Mer erfarenhet i årets trupp

Leif Boork: Vi står inför en av våra största utmaningar i modern tid

Texten publicerad i matchprogrammet till allsvenska grundserien säsongen 2003/2004

Det står helt klart att Hammarby Hockey står inför en av sina största utmaningar i modern tid. Målsättningen är att gå upp i Elitserien.
  Mot bakgrund av seriesystemets utformning och den etablerade ställning som Elitserien och elitserielagen har, är detta en ytterst svår målsättning att uppfylla. I princip måste vi vinna eller ligga i absolut topp i tre serier under säsongen, slå bort minst ett elitserielag och vi måste göra det med mindre ekonomisk kostym än vad elitserielagen har

Vi bygger vidare på insatserna från fjolårets säsong. Seger i Allsvenskan och seger i Super-Allsvenskan räckte inte då vi blev 5:a i kvalserien. Men fjolårets säsong var både spelmässigt och resultatmässigt en av de bästa under den senaste tjugoårsperioden.
  När vi har analyserat fjolårets insats i efterhand har vi kommit fram till att vi hade ”för kort bänk” av tillräckligt erfarna spelare. När vi nådde Kvalserien, där de bästa lagen fanns och det hela skulle avgöras, var de bästa spelarna i vårt lag inte på topp (på grund av allt för hårt matchande under säsongen) och övriga spelare för oerfarna för att hjälpa laget. Likaså hade vi en ny tränarstab i Daniel Broberg och Pelle Göransson som inte heller hade erfarenhet att leda laget i avgörande matcher.
  Till denna säsong har vi ”förlängt vår spelarbänk” med erfarenhet så att ansvaret och fysisk/mental belastning skallvara utspridd över flera spelare. Spelare som Marius Trygg, Johan Eneqvist, Mads Hansen, Daniel Rafner och Olow Sundström har den rutin som vi vet att vi måste ha när vi kommer till mötena med de bästa.
  Robert Kimby är den enda unga spelare som kommer från vårt juniorlag och som får chansen i vår A-lagstrupp. Anledningarna är helt enkelt att vi inte har utrymme att chansa med unga spelare samt att vårt juniorlag, trots en bra säsong i fjol, inte innehöll tillräckligt bra spelare.
  På ledarsidan har vår tränarstab ett år av samträning i bagaget. Dessutom har vi försökt bredda ledarsidan med bästa möjliga kvalité i form av att Tomas Storm och Stefan Lahde finns med som ledare. Deras träning inriktar sig mot individuell träning av utespelare och målvakter.
  För att nå vårt mål kommer full uppmärksamhet att ligga på att göra anpassningar (och anpassningar i tid) på både spelar- och ledarsidan under säsongen för att prestera de matchresultat som krävs.
  Det är den press som Hammarby Hockeys A-lag är tvungen att spela med under innevarande säsong. Men det innebär också en inspirerande utmaning utöver det vanliga.
  Vårt J20 och J18-lag kommer att lägga större tonvikt vid att utveckla spelare som är tillräckligt bra för Elitserien (där vi ska vara nästa år) före det kollektiva lagets resultat. Vidare kommer också sportslig och ekonomisk fokus ligga på A-laget i det korta perspektivet.
  Att arbeta under de förhållandena är också en tuff utmaning för nye tränaren i J20 Arto Blomsten och hans medarbetare Rikard Stenberg och Krister Falk.
  Och en mer utmanande säsong har heller inte vår ishockeypublik haft framför sig på mycket länge.

Leif Boork, Sportchef


(081209)