycka till med tränarjobbet och håller tummarna för nya framgångar med Bajens duktiga juniorer. (040504)

Etablerat nyförvärv!

Hammarby Hockey är stolta att kunna presentera ett etablerat nyförvärv. Joakim Lundberg 30 år, 187 cm lång och 92 kilo tung, med senaste klubbadress Malmö Redhawks, har skrivit på ett tvåårsavtal med Hammarby Hockey.
  Joakim har spelat 462 elitseriematcher i klubbar som Djurgården, Västerås och nu senast Malmö. Lundberg är en erfaren och vältränad allroundback som kommer att vara en stor förstärkning till det fundament som Hammarby Hockey lagt i A-laget de senaste åren.
  Joakim är uppvuxen i Haninge och är Bajare ifrån allra första början. Med sin seriösa inställning blir han en ledartyp i vårt lag. Som kuriosa kan vi nämna att Jocke blev utsedd till matchens lirare i MIF:s möte med Bajen i Kvalserien på Globen i år.
  Vi hälsar Joakim och hans Jenny och deras knappt tvååriga dotter välkomna till Hammarby Hockey. (040429)

Mer från ledningsgruppen

Ledningsgruppen arbetar intensivt med förberedelserna till nästa säsong. Det är positiva vindar som blåser. Både Hammarby Hockey AB och AEG har inställningen att Hammarby Hockey ska vara med och tampas i toppen av Allsvenskan. (040429)

Mora snuvade Skellefteå på elitserieplatsen

Ett flertal billiga mål sänkte Hammarby

Skellefteå AIK framstår alltmer som hockeyns svar på Hammarby Bandy.
  Än en gång lyckades man nämligen med konststycket att missa platsen till elitserien, trots att en poäng på de två sista matcherna hade räckt.
  Istället blev det Mora som får spela elitseriehockey nästa säsong, efter att ha slagit Hammarby med 6-3 (1-0, 4-1, 1-2) i ett ödsligt Globen.

Skellefteå har dock ingen anledning att anklaga Hammarby för läggmatch. Bajen stretade emot rätt hyfsat, och hade hjälten från Skellefteå, Carl-Johan Klint, stått i stället för den kraftigt rinkrostige Olow Sundström, så hade resultatet blivit betydligt jämnare.
  Moraklacken slets mellan hopp och förtvivlan under hela matchen, för trots spelmässigt övertag tog laget inte ledningen förrän i slutsekunderna av den första perioden. Samtidigt tog Leksand ledningen.
  Efter två snabba Moramål verkade matchen vara över. Men Hammarby tog timeout och började plötsligt trycka på. 1-3 kom och Mora blev alltmer nervöst och drog på sig utvisningar.
  En enkel droppuck från mittzon lyckade på något sätt hamna bakom Sundström och 4-1 avgjorde till slut matchen.
  Samtidigt kvitterade Skellefteå två gånger mot Leksand, men inte en tredje. Med radiosportens utsändning i Globens högtalare fick Moraspelarna några av de mest nervösa minuterna i sina liv.
  Ett stort grattis till Mora, laget som nog ingen trodde på, men som har trummat på och låtit resultaten stå för snacket. (041010)

Hammarbys sista chans att besegra Mora

Genom den lika imponerande som överraskande segern borta mot Skellefteå såg Hammarby till att behålla spänningen inför kvalseriens sista omgång. Där väntar nu Skellefteås utmanare om elitserieplatsen, Mora IK. Dalarnas för närvarande klart bästa lag, som gästar Globen på påskaftonen, är långtifrån någon drömmotståndare för Bamsingarna. Hammarby har faktiskt förlorat säsongens samtliga inbördes möten mellan lagen. Det återstår att se om laget mäktar med att bryta den trenden så här i säsongens elfte timme.

Hammarby har som bekant hemförlovat sina landslagsmän Marius Trygg, Mads Hansen (Norge) samt Adam Borzecki (Polen) med anledning av B-VM. Det har spekukerats i att Hammarby därmed skulle försvagas, men segern i Skellefteå har förhoppningsvis visat alla tvivlare att så alls inte är fallet. I det här läget kan unga, hungriga spelare som vill kämpa för en plats i nästa års trupp tvärtom vara att föredra framför på papperet mer meriterade spelare.

Mora IK har en klar elitseriechans, men Skellefteå har naturligtvis fördelen av att kunna avgöra på egen hand. För MIK är det bara tre poäng som gäller. Sedan får klubben paradoxalt nog sätta sitt hopp till att ärkerivalen Leksand faktiskt tänker avsluta säsongen just så värdigt som Jonas Bergqvist utlovar på Leksands officiella hemsida. Teoretiskt kan Mora klara andraplatsen om de vinner på övertid/straffar, men då får de lita till att Leksand gör en hel del mål på Skellefteå. Lita på att resulttavlan kommer att följas med stort intresse från Morabåset!

Förutsättningarna borde kunna locka publik till Globen. Hammarbys publiksnitt är i år 1708, vilket är en minskning mot fjolårets 1909. Å andra sidan har laget i år spelat två extra hemmamatcher i NHA och länsderbyna mot AIK har förlorat sin fräschör, varför siffran trots allt inte är alltför nedslående. I kvalserien har Bajen dessutom haft ett ganska bra snitt, som förhoppningsvis inte försämras nämnvärt efter Moramatchen. För masarnas vidkommande är ju matchen ytterst betydelsefull, och moringarna lär säkert mobilisera så mycket folk de kan.

Hammarbypubliken har endast att tacka sitt lag för den säsong som har gått. Såväl spelare, ledare och supportrar hade väl hoppats att man skulle ha kunnat vara med i elitseriekampen på allvar. Bortasegrarna mot Leksand och Skellefteå har visat att laget haft en stor potential, som man dock inte riktigt har förmått att utnyttja. Det duger till exempel inte att (för andra året i rad) förlora mot AIK två gånger om.

Ändå tycker jag att Stefan Öström, Stellan Calamnius, Leif Boork med flera förtjänar stor respekt för att de i alla fall har spänt bågen och visat stora ambitioner. Det räckte inte i år heller, men Hammarby har trots allt etablerat sig som ett av topplagen under elitserien. Bamsingarna har kvalspelat tre gånger på fyra år, och någon gång måste det vara vår tur att få in fullträffen. Kvalserien har trots allt återigen visat att de allsvenska lagen inte är slagna på förhand; det kommer de inte att vara nästa år heller.

Efter säsongen lär såväl lagets, tränarnas och de enskilda spelarnas insatser utvärderas inför klubbens fortsatta satsning. Men just nu kan vi inte göra annat än att sluta upp för vårt Hammarby Hockey en sista gång, inte minst för att tacka de spelare som nu gör sin sista match i Bamsingtröjan. Förhoppningsvis får vi också se en spännande match, där Bajen tar sin sista chans att besegra Mora åtminstone en gång under säsongen 2003/04.

Hammarby kommer att kämpa, lita på det. Vi gjorde inte Mora besvikna i torsdags, och vi skall inte göra Skellefteå besvikna heller. Oavsett utgång skall inget lag behöva fundera på om Hammarby har gjort sitt bästa. Därför känns det heller inte relevant att i nuläget diskutera vilket av lagen man helst ser som ett elitserielag säsongen 2004/05. Det är två klassiska och anrika lag som båda är väl förtjänta den framgång som ett elitserieavancemang innebär.

Kvalserieraffel är dessutom alltid spännande att se på plats, även om det naturligtvis hade varit bra mycket roligare om Hammarbys skepp inte hade varit brända sedan länge. (040409)

Carl Frängsmyr/svenskafans.com & KFIB

Två lag med minimala möjligheter möts i Globen

Kvalseriens två stora negativa överraskningar - Leksand Stars och Hammarby Hockey - drabbar på söndagseftermiddagen samman i Globen. De flesta hade nog räknat med att båda lagen in i det sista skulle vara inblandade i den absoluta toppstriden. Men så blev nu inte fallet. Leksand har med sina sex poäng (och därtill en svag målskillnad) minimala möjligheter att försvara sin elitseriestatus. Och om Leksands möjligheter är minimala är Hammarbys chans astronomisk. Laget kan maximalt ta 17 poäng, och det skall till ett mirakel större än Karlstad 1989 för att det skall räcka.

Men låt oss för ordningens skull utreda förutsättningarna en sista gång. Till att börja med ponerar vi att Hammarby faktiskt tar tolv poäng av tolv möjliga och därmed slutar på 17 poäng. Det lag som Bamsingarna då har störst (teoretisk) möjlighet att passera är Skellefteå. Det norrländska AIK har tre matcher kvar. Förutom mötet mot oss uppe i Västerbotten har de också svåra bortamatcher mot Leksand och Mif. Om Skellefteå förlorar dessa matcher stannar de på 15 poäng. AIK från Solna har kvar att möta Mora, Leksand och Mif. Om de slår Mora, men förlorar mot elitserielagen stannar de på tolv poäng. Mif är i det läget klart för elitserien. Om Leksand förlorar mot Hammarby men besegrar AIK, Skellefteå och Mora stannar de på 15 poäng. Teoretiskt lever alltså Hammarbys hopp, men det är som sagt i teorin.

Allt talar för att både Leksand och Hammarby får ta nya tag i allsvenskan till hösten. Huruvida de där kommer att kampera ihop i samma serie skall jag låta vara osagt. Från och med nästa säsong gäller, så vitt jag förstår, inte den gamla principen om att hålla ihop före detta division ett östra och norra, respektive södra/västra. Senast Leksand var nere i allsvenskan hamnade de därför i södra gruppen, medan lag som Nyköping - mot all geografisk logik - hamnade i norra.

Å andra sidan är effekterna av elitlicensens införande så svåröverblickbara att det är svårt att säga något om upplägget av höstens allsvenska. Klart är i alla fall att i alla fall Hammarby till hösten får möta nytt motstånd i form av hårdsatsande Uppsala Mighty Warriors. De har kvalificerat sig till allsvenskan via kval och de klarar enligt uppgifter också elitlicensens krav. ”De häftiga krigarna” får sällskap av endera Asplöven från Haparanda eller Teg. I nuläget är det fördel Asplöven. Mycket är ännu osäkert om utformningen av höstens allsvenskor, dock är jag helt övertygad om att Hammarby kommer att få ihop ett mycket konkurrenskraftigt lag även till nästa säsong. Bamsingarna har alltid kommit igen, det kommer klubben att göra denna gång också!

Men åter till nuet. Hammarby spelade sannolikt bort sina sista chanser genom att förlora länsderbyt mot AIK i onsdags. Förlusten blev inte mindre bitter av att Söderbröderna totalt dominerade matchen under de två första perioderna. Men Bamsingarna visade återigen upp en smått osannolik ineffektivitet, och därför var det väl inte ologiskt att några spridda AIK-kontringar under matchens sista tio minuter vände matchen till solnaiternas fördel. Vid flera av målen hade AIK till råga på allt god hjälp av Hammarby. Ena stunden bjöd en Hammarbyback de svartgula på ett fullständigt onödigt friläge (när Bajen dessutom hade power play), och vid nästa mål gick halva Hammarbylaget bort sig i samband med ett byte. Målvakten Carl-Johan Klints räddningsprocent (82) imponerar inte heller, även om han sannerligen inte fick mycket hjälp av sina backar. Det återstår att se om Klint får förnyat förtroende eller om Christopher Heino-Lindbergh får vakta målet mot Leksand.

De mer djuplodande analyserna av Hammarbys insats under säsongen - och framför allt under kvalserien - får anstå tills vidare. Jag vägrar att tro att Hammarbys spelarmaterial skulle vara sämre än Skellefteås, AIK:s, eller Moras. Ändå har de grönvita så här långt lyckats ta två (!) av tolv möjliga poäng mot dessa lag. Bamsingarna har således inte (som ifjol eller 2001) förlorat på grund av att man inte har räckt till mot elitseriemässigt motstånd, utan på grund av att man har radat upp förluster mot de allsvenska konkurrenterna.

Hammarby skulle vara på topp i kvalserien, men med detta har man misslyckats för andra året i rad. På sätt och vis känns det extra bittert, men å andra sidan visar det också att skillnaderna mellan bottenskiktet i elitserien och ett helt koppel av allsvenska topplag är nästintill obefintlig. Desto märkligare framstår därför Färjestads, Djurgårdens och Frölundas litanior över den kvalitetsmässiga förflackning som skulle inträda om elitserien utökades från tolv till fjorton lag.

Bortsett från det lilla halmstrå som återstår, gäller det nu för Hammarby att spela för äran. I fjol tog Bajen åtta poäng i kvalserien, och skulle laget lyckas ta några fler pinnar i år kan säsongen åtminstone karakteriseras som ett litet steg i rätt riktning (även om det är en tröst för tigerhjärtan).

I söndagens match kan dock Hammarby även spela för att definitivt dra ner rullgardinen för Leksand. Det vore extra skönt att få spela bort just Leksand, vars ”tiggarbrev” till Hockeyligan efter degraderingen 2001 var ett lågvattenmärke av sällan skådat slag. Sådant glömmer man inte i första taget!

Trots Hammarbys övertygande seger med hela 5-0 i Leksands ishall får nog bortalaget (där Tommy Westlund gör comeback) bära ett visst favorittryck. Hammarby lär dock vilja visa sin publik att man kan betydligt bättre än vad man visade i länsderbyt mot AIK i onsdags. Förutsättningar finns således för en bra och spännande hockeymatch mellan två av Sveriges mest klassiska lag. Bortåt 4 000 biljetter är redan sålda, varför det finns goda skäl att hoppas på en riktigt hyfsad publiksiffra. Tyvärr lär Hammarbys publikrekord för ishockey (12 256 åskådare i hemmamötet i play off 3 mot AIK 1993) däremot stå sig över denna säsong också! (040403)

Carl Frängsmyr/svenskafans.com & KFIB

Moras stolta säkerhetsstyrka neutraliserade Stockholmshuliganerna

MORA (HHHTGB). På lördagseftermiddagen, Dalarna-tid, kom så den befarande invasionen av hockeyhuliganer från huvudstaden.
  Stadens 20 poliskonstaplar tillsammans med 20 s k ”ordningsvakter” stämde dock i den berömda bäcken, och neutraliserade effektivt de åtta grönvita bråkmakarna.

Redan på lördagsmorgonen planerades strategin för att möta den förväntade anstormningen av vettvillingar som väntades från Stockholm.
  De 40 i styrkan (faktiskt exakt lika många som vid den berömda fotbollsmatchen på Heyselstadion 1985) - hade taktiken klar; neutralisera huliganerna till varje pris!
  Och som de höll sig till planerna. Det var en fröjd att se hur de stolta Morasönerna stoppade tre vettvillingar att ta sig in i VIP-restaurangerna. Visserligen förekom inget våld, men desto mer s k ”tjafs”, från huliganerna.

”Stockholmsfittor ska ha handfängsel”
En fördes direkt till polishäktet med handfängsel, naturligtvis efter sedvanlig armbrytning. Visserligen gjorde huliganen oväntat nog inget motstånd - och han får säkert svårt att använda armarna i några dagar, men som vi sa till honom ”Stockholmsfittor ska ha handfängsel”.
  Huligan nr 2 fördes med armarna långt upp på ryggen på tryggt avstånd från ishallen, samtidigt som manskapet klappade honom på huvudet med ett ”var inte ledsen lille vän”. Den lille vännen, 42 år gammal, släpptes senare in i hallen.
  Huligan 3 och 4 stängdes, vid ett snillrikt schackdrag av ordningspatrullen, ut från ishallen som de lämnat i periodpausen.
  De planer som patrullen hade för huligan 5 fick hastigt avbrytas, då det visade sig att han bara följde sin lilla dotter till toaletten.
  De tre övriga huliganerna höll sig undan och smidde ränker. Eller så var de bara där för att titta på hockey. I vilket fall hade en av dem en kamera. Naturligtvis skickades en handfull vakter fram till den nämnde huliganen för att ”mjuka upp honom” och skrämmas lite. Han riktade vid ett tillfälle nämligen kameran mot några ordningsvakter. Och sådant ville inte säkerhetspatrullen veta om.
  Eftermiddagen kryddades med ett fotoförbud även för huligan 2.
  Tack vare dessa framstående ingripande av vår ordningspatrull kunde Mora fredas från huvustadens huliganism. (040327)

Webbmästers kommentar: Denna text är naturligtvis ironisk. Det är plågsamt att se hur man från säkerhetshåll satsar på att ”stämma i bäcken”, alltså hoppa på människor som diskuterar bara för att de har en klubbtröja på sig.
  Jag avskyr allt vad huliganism är, och ibland finns det personer med på bortamatcher som man med lite god vilja skulle kunna kallas för huliganer. Men, på resan till Mora fanns åtta vuxna (medelålder knappt 40) som ingen gjort sig känd för att använda våld på något sätt. Visst var några få överförfriskade, men det enda fel som gjordes var att de svarade med samma verbala mynt som de blev bemötta i förstaläget. Mora IK borde ta sig en rejäl funderare på vilka puckon man låter ikläda sig rollen som ordningsvakter. Polisstyrkan var visserligen inte charmkungar, men de skötte sig överlag precis som man ska (även om man undrar vad tjugo (20!) stycken hade där att göra.)
  Det är såna är saker som gör att man som hockeysupporter inte har lust att följa sitt lag land och rike runt, utan nöjer sig med hemmamatcherna.

Benjamin Thoren, webbmäster

Supporterupprorets Nina Arnewing:

Var finns demokratin inom hockeyn?

Det är inte längre Svenska Ishockeyförbundet som bestämmer över svensk hockey.
  Det är istället aktiebolaget Svenska Hockeyligan, det vill säga de tolv elitserieklubbarna.
  Det menar Nina Arnewing, ”Supporterupprorets” taleskvinna som i en debattartikel redogör för vad hon har fått veta efter hundratals mailväxlingar och telefonsamtal till personer inom svensk ishockey.

Förändrat seriesystem? Det kan du i praktiken glömma.
  För i den svenska demokratiska sammanslutningen svensk hockey är det de ekonomiskt starka toppklubbarna som bestämmer. Varje klubb har i själva verket vetorätt mot flera typer av beslut. Hur elitserien ska se ut (och hur kvalificeringen dit ska se ut) är ett exempel.
  Elitlagen har dessutom avgörande inflytande över hur pengarna från förbundet till klubbarna fördelas. Resultatet av det ser vi redan, elitklubbarna får mångmiljonbelopp, och de allsvenska lagen småsmulor.

Läs - annars skickar vi Elias på dig! (040401)


Sista chansen för Bamsingarna?

Trots torsdagens hemmaförlust på övertid mot Skellefteå AIK är Hammarby ingalunda poängmässigt avhängda från kampen om andraplatsen. Men det spel Bamsingarna visade upp gör det kanske svårare att vara optimistisk. På tre hemmamatcher har de grönvita gjort sammanlagt tre (!) mål, vilket har räckt till en (!) poäng av nio möjliga. Det vittnar tyvärr inte om elitserieklass. Möjligen kan Hammarbys smala lycka bli att kvalseriemotståndarna (undantaget Mif Redhawks) inte heller håller tillräckligt hög standard. Varken AIK från Solna eller AIK från Skellefteå har imponerat nämnvärt på mig, men likafullt har AIK-duon lyckats knipa fem av sex möjliga poäng så här långt av Bajen.

Trenden måste alltså brytas snarast - annars är det bara att lägga ytterligare en misslyckad Hammarbysatsning till handlingarna. Precis som 1995 och 1999 har Hammarby spänt bågen rejält inför denna säsong; nu måste poängen trilla in de kommande matcherna om inte det sportsliga utfallet skall bli lika klent som vid de föregående försöken. Inte blir det hela lättare av att Hammarbyspelarna nog får lita endast till sig själva; den sjungande publik som bär fram fotbollslaget i med- och motgång har tyvärr lyst med sin frånvaro även nu när matcherna verkligen betyder något. Det känns trist att behöva konstatera det, men så är det.

Hammarby ståtar med fyra poäng efter fyra omgångar, vilket normalt sett borde innebära att laget i det närmaste skulle vara avhängt. Klubben lär i alla fall få det ytterst tufft att leva upp till den målsättning man själva har slagit fast, nämligen att ta 21 poäng i kvalserien. Det skulle innebära att Bamsingarna måste ta 17 av 18 möjliga poäng på de matcher som är kvar. Det känns som en övermänsklig uppgift. Men dessbättre har de övriga resultaten gått Hammarbys väg, varför Bajen i högsta grad kan vara "med i matchen" om man tar tre poäng i Mora.

Lördagens hemmalag Mora IK är kvalseriens stora positiva överraskning, och det är bara att gratulera Jan Simons som har gjort ett strålande arbete med sitt MIK under många år. Tränaren Harald Lückner har gjort ett lika strålande arbete och verkligen lyckats få ut maximalt av spelartruppen. Hittills i år har Hammarby haft stora problem med Mora, som har vunnit samtliga av lagens inbördes möten under årets säsong och försäsong. Den föregående matchen i Smidjegrav slutade med hemmaseger med hela 8-1, vilket är Hammarbys största förlust under 2000-talet.

Om något av lagen bär favorittrycket inför lördagsmatchen så är det hemmalaget. Det som talar för Bajen är väl just att trender förr eller senare bryts, men bandyfinalen är väl å andra sidan ett exempel på att trender (dessvärre) kan hålla i sig också. I alla händelser måste Hammarby få igång stt offensiva spel. Mot såväl Mif som Skellefteå hamnade Bajenanfallarna hela tiden nere i sarghörnen, och när de fåtaliga chanserna väl har dykt upp har effektiviteten inte varit den bästa. Mif Redhawks visade, som jämförelse, i tisdags hur ett elitseriemässigt lag förvaltar sina chanser.

Hammarbyforwardarna måste in på mål, kämpa och slita och trycka in eventuella returer. Man måste göra mål för att vinna! Det låter som något som skulle platsa på floskeltoppen, men det är ack så sant. Ännu har Hammarby chansen, men så särskilt många fler poäng har man inte längre råd att tappa och målskyttet måste börja lossna. Helst bör man inte tappa någon poäng alls mot Mora.

Tips: Mora-Hammarby 2-2 (sedan får man hoppas att det är Bajens "tur" att dra det längsta strået på övertid). (040326)

Carl Frängsmyr/svenskafans.com & KFIB

Sent övertidsmål fällde Bajen

Ställningskriget som borde fått straffavgörande

Det var två lag som slog vakt om poängen i Globen när Hammarby och Skellefteå spelade 1-2 (1-0, 0-0, 0-1, 0-1) inför drygt 2 200.
  Täta försvar och två duktiga målvakter såg till att chanserna blev få och målen färre.
  Skellefteå avgjorde med endast 13 sekunder kvar att spela, och bara nio sekunder kvar av en hårt dömd utvisning på Christian Lehtaler.

Hammarby tog ledningen redan efter 3.42 då Marius Trygg slog in 1-0 under Sean Gauthier efter ett misslyckat Skellefteåuppspel. Linus Stensson hade ett gyllene läge att utöka lite senare då han sköt över i fritt läge.
  Matchen präglades av misslyckade anfallsförsök och låst spel. De chanser som dök upp var jämnt fördelade.
  Det var därför inte orättvist när Pär Holmqvist satte 1-1 på en fladderpuck från blå linjen.
  Hammarby hade två skapliga lägen precis i början av förlängningen. Efter knappt tre minuter blev Christian Lechtaler utvisad för en holding. Skellefteå tackade och tog emot extrapoängen.
  För trots briljant spel av Carl Johan Klint så kunde Hammarby inte hålla emot till slutsignalen.

Eftersom de övriga kvalmatcherna gick ”rätt väg” så är samtliga lag fortfarande kvar i striden. Dock ser Mif ut att gå mot en säker elitserieplats.
  På lördag väntar Mora borta för Hammarby, och poäng där är viktigt. Speciellt om Skellefteå slår Leksand. De tre topplagen möter de tre bottenlagen. Det är läge för en tabell som splittras upp - eller blir ännu jämnare... (040325)

Ödesmatch i Globen

Det finns mindre viktiga matcher, det finns viktiga matcher, och så finns det ödesmatcher. Torsdagskvällens drabbning mellan Söderbamsingarna och ”Norrlandsgnagarna” tillhör tveklöst den sistnämnda kategorin. Leksands överraskande genomklappning i kvalserieinledningen har gjort att kampen om den återstående elitserieplatsen nu är vidöppen (jag räknar kallt med att Mif Redhawks lägger beslag på den ena). Skellefteå och Hammarby är två heta elitseriekandidater, varför alla förstår att begreppet ”sexpoängsmatch” sällan har varit mer adekvat än nu.

Mot serieettan Mif Redhawks visade Hammarby bitvis upp ett bra spel även om ”rödhökarnas” backar tämligen enkelt lyckades avstyra merparten av Hammarbys anfallsförsök. Spelmässigt finns det trots allt en del positiva saker att ta med sig från Mif-matchen. Förhoppningsvis drog Hammarbys forwards också en del lärdomar av Mif:arnas imponerande effektivitet.

Hammarby och Skellefteå känner varandra utan och innan vid det här laget. Detta blir klubbarnas femte inbördes möte denna säsong - att lägga till de sex matcher som spelades ifjol. Skellefteå vann de båda mötena i grundserien helt rättvist, medan Hammarby lika rättvist drog det längsta strået i de båda superallsvenska matcherna. Det är skall bli intressant att se om coacherna Broberg och Taavola denna gång kommer att hitta på något för att göra motståndarna konfunderade.

Hammarby måste sannolikt vinna mot Skellefteå för att inte hamna allt för långt efter i elitseriejakten. Å andra sidan kommer Bajen att ha ett riktigt hyfsat slagläge om man väl lyckas knipa en trepoängare. Faktum är att Hammarby i så fall kan återta andraplatsen omgående, något som onekligen skulle det sitta fint inför den svåra bortamatchen mot Mora på lördag. För Skellefteås del är matchen mot Bamsingarna självfallet viktig, men den har kanske inte samma avgörande betydelse som för hemmalaget. I kraft av sina fem poäng är Skellefteå i högsta grad med i diskussionen även vid en förlust i Globen (för övrigt en arena där det västerbottniska AIK aldrig har besegrat Hammarby).

Räkna således med att det blir en hård kamp mellan två lag som båda har vittring på elitserien. Det är sådana här matcher man längtar efter under hela det tröstlösa harvandet under höstarnas NHA. Hockey är som bäst när den innehåller nerv, kamp och spänning; matcher där vinnaren verkligen vinner något och förlorarna verkligen förlorar något. Att den enkla insikten inte har nått fram till delar av hockeyetablissemanget är beklagligt, men kanske inte oväntat. Men Hockeyligans ovilja att utöka elitserien till 14 lag gör ju att årets kvalseriematcher bara blir ännu viktigare. Ingen vet när de allsvenska lagen nästa gång får det läge som de har just nu. För Hammarbys del har elitseriechansen inte varit så här stor sedan laget inledde kvalserien 1993 med två raka segrar (mot Huddinge och Troja/Ljungby). Trots hyfsat spel räckte sedan Bajen inte riktigt till i det avgörande dubbelmötet mot Björklöven. Veckans matcher mot Skellefteå och Mora kan mycket väl ses som årets motsvarigheter till just 1993 års ödesmatcher mot Patrik Sundström & co. Må Bajen ha turen och skickligheten på sin sida denna gång!

Just över 3000 personer bevittnade i tisdags mötet mellan Bamsingarna och ”Rödhökarna”. Man kan naturligtvis tycka att siffran är usel för ett elitseriekval. Undertecknad var dock inte särskilt förvånad. Självfallet är man som hammarbyare glad och stolt över alla idrotter där vår klubb är representerad, men vissa gånger är det bara att konstatera att detta också har ett pris.

I söndags var det både bandyfinal och bortamatch för hockeyn i Leksand, i måndags vann Hammarby det prestigeladdade handbollsderbyt mot Djurgården, vilket nu alltså följs av nästa kvalhockeymatch. I ljuset av detta är 3000 personer egentligen inte så miserabel. Dessbättre har de flesta nu fått lön, varför det kanske trots allt går att hysa realistiska förhoppningar om en publiksiffra mellan 4000 och 5000 personer. Skellefteå brukar dessutom kunna skramla ihop en del folk till bortamatcherna både mot oss och mot deras AIK-bröder från Solna. Mif hade som jämförelse bara med sig en handfull supportrar.

Om Hammarby lyckas hålla ett publiksnitt på uppemot 5000 personer i kvalserien skulle det betyda mycket för föreningen på alla sätt. Helt omöjligt är det väl inte, även om den befarade Leksandsinvasionen kanske kommer av sig om masarna blir helt avhängda i elitseriediskussionen. Med visst avund blickar man som hammarbyare tillbaka till publiksiffrorna i kvalserien 1981. Den gången hade Hammarby (med Leif Boork som coach och Stefan Öström som pålitlig målskytt) ett publiksnitt på sanslösa 8294 personer över de tre hemmamatcherna mot Timrå, HV71 och Leksand. Om Bajen hade haft den uppslutningen i dag skulle underverk kunna ske.

För en gångs skull är det trots allt inget underverk Hammarby, Skellefteå, Mora eller AIK behöver hoppas på denna gång. Tvärtom talar det mesta för att ett av lagen i kvartetten kommer att spela i elitserien till hösten. Räkna således med en stenhård kamp inom ”de fyras gäng” (ja, än är det kanske för tidigt att helt avskriva Leksand).

Närmast fortsätter alltså kampen i Globen mot Skellefteå. Som vanligt behöver Hammarby allt stöd! Varje röst i klacken är värdefull och - inte minst - varje människa som passerar vändkorsen är värdefull!

Tips: Hammarby-Skellefteå 4-2 inför 4112 åskådare! (040325)

Carl Frängsmyr/svenskafans.com & KFIB

Mif släppte inte Bajen över bron

Nu väntar ”sexpoängsmatch” mot Skellefteå

Med en dos fräckhet och en nära nog hundraprocentig effektivitet besegrade Mif Redhawks Hammarby med 4-0 (1-0, 1-0, 2-0) inför drygt 3 000 i Globen.
Hammarby gjorde en fullt godkänd insats mot Mif på tisdagskvällen. Man förde långa stunder spelet, försökte olika anfallsvarianter och lyckades till och med skapa lite tryck då och då. Men chanserna var relativt få - och de som kom utnyttjades inte.
  Mif - med sitt tunga backgarde - försvarade sig mycket bra. Och när de - mycket fåtaliga - halvchanserna dök upp så satte man pucken. Faktum är att elitserielaget inte hade en enda riktigt öppen chans förrän ett friläge kom vid ställningen 4-0.
  Mif spelade klokt och förhastade sig aldrig. Och i ett kvalspel gäller det bara att sätta dit den. Alla tankar på skönspel måste läggas undan.
  För Hammarby känns det trots allt hoppfullt. Man har spelmässigt hängt med bra i matcherna - så ock mot Mif även om motståndet blev övermäktigt just i kväll.
  På torsdag gäller det Skellefteå i Globen. Om vi vinner den matchen med ett par mål, samtidigt som Mif vinner över Mora och Leksand tar poäng mot AIK, så är Hammarby över strecket igen på torsdag kväll. (040323)

Toppmatch i elitseriejakten

Hammarby svarade på söndagseftermiddagen för en fomidabel insats - såväl taktiskt som kampmässigt - när laget bortabesegrade Leksand med smått osannolika 5-0. Visst hade Bamsingarna, till skillnad från premiären mot AIK en del flyt, men laget var tveklöst bättre än Leksand. Första perioden var jämn, medan de övriga klart gick till Hammarby.

Som hammarbyare fick man nästan gnugga sig i ögonen i slutperioden. Det stod faktiskt 0-5 på resulttavlan och en uppgiven hemmaklack kunde inte dränka Bajenklackens sång ”Bajen upp, Leksand ner - sen så ses vi aldrig mer!” Helt klart är det ett Hammarbyminne som ingen av de dryga 40 personerna som ”offrade” bandyfinalen skulle vilja vara utan.

Segern var främst frukten av en strong insats av laget som kollektiv. Men självfallet förtjänar Carl-Johan Klint ett särskilt omnämnande för sitt målvaktsspel. Klint svarade för ett par räddningar av gammal god Högosta-klass, och stod emot även när Leksand pressade på i spel fem mot tre. Dessutom utstrålade han säkerhet och pondus, vilket väl inte kan sägas om Leksands Johan Backlund. God hjälp hade dock Klint av sina backar av vilka jag främst framhåller Daniel Holmström, Elias Abrahamsson och Johan Ejdepalm.

Detta var Hammarbys skönaste kvalserievictoria på mycket, mycket länge. Man får nog gå tillbaka nästan på dagen tjugo år i tiden för att hitta något ännu större. Det var ju den 31 mars 1984 som Hasse Segerberg sköt Hammarby till elitserien i sista kvalseriematchen mot Västerås.

Genom segern mot Leksand har Hammarby kvar sina möjligheter att upprepa 1984 års elitserieavancemang. Var det något vi kunde lära av söndagen så är det att avståndet mellan elitseriens botten och allsvenskans topp alls inte är astronomiskt. Leksand kan säkert bättre än vad de presterade i söndags, men de lär absolut inte gå säkra för Mora eller de båda AIK-lagen heller.

I nuläget är striden om elitserieplatserna ytterst jämn. Dock har kvällens motståndare Mif Redhawks tillfälligt skaffat sig en ”pole position” genom meriterande segrar mot Leksand och Skellefteå.

För Hammarbys del gäller det nu att snabbt skaka av sig segern mot Leksand. Kvalseriens tuffa program medger ingen tid till att vare sig vila på lagrarna eller att gräma sig över tappade poäng. Däremot har Bamsingarna nu fått svart på vitt om att de inte är slagna på förhand mot något lag. Den vetskapen är naturligtvis oerhört viktig inför framtiden, inte minst ur ett psykologiskt perspektiv.

Inom loppet av fem dygn skall nu Bamsingarna spela tre matcher, som alla blir ofantligt betydelsefulla. Till att börja med väntar alltså Mif Redhawks, som Hammarby aldrig tidigare har stött på i seriesammanhang. Däremot lyckades man ju besegra ”rödhökarna” så sent som under försäsongen på sensommaren ifjol.

I Mif Redhawks återfinns en del intressanta namn. Lagets två målvakter har till exempel båda ett förflutet i Hammarby. Andreas Hadelöv svarade förvisso bara ett enstaka inhopp i Bamsingarna säsongen 1997/98. Sin första (och sista?) Hammarbymatch gjorde Hadelöv borta mot Arlanda. Han var då tillfälligt utlånad från Djurgårdens IF.

Rödhökarnas nuvarande andrekeeper Robert ”Gripen” Borgquist var däremot Hammarbys förstemålvakt under hela säsongen 1997/98. ”Gripens” sejour i Hammarby blev dock bara ettårig, och han lämnade Bajen efter kvalet 1998. Sedan dess har han farit runt mellan en rad olika klubbar - bland andra Storhamar, Pantern, Limhamn och Mörrum. Nu är ”Gripen” dock återbördad till Mif Redhawks.

I övrigt innehåller Mif åtskilligt med rutin, till exempel i form av Daniel Rydmark, Jesper Mattsson. En annan spelare ur ”det gamla gardet” är backen Petri Liimatainen, som ju väl vet hur det känns att förlora viktiga matcher mot Hammarby. För i stort sett på dagen elva år sedan hade han det tvivelaktiga nöjet att få se sitt AIK bli nedskickat i division ett av Tommy Boustedts bamsingar.

Det lär bli en tuff drabbning i Globen på tisdagskvällen. En seger innebär att Bajen definitivt hakar på elitserietåget, och det skulle bädda för en högintressant hemmamatch mot Skellefteå på torsdag. Förhoppningsvis blir det stor uppslutning från supportrarna till denna hyperviktiga match, trots att det var bandyfinal i söndags och trots att det viktiga handbollsderbyt mot Djurgården spelas på måndagskvällen. Men efter bragdinsatsen i Leksand har spelarna verkligen gjort sig förtjänta av ett ordentligt publikstöd.

Slut upp i Globen och sjung fram Bamsingarna! (040323)

Carl Frängsmyr/svenskafans.com & KFIB

Kolla vilka som ligger över strecket nu!

Bragdmatch mot Leksand - Klinten höll nollan

Hammarbys lyft kom när det som bäst behövdes!
  Med närmast ett tvång att vinna borta mot svåra Leksand så gjorde Bajens hockeylag det bara de allra optimistiska supportrar vågat hoppas på. Bajen vann med hela 5-0 (1-0, 2-0, 2-0) inför drygt 4 000 fiollådor och ett antal tillresta Hammarbyfans i Leksands Isstadion.

Carl-Johan Klint blev matchens lirare, vilket inte är så konstigt. Att hålla nollan i en match mot Leksand, som dessutom fick spela ett par tillfällen fem mot tre, är mycket starkt. Det visar också styrkan på Hammarbys försvar. Och hur giftigt laget är när man inte måste föra matcherna.
  Denna söndag som började i djupaste moll med en av de mest knäckande bandymatcher som Hammarby förlorat - vändes i dur då samtliga resultat i Kvalserien gick Hammarbys väg. Bajen vann och de övriga klumpade ihop serien till att bli hyperjämn. Undantaget Mif, på sex poäng, ska vi väl ta hand om på tisdag?
  Så - glöm bandytorsken (vi är ju 2000-talets bästa lag trots allt och guldet kommer så småningom) och ladda inför tisdagens match mot Malmö. Med kanske ett litet förbesök på Hovet redan i morgon då Hammarby har möjlighet att näranog skicka Djurgården ner i handbollens gärdsgårdsserie. (040321)

Tuff men inte omöjlig uppgift för Bamsingarna

Hammarby led ett svidande nederlag i onsdagens kvalseriepremiär mot ärkerivalen från Solna. Hammarby förde spelet, men saknade den effektivitet som AIK:arna visade upp. Att nollpoängaren kan bli dyrköpt är ingen hemlighet. Det är lätt att dra paralleller till fjolåret där laget aldrig reste sig efter den inledande hemmaförlusten mot Rögle. Extra bittert var att Hammarby då som nu föll mot ett sämre lag.

Förlusten var tung och den kan mycket väl bli ödesdiger. Men självfallet är det långtifrån dags att kasta yxan i sjön; dock måste Hammarby få med sig poäng från någon av de kommande matcherna mot Leksand och Mif Redhawks. I fjol lyckades Hammarby inte rätta till den inledande fadäsen i de följande matcherna mot den nedflyttade elitserielagen Linköping och Brynäs - den utvecklingen får helt enkelt inte upprepas om elitseriedrömmen skall finnas kvar längre än ytterligare ett par dagar.

Tveklöst är Leksand ett bättre hockeylag än onsdagens motståndare AIK, varför Hammarby lär bli tvunget att höja sig ett par klasser om man skall återvända från Dalarna med tre poäng.

Mot AIK förde Hammarby spelet, men man blev ett förvånansvärt lätt offer för Solnalagets primitiva, men effektiva, kontringstaktik. Carl-Johan Klint svarade alls inte för några direkta tabbar, men varken Gozzis eller Simensens mål såg otagbara ut för en målvakt i toppslag. Därmed inte sagt att "Klinten" skall utnämnas till syndabock; det brast på andra håll också. Fredrik Ericssons mål föregicks till exempel av ett rejält försvarsmisstag och AIK:s sista mål skall vi inte ens tala om. Men då var matchen å andra sidan redan avgjord.

Bjudningar av detta slag hade Hammarby inte råd med ens mot AIK, och man kan lugnt utgå från att utrymmet för misstag inte är större uppe i Leksand. Effektiviteten framåt måste naturligtvis också förbättras. Hammarbys specielle målskytt Andreas Paulsson har haft det lite tungt med målproduktionen på sistone, men förhoppningsvis lossnar det på söndag. Det är bara att hoppas att Paulsson nu kan utkräva sin "hämnd" för den spottloska han fick i ansiktet av den store sportsmannen Robert Burakowsky när han skulle tacka vederbörande för god match i kvalserien 2001, förslagsvis genom att göra några mål i Leksands ishall. Johan Eneqvist lär heller inte ha några problem att tända till när han nu ställs mot sina gamla lagkamrater.

Det är två anrika svenska ishockeylag som möts på söndagseftermiddagen. Hammarby har åtta SM-guld, Leksand har fyra. Särskilt under 1950-talet utkämpades många klassiska möten, men lagen har stött på varandra även på senare år. Kvalseriemötena 2001 var knappast några sportsliga höjdare för oss hammarbyare; på två matcher lyckades inte Bamsingarna göra ett enda mål.

Går man lite längre tillbaka i tiden finns det däremot många bortamatcher uppe i Leksand som - av olika skäl - förtjänar att räddas från glömskan. När Hammarby gästade Siljansvallen den 9 januari 1953 sattes ett nytt publikrekord: 5 288 åskådare. Extratåg med 800 personer sattes in från Falun, och man beräknade att bortåt 2 000 personer kom resande med buss! Hur gick matchen då? Jo, Folke Gustafsson och Sigge Bröms gav hemmalaget ledningen med 2-0, men Bamsingarna vände genom Rune Larsson (2 mål) och Rolf "Mackan" Pettersson.

Nästan på dagen två år senare, den 11 januari 1956, gästade Hammarby ånyo Leksand. Hemmalaget var favoriter, inte minst eftersom leksingarna hade vunnit matchen i Stockholm med 7-2. Men Hammarby svarade för en formidabel insats, och vann med hela 6-1. Fem av Hammarbymålen inprickades av Holger Nurmela, som därmed tog plats i den ytterst exklusiva skara hammarbyiter som i seriesammanhang har gjort fem mål i en och samma ishockeymatch. Tidigare i vår upprepade Andreas Paulsson Nurmelas bedrift från den 4 december 1955 att göra hattrick borta mot Skellefteå. Kanske kan Paulsson nu också bli historiens andra hammarbyare att göra fem mål mot Leksand borta!

Av andra skäl än sportsliga finns till sist anledning att erinra sig kvalseriemötet mellan lagen i Leksands ishall lördagen den 21 mars 1981. Matchen slutade 4-4, men resultatet hamnade tyvärr i skuggan av de oroligheter som utbröt såväl före som under matchen. Redan under dagen inträffade flera slagsmål mellan lokalbefolkningen och ditresta Hammarbysupportrar. När publiken väl anlände till ishallen lyckades man dirigera båda klackarna till samma ståplatsläktare - till följd att vilt palaver utbröt lagom till matchstart. En person misshandlades med knogjärn innan klackarna skildes åt. När sedan en polisman gav sig in i Hammarbyklacken för att leta rätt på "knogjärnsmannen" drämde någon ett järnrör i huvudet på honom - åtminstone om man skall tro Dala-Demokratens version av händelseförloppet. Polismannen fördes i ambulans till Falu lasarett - allt medan hans kolleger med piketbilar körde skytteltrafik mellan ishallen och det snart överfyllda häktet i Leksand. Totalt greps 27 personer.

Söndagens match lär dessbättre gå betydligt fredligare till. Uppslutningen från Södermalm blir dessutom ovanligt skral eftersom Hammarby som bekant möter Edsbyn i bandyfinalen på Studenternas. En busslast Bajenfans har dock Leksand, inte Uppsala, som slutmål. Hammarbysupportrarna har för övrigt bokat en pub i Leksand, varifrån bandyfinalen kommer att beskådas på storbilds-TV.

Hammarby har absolut chansen att rubba Leksand om man spelar disciplinerat och sätter de chanser som dyker upp (ungefär som AIK gjorde senast). Bamsingarna är - det har vi sett tidigare under säsongen - ett bättre lag när de inte behöver föra matcherna (som i onsdags). Söderbröderna står inför en mycket tuff uppgift mot ett hemmalag som får bära ett tungt favorittryck. Men ingenting är omöjligt! Även tuffa uppgifter måste övervinnas om det skall bli elitseriespel för de grönvita till hösten! (040320)

Carl Frängsmyr/svenskafans.com & KFIB

Kort rapport från Riga

Hammarby vann dagens träningsmatch mot HC Riga 2000. Det blev en målrik match som slutade i seger med sju mål mot sex.
  Enligt rapporter ska det ha varit en intensiv match i högt tempo mot ett Riga som bl.a. var riktigt bra på spelvändningar.
  Hammarbys målskyttar var Niklas Barklund (Paulsson, H. Nilsson), Johan Ejdepalm (Borzecki), Jimmie Kraft (Stensson), Andreas Paulsson (Kraft), Stefan Töyrä (Paulsson, Ejdepalm), Henrik Nilsson och Ragnar Karlsson (Lechtaler, Eneqvist)
  En mer utförlig rapport från äventyret i Riga kommer på tisdag i Leches krönika. (040313)

Bajen till kvalserien efter nagelbitare

Det blev en spännande, kanske onödigt spännande, avslutning av superallsvenskan när Bofors gästade Hovet på onsdagskvällen.
  Hammarby vann matchen med 1-0 (0-0, 1-0, 0-0) inför drygt 2 500, och trots att man vann välförtjänt så blev det en klassisk nagelbitare innan slutsignalen ljöd.

Bofors körde igång i full fart och gav Hammarby några svettiga minuter i inledningen, innan det så sakteliga började svänga över spelmässigt.
  Hammarby var, matchen igenom, något bättre och skapade mycket fler chanser än Bofors. Men det var nästan bara frågan om halvchanser. Räknat till lägen som var riktigt giftiga, så var det betydligt jämnare. Carl-Johan Klint fick göra skäl för lönen, och det gjorde han på ett mycket betryggande sätt.
  Som resultaten så småningom ramlade in så hade Hammarby kunnat släppa in en kvittering och till och med förlorat förlängningen och ändå klarat kvalplatsen. Men det visste man inte under matchen som därför blev riktigt nervös.
  Till slut ska vi för första gången på fyra säsonger (sju kors i taket) erkänna att domare Pehr Claesson hade sin grönvita pipa med sig till kvällens match. Traditionen från största delen av superallsvenskan med två hammarbyutvisningar för varje motståndardito - får därmed anses vara bruten... (040225)

Hammarby har avgörandet i egna händer

Bamsingarnas målsättning inför superallsvenskan var att bärga 27 poäng, och den poängsumman var väl avvägd. Hammarby står för närvarande på 25 poäng och behöver just två ytterligare poäng för att vara helt säkra på att försvara sin andraplats (och därmed direktbiljetten till kvalserien). Inför sista hemmamatchen mot Bofors har Bamsingarna således avgörandet helt i sina egna händer.

Seger efter full tid eller förlängning garanterar alltså kvalserieavancemanget. Om Hammarby däremot tar en poäng, det vill säga förlorar i förlängning eller på straffar, måste laget lita på att Sundsvall tar minst en poäng av Skellefteå. Teoretiskt kan Hammarby gå direkt till kvalserien även om de förlorar med ett eller två mål under ordinarie tid mot Bofors. Detta förutsätter dock att Sundsvall slår Skellefteå efter ordinarie tid med något enstaka mål. I korthet är förutsättningarna alltså dessa för Bamsingarnas del: minst två poäng garanterar kvalserien, vid en poäng finns i alla fall en hygglig kvalseriechans medan chansen däremot är minimal om det blir noll poäng mot Bofors.

Hammarby kan i alla händelser inte sluta sämre än trea i tabellen. Om det värsta inträffar väntar play off-spel, där Hammarby troligen får möta Piteå. Men överraskningen Almtuna skuggar en poäng bakom Piteå, och Uppsalalaget kan snuva norrbottningarna på play off-biljetten om de slår redan klara Nyköping samtidigt som Piteå förlorar mot seriens stora flopp Björklöven i sista omgången. Play off 1 inleds nästa tisdag den 2 mars, och med tanke på veckodagen låter ju Uppsala som ett resemässigt mer tilltalande alternativ än Piteå. Vilka som väntar i ett eventuellt play off 2 är närmast omöjligt att sia om i nuläget, men visst går det inte att blunda för att det mycket väl kan bli AIK.

Men förhoppningsvis behöver Hammarby efter Boforsmatchen inte bekymra sig om play off-motståndare, och de grönvita supportrarna kan ligga lågt med reseplaneringarna fram till onsdagen den 17 mars då kvalserien inleds. Om Hammarby direktkvalificerar sig mot Bofors innebär det att Söderbröderna i kvalseriepremiären kommer att ställas mot Mora, antingen hemma eller borta.

Sannolikt får dock Bajensupportrarna ställa in sig på att det blir minst en hockeyresa inom den närmaste framtiden även om Bamsingarna direktkvalificerar sig till kvalserien. På Hammarbys officiella hemsida antyder nämligen sportchefen Leif Boork att Hammarby siktar på en träningsturné i Finland: ”Dessutom jobbar vi på att få till ett kort träningsläger i Finland för att mäta krafterna mot bra träningsmotstånd från den finska ligan.”

Men låt oss inte gå händelserna i förväg. Sista hindret skall avverkas, och det är precis som ifjol Bofors Bobcats. Ifjol skedde dock avgörandet i Nobelhallen, denna gång äger det rum på Hovet. Men det är inte bara för Hammarbys del som matchen är viktig. Värmlänningarna vann senast mot Mora på övertid, och de kämpar för att avancera i tabellen. För "lokatternas" del gäller att till varje pris försöka komma sämst fyra i tabellen för att därmed få ett bättre utgångsläge i play off. Dock är värmlänningarnas chanser att lyckas tämligen små. Det räcker inte med att laget besegrar Hammarby, utan de måste dessutom hoppas på att Skellefteå och Mora besegrar Sundsvall respektive AIK.

Trots att Hammarbys spel inte har nått de högre höjderna på sistone måste laget betraktas som klar favorit i serieavslutningen. Bamsingarna har haft ganska lätt för BIK på senare år, även om motståndarna absolut inte skall underskattas. Bofors har visat att de kan spela jämnt med alla lag i superallsvenskan, och spelare som Kristoffer Näslund, Björn Eriksson, Johan Olsson och ex-bajaren Oscar Steen finns det alltid skäl att varna för. Mitt tips blir ändå Hammarbyseger med 3-1.

Så här långt i år är Hammarbys publiksnitt 1 303 åskådare. Det vore tråkigt om inte onsdagsmatchen bevittnades av ett betydligt större åskådarantal än så. Kom till Hovet och stötta Hammarby IF:s mest anrika och framgångsrika sektion! (040224)

Carl Frängsmyr/svenskafans.com & KFIB

Måste-match för Hammarby i Globen

Efter tre raka förluster genomförde Hammarby i slutet på veckan en rockad i ledningen. Huvudtränaren Leif Boork lämnade båset till förmån för sin assisterande coach Daniel Broberg. Därmed ges Broberg huvudansvaret för den sportsliga delen av Hammarbys fortsatta elitseriejakt. Vid din sida får Broberg Hammarbys J20-tränare Arto Blomsten, som kanske mest är känd som spelare i Djurgården (flera SM-guld), Frölunda och Västerås. Några NHL-matcher blev det också för Blomsten.

Tränarbytet kom inte helt oväntat. Hammarby har inte fått spelet att stämma på sistone, och har radat upp tre raka förluster. Senast i onsdags föll Hammarby med hela 0-5 på Hovet mot ärkefienden AIK. Det var för övrigt Hammarbys siffermässigt största nederlag mot AIK på nästan 20 år. Vi får gå tillbaka till den nesliga förlusten med 10-3 i elitserien den 13 januari 1985 för att hitta en större förlust mot solnaiterna.

Hammarby har befunnit sig i en formsvacka på sistone, det är inget att hymla med. Carl-Johan Klints målvaktsspel har inte varit riktigt stabilt, och han har blivit utbytt såväl i matcherna mot Mora borta (Olow Sundström kom in) samt mot AIK nu senast (Christopher Heino-Lindbergh kom in). Sammanlagt har Hammarbys målvakter noterat en räddningsprocent på 88,57 vilket är för dåligt helt enkelt. Vad beträffar målvaktsspelet är Hammarby med detta näst sämst i superallsvenskan, och självfallet måste nivån höjas i en eventuell kvalserie.

Allt skall dock inte skyllas på målvakterna, det är snarare försvarsspelet i stort som inte har kommit upp i normal standard. Under hela hösten var Hammarby - för att peka på en detalj - mycket starka i box play. Efter jul har det varit precis tvärtom, och nu ståtar Bamsingarna med den allt annat än upplyftande siffran 75,38 procent i box play-statistiken. Detta är den i särklass sämsta siffran för något lag i superallsvenskan. Tvivelsutan var det utvisningarna som sänkte Hammarby i onsdagens AIK-match, och även Skellefteå behärskar konsten att spela i numerärt överläge. Enligt en av de mest utslitna flosklerna heter det som bekant att man "inte vinner några matcher i utvisningsbåset". Det gäller i högsta grad också för söndagens match!

Mest frapperande har dock varit Hammarbys oförmåga att göra mål. På de senaste tre matcherna har det bara blivit tre stycken (två mot Sundsvall och ett mot Mora). Med en målfabrikation av det slaget vinner man inga matcher. I den superallsvenska skytteligan hittar vi endast en bajare bland de 25 första, nämligen Daniel Holmström som ligger på 19:e plats med sina sju poäng. Då bör tilläggas att Holmström dels är back, dels bara har spelat åtta av tio matcher. Många forwards har alltså åtskilligt mer att bevisa!

Den första uppgiften för den nya tränarduon Broberg/Blomsten blir alltså söndagens hemmamatch mot Skellefteå AIK i Globen. Under hösten hade Hammarby stora problem med det norrländska AIK, men i det tidigare superallsvenska mötet uppe i Västerbotten gjorde Söderbröderna en gedigen insats, och vann fullt rättvist med 5-2. Med ett lika disciplinerat spel har Hammarby alla möjligheter att upprepa triumfen, men lagets sviktande form gör att jag ändå håller bortalaget som favoriter.

Om Bamsingarna vill hänga på kampen om någon av direktplatserna till kvalserien är detta den absolut sista chansen. Vid en förlust är det bara att rikta in sig på play off-spel, vilket å andra sidan inte behöver vara någon nackdel. Vi vet alla att ettan och tvåan i superallsvenskan får en tuff uppgift med att försöka bibehålla formen under dryga tre veckors matchuppehåll. Å andra sidan kan man invända att play off-spel alltid innebär en risk, och visst är det så. Men kan man inte besegra fortsättningslagen eller lagen från superallsvenskans nedre halva, ja, då har man heller inget att hämta i kvalserien.

För tredje gången denna säsong bjuder Arenabolaget Hammarby Hockey på en gratismatch, det vill säga biljettintäkterna tillfaller Bamsingarna. Det är bara att hoppas att många grönvita själar väljer att hörsamma denna vädjan. Att det är en viktig match behöver knappast sägas. Slut upp på Globen, dels för att ge Bamsingarna stöd i denna avgörande match om direktplatserna till kvalserien, dels för att ge vår förening ett lika välbehövligt ekonomiskt tillskott.

Tips: Hammarby-Skellefteå 2-4 (040214)

Carl Frängsmyr/svenskafans.com & KFIB

Broberg tar över ansvaret i båset!

Leif Boork återgår till arbetet att enbart vara sportchef för Hammarby Hockey. Daniel Broberg övertar uppgiften som Head Coach i A-laget och Arto Blomsten blir assisterande tränare. Blomsten kommer närmast från Bajens J20-lag. (040213)

Seriefinal på Hovet

På söndagseftermiddagen drabbar de båda superallsvenska topplagen Mora och Hammarby samman på Hovet. Båda lagen tappade något oväntat poäng i fredagens omgång, Mora tog ”bara” två poäng hemma mot Västerås medan Hammarby endast fick med sig en poäng från Gärdehov, trots att man ledde matchen när en och en halv minut återstod av ordinarie tid.

Trots poängförlusten är Mora tvivelsutan superallsvenskans stora positiva överraskning så här långt; särskilt på hemmais har man enligt rapporterna stundtals bjudit på mästerligt spel. Hammarby tillhör som bekant de lag som bittert har fått erfara detta. I superallsvenskans poängliga återfinns tre Moraspelare bland de fyra första: Patrik Ross (1), Magnus Sandberg (2) samt Håkan Bogg (4). Dessutom har även backen Calle Bergström och Marcus Eriksson framskjutna placeringar (åtta, respektive nia). Det är i sig imponerande, minst sagt. Som jämförelse återfinns den främste hammarbyiten - Daniel Holmström - först på 11 plats.

Mora är ett jämnt och stabilt lag, som behärskar både spel i power play och box play. I power play har man uppvisat en effektivitet på fina 30,23, men här har Hammarby varit snäppet vassare med 34,38. Dessa båda lag står här i en anmärkningsvärd särklass, trean Skellefteå ligger t.ex. långt efter med 25,00. Mora ligger tvåa även i box play-statistiken (efter Västerås) med 90,91. Här ligger Hammarby först på femte plats med 82,56.

Det finns många spelare att se upp i Moras lag, men självfallet måste man varna lite extra för andrafemman med högerforwarden Patrik Ross, som hittills svarat för 13 poäng (7 mål, 6 assists) på åtta matcher. Nästan lika vass har centern Magnus Sandberg varit. Kedjan kompletteras med den tekniske vänsterforwarden Anders Nilsson, som vi bajare minns från hans tid i Timrå. Nilsson är nu inne på sin fjärde säsong i Mora, men har tidigare också spelat för MoDo i elitserien. Det gäller att se upp när den trion är på isen, inte minst när de har numerära överlägen!

I superallsvenskans andra omgång bjöd råkade Hammarby ut för en riktig kölhalning i Smidjegrav. Slutresultatet skrevs till 8-1 i Morafavör, bl.a. sedan Hammarby bytt målvakt två gånger om! Detta var faktiskt Hammarbys resultatmässigt största förlust i seriesammanhang på drygt fem år. I januari 1999 förlorade Hammarby med hela 8-0 hemma på Hovet mot Arlanda Wings i division ett östra. I träningsmatchen borta mot Linköping i september 2000 har Hammarby noterat ett ännu större debacle. Förlust med hela 11-0 blev det den gången.

Men Hammarby brukar kunna utkräva revansch efter stora nederlag. Två månader efter den pinsamma förlusten mot Arlanda slog Bamsingarna flygplatslaget i två raka play off-matcher. Och i superallsvenskans 2001 vann Bajen med 1-0 mot samma Linköping som hade förlorat mot med 11-0 halvåret tidigare.

Det skulle inte förvåna mig om Hammarby kan upprepa ”revanschmönstret” hemma mot Mora. Borta mot Skellefteå lyckades t.ex. Hammarby förtjänstfullt med taktiken att få stopp på motståndarnas skridskoåkning, och klarar man av att genomföra en lika taktiskt disciplinerad match mot Mora har Bajen alla förutsättningar att ta tre poäng. Givetvis måste då även målvaktsspelet fungera bättre än uppe i Dalarna. Det räcker med att nämna Olow Sundströms facit under de dryga 23 minuter han spelade i den första Moramatchen. ”Olie the Goalie” släppte då in fyra mål på tolv skott, vilket resulterade i den föga smickrande räddningsprocenten 66,67 samt ett GAA på ännu mindre smickrande 10,43!

Lita på att det är ett revanschsuget Hammarby som kommer att beträda Hovets is i morgon. Dessutom gäller matchen naturligtvis mycket mer än intern prestige. Segraren i matchen tar definitivt ett stort steg mot kvalserien, även om vägen dit fortfarande kommer att vara lång.

Mora är ett skridskostarkt och tekniskt lag som säkert kommer att bjuda på en mer sevärd hockey än ensidigt defensivt inriktade lag som Västerås. Förhoppningsvis kommer det mycket folk till Hovet för att sjunga fram Bamsingarna i denna viktiga match!

Tips: Hammarby-Mora 4-2 inför 2 576 åskådare! (040201)

Carl Frängsmyr/svenskafans.com & KFIB

Hammarby kan befästa tätpositionen

Hammarby reser på fredagen till Sundsvall för att möta Sundsvall Hockey i Gärdehov. Resultaten av onsdagens omgång spelade verkligen de grönvita i händerna, det gäller inte minst Sundsvalls något oväntade trepoängare uppe i Skellefteå. Mora och Hammarby har i nuläget 15 poäng, medan trean Skellefteå står på 11. En ny trepoängare i Gärdehov skulle därmed befästa Hammarbys tätposition inför söndagens seriefinal på Hovet mot Mora. Vinnaren av den matchen kommer definitivt att ha ena benet i kvalserien.

Men än är det för tidigt att tänka på Moramatchen, än mindre på kvalserier. Sundsvall är inget lätt lag att möta, allraminst i Gärdehov. Sundsvall och Hammarby känner varandra väl vid det här laget. Fredagens möte blir faktiskt klubbarnas tjugonde inbördes möte inom de senaste fem åren! Sedan play off 2-spelet i mars 1999 har lagen mötts 18 gånger i seriesammanhang samt en gång i SCA-cupen. Hammarby dominerar den interna statistiken ganska eftertryckligt, och kan stoltsera med 14 segrar mot Sundsvalls fem.

Sundsvall lever offensivt mycket på Daniel Olsson, som har imponerat storligen så här långt. Men också ex-hammarbyiten Dan Tryborn har gått från klarhet till klarhet. Tryborn har definitivt fått sitt genombrott som seniorspelare i år. En annan spelare som imponerat på mig är 20-årige backen Erik Tägström med ett förflutet i Timrå. Tägström har inte minst visat prov på offensiva kvaliteter, och jag tror att han spelar i elitserien inom en snar framtid. Denna säsong har han t.ex. gjort mål i samtliga tre seriematcher mot Hammarby!

Sune Bergman har lyckats väl med sitt lagbygge, vilket förklarar varför Sundsvall - trots förluster av några namnkunniga spelare - nu gör sin första säsong i superallsvenskan. Förvisso hade laget inte mycket att sätta emot Hammarby under den superallsvenska premiären på Hovet, men alla lag har sina dåliga dagar (vilket Hammarby själva fick uppleva i omgången efter mot Mora). Desto mer imponerande är då Sundsvalls tre poäng uppe i Skellefteå i onsdags, vilka uppenbarligen bärgades genom en tät defensiv och ett starkt målvaktsspel. De tre poängen gav Sundsvall värdefullt andrum i den stenhårda kampen om att slippa de två jumboplatserna i tabellen.

Jag tror att Sundsvall tar sig till play off, och väl där har laget alla förutsättningar att slå sig fram till kvalseriespel. Däremot tror jag att Hammarby drar det längsta strået i fredagens drabbning. Mitt tips blir 3-1 till Hammarby! Oddsen är låga för att Andreas Paulsson svarar för åtminstone ett av de grönvita målen! (040129)

Carl Frängsmyr/svenskafans.com & KFIB

Rafner lånas ut till Huddinge

Hammarby Hockey lånar ut Daniel Rafner till Huddinge IK resten av säsongen.
Daniel har fått delar av säsongen spolierad av en meniskskada och efter det har han haft svårt att slå sig in i laget. Ett miljöombyte kan göra Daniel gott. Eftersom vi har haft en övertalighet på forwardssidan tycker vi det är viktigt att inte behålla för många spelare som får svårt att ta sig in i laget.
  Beslutet har skett i samförstånd med Daniel och vi önskar honom lycka till i Huddinge IK. (040128)
Leif Boork, Sportchef

I dag gäller det!

Matchen mellan Hammarby och Västerås väcker många känslor bland hammarbyare, trots att båda lagen inte stött på varandra alltför ofta de sista 20 åren. De som var där kommer aldrig att glömma matchen i Hovet 1984. Det handlade om den sista omgången i Kvalserien när Bajen vann med 4-2 inför 9783 (!) åskådare. Hovet fullkomligt gungade och Hammarby tog sig tillbaka till Elitserien. Sedan dess har lagen haft väldigt olika utveckling. Förutom de träningsmatcher som lagen spelat mot varandra genom åren har de inte möts i seriesammmanhang sedan 1989. Den gången vann Västerås två täta matcher som båda slutade med resulatet 6-5.

Västerås har plockat flera nyckelspelare från Hammarby genom åren, inte minst Johan Molin, Magnus Eriksson och Andreas Lindh. Den sistnämnda kommer troligen att spela i morgondagens match. Trots rivaliteten mellan Hammarby och Västerås kan man inte vara annat än imponerad av VIK Hockeys återkomst till elitnivå.

En vinst i morgondagens match är viktig för båda lagen eftersom det innebär ett rejält kliv närmare Elitserien. Jag förväntar mig en mycket tuff och fysisk match där både Leif Boorks och Per Bäckmans enorma taktikkunnande kan avgöra matchen.

Matchtips: 4-2 (040125)

Jim Sharp/svenskafans.com & KFIB

Hammarby jagar serieledningen

Hammarby svarade för en imponerande insats i söndags då laget bortabesegrade Skellefteå AIK med 5-2. Matchen igenom svarade Bamsingarna för en disciplinerad och taktiskt närmast fulländad insats. Det ser ut onekligen ut som om Hammarby börjar hitta tillbaka till det vinnande receptet!

Närmast väntar en ny bortamatch, denna gång mot seriesegrarna i SHA - IK Oskarshamn. Hemmalaget har haft en tung öppning på Superallsvenskan. Visserligen är laget med sina fyra poäng i allra högsta grad med i striden om play off-platserna, men turbulensen kring skador och avhopp har på sistone varit stor kring laget. Den duktige backen Andreas Schultz lämnade klubben redan under juluppehållet för att genomgå en utbildning i Stockholm. Han blev häromveckan klar för Arlanda Wings.

Häromdagen meddelades dessutom att Hammarbybekantingen Dean Seymour bryter sitt kontrakt och lämnar Oskarshamn med omedelbar verkan. Veterancentern Michael von der Geest blir borta minst tre veckor (i värsta fall hela säsongen). Lägg därtill att HV71-lånet Alexander Hult numera återfinns i Djurgården, samt att ytterligare några spelare dras med skador.

Klubben har alltså drabbats av en rad tunga avbräck, vilka rimligen väsentligt reducerar lagets slagkraft. För närvarande pågår en intensiv jakt på förstärkningar, bland annat var klubben ute efter Ragnar Karlsson som dock valde Hammarby. Karlsson svarade för övrigt för en mycket lovande insats i sin första match för Bajen uppe i Skellefteå. Får vi se hans första poäng i Hammarbytröjan på onsdag?

Superallsvenskans femte omgång kan bli mycket utslagsgivande. Hammarby och Mora har chansen att rycka åt sig initiativet i toppen om båda lagen vinner. I så fall kan Skellefteå få det tungt att ta någon av direktplatserna till kvalserien. Men frågan är om Skellefteå verkligen kommer att förlora tre hemmamatcher i rad? Jag tror inte det, utan har en känsla av att Moras "tokflyt" snart tar slut. AIK har också ett jätteläge att haka på striden om direktplatserna om man hemmabesegrar Bofors, medan Sundsvall sannolikt hänger av Västerås för gott om man vinner i Rocklunda.

Förmodligen kommer Hammarby till spel i Oskarshamn med samma uppställning som fungerade utmärkt i Skellefteå.

Matchtips: Oskarshamn-Bamsingarna 1-5! (040120)

Carl Frängsmyr/svenskafans.com & KFIB

Hammarby vann prestigemötet

Hammarby gjorde det ”omöjliga” och besegrade Skellefteå på bortaplan på söndagen. Inför hela 4 630 vann Bajen siffermässigt klart med 5-2 (2-1, 2-0, 1-1)
Det var en riktig kämpa- och viljeinsats som Hammarby bjöd på mot erkänt starka Skellefteå. Bajen fick en drömstart med mål av Andreas Paulsson efter 49 sekunder. Han var dessutom framme och hängde in 3-1 i spel fyra mot fem en dryg minut in i andra perioden. Hammarby gjorde 4-1 i andra periodens slutminut, så de ”psykologiska” målen hade Hammarby på sin sida i den här matchen.
  Matchen var jämn, tuff och underhållande. Skellefteå lyckades inte få in något monstertryck, mycket tack vare en bra forechecking mot sista backen, och segern var egentligen aldrig i fara.
  - Vi gjorde en stark match. Och så fick vi ett par viktiga mål, framför allt Daniel Holmströms 4-1 i slutet av den andra perioden. Det var tungt för Skellefteå, säger Leif Boork.
Boork är mycket nöjd med nyförvärvet Ragnar Karlsson från Linköping.
  - Han gick in och gjorde det bra. Han, Lechtaler och Paulsson var den bästa kedjan idag. Mycket viktigt för en målskytt som ”Pålle” att få göra tre mål. Sedan hade vi ”normalt” målvaktsspel idag. Klint var mycket bra - det var bara 4-2-målet han bjöd på.
Leif Boork ser inte det här som någon vändning och han varnar för matchen mot Oskarshamn.
  - De har förlorat ett par matcher nu och blir jättetuffa på onsdag. Vi ska inte dra för stora växlar över den här vinsten. Jag är glad att vi vann men den viktigaste segern var att komma tillbaka efter 1-8 mot Mora och kunna vända mot AIK. (040118)

Tuff uppgift för Boorks bamsingar

På söndagseftermiddagen ställs Hammarby inför en intressant men mycket svår uppgift, nämligen bortamatch mot Skellefteå AIK uppe i Västerbotten. Det norrländska AIK har inte varit någon drömmotståndare för Hammarby hittills den här säsongen, och laget har fått vidkännas två solklara och odiskutabla nederlag under NHA-spelet.

Visserligen tog Hammarby ledningen såväl på Hovet (genom Jonas Göthberg) som i Skellefteå isstadion (iskall straff av Andreas Paulsson), men när väl det svartgula maskineriet kom igång orkade Bamsingarna inte riktigt stå emot.

Det skall således bli mycket intressant att se om Hammarby lyckas bättre denna gång; självfallet skulle en seger mot Skellefteå stärka självförtroendet inför stundande kvalseriemöten (?) mellan lagen. Jag är övertygad om att Hammarby har kapacitet att ordentligt skaka norrlänningarna, men någon lätt uppgift blir det inte.

AIK:arna svarade för en mycket imponerande insats vid lagens föregående möte i Skellefteå isstadion. De höll ihop laget bra, och visade upp ett spel som på samma gång var fysiskt och mycket snabbt. Så lider de heller inte av någon brist på duktiga skridskoåkare. Exakt var Skellefteå står formmässigt just nu kan jag inte uttala mig om. Men hemmaförlusten mot AIK i första omgången var en tvivelsutan en missräkning, och uddamålssegern mot Västerås imponerar heller ej överhövan. Men å andra sidan gäller förstås samma villkor för Skellefteå som för Hammarby, dvs. det är inte nu man skall vara som bäst.

Hammarby har varvat starka och svaga insatser på sistone. Även om laget har en bit kvar till den absoluta toppformen, visade de under tisdagens match mot "det andra AIK" upp en vilja och en inställning som lovar gott. Den sena vändningen med Jimmie Krafts solomål som pricken över i:et kan förhoppningsvis verka som en välbehövlig injektion för laget efter den mindre lyckade insatsen i Mora för en vecka sedan.

Så sent som i fredags gjorde Hammarby klart med Linköpings forward Ragnar Karlsson, som kommer att representera Bamsingarna under resten av säsongen. Möjligen begår han sin debut i den grönvita tröjan redan i Skellefteå isstadion på söndag. Med undantag för ledbandsskadade Martin Sellgren (borta i ca två veckor) är samtliga Hammarbyspelare spelklara mot Skellefteå. Förutom Ragnar Karlsson har Hammarby som bekant även värvat Vallentunas forward Nicklas Lindberg sedan lagets föregående match i Skellefteå.

Tips: Skellefteå-Hammarby 2-3 efter straffar. (040117)

Carl Frängsmyr/svenskafans.com & KFIB

Bajen lånar elitseriespelare!

Ragnar Karlsson - ny från Linköpings HC

Hammarby har fått förstärkning genom ett lån från elitserielaget Linköpings HC. Det är den 26-årige forwarden Ragnar Karlsson som kommer att spela i den grön/vita tröjan resten av säsongen.
  Ragge är en erfaren ”powerforward” som har spelat i Elitserien med både Modo och Linköping. Han är en tuff och stark spelare med bra fart på rören.
  Han ansluter till truppen under morgondagen, och kanske får vi se honom redan i söndagens match mot Skellefteå.

Välkommen till Söder, Ragge!
(040116)

Intressant derby

På tisdagskvällen drabbar Hammarby och AIK ihop för 77:e gången genom historien i serie- eller SM-sammanhang. I ett historiskt perspektiv är matchen riktigt intressant eftersom klubbarna för närvarande ligger exakt lika i den interna maratontabellen. Av de 74 spelade matcherna har lagen vunnit vardera 32 stycken. De resterande tio har således slutat oavgjort. Segraren i tisdagsmatchen kan därför både inhösta värdefulla superallsvenska poäng och titulera sig ”storebror” i den inbördes kampen - åtminstone för de närmaste veckorna.

”Det svänger om Bajen”, brukar det heta. Och (dessvärre) har våra grönvita Bamsingar gjort sitt bästa för att leva upp till den devisen under den senaste veckan. Förra onsdagen inledde Hammarby det superallsvenska spelet med att hur enkelt som helst avfärda Sundsvall på Hovet. I första perioden handlade det om utspelning, och resten av matchen ägnades åt att försvara den ledning man ryckt åt sig.

Således hade nog de flesta grönvita anhängare gott hopp om att också Mora skulle kunna läggas till skalperna, även om MIK definitivt är bra i år och dessutom svåra att tas med i Smidjegrav. Hur det gick vet alla vid det här laget, Hammarby inte bara förlorade utan förnedrades med 8-1. Det finns mycket man kunde säga om det resultatet, men man kan nöja sig med att påtala skottstatistiken som slutade 31-29 i Moras favör. Bajen - som under hela hösten haft ett mycket stabilt försvarsspel - lyckades alltså med konststycket att släppa in åtta mål på 31 skott. I slutet av första perioden lämnade Carl-Johan Klint målet efter några billiga baklängesmål. Till slutperioden var han tillbaka i kassen igen, eftersom ersättaren Olow Sundström hade en minst lika bedrövlig dag. Visst var Mora, det bättre laget, men enligt de flesta rapportörer hade förlustsiffrorna blivit betydligt anständigare om målvaktsspelet fungerat åtminstone tillnärmelsevis normalt.

Å andra sidan får givetvis andra spelare ta på sig sin del av skulden. Hammarby gjorde ett mål på 29 skott, vilket är nästintill lika svagt som att släppa in åtta på 31. Carl-Johan Klint har dock tidigare visat att han håller hög klass, varför det inte finns anledning till panik vad gäller målvaktsposten. Mer oroande är i så fall den offensiva ineffektiviteten som vi såg en del prov på mot Sundsvall också (liksom många gånger under hösten). Det känns som att Hammarby har många snabba, irrationella forwards som kan skapa chanser medan det däremot råder en viss brist på naturliga avslutare.

Måhända var det just de egenskaperna som gjorde att Lee Jinman var högaktuell för Bajen under mellandagarna. Men som bekant valde han dock att återvända till Nottingham, och jag vet inte om Bajen jagar andra alternativ. Två veckor återstår till deadline för övergångar.

AIK har inlett superallsvenskan förvånansvärt starkt, och inte minst bortasegern över namnen i Skellefteå inger respekt. Jim Brithéns lag har måhända börjat hitta sitt spel, och de kommer definitivt att bli en svår nöt att knäcka för södermalmarna.

Före jul försökte AIK ofta möta Bajen med en offensiv taktik, vilket mest gynnade de grönvita som då kunde ägna sig åt ett disciplinerat försvarsspel och snabba spelvändningar. Det skall bli bli intressant att se hur AIK agerar på tisdagskvällen, liksom att se hur Boork och Brithén tänker genomföra sina taktiska drag!

Lika intressant skall det förstås bli att se hur söndagens händelser har påverkat Bajen. Det är ingen djärv gissning att revanschlystnaden är stor bland Bamsingarna - det är inte kul att bli förnedrad! Å andra sidan gäller det förstås att laget behåller kylan och inte tjurrusar på ren vilja. Det kan straffa sig snabbt, vilket alltså Gnaget fick erfara särskilt i näst sista derbyt före jul.

Trots att jag har sett AIK och (förstås) Bajen åtskilliga gånger känns det i nuläget svårt att förutspå matchbilden. Dock tror jag ändå att Bajen kommer att försöka ta tag i matchen ungefär som man gjorde i första perioden mot Sundsvall. Särskilt efter en kölhalning som i söndags gäller det att snabbt hitta tillbaka till normalläget, vilket för de grönvita innebär att man kombinerar en stark, fysisk defensiv med intensiv forechecking på AIK:s backar. Huruvida detta sedan lyckas återstår att se.

Vid en seger för Bamsingarna kommer haveriet i Dalarna att reduceras till en plump i protokollet, men skulle Hammarby förlora mot AIK ser framtiden inte alltför munter ut. Det vore inte kul att åka till bortamatcherna mot Skellefteå och Oskarshamn med två raka förluster och ett stukat självförtroende i bagaget.

Men för att ingjuta mod i alla grönvita själar slutar jag där jag började. "Det svänger om Bajen", och det har det alltid gjort. Inför AIK-matchen för drygt tio år sedan åkte vi på en minst lika förnedrande smäll mot "storklubben" IFK Österåker. Några dagar senare besegrade vi solnaiterna med 5-1, vilket (tillsammans med SM-finalen 1936) är Hammarbys största seger någonsin mot AIK i ishockey. En upprepning i morgon kväll skulle smaka fågel!

När lagen möttes för första gången i seriesammanhang den 13 mars 1931 uppgick publiksiffran till 190 (!) betalande. Publikkris till trots får vi hoppas att derby numro 75 drar mer folk än så. Under de senaste dagarna har KFIB-sidans besökare kunnat rösta om huruvida publiksiffran från fjolårets motsvarande match kommer att överträffas eller ej. Den 15 januari ifjol kom 5337 personer till Globen, vilket är Hammarbys bästa publiksiffra på 2000-talet. Av de röstande trodde 49 procent att Bajen får notera ett nytt publikrekord, medan 51 procent hade lägre förväntningar. (040113)

Carl Frängsmyr/svenskafans.com & KFIB

Toppmöte för Hammarby i Smidjegrav

Efter den förvånansvärt enkla segern i hemmapremiären mot Sundsvall ställs Hammarby på söndagseftermiddagen inför ett motstånd som på förhand ser betydligt tuffare ut. Mora har gått starkt hela hösten och masarna förfogar över ett jämnt och bra lag. Att slå Västerås med 5-0 i Rocklunda inger respekt.

Veteranen Patrik Ross håller fortfarande hög klass, eller vad sägs om 39 poäng (18 mål. 21 assists) på 29 spelade matcher i grundserien. Endast Mörrums poängkung Jens Bergenström gjorde fler poäng än Ross i höstens SHA I yttrarna Mikael Simons och Marcus Eriksson förfogar Mora över två andra giftiga forwards. Även Daniel Back - som vi hammarbyare minns från hans sejourer i Lidingö och Södertälje - kan producera poäng offensivt. Håkan Bogg har elitserierutin från Linköping, även om hans utflykt till Östergötland inte blev någon succé. Peter Nolander och Thomas Ring är två av flera starka backar.

Hammarby matchar å sin sida ett helt ordinarie lag. Daniel Rafner spelade redan i träningsmatcherna i Skövde och begick sin comeback i seriesammanhang mot Sundsvall i onsdags. Rafner rapporteras vara helt återställd efter sin meniskskada, och nu väntar vi bara på att få se hans första mål som Hammarbyspelare. Martin Sellgren har under juluppehållet plockats hem från London Racers, men sannolikt får Morapubliken se vare sig Sellgren eller forwarden Robert Kimby. Båda ingick i Hammarbys J20-lag, som på lördagen spelade borta mot Rögle - vilket talar för att de inte kommer att spela mot Mora. På samma sätt talar väl det faktum att Christopher Heino-Lindbergh vaktade J20-lagets mål för att Olow Sundström fortsätter som back up åt Carl-Johan Klint även i Mora.

Publiken i Smidjegrav kan se fram emot en spännande match, där Hammarby trots allt får betraktas som knappa favoriter. Med tanke på Bamsingarnas uppvisning i första perioden mot Sundsvall tror jag att de grönvita lever upp till favoritskapet och bärgar tre nya poäng.

Tyvärr var intresset inte tillräckligt stort för den bussresa till Dalarna som Bajen Fans hade planerat. Räkna dock med att ett flertal billaster med grönvita fans kommer att sjunga fram de sina i Smidjegrav!

Mitt tips: 2-4. (040111)

Carl Frängsmyr/svenskafans.com & KFIB

Ny forward signad!

Idag ansluter en ny forward till truppen. Det är Nicklas Lindberg från Vallentuna BK som har skrivit på för Bajen och hans kontrakt sträcker sig till den 31 mars 2005. 24-årige Nicklas är en offensiv, individuellt teknisk, forward med ett bra målsinne och kommer garanterat att göra mycket nytta.
  Det blev i dagarna även klart att backen Mattias Nilsson kommer att hyras ut till Vallentuna den närmsta månaden. Också a-juniorernas målvakt Marcus Jernberg har gjort gott intryck på VBK och kommer att ha Vallentuna Ishall som hemadress för resten av säsongen.
  Andreas Dahlberg har, med stor framgång, tillbringat det mesta av den här säsongen i Skövde IK. Det står nu klart att han kommer att stanna där säsongen ut. (040106)

Äntligen dags för superallsvenskan

Äntligen börjas det! Ja, så känns det onekligen kvällen före den superallsvenska premiären, detta trots att halva säsongen är avverkad vid det här laget. Men med dagens seriesystem har stora delar av NHA endast haft akademisk betydelse för Hammarby, som sedan länge i praktiken varit klara för spel i SA (låt vara att det inte blev klart rent matematiskt förrän omkring fem omgångar återstod).

Om höstserien är inte mycket att orda. Hammarby lyckades inte försvara sin serieseger från hösten 2002, men bärgade å andra sidan hela 79 poäng - vilket klart öveträffade det på förhand uppsatta målet om 60 poäng (förvisso en obegripligt låg målsättning för ett lag av Bajens kaliber). Hösten 2002 tog Hammarby i snitt 2,43 poäng per match, en siffra som man i höstas höjde till 2,47.

Ändå är det svårt att vara alltigenom nöjd med hösten. Hammarby hymlar inte med att målsättningen är att gå upp i elitserien i vår. Sannolikt är det också nödvändigt för att satsningen skall kunna fortsätta på dagens nivå. Framtiden framstår däremot som klart osäker om Bajen återigen får ta nya tag i NHA 2004/05. Ingen vet hur AEG kommer att ställa sig i ett sådant läge, och till och med en eldsjäl som Stefan Öström har antytt att luften riskerar att gå ur Hammarby Hockey om laget inte lyckas avancera till elitserien nu i vår.

Lagledningen har alltså satt upp målsättningen elitserien, och därmed också lagt ribban för hur lagets prestationer skall bedömas. Hittills har Hammarby klart visat att laget håller hög superallsvensk klass, men som supporter har man ändå känt att det kvaliteten måste höjas ytterligare ett snäpp för elitseriedrömmarna inte skall förbli just drömmar. Det går till exempel inte komma ifrån att Hammarby faktiskt hade stora problem med de övriga två topplagen i NHA: Skellefteå och Sundsvall. Mot det norrländska AIK inkasserades två tunga och klara förluster, medan Bamsingarna med visst flyt besegrade Sundsvall i Gärdehov - för att senare förlora mot medelpadingarna på Hovet. I superallsvenskan måste Bajen visa att man förmår att besegra dessa lag, särskilt kanske Skellefteå som tillsammans med de degraderade elitserielagen blir den tuffaste konkurrenten i en eventuell kvalserie.

I den superallsvenska premiären väntar just Sundsvall på Hovet i en match där Hammarby trots allt bär ett klart favorittryck. Bamsingarna har tränat hårt en längre tid, och kommer förhoppningsvis väl förberedda till de svåra uppgifter som nu väntar. Ex-djurgårdaren Daniel Rafner - en spelare som haft en misslyckad och skadedrabbad höstsäsong - är tillbaka i spel. Detsamma gäller Daniel Holmström, som hade en del skadeproblem under december. Dessutom har målvaktstalangen Christopher Heino-Lindbergh återvänt från Vallentuna - sannolikt för att ta över rollen som båsdörröppnare efter Olow Sundström. Dagen för SA-premiären gjorde Bajen också klart med ytterligare ett nyförvärv från samma klubb, nämligen den 23-årige centern Nicklas Lindberg. I andra riktningen har Hammarbybacken Mattias Nilsson gått; han kommer att representera Vallentuna fram till den sista januari då övergångsstoppet träder i kraft. Hammarby har således ett skadefritt lag och därmed åtskilliga spelare tillgängliga i SA-premiären.

Sundsvall är en motståndare som Hammarby har stött på många gånger under de senaste fem åren. Våren 1999 gav Ove Öström & co Hammarby respass efter tre oförglömliga play off-matcher, och sedan dess har lagen kamperat ihop i samma serie under alla år. Att döma av vad jag har sett under hösten tycker jag att årets Sundsvallsupplaga är den bästa hittills under detta årtusende. Sune Bergman har lyckats skapa ett jämnt och gediget lag, som på Hovet kommer att göra den första superallsvenska matchen i klubbens historia. Saknaden efter spelare som Jimmy och Jimmie Lindström m.fl. har inte alls blivit så stor som jag trodde inför säsongen. Jag har svårt att tro att Sundsvall kan blanda sig i striden om direktplatserna till kvalserien, men man bör definitivt kunna ta sig till play off. Om Jonas Almtorp blir tillgänglig för spel för klubben även under superallsvenskan är det ett stort plus. Den defensivt skicklige forwarden Jarko Väänänen har dock gjort sitt i Sundsvall. På grund av ekonomiska skäl har lagledningen brutit kontraktet med honom. Visst är Väänänen en bra spelare, men jag tror inte att hans innebär ett alltför stort avbräck. Även honom förutan är SHC ett starkt lag, som inte skall underskattas. Backarna Erik Tägström och Ivan Puncochar samt forwarden och Hammarbybekantingen Dan Tryborn är tre andra spelare som har imponerat på mig.

Hammarbys publiksiffror har varit usla under hösten, vilket delvis (men inte bara) kan skyllas på seriesystemets upplägg. Nu kan åtminstone ingen skylla på att "matcherna gäller ju inget", för läget är alltså precis det motsatta. Från och med nu kommer matcherna gälla otroligt mycket - dels sportsligt, dels publikt. Vi måste visa våra finansiärer att det finns ett intresse och engagemang också för våra hockeykrigare. Det är en viktig vår som väntar Bamsingarna, och den börjar i morgon!

Mitt tips: Hammarby-Sundsvall 4-1 inför 1788 åskådare. (040106)

Carl Frängsmyr/svenskafans.com & KFIB